Srpanj 30, 2025, 19:11:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanjce  (Posjeta: 1409 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blastx19

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rovinj
Pitanjce
« u: Prosinac 05, 2010, 22:15:50 poslijepodne »
Primjetio sam da karasi ''kakaju'' :-[  bijeli izmet poput bijele vlasi.
Pitanje je:
-jel to bolest?
-nesto gadno?
-kak izljecit?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Pitanjce
« Odgovori #1 u: Prosinac 06, 2010, 09:23:34 prijepodne »
Pozdrav blastx19, kako bismo mogli utvrditi o čemu se radi moraš ispuniti upitnik o bolesti riba koji se nalazi ispod moga posta te odgovoriti i na slijedeča pitanja: kada si zadnji puta oprao filter materijal, da li u filteru imaš vatu, koliko puta na dan hraniš ribe i sa kojom hranom te da li je možda istekao rok trajanja, da li dodaješ vitamine?

Uz navedeno obavezna je i što oštrija fotografija te koje su točno ribe bolesne (latinski naziv).

Offline maslachak

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Prosinac 06, 2010, 10:47:28 prijepodne »
ništa strašno, daj ribicama skuhanog graška, jednom tjedno, zdrobljenog, zajedno s ljuskom.

Offline blastx19

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Prosinac 06, 2010, 12:20:53 poslijepodne »
akvarij 54 l,aktiviran prije vise od mjesec dana,ribe naseljene u 3 tj.,filter jos nisam opro posto jos dobro radi,ribice 3 divlja carassius auratus (svaka ima 4 cm drzim ih trenutno u akvariju do proljeca tak da tad dobit ce i vanjsko jezerce) hranim ih Purininom Friskies Multifloc,za napomenut da imam u drugoj goledi par istih riba da imaju svaka dovoljno prostora i su zivahne i zdrave tak da sinoc sam u akv. promjenio vodu i sad da probam im dat graska pa da vidimo..
Mogu im dat onog iz konzerve ili da kupim na plac malo pa da ja skuham?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Prosinac 06, 2010, 12:36:58 poslijepodne »
akvarij 54 l,aktiviran prije vise od mjesec dana,ribe naseljene u 3 tj.,filter jos nisam opro posto jos dobro radi,ribice 3 divlja carassius auratus (svaka ima 4 cm drzim ih trenutno u akvariju do proljeca tak da tad dobit ce i vanjsko jezerce) hranim ih Purininom Friskies Multifloc,za napomenut da imam u drugoj goledi par istih riba da imaju svaka dovoljno prostora i su zivahne i zdrave tak da sinoc sam u akv. promjenio vodu i sad da probam im dat graska pa da vidimo..
Mogu im dat onog iz konzerve ili da kupim na plac malo pa da ja skuham?

Ovako, imaš previše riba za tu litražu akvarija.

S obzirom da imaš ribe koje puno jedu isto tako i jako prljaju i mute vodu najvjerojatnije je to reakcija riba na lošu kvalitetu vode i neraznoliku hranu.

Savjet je slijedeći:

1. dan promjena 50% vode
2. dan u akvarij uliti duplu dozu Easy Life FFM-a
3. dan u vodu sipamo duplu dozu vitamina JBL "Avitol" ili Sera "Fishtamin"
4. dan dupla doza FFM-a
5. dan dupla doza vitamina
6. dan ništa ne dodavati
7. dan promjena vode 35% i dupla doza FFM-a
8. dan normalna doza vitamina

Vodu i ubuduće mijenjaj jednom tjedno cca 30% s time da usišeš nečistoče sa dna a filter peri u akvarijskoj vodi barem jednom mjesečno
Također obavezno jednom tjedno ribama dodati vitamine (nakapati na hranu ili direktno u vodu)
Obavezno probaj ribama svaki dan davati drugu biljnu hranu: spirulina, granulice, lističe, kuhana tikvica, kuhana blitva, kuhani kelj, kuhani špinati i dr.

Ako i nakon svega što sam napisao tvoje ribe budu imale bijeli končasti izmet tada se radi o parazitima (nematode) i morat češ cijeli akvarij liječiti (predlažem, jer se meni pokazao kao najbolji) sa Serinim lijekom "Nematolom".

Grašak se daje samo ako ribe imaju začep a kod tvojih riba to nije slučaj i to se daje zamrznuti grašak a nipošto onaj iz konzerve jer u njemu ima konzervansa, javljaj nam što si poduzeo i obavezno pošalji koju fotografiju ribe sa bijelim izmetom, pozdrav i sretno.

Offline blastx19

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Prosinac 06, 2010, 12:49:49 poslijepodne »
Hvala na pomoc, eto sutra cu ic do pet centra vidit ak ima sta od navedenog za kupit,a slike doc ce kasnije jer nemam digitalac  :-[

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Prosinac 06, 2010, 13:13:49 poslijepodne »
molim ubuduće stavljati naslov teme malo "čitljiviji"....tipa - ribice imaju neprirodan izmet ili tako nešto...
hvala, moder

Offline maslachak

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Prosinac 06, 2010, 13:20:03 poslijepodne »
Grašak se daje samo ako ribe imaju začep a kod tvojih riba to nije slučaj

plavi, oprosti, ali zlatnim ribicama se grašak treba davati redovito.
to bijelo može biti posljedica bakterijske infekcije ili parazita, ali najvjerojatnije je ipak začep u pitanju. i nije rijetka pojava kod zlatica.

blastx, daj im grašak. kuhani, ne iz konzerve. neće škoditi niti sve ovo što je plavi napisao, ali prvo grašak.

Offline blastx19

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 06, 2010, 15:05:00 poslijepodne »
Citat:
molim ubuduće stavljati naslov teme malo "čitljiviji"....tipa - ribice imaju neprirodan izmet ili tako nešto...
hvala, moder
Sorry prvi da pisem sto se tice bolesti pa nisam znao koj naslov da postavim  :punch:
Dao sam im sad malo kuhane mrkve,cito sam da im se to moze dat i ak ne vole bas.. :(
Cudno za vijerovat al nakon jucerasnje promjene vode ona riba koja najvise kakala bijelo danas vec se vidi da je promjenilo boju u smedje,nadam se da ce joj bit dobro ko i ostalim i drzat cu se vasih savijeta,Hvala :)

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Prosinac 07, 2010, 21:20:17 poslijepodne »
mrkva se ne daje kod problema s probavom već namirnice koje napuhavaju i pojačavaju kakanje!
zaboga, mrkva zatvara!!!!

sorry, ali savjet sa graškom je bio dobar - ne kužim zakaj si im dao onda mrkvu?

Offline blastx19

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Prosinac 09, 2010, 14:06:09 poslijepodne »

Citat:
mrkva se ne daje kod problema s probavom već namirnice koje napuhavaju i pojačavaju kakanje!
zaboga, mrkva zatvara!!!!

sorry, ali savjet sa graškom je bio dobar - ne kužim zakaj si im dao onda mrkvu?
Sorry bio sam na bolovanju i samo to sam imo doma  -?.
Pocetnicke greske.
Eto ribice par dana jedu grasak i vidim da malo im je izmet bijel malo smedj al nema vise onih vlasi..valjda im to pomaze..ak im ne bude dobro do iduceg tjedna idem u nabavku ljekova..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Prosinac 09, 2010, 14:35:14 poslijepodne »
Ma ne vrijedi ti liječiti ako ne napraviš sve ono što sam ti napisao gore a glede popravka kvalitete vode i upotrebe navedenih kemikalija.

Tek kada to sve napraviš i kada nam javiš kako su ribe možemo odlučiti da li treba liječiti ili ne.