Ne znam od kuda da počnem uopće. Sve je to davno bilo pa se ni ne sjećam baš kako je to išli. U glavnom prije jedno 15ak godina na moj i bratov rođendan pojavili su se bratići s akvarijem i dvije ribice u vrećici te nešto malo kamenja i čestitali nam rođendan. Odmah smo utočili frišku vodu u akvarij, poslagali kamenje i ubacili ribice koje su „sretno“ zaplivale u svojem novom okruženju. Bio je to Fossilis i neki čistač. Buraz i ja smo bili presretni jer smo imali kućne ljubimce koje smo svaki dan promatrali i otkrivali kojekakve novosti. No nakon tjedan dana susreli smo se i s prvom žrtvom našeg novog akvarija jer je čistač proplivao leđnom tehnikom, tako da je na životu ostao samo Fossilis i nekolicina puževa koje smo pobrali na Jarunu.
I tako je ribica živjela i živjela. Mijenjali smo joj vodu kad se zamutila ili postala zelena, često ju selili u kantu jer su nam se nakupile alge po akvariju pa smo ga prali skupa sa kamenjem,a ribica je i dalje rasla i živjela. Moram napomenuti da nismo imali nikakav filter ni grijač u akvariju pa je voda bila često mutna. Ponekad bi nam se desilo da i po mjesec pa i više dana nismo mijenjali vodu.
I tako kako je vrijeme prolazilo sve više smo zapostavljali našu ribicu do te mjere da sam se jedino ja brinuo za nju proteklih pa i više godina. Burazu se nije dalo zezat s tim mijenjanjem vode i hranjenjem pa je on to odmah otpisao, a majka mi je povremeno pomagala i natjeravala me da promijenim ribi vodu jer mu je već previše mutna bila. U početku smo ga hranili i više puta dnevno, no to se svelo na jednom dnevno i to navečer ali i to bi se desilo da koji put ja dođem doma kasno pa zaboravim ili se ne sjetim.
Sjećam se jednom smo čak i na skijanje otišli na tjedan dana i potpuno zaboravili svi da nam je riba doma te da bi ju trebalo možda i nahraniti. Naravno kad smo došli doma poslije skijanja uspaničeni da li je riba živa dočekala nas je s veseljem živa i zdrava. Nahranio sam ju i bio sretan. Slijedećih godina smo susjedu zaduživali dok smo mi bili na moru ili na skijanju ili negdje na putu da nam hrani ribu. Ali i to baš nije bilo redovito. Jadna ribica sve je to proživljavala.
Sjećam se da je vrijeme i znak za promjenu vode bilo kad je riba počela odlaziti na površinu po zrak. U ljetnim danima bi znao iz obližnjeg potoka donijet biljke koje su rasle pa bi riba imala čak i neku dekoraciju u akvariju. Ali zbog manjka svijetlosti ta biljka ne bi dugo opstala već bi strulila pa bi se voda sam zamutila.
Jednom sam u nekom dućanu kupio i dekorativni šoder baš za akvarije koji je jedno vrijeme bio po dnu akvarija ali nije dugo opstao jer bi ga prilikom čišćenja akvarija crijevom pokupio u kantu te bacio jer mi ga se nije dalo vraćati i samo mi je probleme stvarao.
Prilikom jedne noći, pošto akvarij nije imao nikakav poklopac, riba je na neko čudo izletila van. Pošto moja majka na sreću ima vrlo laki san te čuje u snu i kad miš prohoda pokraj njenog kreveta čula je i kako se riba koprcala po podu kuhinje. Naravno da je ribu vratila u kvari i ujutro mi ispričala što se desilo. Od tog dana kao poklopac za akvarij nam je služila daska za učenje plivanja i bilo je sve uredu. Istina da bi se neki puta znalo čuti da se riba zaletila u poklopac ali pošto nije izletila van bilo je sve uredu.
I tako su prolazili dani, tjedni, mjeseci, godine i riba je živjela u svom premalom akvariju koji nije bio ni održavan kako spada ni ona nije bila hranjena kako spada tj jednom navečer uglavnom. I tako prije par mjeseci moja cura kad je došla kod mene primijetila je da ja imam akvarij te i ona izrazila želju za akvarijem, a pošto je vidjela da ja imam akvarij s ribom pitala mene za sve informacije i sve što joj treba da i sebi doma osposobi akvarij s ribicama. Ja pošto nisam imao pojma o ničemu da ne ispadnem neznalica počeo malo po internetu čitat o akvaristici i pomalo se informirati o svemu.
I tako ja naletio na Akvarij.net stranicu i u par dana ju pročitao od a do ž i shvatio da je moj Fossilis čudo od ribe koja je preživjela sve te godine u tom akvariju.
