Kolovoz 03, 2025, 18:45:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Diskus - rupa u glavi  (Posjeta: 4259 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline stucn@

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Diskus - rupa u glavi
« u: Siječanj 04, 2011, 13:40:53 poslijepodne »
Kao sto sam naziv kaze kod jednog mi se diskusa pojavila rupa na glavi velicine cca 2 mm . Dal ima kakve pomoci za ovu bolest i koje ? Ostale ribe sve ok  !

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Diskus - rupa u glavi
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2011, 13:55:34 poslijepodne »
Naravno da ima lijeka ali kako bismo bili 100% sigurni da se radi o rupi u glavi moraš ispuniti upitnik o zdravstvenom stanju riba koji se nalazi ispod moga posta i obavezno poslati oštre fotografije.

Uz pitanja u upitniku jako su nam vrijedne sve informacije vezane za akvarijsku vodu i hranu kojom hraniš ribe.

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2011, 14:11:16 poslijepodne »

AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, 300 l
-   temperatura, 30 c
-   parametri vode (ako se znaju), neznam
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  7 mjeseci
-   kad su useljene prve ribice, prije 6 mjeseci
-   period i količina mijenjanja vode  7-14 dana  80/100 litara

FILTER:
-   tip i marka filtera - tetra tec 750l/h
-   način i periodi čišćenja - kad se smanji protok
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) - ugljen izvadzen

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje - da 3 panja i 1 stijena
-   grijač -da 300 W
-   pumpa za zrak  -da
-   CO2 sustav – kakav  - ne
-   kemija?  - ffm i vitamini za ribe

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka - 12 diskusa , 1 duh , 1 som ,5 neonki , 3 ancitrusa ,3 coridorasa, 1 botia
-   starost ribica- 6mjeseci - 12 mjeseci
-   ima li potencijalnih „terorista“  -mozda som al nisam nikad vidio da naganj diskuse
-   hranjenje – koliko i što govedze srce i hrana u granulama za diskuse jbl , tripud dnevno 2 puta srce i jednom jbl

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)   - nista
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) - ne jucer promjenjeno 90 litara

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima... -  riba sakrivena u tamnom dijelu ak. i kad druge jedu ona izadze al mislim da nejede ili mozda samo jako malo cijelo vrijeme se skriva dok druge su sve ok
-   kad su se simptomi prvi puta uočili  -7 dana al danas sam tek vidio rupu u glavi
-   pokušaj liječenja, čime-- ???
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? - uginula mi je par gupija prije mjesec dana al ih vise nema
-   stanje ostalih stanovnika ostali ok svi jedu i sve izgleda normalno

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2011, 14:27:42 poslijepodne »
E moj prijatelju stucn@.

Nisi mi napisao ono što je najvažnije - kemijske karakteristike akvarijske vode: tvrdoča, ph, nitrati, amonijak..., da li koristiš RO vodu, što imaš u filteru i kada si zadnji puta oprao filter materijal, da li usisavaš dno prilikom promjene vode i još bitno da li ribe imaju končast sluzav izmet ili zamučeno bijeli končast izmet ili im ne vidiš izmet, te da li je bolesna rupa potamnila i konačno da li je to rupa ili čir?

Obavezna je fotografija!!!

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2011, 15:21:08 poslijepodne »
Svakako izmjeriti parametre vode jer....filter je premali za tu litražu i toliko riba,koje još
hraniš tri puta dnevno.
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 04, 2011, 15:41:22 poslijepodne »
E moj prijatelju stucn@.

Nisi mi napisao ono što je najvažnije - kemijske karakteristike akvarijske vode: tvrdoča, ph, nitrati, amonijak..., da li koristiš RO vodu, što imaš u filteru i kada si zadnji puta oprao filter materijal, da li usisavaš dno prilikom promjene vode i još bitno da li ribe imaju končast sluzav izmet ili zamučeno bijeli končast izmet ili im ne vidiš izmet, te da li je bolesna rupa potamnila i konačno da li je to rupa ili čir?

