Srpanj 29, 2025, 19:42:07 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesna zlatna ribica :(  (Posjeta: 9209 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline flo-master

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Bolesna zlatna ribica :(
« u: Siječanj 08, 2011, 21:04:43 poslijepodne »
Pozdrav svima!  Smiley

Čini mi se da je jedna od dvije zlatne ribice u akvariju bolesna. Naime, prije par dana spustila joj se leđna perajica, a jučer sam primjetila i krvave, tj. crvene prugice po trbušnim perajicama. Ubrzano diše i često hvata zrak na površini. Budući da su mi dvije u akvariju, mogu dobro usporediti kako se ponaša zdrava, a kako bolesna. Zdrava je živahna, diše 7 puta sporije od bolesne, obilazi cijeli akvarij i ima apetit. Ova druga pak, sve suprotno  Cry

Zraka (kisika) u akvariju ima dovoljno jer ga prozračujemo mjehurićima, 3/4 vode mijenjamo svaka 2 tjedna i ribice hranimo 2 puta dnevno u malim količinama.

Jučer navečer smo bolesnu ribicu prebacili u karantenu i stavili joj univerzalni lijek (TETRA GENERAL TONIC). Čim smo je stavili u tu karantenu, odmah joj se leđna perajica podigla, a po povratku u ''bazni'' akvarij opet se spustila.

Evo, u privitku su fotke od ribice - slike govore vise od riječi...

Molim vas, ako znate od čega boluje i kako joj mogu pomoći, javite!

Unaprijed se zahvaljujem!

Lijep pozdrav  Smiley
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AKVARIJ:
-   litraža: 25L
-   temperatura: 20-ak C
-   vrijeme od pokretanja akvarija: ne znam, akvarij je kod nas na čuvanju
-   kad su useljene prve ribice: ne znam
-   period i količina mijenjanja vode: svakih 14 dana 3/4 vode + temeljito ispiranje šljunka

FILTER:
-   tip i marka filtera: spužva
-   način i periodi čišćenja: svakih 14 dana
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen): spužva, nema aktivnog ugljena

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje: šljunak i školjke
-   grijač: nema
-   pumpa za zrak: ima
-   CO2 sustav – kakav: nema

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 2 zlatne ribice i žuti puž
-   starost ribica: ne znam
-   ima li potencijalnih „terorista“: nema
-   hranjenje – koliko i što: 2 puta dnevno - Tropicana Basic Dajana - hrana u listićima; od sad kad su bolesne hranim ih sa zrnom graška

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ne

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – crvene pruge na trbušnoj peraji, trbušne peraje su obično pripijene uz tijelo; spuštena leđna peraja; ubrzano disanje; zamućeno desno oko
-   kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 dana
-   pokušaj liječenja, čime: Univerzalno sredstvo protiv bakterijskih infekcija  - General Tonic od TetraMedica,
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?: jedna je bolesna, jos ni jedna nije uginula
-   stanje ostalih stanovnika: ostali su dobro
« Zadnja izmjena: Siječanj 09, 2011, 19:09:40 poslijepodne od flo-master »

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: Bolesna zlatna ribica :(
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2011, 21:33:36 poslijepodne »
koliki je akvarij?
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline flo-master

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2011, 21:49:16 poslijepodne »
V=25 L
Akvarij je mali,ali i ribice su. Mislim da im nije tijesno za sad. Znam da će rasti i da će trebat jednom veći, al smatram da za sad jos ne treba.

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #3 u: Siječanj 08, 2011, 22:03:56 poslijepodne »
netko stručniji će ti na ovo odgovorit,samo sam htio znati da li ih držiš u kugli kao i većina  X-(
 :up:
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Siječanj 08, 2011, 22:14:52 poslijepodne »
HEMORRHAGIC SEPTICEMIA   (VIRUS)

Krvave crte po tijelu ili perajama bez ikakvih znakova bolesti.

Paziti na prehranu i dati vitamine.

