Srpanj 18, 2025, 21:42:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Trbušna vodenica  (Posjeta: 3243 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Drazend7

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
Trbušna vodenica
« u: Siječanj 10, 2011, 19:08:51 poslijepodne »
Pozdrav svima. :zagrljaj: Imam problem s kojim se sad prvi put susrećem. Trbušna vodenica, već su mi umrla dva gupija, a trećeg sam upravo ubio. Znam da sam grozan, ali bolje da ga riješim muke. Kaže veterinar da ga ubodem iglom ravno u čelo, al to mi je prebrutalno pa sam ga bacio u wc školjku.  :dead:
Sad kad više na oko bolesnih riba nema u akvariju, da li je moguća ponovna pojava bolesti? Da li da stavim general tonic, onaj bactopur ili nešto? Kaj da radim??? -?

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
Odg: Trbušna vodenica
« Odgovori #1 u: Siječanj 10, 2011, 19:13:34 poslijepodne »
Hitno molim za pomoć... :'( moram ih spasit :(

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #2 u: Siječanj 10, 2011, 19:13:59 poslijepodne »
Ponovna pojava bolesti je moguča, pogotovo ako su ostale ribice gricnule bolesnu ili mrtvu.

-Ja nebi nikakve lijekove koristio, pogotovo ako se radi o vodenici... ionako nemaju efekta.
Poradi na kvaliteti vode i pojačaj imunitet riba.

FFM i vitamini.

Sretno

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Siječanj 10, 2011, 19:17:30 poslijepodne »
Ja mislim da bi mu bilo bolje igla u glavu nego wc školjka  i ja bih da moram izabrat od  ovog dvoje bolje metak u čelo nego  da me netko utopi u septičkoj jami

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 10, 2011, 19:29:27 poslijepodne »
Kaj je to FFM? Nemam pojma, očaj me hvata.

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 10, 2011, 19:47:02 poslijepodne »
Ja mislim da bi mu bilo bolje igla u glavu nego wc školjka  i ja bih da moram izabrat od  ovog dvoje bolje metak u čelo nego  da me netko utopi u septičkoj jami

Kroz kanalizaciju do raja, nadam se! Nisam ga mogao tako ubiti jer mislim da sljedećih tjedan dana ne bi spavao. Ovako, možda samo noćas.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2011, 20:35:55 poslijepodne »
citajuci negdje sam nasao da je takvu bolesnu ribicu najbolje eutanizirati, i nekako mi je najhumanije se cinilo stavit ju u posudu sa vodom i u frizider, ili kako je sad hladno vani, ne prozor ili balkon,usporit ce joj se krvotok i samo ce polako "zaspati" mislim da netreba puno vremena da se to dogodi,jel ce se to malo vode dosta brzo ohladiti

poslusaj prijedlog gstaraz-a, daj ribama vitamine, i pribavi ffm te malo cesce promijeni vodu narednih dana, da popravis kvalitetu, a i izbacis vecinu te stare vode gdje se bolest i pojavila, problem najcesce nastaje ako riba ugine u akvariju, i ako prilikom toga joj pukne trbuh tako ce najvjerojatnije doc do zaraze cijelog akvarija

nadajmo se da nije tako i sretno sa ribicama

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 10, 2011, 21:52:21 poslijepodne »
citajuci negdje sam nasao da je takvu bolesnu ribicu najbolje eutanizirati, i nekako mi je najhumanije se cinilo stavit ju u posudu sa vodom i u frizider, ili kako je sad hladno vani, ne prozor ili balkon,usporit ce joj se krvotok i samo ce polako "zaspati" mislim da netreba puno vremena da se to dogodi,jel ce se to malo vode dosta brzo ohladiti

poslusaj prijedlog gstaraz-a, daj ribama vitamine, i pribavi ffm te malo cesce promijeni vodu narednih dana, da popravis kvalitetu, a i izbacis vecinu te stare vode gdje se bolest i pojavila, problem najcesce nastaje ako riba ugine u akvariju, i ako prilikom toga joj pukne trbuh tako ce najvjerojatnije doc do zaraze cijelog akvarija

