Pozdrav svima! Smiley
Čini mi se da je jedna od dvije zlatne ribice u akvariju bolesna. Naime, prije par dana spustila joj se leđna perajica, a jučer sam primjetila i krvave, tj. crvene prugice po trbušnim perajicama. Ubrzano diše i često hvata zrak na površini. Budući da su mi dvije u akvariju, mogu dobro usporediti kako se ponaša zdrava, a kako bolesna. Zdrava je živahna, diše 7 puta sporije od bolesne, obilazi cijeli akvarij i ima apetit. Ova druga pak, sve suprotno Cry
Zraka (kisika) u akvariju ima dovoljno jer ga prozračujemo mjehurićima, 3/4 vode mijenjamo svaka 2 tjedna i ribice hranimo 2 puta dnevno u malim količinama.
Jučer navečer smo bolesnu ribicu prebacili u karantenu i stavili joj univerzalni lijek (TETRA GENERAL TONIC). Čim smo je stavili u tu karantenu, odmah joj se leđna perajica podigla, a po povratku u ''bazni'' akvarij opet se spustila.
Evo, u privitku su fotke od ribice - slike govore vise od riječi...
Molim vas, ako znate od čega boluje i kako joj mogu pomoći, javite!
Unaprijed se zahvaljujem!
Lijep pozdrav Smiley
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
AKVARIJ:
- litraža: 25L
- temperatura: 20-ak C
- vrijeme od pokretanja akvarija: ne znam, akvarij je kod nas na čuvanju
- kad su useljene prve ribice: ne znam
- period i količina mijenjanja vode: svakih 14 dana 3/4 vode + temeljito ispiranje šljunka
FILTER:
- tip i marka filtera: spužva
- način i periodi čišćenja: svakih 14 dana
- filter materijal (ima li aktivni ugljen): spužva, nema aktivnog ugljena
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje: šljunak i školjke
- grijač: nema
- pumpa za zrak: ima
- CO2 sustav – kakav: nema
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka: 2 zlatne ribice i žuti puž
- starost ribica: ne znam
- ima li potencijalnih „terorista“: nema
- hranjenje – koliko i što: 2 puta dnevno - Tropicana Basic Dajana - hrana u listićima; od sad kad su bolesne hranim ih sa zrnom graška
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): ne
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma – crvene pruge na trbušnoj peraji, trbušne peraje su obično pripijene uz tijelo; spuštena leđna peraja; ubrzano disanje; zamućeno desno oko
- kad su se simptomi prvi puta uočili: prije 3 dana
- pokušaj liječenja, čime: Univerzalno sredstvo protiv bakterijskih infekcija - General Tonic od TetraMedica,
- koliko je ribica bolesno, uginuća?: jedna je bolesna, jos ni jedna nije uginula
- stanje ostalih stanovnika: ostali su dobro