Lijek ne postoji.

to je sve sto sam ja uspjela naci. koliko je ribica velika? jel da im ne bi aq od 25l bio mali, ne bi smjele biti vece od 2 cm... vjerojatno je losa kvaliteta vode uzrok ovome  :down:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline flo-master

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 08, 2011, 22:34:56 poslijepodne »
To sam i ja našla. Vjerojatno je taj virus u kombinaciji s još par bolesti. Idem sutra po te vitamine pa ću vidjet što dalje.

Zaboravila sam napisati da je ribici jedno oko zamagljeno, tj. dobilo je nekakvu prevlaku na gornjem dijelu tako da ću vjerojatno morat tretirat antibiotikom..

Hvala na odgovoru!

Offline Picek23

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #6 u: Siječanj 08, 2011, 22:57:55 poslijepodne »
nema problema, javi kak je ribici.. sretno, drzim fige da se izlijecite  :up:
ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio, i shvatit ce kat-tad da ne zna sto je HLAD...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2011, 10:27:46 prijepodne »
Pozdrav flo-master, nemoj se ljutiti ali imam osjećaj da malo brzaš a kada se brza ne napravi se posao kako treba.

Naime, problemi koji se javljaju kod tvoje ribe vezani su za lošu kvalitetu vode a ispoljavaju se samo na jednoj ribi zato jer je ta riba slabijeg imuniteta.

Iz podataka koje si nam poslao o akvariju i ribicama može se zaključiti da je voda loše kvalitete (povečana količina amonijaka sa nusproduktima i fosfata) prouzročila pad imuniteta i pojavu bolesti ribice.

Ovo na perajama je početni stadij oboljenja ribe od Herpes virusa. Ne postoji lijek u akvaristici ali riba se može oporaviti ako joj popraviš kvalitetu vode, jednom tjedno na hranu ili u akvarij nakapaš propisanu dozu vitamina te ako svoje ribe hraniš sa raznolikom vrstom hrane jednom na dan (granulice, kuhana blitva, kuhana tikvica, kuhani kelj, ljuspice, spirulina...).

Kvalitetu vode ćeš popraviti na način da sada promjeniš 40% vode sa odstajalom vodom ili sa vodom iz slavine tretiranom sredstvom za neutralizaciju klora a bilo bi najbolje da na ukupnu količinu vode nakon promjene 40% uliješ duplu dozu Easy Life FFM-a a slijedeći dan duplu dozu vitamina (JBL Atvitol ili Sera Fishtamin), slijedeči dan dupla doza FFM-a, slijedeći propisana doza vitamina i onda pauza do sedmog dana kada ide redovita promjena vode.

Obavezno mijenjaj 35% vode jednom tjedno jer su to ribe koje jako brzo zaprljaju vodu jer puno jedu i hitno kupi akvarij minimalno 50l a još bolje i veči te obavezno kvalitetniji i jači filter.

Ako je zamučeno oko tada se radi o mreni, međutim, mrena se može pojaviti zbog povečane količine amonijaka sa nusproduktima ali i zbog bakterijske infekcije. Sukladno navedenom ja bih prvo pokušao rješiti mrenu sa popravljanjem kvalitete vode u konbinaciji sa duplom dozom FFM-a a ako se mrena ne povuče za dva do tri dana treba se liječiti sa Bactopurom u karantenskom akvariju.

General Tonic je vrlo opasan mix kemikalija koje ako se nepravilno doziraju može vrlo ozbiljno oštetiti jetru bolesne ribe pa na takav način još više narušiti zdravlje...

Offline flo-master

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 11, 2011, 21:21:05 poslijepodne »
Bok! :)

Krenula sam s tretmanom - jučer sam zamjenila 40% vode, dodala duplu dozu Easy Life FFM-a, a danas sam stavila duplu dozu vitamina (Atvitol JBL).
Međutim, bolesna ribica nikako da živne :( Naime, danas se stalno zadržava na dnu i teško kreće po akvariju...
Što da napravim? Nadam se da nisam zakasnila s 'liječenjem' :(

Pozz

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Siječanj 12, 2011, 09:08:45 prijepodne »
Treba joj još vremena da se oporavi i čiste vode...