Obavezna je fotografija!!!
Parametre vode ne mjerim , voda je obicna pipovaca ,filter zadnji put opran prije mjesec i pol dana obavezno usisav dno ak. prilikom ciscenja kod bolesne ribe ne vidim kakav joj je izmet kod drugih je normalan a rupa na glavi nije potamnila nego je bijela , kad ju budem uspio uslikat postavicu sliku !!!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Siječanj 04, 2011, 15:58:55 poslijepodne »
E to je već konkretnije jer se bolest rupe u glavi najčešće javljaju kod riba u RO voda a vrlo rijetko u pipovaći tako da se kod te ribe najvjerojatnije radi o Furunkulu (potkožnom čiru) a što čemo sa sigurnošću moči potvrditi tek kada nam pošalješ oštru fotografiju.

Ja se više bojim da je riba oboljela od Hexamitoze a sve ide u prilog tome: Imaš preslab filter na tu litražu (trebalo bi minimalno dva takva filtera) a sukladno tome razina amonijaka, nitrata i nitrozamina je povećana a to direktno utjeće na manifestaciju Hexamitoze. Uz navedeno zbog pretjeranog hranjenja riba sigurno imaš jako veliku količinu Fosfata koji direktno utjeću na pad imuniteta riba a indirektno na pojavu hexamitoze i ostalih bolesti a posebice na boooom Algi u akvariju.

Uz sve navedeno imaš previše riba za tu litražu (ako su diskusi veliki).

Za prvu ruku predlažem promjenu vode od cca 40% a čujemo se sutra kada staviš fotografije akvarija i bolesne ribe, pozdrav.

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2011, 16:27:34 poslijepodne »
Kolega sad sam probao da uslikam bolesnog diskusa al nazalost bez uspjeha ali dok sam probavao primjetio sam da jos jedan ima istu takvu rupu tocno na sredini glave izmedzu dva oka al ovaj mi je diskus najveci u ak. i prvi je kad se jede a njegov izmet je normalan ponasa se sasvim u redu nesakriva se  ni nista izgleda  sasvim ok i normalno se ponasa .Tako da sad imam dva sa rupom u glavi al jedan jede i normalno se ponasa dok drugi se sakriva i nece da jede !
Ovog sam uslikao al zbog njegove boje nemoguce je vidjeti tu rupu na njegovoj glavi !!!
Jedna zajednicka slika i jedna od onoga sto se ponasa normalno al ima isto rupu u glavi al mislim da se ta rupa nemoze vidjet.
Plavog cim uspijem sliakt saljem sliku !!!
« Zadnja izmjena: Siječanj 04, 2011, 16:43:09 poslijepodne od stucn@ »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Siječanj 05, 2011, 09:55:40 prijepodne »
Meni se ovo više čini kao Furunkul posebice jer je malo roze boje a što govori da se radi o upalnom procesu manjeg opsega. Ovakve manje furunkule da se tješiti popravljanjem kvalitete akvarijske vode na način da napraviš izmjenu cca 40% vode i uliješ duplu dozu FFM-a, slijedeči dan dupla doza vitamina, pa slijedeči dupla doza FFM-a, slijedeći dupla doza vitamina i onda pauza do sedmog dana kada opet ide promjena 35 do 40% vode uz dodatak duple doze FFM-a a slijedeči dan dupla doza vitamina.

Međutim, tebi će se javljati više problema jer imaš previše riba, previše ih hraniš, imaš preslab filter i dosta visoku temperaturu a sve to skupa pogoduje pojavi i brzini razvoja kojekakvih bolesti i parazita.

Problem bi dugoročno riješio kada bi nabavio još jedan filter, smanjio broj riba a najidealnije bi bilo kada bi nabavio RO aparat i kada bi držao ribe u mekoj vodi sa niskim ph.

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #9 u: Siječanj 05, 2011, 11:49:18 prijepodne »
Jednom prilikom kada smo se culi putem pm-a rekao sam ti da unutarnji filter nije za akvarij s diskusima,posebno sto se diskusi hrane mesom i hrani se u vecim kolicinama radi boljeg rasta i razvoja.
Voda ti je sigurno ko i drzava "u banani" i tesko da ces s unutarnjim filterom koji sadrzi samo spuzvu imati kvalitetnu biolsku filtraciju i kvalitetu vode kakvu zahtjevaju ove ribe.
Na sve ovo sto sam napisao,ti si odgovorio da nemas problema,a nabrojao si dosta stanovnika,ali eto sad su se pojavili problemi i moj savjet je da poboljsas filtraciju i malo smanjis kolicinu vode koju mjenjas,ako se dobro sjecam rekao si da je akvarij 200l i po meni je previse izmjena od 100l tjedno!