nadajmo se da nije tako i sretno sa ribicama

A možda bi to i bilo ok, gle ne znam. Bacio sam ju u školjku... Moj Don, kako sam ga zvao, sad valjda pliva u raju s nekim trebama. Pokoj mu duši! :'( :heart: Išao sam u zoo city da kupim taj FFM, i mozgam, mozgam kaj to trebam kupit i nikako se nisam mogao sjetit. Jebiga, godine! Uglavnom, kupio sam bactopur, eto predložili mi, a i ja mislim da nisam pogriješio jer mi je još jedna riba malo sumnjiva, zabila se u kut i ne mrda. Jebiga, ako sam pogriješio.. :weep: :sorry:Da li mogu taj FFM stavljat sa tim bactopurom ili da pričekam dok ne prođe liječenje?
Sljedeći put ću zapisat na papirić FFM.

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 10, 2011, 21:57:27 poslijepodne »
Gstaraz, cijenim tvoj savjet, ali želim probat. Jer...nije ovaj jedini koji je riknuo, prije par dana je isto jedan gupi  :dead: u akvariju. Tko zna, možda je još neka zaražena, pa možda uspijem spriječit. Ne može biti na štetu jel da?

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #10 u: Siječanj 10, 2011, 21:59:11 poslijepodne »
Sa bactopurom ćeš samo sje... akvarij, ne pomaže protiv vodenice
Ko ti ga je prodao te zajebo  ;)
Vrati ga di si kupio i nek oni izliječe vodenicu sa njim.

FFM neutralizira bilo koj lijek.
« Zadnja izmjena: Siječanj 10, 2011, 22:02:16 poslijepodne od gstaraz »

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Siječanj 10, 2011, 22:05:38 poslijepodne »
A boja? kad sam vidio akvarij sav zelen moždani udar sam dobio.

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 10, 2011, 22:09:20 poslijepodne »
FFM stoji za Fluid Filter Medium a proizvodjac  je easy life mozda nesto od tog 3 zapamtis drugi put :)

nema pomoci za vodenicu nazalost,to bi se trebalo lijeciti sa antibiotikom (najcesce eritromicinom (humani antibiotik)) i to bi bilo najbolje da ga riba pojede, znaci pomjesat sa hranom i nahranit ju time, tako ima najvece sanse za izlijecenje,nemogu sad naci ali negdje je bio postupak kako te i doziranje lijeka

A boja? kad sam vidio akvarij sav zelen moždani udar sam dobio.

boja je zelena jel je lijek unutra i to je normalno, pridrzavaj se upute o lijeku
kad zavrsi lijecenje promijeni 50% vode i dodaj aktivni ugljen u filter da pokupi ostatak lijeka na sebe
FFM bi isto tada iskoristio, ja bi ribicama nakon tretmana i dozirao vitamine

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 10, 2011, 22:14:33 poslijepodne »
A u P. M.  >:( Znao sam da se tako unutarnja infekcija ne može izllječiti, ali ne. Uspjeli oni mene uvjerit. Dobro, šta je tu je. Ne ću sad više kopat po akvariju, i tako ne mogu puno toga napravit. Ili možda mogu? Ljudi pomažite! I sad čitam na pet centar forumu da se treba temperatura povisit na 30 stupnjeva. Pa to nema smisla, ako i ima bakterija na toj temperaturi će buknut. Kaj ne? :( Očaj

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #14 u: Siječanj 10, 2011, 22:14:47 poslijepodne »
Ne savjetuj mu antibijotike koji će ubit filter, konsekventno oslabiti imunitet riba i još im uništiti jetru !

Lijeka za vodenicu nema!

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 10, 2011, 22:17:31 poslijepodne »
 :cekic po bulji:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #16 u: Siječanj 10, 2011, 22:25:31 poslijepodne »
Ako si iz okolice rijeke, poklonit ću ti ja par Guppya, a ti dokle sredi akvarij.
-Jbg, neznam ti šta pametnog reči   -?

