Imam akvari vec neko vrjeme i odjednom su mi pocele ugibati ribice. Mužjacima od gupija mi je pobjelio rep i na kraju su mu ostale samo kao iglice na repnoj peraji i ubrzo zatim mi je uginuo.Tako mi je i s ostalim ribama. Svima pobjeli rep i uginu, mislim da je kolumnaris al nisam siguran. Što da radim!
Jurovski, odmah zamjena 40 do 45% vode sa vodom približno iste temperature u koju prethodno sipaj propisanu količinu sredstva za neutralizaciju klora (Easy Life FFM i sl.) pri tom dobro usisaj prljavštinu sa podloge, operi filter materijal u akvarijskoj vodi (samo properi spužve i malo ocjedi-ne previše). Ako u filteru imaš vatu i aktivni ugljen zamijeni ih sa akvarijskom spužvom sa što sitnijim porama.
Columnaris vjerojatno nije već se vjerojatno radi o bakterijskom raspadanju peraja Fin Rot...
Kako bismo točno znali od čega ti umiru ribe moraš ispuniti upitnik o bolestima riba koji se nalazi ispod moga posta !!! a tek tada možemo predložiti što da napraviš.
Vjerojatno ugibaju zbog slabe filtracije ili je jako zaprljan filter materijal pa se smanjio protok a ribe hraniš previše pa se podigla koncentracija štetnih tvari u vodi a što dovodi do pojave različitih bolesti i smrti riba. Ribe se inaće hrane jednom dnevno po malo a jednom tjedno moraju biti bez hrane a voda se mijenja jednom tjedno cca 35%...
Ali kada ispuniš upitnik znat čemo više ovo su samo nagađanja...