Pošto mi je cura našla neki akvarij na popustu kupila ga je dok ja još nisam bio potpuno informiran o osnovnim stvarima kako početi te je tako ispalo da sad ima akvarij od 20l. Al ajde skombinirali smo ga i sad je super. U početku smo imali malo poteškoća ali sad je ok. Čak su i biljke u njemu.
No ova cijela priča je mene potaknula da se i ja prema svojoj ribi počnem ponašati kako spada i da joj priuštim najbolje uvijete koji su u to vrijeme bili mogući. Čak sam se i informirao na internetu koja je to riba uopće jer nisam ni znao kako se zove i koju temperaturu vode uopće treba jer grijač nisam imao.
Hranio sam ju redovito, čak i dva puta dnevno ali ne svaki dan, mijenjao sam vodu redovito svaki tjedan i to sam ju prvo pustio da odstoji dva dana ili više pa tek onda mijenjao, čak sam se uspio riješiti i mjehurića koji su se u zadnje vrijeme stalno nakupljali na površini vode i jako su me irtitirali jer sam znao da nešto ne valja, a nisam znao što.
Na kraju svjestan situacije odlučio sam ribi napraviti novi akvarij koji će zadovoljavati sve današnje standarde i pružiti joj ostatak života takav kakav još nije imala do sad.
Čak sam se i tu na forumu raspitivao za savjete i iskustva ostalih članova. U glavnom napravio sam akvarij od 40L, kupio filter, napravio poklopac i služio u njemu rasvjetu.
I sve je išlo super i savršeno, akvarij je gotov, složio sam kamenje unutra, stavio podlogu, zasadio par biljaka i od utorka sve radi te sam počeo sa cikliranjem i finalnom pripremom za moju ribu.
Ali dogodilo se ono što sam najmanje očekivao. U noći sa srijede na četvrtak poklopac za akvarij (tj. daska za plivanje) nakon hranjenja ribe nisam dobro stavio na akvarij i riba je izletila van. Sva sreča moja majka se probudila i vratila ribu u akvarij, postavila poklopac na svoje mjesto i ujutro mi ispričala što je te noći bilo.
Ali na žalost to nije kraj priče. U noći sa petka na subotu poklopac je bio pravilno stavljen i riba je na neki način pronašla rupu na poklopcu jer daska za plivanje ima na sebi dvije rupe za primit ju rukama prilikom plivanja i izletila van. Po pričanju moje majke čula ju je kako se koprca po podu ali je bila u polu snu i nije reagirala te je nakon nekog vremena tek shvatila o čem se radi i pronašla ribu na podu već svu na pola zasušenu. Učinilo joj se kao da je riba mrdnula jednim svojim brkom te ju je vratila u akvarij ali pod sumnjom da je već mrtva.
I ujutro dolazi najzanimljiviji dio priče. Majka mi se budi i pronalazi ribu na podu osušenu koja ne pokazuje nikakve znakove života. Dolazi do mene i budi me te mi objašnjava situaciju. Ja sav u čudu od situacije dolazim u kuhinju i stvarno pronalazim jadnu ribicu (oko 15cm) kako osušena leži na podu kuhinje ne pokazujući znakove života. Naravno riba je na moju i majčinu žalost završila u kanti za smeće, a akvarij ostao prazan pun puževa.
Nakon jedno sat vremena počele su mi stizati uspomene od ribice te što sam sve prošao i kako je cijeli tijek njenog života prolazio i to me toliko raz žalostilo da jučer uopće nisam bio dobre volje, sav zbediran i svjestan da sam izgubio moju ribicu koja mi je bila kao član obitelji i koja je za dva tjedna trebala sretno plivati u svom novom akvariju koji se upravo ciklira samo za nju. I sad uopće ne znam što ću od jada i cijele situacije jer bi naj rađe išao nahraniti ribu koje više nema.
Ne znam u čemu je bio problem da mi je riba postala tako suicidalna, da li je sama htjela okončati si život ili više nije mogla izdržati svom akvariju ili je htjela skočiti do novog akvarija, stvarno ne znam kako je uopće uspjela pogoditi rupu na poklopcu i to dva puta u jednoj noći.
Ime joj je bilo Riba, čak je i invalid bio. Nije imao jednu bočnu peraju. Pojma nemam kako i kada ju je izgubio, imao je i neko zadebljanje na tijelu kao neku kvrgu ili rumor, sta ja znam. Ali to je več duže vrijeme imao tako da sam prihvatio to pod normalno, a pošto je živio nisam smatrao da je to neka bolest.
Danas mi je majka razgovarala s bratićem koji nam je i poklonio ribu i koji je završio biologiju i rekao joj je da smo ribu trebali ponovo ubacit u akvarij i da bi čak možda i ponovo proplivala. Ali šta je tu je, ribe više nema i ja imam dva prazna akvarija s kojima ne znam što ću…
Jedna slikica moje bivše ribice

I jedna slikica novog akvarija koji je ostao prazan