Srpanj 28, 2025, 01:15:57 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Crvena mrlja na corydorasu  (Posjeta: 1125 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Graso

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Crvena mrlja na corydorasu
« u: Prosinac 05, 2010, 17:50:14 poslijepodne »

AKVARIJ:
-   125l
-   25C
-   parametri pH 7,5 ostale neznam
-   u pogonu već godinu i pol dana
-   promjena vode svakih 2 tjedna cca 30%

FILTER:
-  vanjski filter protoka 400/h

OSTALA OPREMA:
-   CO2 DIY

STANOVNICI:
-   4 corydorasa zebrasto tigrasti uzorak, 3 barbusa, 3 kulija
-   hranjenje – listićima, tabletama za ribe dna 1X dnevno

PROMJENE:
-   corydorasi kupljeni pred tjedan dana
-   na površini brzo se stvara tanki zeleni sloj

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – danas sam primijetio da jedan corydoras na spoju desne peraje i tijela ima malu crvenu izraslinu, izgleda kao krvava rana ili nešto slično tome. Često gledam u akvarij i nisam to prije vidio.
- ostali su stanovnici više manje dobro, osim što jedan zeleni barbus izgleda malo letargično.

Ok ljudi jeli to nešto zabrinjavajuće tipa infekcije ili se samo ranio na neki ornament ili biljku? Mislio sam slikat ali nikada ne miruje tako da nema šanse da ga ulovim.

P.S. jedna čudna stvar možda je da corydorasi cijelo vrije provode plivajući uz staklo naprijed nazad po akvariju. Nekako mi se čini da to nije njihovo normalno ponašanje.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: Crvena mrlja na corydorasu
« Odgovori #1 u: Prosinac 06, 2010, 09:13:14 prijepodne »
Pozdrav Graso, čuj fotografija govori više od riječi i moram te zamoliti da obavezno pošalješ što oštriju i kvalitetniju fotografiju.

Naime, vjerojatno se radi o bakterijskoj infekciji ali je zato jako bitna fotografija kako bismo mogli vidjeti da li se radi o Furunkulu ili otvorenom čiru ili pak o nečem drugom jer o tome ovisi da li češ ribu liječiti sa antisepticom ili sa antibiotikom.

Mislim da ti se pokvarila kvaliteta vode. Kada si zadnji puta oprao filter materijal, da li u vanjskom filteru imaš vatu, da li kod svake promjene vode usisaš podlogu, da li nakon promjene vode koristiš Easy Life FFM ili neko drugo sredstvo za neutralizaciju klora?

Također mislim da je ovo preslab filter za tvoj akvarij ali bi mogao funkcionirati dobro ako bi promjene vode radio svaki tjedan po 25 do 30%.

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 06, 2010, 15:04:58 poslijepodne »
Zadnji put sam oprao filter materijal pred 2 tjedna. U filteru imam tanki sloj vate na vrhu, jednu komoru s plavom spužvom i jednu komoru s bio balls i keramičkim cilindrima.
Prilikom mijenjanja vodu pustim u kantama 24 sata, a naknadno ubacim i FFM u akvarij, cca 25 ml. I da, usisavam podlogu koliko god mogu, jednom u 2 mjeseca izvadim sve panjeve van pa usisam i ispod njih.

A ništa, fotić u ruke i lovi ribu po akvariju.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Prosinac 06, 2010, 16:03:31 poslijepodne »

Ovako Graso, osim što ti je preslab filter za ovu litražu još si mu dodatno smanjio protok sa vatom koja se za nekoliko dana potpuno začepi od sitne prljavšitine pa se protok smanji i za više od 50% pa umjesto 400l/sat imaš cca oko 150l/sat. Također ti ne treba keramika pa umjesto svega toga ubaci plavu spužvu kakvu već i imaš u akvariju.

Ovo je samo potvrda uzroka oboljenja riba e sada moramo ići u dva smjera jedan je da izvršimo liječenje (ovisno o fotografijama ili pojedinačne ribe ili cijelog akvarija) a potom čemo neutralizirati uzrok pojave bolesti (popravit ćemo kvalitetu akvarijske vode).

Šalji dobre fotke, pozdrav.

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Zadnja izmjena: Prosinac 06, 2010, 17:23:10 poslijepodne od Graso »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Prosinac 07, 2010, 11:21:03 prijepodne »
Ovako Graso, ova je riba ozlijeđena vjerojatno prilikom hvatanja u mrežicu u Pet shopu. Naime corydorasi imaju koštanu bazu bočnih peraja a kada ih se ulovi oni u obrani ukoće te bočne peraje i lako ih mogu ozlijediti. Na tu se ozlijedu (možda se radi o uganuču), nakalamila upala okolnog tkiva sa bakterijskom infekcijom.

U tvom akvariju treba se iči u 2 smjera.

1. Odvojiti corydorasa u karantenski akvarij (možeš ženi ukrasti jednu staklenku, što veću to bolju) i izvršiti liječenje sa Serinim Bactopurom (antiseptic) u malo pojačanoj dozi od propisane jer imaš tvrdu vodu a ako za 4 dana nema promjene morat češ liječiti antibiotikom (Sera Bactopur Direct ili JBL Furanol2). U karanteni mora biti uključena aeracija a ribu hrani po malo ujutro i naveće.

2. Poboljšanje kvalitete akvarijske vode:

1. dan promjena 40% vode a potom u akvarij uliti duplu dozu Easy Life FFM-a
2. dan u vodu sipamo duplu dozu vitamina JBL "Avitol" ili Sera "Fishtamin"
3. dan dupla doza FFM-a
4. dan dupla doza vitamina
5 i 6. dan ništa ne dodavati
7. dan promjena vode 35% i dupla doza FFM-a
8. dan normalna doza vitamina

Vodu je najbolje mijenjati jednom tjedno po cca 20% (s obzirom da imaš malo riba) a ako mijenjaš svakih 15 dana onda zamijeni cca 35% s time da usišeš nečistoče sa dna
Također obavezno jednom tjedno ribama dodati vitamine (nakapati na hranu ili direktno u vodu)
Obavezno probaj ribama svaki dan davati drugu hranu recimo: granulice, lističe, kuhana tikvica, krvavi crvi, gliste u kombinaciji sa tableticama za corydorase...

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Prosinac 10, 2010, 18:56:31 poslijepodne »
Puno hvala na pomoći!!
Evo, prošlo 4 dana u karanteni, riba nema više mrlju. Snimio sam dvije slike, no iznad peraje ima maleni prozirni mjehur (koji se naravno ne vidi na slikama)
Što bi to moglo biti i da ga vratim u akvarij s ostalim ribama?

P.S. zašto se ovi thumnailovi toliko učitavaju? Koji je najbolji hosting za slike?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Prosinac 11, 2010, 02:44:15 prijepodne »
Graso drago mi je da je ribi bolje i možeš ju vratiti u akvarij.

Prozirni mjehurić je plinski mjehur koji se javlja najčešće kada se u akvarij naglo ulijeva hladna voda. Bit će sve ok.

Sada kada ga vratiš tretiraj cijeli akvarij kako sam napisao, pozdrav i sretno.