Napravi treči dan opet promjenu cca 25% vode i opet dupla doza FFM-a na ukupnu litražu akvarija a slijedeći dan dupla doza vitamina i dalje kako sam napisao.

Bit će sve OK.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #10 u: Siječanj 12, 2011, 10:02:59 prijepodne »
što se tiče preporuka plavog za rješavanje vode - svakako poslušaj!

ali, da te upozorim - FFM se meni pokazao jako loš za zlatne ribice i od onda koristim tetrine preparate (aqua safe i easy balance) za pripremu vode i nemam više problema !

i, mislim da se tvoj problem s malenom može vrlo jednostavno riješiti (naravno, kad riješiš vodu) serinim bactopurom - 1 kap na 1 l vode, svaki drugi dan, a onaj dan kad ne stavljaš lijek, mijenjak 30% vode, uz jako pojačanu aeraciju i vitamine
uz to, hrani je što više puta na dan pomalo - da ne ostaje niti malo organskog otpada (osim kakanaca, naravno) u akvariju!
liječenje će trajati najdulje 2 tjedna, ali je onda još tjedan dana drži u karanteni s vitaminima, da se skroz oporavi!

naime, ovo što joj se desilo je tipična bolest za zlatne ribice, zove se bakterijska upala peraja i upravo ima takve simptome kao tvoja ribica
tu je važno spriječiti širenje infekcije (zato bactopur) i pojačati ribici imunitet...i bit će dobro!
ja sam imala slučaj puuuuno jače bolesnih ribica i evo ih - sretno i veselo plivaju sa svojom bagrom!

no - bez obzira što su ti ribice malene - akvarij ti je definitivno premalen!
i, upravo zato se i desila bolest! naime, u malom je akvariju gotovo nemoguće postići ravnotežu vode kad imaš toliko gladnih
i pokakanih mališana nutra - organski otpad koji stvaraju stvara prvenstveno loše dušične spojeve koji ruše imunitet ribica
a zlatice su jako osjetljive na to i relativno brzo reagiraju

ukratko - pod hitno nabavi veći akvarij, liječi bactopurom kako sam ti preporučila, i još nešto - što manje kemije u vodu!

sretno!

Offline flo-master

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Siječanj 12, 2011, 19:30:52 poslijepodne »
Bok!

Prije svega, HVALA svima na korisnim savjetima!!!

Današnje stanje zlatne ribice je puno bolje nego jučer - iskreno, mislila sam da će uginuti kad mi je jučer cijeli dan ležala na podu.
Evo, danas je uglavnom po sredini akvarija, plivucka - čini mi se da ima više energije. Nije još u elementu, al vidi se poboljšanje :)

Javljat ću kako se razvija situacija!

Lijep pozdrav :)

Offline meristark

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 38
  • ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
« Odgovori #12 u: Siječanj 12, 2011, 21:14:33 poslijepodne »
što se tiče preporuka plavog za rješavanje vode - svakako poslušaj!

ali, da te upozorim - FFM se meni pokazao jako loš za zlatne ribice i od onda koristim tetrine preparate (aqua safe i easy balance) za pripremu vode i nemam više problema !

