Več mi se par dana vrti po glavi to pitanje:Teorija u praksi ili praksa u teoriji.
Več u nekoliko različitih foruma,sam pročitao,kako jeste teorija o ciklidima jedno,a praksa sasvim drugo.
Ja sam recimo takav,da volim knjige i puno nekih ideja , savjeta dobio sam baš iz njih ,jer su autori akvaristi ciklidaši sa dugogodišnjom praksom i znanjem
Medjutim, tražeči nepoznatog ciklida,naišao sam na nek zanimljiv podatak,koji me naveo,da razmišljam i u tome pravcu.
Naime o čemu se radi:
kad sam gledao sve te moje knjige u oči mi padne i litraža odnosno adekvatan akvarij za Malawi ciklide,i imam šta vidjeti --- primejrice vrsta Aulonocara jacobfreibergi ide u 100 pa do 200 l ,mišljen je minimalni,akvarij,naravno svaki autor dadne svoju litražu,iako ja smatram,da je veči akvarij idealniji.
A recimo takvi konfuzni podaci,znadu ponekad obmanuti akvarista ,koji radeči po tim upustvima po knjigi,na kraju kad mu ciklidi nestaju,počne krivit ciklide a ne knjigu.
Drugi primer koji isto tako vapi,jeste broj ciklida u akvariju,sad koliko su različite litraže,toliko su različiti i brojevi,ali opet sve se vrti od 7-10 komada u 100 l akvariju,medjutim,opet moj je stav,da u 100l akvarij idu samo mladunci,kad ja opet vidim na nekom forumu,čovek je stavio 35 ciklida u 100 l akvarij i sad če nakon par meseci biti kukanja
Kod Tanganyike ciklida,prestudirao sam više knjiga,no da bi bilo gdje napisano koji se ciklidi medjusobno podnose,koji ne,teško se to nadje.Ima ciklida u tanganyiki,koji se ne trpe medjusobno,pa ako ih akvarista stavi skupa,ode mu jedna vrsta u nepovrat ali to jeste neko skupo iskustvo.
Kod centralnoameričkih ciklida,vidim ti ja u knjigi za nekog ciklida,da ide u 450 l akvarij,pisac svetski poznavalac tih ciklida,kad praktičko iskustvo nekog akvariste,to demantuje i čovek napiše da ide slobodno u 250l.
I tih primejra ima malo more.
A pitanje jeste sad ide li teorija uz praksu ili stvarno ,da se knjige skloni,te se radi po svojoj intiuciji i želji,pa šta bude ,bude.
Medjutim pošto sam vlasnik stvarno puno knjiga o ciklidima,ja bih na kraju rekao ovako,da u knjigi se nadje puno dobrih informacija,koje treba samo pretvoriti u našu okolinu,te svoje utiske lepo belježiti i podeliti ih sa ostalim akvaristima,kako bih na kraju došli do nekog praktičkog rešenja ,i naravno bogatiji za iskustvo više.
Ipak za mene jeste akvaristika spoj teorije i prakse ,iz koga treba stvarno povuči ono najbolje i na tome onda graditi u praksi.