Offline Kwan

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 10, 2011, 22:31:21 poslijepodne »
Ne savjetuj mu antibijotike koji će ubit filter, konsekventno oslabiti imunitet riba i još im uništiti jetru !

Lijeka za vodenicu nema!

istina, mozda da sam napomenuo da se bolesna ribica izdvoji i lijeci posebno bi bolje zvucalo,
dao sam samo mogucnost koja je najbliza da se ta bolest lijeci, iako rijesenja bas i nema i ja bih se te ribe rijesio na neki elegantan i human nacin

A u P. M.  >:( Znao sam da se tako unutarnja infekcija ne može izllječiti, ali ne. Uspjeli oni mene uvjerit. Dobro, šta je tu je. Ne ću sad više kopat po akvariju, i tako ne mogu puno toga napravit. Ili možda mogu? Ljudi pomažite! I sad čitam na pet centar forumu da se treba temperatura povisit na 30 stupnjeva. Pa to nema smisla, ako i ima bakterija na toj temperaturi će buknut. Kaj ne? :( Očaj

ne dizati temperaturu, ostavi sad kako je, ako nebude promjene na bolje, odvoji nesretne bolesne ribe i skrati im muke,
prije nabavke novih sredi vodu u akvariju,popravi kvalitetu!

u buduce topla preporuka je u podforumu slatkovodne bolesti otvoriti novu temu te ispuniti upitnik sa svim podatcima koje te trazi, siguran sam da ces od kolege 985plavi
dobiti vrlo strucnu pomoc kako rijesiti bolest bilo koje vrste

--------------
rijetko koji pet shop ima prodavace koji su predani akvaristi, vecina njih nema ni kaktus doma a prodat ce ti bilo sta samo jel na kutiji pise da cuda radi  :D

ne zivciraj se,sredit ce se akvarij i bit ce ljepsi nego do sad  ;)

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Siječanj 10, 2011, 23:34:39 poslijepodne »
Hvala vam svima na savjetima i ponudi za gupije, ali iz Zagreba sam, tak da... Vjerujem da će biti bolje i da više ni jedna nije bubana. Kad sve ovo bude gotovo podjelit ću to iskustvo s vama, nadam se korisno. Početnik sam pa mislim da će bit još puno nepromišljenih poteza kao sa ovim bactopurom...Joj kako sam se dao najebat na glupost. Ali sutra idem tamo da ih malo poučim biologiji.  8) :ad1: pokazat ću ja njima. Kissi kissi :pusica:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #19 u: Siječanj 10, 2011, 23:43:29 poslijepodne »
...pokazat ću ja njima. Kissi kissi :pusica:

:D   :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Siječanj 11, 2011, 10:51:38 prijepodne »
Pozdrav Drazend7.

Prije svega te molim da u svom profilu ispuniš i ostale podatke poput datuma rođenja, mjesta stanovanja i dr.

Učestala pojava bakterijske bolesti bubrega koja se manifestira nakupljanjem tekučine u trbušnoj šupljini (mi tu bolest rađe zovemo trbušna vodenica), govori nam da u akvariju imamo vrlo lošu vodu u kojoj zbog velike količine otpadnih produkata bujaju loše bakterije a koje pak dovode do pojave raznoraznih bolesti...

Sukladno nevedenom a da bi se riješio ove i drugih bolesti moraš prvo popraviti kvalitetu vode u svom akvariju (s obzirom da nisi ispunio upitnik o zdrvastvenom stanju riba koji se nalazi ispod moga posta) ne znam kakva je kvaliteta vode ali ti mogu dati nekoliko savjeta: mijenjaj vodu svaki tjedan i to 30 do 35% (ovisno o broju riba i dr.) sa odstajalom vodom, iz filtera izvadi aktivni ugljen i vatu jer oni više štete nego što pomažu (više pročitaj ispod moga posta: Zašto ne preporučujem upotrebu keramike u manjim filterima) i zamijeni ih sa akvarijskom spužvom. Ribe hrani samo jednom dnevno po malo toliko da u roku od par minuta pojedu svu hranu a jednom tjedno ribe trebaju biti bez hrane, filter mateerijal peri jednom mjesečno, hrani ribe sa raznovrsnom hranom...

