Kolovoz 07, 2025, 12:05:40 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nimbochromis venustus ???  (Posjeta: 1747 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChichazZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
Nimbochromis venustus ???
« u: Prosinac 14, 2010, 23:25:27 poslijepodne »
Jel neko ima iskustva sa ovom ribom? Pronasao sam samo opise i to ne nesto pretjerano ali me interesuje suzivot sa ostalim malawcima...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Odg: Nimbochromis venustus ???
« Odgovori #1 u: Prosinac 15, 2010, 00:02:16 prijepodne »
osobnog iskustva s tom ribom nemam, ali mogu ti rec da nece biti zadovoljan u AQ ispod 150cm iako po mojem nebi ga drzao u AQ ispod 200cm jer je ipak to riba koja naraste na 25cm a u akvariju moze i par cm vise, uz to je i predator (piscivore) pa ce bez problema pojest sve sta mu stane u usta tako da suzivot sa manjim ribama mi se cini da nebi dobro zavrsilo...

kolega 206turbo ga ima... ;)

Offline Sky

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #2 u: Prosinac 15, 2010, 00:24:30 prijepodne »
ja ga  imam ...  veoma brzo raste  ... i razvija se mada moje je jos na nekih  9 cm imam 2 komada  ... popularnije se zovu maskirni ciklid kod nas  i nije mi djelovala kao agresivna  prema ribama koje su u ranku jer imam delfine te velicine kao oni i ne dira ih dok je agresivna prema carleusima mada oni pobjegnu u pozadinu tj kamen ... pa se tako spase ...  i prema demasonima je bila isto agresivna  znaci ako je mislis drzati sa manjom ribom  dosta prostora da se i ta manja riba sakrije tj spasi
"Najbolje pice na svetu je kada covek ne pusti zlu rec koja mu je u ustima,nego je proguta. Muhamed"

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #3 u: Prosinac 15, 2010, 00:36:41 prijepodne »
Posto mi se mnogo svidja zadrzacu ga koliko budem mogao pa za dalje cemo vidjeti...inace AQ mi je 100x50x50 i drzim ga sa mbunama...dobio sam male primjerke oko 4 do 5 cm pa imam vremena da ih udomim kasnije kad narastu...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Sky

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #4 u: Prosinac 15, 2010, 00:55:49 prijepodne »
 da nas taj ciklid je mnogo skuplji od ostalih Malawaca tj jedna od najskupljih ciklida ovamo kod nas jer je jako rjedak ... maticnih skoro da nema ... ima ih u sarajevu samo 1 covjek ... ja sam ih placao po 25 km a Delfini su 15 Km carleusi 3-5 km  , Mbuna 6 KM Pa skontaj da ta jedna vrjedi - 5 karleusa ili 2 delfina ... tako je rjetka
"Najbolje pice na svetu je kada covek ne pusti zlu rec koja mu je u ustima,nego je proguta. Muhamed"

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 15, 2010, 12:47:45 poslijepodne »
Pre 7 godina tako sam o njoj pisao:
Pa danas več bilo nešto reči o vrsti Nimbochromis venustus,pa je red,da malo pobliže pogledamo.To je velika riba,koja ide u velike akvarije.

Prvi ju je ihtiološki obradio Boulenger 1908 godine.Nađemo je po celom jezeru Malawi i našli su je u susednjem jezeru Malombe.Največe su primjerke našli na jugoitočnom delom jezera.Tamo su mjerili u dužinu 22.5 santimetara,a toliko če vam porsti i u akvarijumu.Voli zonu pjeska ,do dubine 20 m.Zbog svoje izuzetne obojenosti i uzorka trgovačko joj je ime i "Leopard ustonoša ili Leopard ciklid"

Odrastao mužjak ima po čelu žutu crtu,a donji dio glave mu turkiz plavo,vrh gornje,repne i analne peraje mu je belo,a po donjem djelu stomaka on je žut.Ženka je jednako obojena,samo,da nema turkiz plave po donjoj polovini glave te je manja.

Ta je riba piscivor /jede ribice/,a ako tih nema može i beskičmenjaci.U prirodi ona lovi tako,da satima bude nepokretna,i kad dođu male ribice ugledaju se na žuto boju stomaka i......

U akvarijumu zbog toga jih je treba hraniti proteinskom hranom,smrznute račiče,i voditi morate brigu ,da se ne najede previše /malawi bloat/.

Vrsta je koja kasnije polno sazri,pa je treba ,da budemo strpljivi sa mrestom.Mrest obično traje pola dana,a mjesto za mrest su kod mene našli usred akvarijuma.Ženka je brižljiva i skrbna majka,koja če vas obradovati sa 40 pa naviše mladunčad.

U akvarijumu,iz mog iskustva neka bude samo jedan mužjak i 4 ženke.Kod te vrste se ženke mrestuju samo sa glavnim mužjakom,tako,da u slučaju dviju ili više mužjaka dođe do borbi,koje se mogu i tragički,da se završe.

Društvo joj neka budu poveče m'bune i vrste iz grupe Haplochromisa.

Eto mislim, da se puno toga nije promenilo :)