meni su isto zlatice lose reagirale na ffm, tokom lijecenja finrota baktopurom su se oporavljale, a poslije lijecenja  nakon izmjene vode i ffm-a bi se stanje ponovo pogorsalo i to u trenu! stavim ffm nakon zadnjeg dana ljecenja,a ujutro imam kaj vidjet, peraje rasparane full. Nije mi uopce bilo jasno zasto...tako da sam ponovila lijecenje, nakon toga samo izmjene vode (dio iz drugog zacikliranog akvarija koji je samo biljni s jednim anciem, zasad),vitamini i dodavanje bakterija za pripremu vode i filtera.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Siječanj 13, 2011, 09:30:10 prijepodne »
meni su isto zlatice lose reagirale na ffm, tokom lijecenja finrota baktopurom su se oporavljale, a poslije lijecenja  nakon izmjene vode i ffm-a bi se stanje ponovo pogorsalo i to u trenu! stavim ffm nakon zadnjeg dana ljecenja,a ujutro imam kaj vidjet, peraje rasparane full. Nije mi uopce bilo jasno zasto...tako da sam ponovila lijecenje, nakon toga samo izmjene vode (dio iz drugog zacikliranog akvarija koji je samo biljni s jednim anciem, zasad),vitamini i dodavanje bakterija za pripremu vode i filtera.

Meristak, stanje sa ribama ti se pogoršalo zbog loše kvalitete vode ili zbog toga što nisi u potpunosti izliječila bolest, međutim, kada si ponovila liječenje tada si potpuno i izliječila bolest pa da sada uspeš FFM nakon promjene vode sigurno se peraje neće isparati. Ne znam o kakvom se akvariju radi, kakva je filtracija, koliko hraniš ribe i dr. ali na pojavu bolesti Fin rot utjeće voda loše kvalitete sa puno amonijaka, nitrata i fosfata (zlatice puno jedu i puno u vodu putem fecesa ostavljaju ovih štetnih tvari...).

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Siječanj 13, 2011, 11:03:17 prijepodne »

Meristak, stanje sa ribama ti se pogoršalo zbog loše kvalitete vode ili zbog toga što nisi u potpunosti izliječila bolest, međutim, kada si ponovila liječenje tada si potpuno i izliječila bolest pa da sada uspeš FFM nakon promjene vode sigurno se peraje neće isparati. Ne znam o kakvom se akvariju radi, kakva je filtracija, koliko hraniš ribe i dr. ali na pojavu bolesti Fin rot utjeće voda loše kvalitete sa puno amonijaka, nitrata i fosfata (zlatice puno jedu i puno u vodu putem fecesa ostavljaju ovih štetnih tvari...).

da, plavi - sve to stoji, ali kako protumačiti lošu reakciju zlatica u potpuno cikliranom i stabilnom akvariju u kojeg je stavljen FFM?
dakle, iskustvo nekolicine nas koji držimo hladnovodne nije dobro sa FFM-om - vjerojatno neki sastojak koji sadrži njima ne odgovara, ili ga ima previše ..... iako ne negiram
da je FFM ok stvar, ali definitivno nije rješenje za sve slučajeve!
zato i uvijek upozoravam vlasnike hladnovodnih da budu oprezni!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Siječanj 13, 2011, 11:33:21 prijepodne »
Što znači loša reakcija, opiši konkretnu situaciju.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Siječanj 13, 2011, 14:49:46 poslijepodne »
slično poput opeklina od amonijaka, uz malaksalost i teško disanje
nakon izmjene vode (i to po 50% u nekoliko dana - srećom, drugi akvarij se upravo u to vrijeme ciklirao pa je bilo spremne vode) ribice su radikalno živnule, mrlje na tijelu su nestale!

nakon toga sam još jednom pokušala i dogodilo se isto - e, pa treći puta ne bih reskirala  -?

smatram da doista svatko mora sam odabrati koje će sredstvo za pripremu vode koristiti, hoće li ga uopće koristiti, odnosno, koje njegovim ribicama (ili akvariju u ukupnosti) najbolje odgovara!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Siječanj 13, 2011, 14:58:50 poslijepodne »
Da vidiš, ovo je zaista zanimljivo, evo dokaza da čovjek uvijek može naučiti nešto novo.

U pravu si i kada kažeš da se zapravo ne zna što je sve smučkano u FFM-u...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Siječanj 13, 2011, 15:11:33 poslijepodne »
ha, mislim da, ako primijetiš da neš ne štima ekipi - odustaneš od toga