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 05, 2011, 14:20:14 poslijepodne »
Jednom prilikom kada smo se culi putem pm-a rekao sam ti da unutarnji filter nije za akvarij s diskusima,posebno sto se diskusi hrane mesom i hrani se u vecim kolicinama radi boljeg rasta i razvoja.
Voda ti je sigurno ko i drzava "u banani" i tesko da ces s unutarnjim filterom koji sadrzi samo spuzvu imati kvalitetnu biolsku filtraciju i kvalitetu vode kakvu zahtjevaju ove ribe.
Na sve ovo sto sam napisao,ti si odgovorio da nemas problema,a nabrojao si dosta stanovnika,ali eto sad su se pojavili problemi i moj savjet je da poboljsas filtraciju i malo smanjis kolicinu vode koju mjenjas,ako se dobro sjecam rekao si da je akvarij 200l i po meni je previse izmjena od 100l tjedno!
Akvarij 300 l a filter nije unutarnji nego vanjski !!!

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #11 u: Siječanj 05, 2011, 21:34:47 poslijepodne »
neznam sto si onda pisao u pm-u jer smo se culi i imao si u planu uzeti od mene diskusa,ali ti velicina nije odgovarala,a kad sam ti rekao da je to i ovako puno stanovnika onda si rekao ako ti zena da da prodas kojeg da ces uzeti nekog od mojih!Nazalost u zadnja 2-3 mj sam dobio dosta pm-ova pa sam brisao,ali sad  bi ga rado stavio da vidis!jedino ako si se od tada ponovio u opremi i velicini akvarija,jer vidim da broj riba nisi reducirao! :up:
I nisam ovo pisao sa zlom namjerom,jer vidim da dosta ljutito odgovaras! ;)
P.S.Tetra tec nema protok 750 vec 700l/h ako se radi o tetra tec ex 700
« Zadnja izmjena: Siječanj 05, 2011, 21:39:30 poslijepodne od mbogdan »

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 07, 2011, 11:42:30 prijepodne »
neznam sto si onda pisao u pm-u jer smo se culi i imao si u planu uzeti od mene diskusa,ali ti velicina nije odgovarala,a kad sam ti rekao da je to i ovako puno stanovnika onda si rekao ako ti zena da da prodas kojeg da ces uzeti nekog od mojih!Nazalost u zadnja 2-3 mj sam dobio dosta pm-ova pa sam brisao,ali sad  bi ga rado stavio da vidis!jedino ako si se od tada ponovio u opremi i velicini akvarija,jer vidim da broj riba nisi reducirao! :up:
I nisam ovo pisao sa zlom namjerom,jer vidim da dosta ljutito odgovaras! ;)
P.S.Tetra tec nema protok 750 vec 700l/h ako se radi o tetra tec ex 700
Ma nikakve zle namjere i stvarno nisam ljutito reagirao samo sam napisao kakav je akvarij i filter a ako sam te necim uvrjedio stvarno IZVINI ,izvini i jos jednom izvini !!!! :'(
Da culi se jesmo par puta ma pm-u i toliko si mi dao korisnih savjeta tako da nemam prava da se ljutim na nekoga ko pomaze svima nama pocetnicima sa diskusima i opcenito sa svim problemima u akvaristici , a sto se tice opreme i ak. to je to od pocetka nista nisam naknadno uzimao a kako i sam kazes da si dobio puno pm-ova mozda si me stvarno sa nekim zamjenio al to je nebitno samo se nadam da ces sad shvatit da onaj moj odgovor nije bio ljutit i zlonamjeran !!!
Jos jednom iskreno izvini  i nadam se ako u buducnosti bude kakvih problema da ces se javiti sa svojim iskrenim i dobronamjernim odgovorima da pomognes gdje i kad zapne !!!  :zagrljaj:

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #13 u: Siječanj 07, 2011, 13:22:59 poslijepodne »
onda sve 5,ja se nisam naljutio,ali mislio sam da si se ti naljutio!a za ubuduce racunaj na pomoc ako negdje zapne :up:

Offline stucn@

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 07, 2011, 17:21:29 poslijepodne »
onda sve 5,ja se nisam naljutio,ali mislio sam da si se ti naljutio!a za ubuduce racunaj na pomoc ako negdje zapne :up:
Hvala na razumjevanju !!!