Ubuduće kada imaš bolesnu ribu otvori novu temu u podforumu Slatkovodne bolesti, ispuni upitnik i obavezno stavi fotografije bolesne ribe jer fotka govori više od riječi...

Kolege su ti ovdje napisali dobre i korisne savjete i stv arno mi nije jasno zašto ih nisi poslušao. Ja ću samo ponoviti:

1. Da li si 100% siguran da se radi o bakterijskoj bolesti ribe koja ti je sumljiva ili je možda trudna?
2. Bakterijsku bolest bubrega ne možeš izliječiti sa Bactopurom jer je to obićan antiseptic koji ubija bakterije u vodi i u filter materijalu (dakle i dobre i loše bakterije)
3. Sutra napravi promjenu 80% vode sa odstajalom vodom (danas naspi vodu iz pipe i neka odstoji 24 sata) a pri tom dobro usiši nečistoče sa dna a u akvarijskoj vodi operi filter materijale te jedan dan vodu filtriraj preko aktivnog ugljena a slijedeči dan napravi ovako:

u akvarij ulij duplu dozu FFM-a i Easy Life "AquaStart" (žive dobre bakterije),
slijedeći dan duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin),
slijedeči dan opet dupla doza FFM-a,
slijedeći dupla doza vitamina,
slijedeći propisana doza FFM-a
sedmog dana promjena 30% vode i propisana doza FFM-a i propisana doza AquaStarta
slijedeći dan propisana doza vitamina

Bolesne ribe se odvajaju u karantenu (može i staklenka koja pluta u akvariju a u nju je puštena aeracija preko zračnog kamena) te se tu vrši liječenje. Liječenje bakterijske bolesti bubrega ide sa antibioticima ovisno o stadiju bolesti sa eritromicinom ili ako je početni stadij sa Bactopur Directom ili Furanolom2 te se u vodu dodaje "gorka sol" koja ribi pomaže u izbacivanju tekučine iz tijela.
Trbušna vodenica može se izliječiti samo u početnom stadiju bolesti a kada se napuše na žalost više nema lijeka jer je došlo do zatajenja bubrega i smrt je neminovna...

Pozdrav i sretno i ubuduće bez žurbe.

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #21 u: Siječanj 11, 2011, 11:27:25 prijepodne »
žao mi je radi ribica, ja sam nedavno imala uginuće najdraže pande i jednog nanusa, ali samo pojačala filtraciju, smanjila hranjenje i malo češće mijenjala vodu uz dodatke ffm i za sada je sve ok...
mislim da zoo citiy niti ne drži ffm već slične ( ali ne tako dobre i učinkovite) pripravke 2. proizvođača,,,
:AkTer:

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Siječanj 13, 2011, 22:40:47 poslijepodne »
 -? Helou! Plavi, hvala na trudu i savjetima koje ću sad poslušati. Sutra idem u potragu za svim vitaminima, ffm-om i kaj god tamo piše. Svi već znaju da ne pamtim.  :c04z5:
Imam dvije dobre vijesti! :) Stare ribice su mi na broju, a ženka gupija je rodila. :clap2: Samo kaj ja to nisam znao i sad su ostale ribe valjda site.Valjda su se neke uspjele sakrit. Joj ljudi, nemojte ovo komentirat, znam da sam trebao reagirat. Eto ja sam mislio da je debela. I nije imala niš crno kod šupka.... :lud:

Offline Drazend7

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Siječanj 18, 2011, 10:09:14 prijepodne »
Vaši savjeti zlata vrijede! Ribice su mi zdrave i sve je sad ok. A ovaj ffm im valjda stvarno paše. Hvala svima  :zagrljaj:  :up:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #24 u: Siječanj 18, 2011, 13:18:50 poslijepodne »
 :pompon:   :up:

Sretno dalje sa ribama!