Srpanj 19, 2025, 23:17:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolestan ancistrus  (Posjeta: 1746 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mario

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
bolestan ancistrus
« u: Listopad 25, 2010, 12:43:01 poslijepodne »
AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža,  250l
-   temperatura,  28
-   parametri vode (ako se znaju), ne znam
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 2-3 godine
-   kad su useljene prve ribice, prije 2 godine
-   period i količina mijenjanja vode  1 u 2 tjedna 30%

FILTER:
-   tip i marka filtera  tetra ex700 + unutarnji 250 l/h
-   način i periodi čišćenja kad se smanji protok (svakih par mjeseci) ispiranje u akvar. vodi i zamjena filter. vate
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) original bez ugljena

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje  tri panja
-   grijač služi svrsi
-   pumpa za zrak povremeno
-   CO2 sustav – kakav  DIY
-   kemija? svaki dan atvitol i 2ml tetra planta min

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka više vrsta tetri 20ak kom., 2 ancija, tri corya, 5 discusa, dva soma (ne znam naziv)
-   starost ribica,  većina oko 2 god., najnoviji su discusi i 3 corya
-   ima li potencijalnih „terorista“ nema
-   hranjenje – koliko i što, dva puta dnevno tetra prima i tetra wafer mix (tabletice)

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema),  malo više sam "vrtlario po njemu"
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ništa

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima...  bijela vatasta površina na bočnim stranama (fotka)
-   kad su se simptomi prvi puta uočili  danas
-   pokušaj liječenja, čime  ništa
-   koliko je ribica bolesno, uginuća?  jedan anci
-   stanje ostalih stanovnika jedna neonka Hemigrammus erythrozonus ima izbuljeno i mutno jedno oko

Da li da ovo liječim bactopurom?
Rijeka - Hrvatska

Offline Mario

• Punopravni član
Odg: bolestan ancistrus
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2010, 12:49:40 poslijepodne »
evo još jedna fotka
Rijeka - Hrvatska

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2010, 12:58:31 poslijepodne »
kada si stavio najnovije ribice ? moguce da su ti oni donesli neku zarazu ako ih imas manje od mjesec dana...

iako je slika dosta mala i lose kvalitete ja mislim da je to gljivicno oboljenje pa bi trebao sera mycopur to rjesiti...

Offline Mario

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2010, 13:07:05 poslijepodne »
manje od mjesec dana je kako su ubačene nove ribice, ali one nemaju nikakvih simptoma.
to si discusi i tri corya
Rijeka - Hrvatska

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2010, 13:35:02 poslijepodne »
Mario, ovo što se dogodilo sa neonkom (ispupčeno i zamučeno oko) te sa ancistrusom samo je početak ili najava poremečaja koji su se počeli odvijati u tvom akvariju.

Ja ću ti napisati nekoliko stvari koje trenutno nisu dobre i ako želiš lijepe i zdrave ribe predlažem da ih riješiš:

1. Previše riba u akvariju
2. prerijetko mijenjanje vode (s obzirom na ovoliki broj riba te da imaš i diskuse moraš raditi tjedne izmjene cca 30%)
3. Filter ti ne radi dobro (kada se u filteru smanji protok već je kasno jer naglo poraste amonijak sa nusproduktima a što dovodi do bolesti i smrti riba) - obavezno jednom mjesečno peri filtermaterijal
4. U filteru imaš vatu - odmah izvadi i baci vatu jer ona smanjuje protok filtera i dovodi do gore navedenoga a zamijeni ju sa plavom filter spužvom
5. Hrani ribe jednom dnevno s time da jednom tjedno budu bez hrane.

Dakle, ako želiš zdrave ribe moraš prvo srediti stanje u akvariju a posebice zbog didkusa koji su zdravi samo u mekim, blago kiselim i čistim akvarijskim vodama.

Ovo na ancistrusu i na neonki su oštečenja koja su izazvana povišenom koncentracijom amonijaka sa nusproduktima (nitrati, nitriti i nitrozamini) a na oštečenim mjestima ili se već naselila bakterija ili će se to uskoro dogoditi stoga ribe trebaš prebaciti u karantenu i probati izliječiti antiseptikom može i ovaj što si napisao Bactopur.

U velikom akvariju odmah napravi veču promjenu vode cca 50% i nali duplu dozu FFM-a, slijedeči dan dupla doza vitamina i slijedeči dan još jedna dupla doza FFM-a. Vitamine dodavaj jednom tjedno i molim te smanji broj riba i napravi kako sam napisao gore jer će biti nezgodno kada diskusi počnu obolijevati.

Pozdrav, sretno i javljaj promjene.

Offline Mario

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2010, 14:11:34 poslijepodne »
Mario, ovo što se dogodilo sa neonkom (ispupčeno i zamučeno oko) te sa ancistrusom samo je početak ili najava poremečaja koji su se počeli odvijati u tvom akvariju.

Ja ću ti napisati nekoliko stvari koje trenutno nisu dobre i ako želiš lijepe i zdrave ribe predlažem da ih riješiš:

1. Previše riba u akvariju
2. prerijetko mijenjanje vode (s obzirom na ovoliki broj riba te da imaš i diskuse moraš raditi tjedne izmjene cca 30%)
3. Filter ti ne radi dobro (kada se u filteru smanji protok već je kasno jer naglo poraste amonijak sa nusproduktima a što dovodi do bolesti i smrti riba) - obavezno jednom mjesečno peri filtermaterijal
4. U filteru imaš vatu - odmah izvadi i baci vatu jer ona smanjuje protok filtera i dovodi do gore navedenoga a zamijeni ju sa plavom filter spužvom
5. Hrani ribe jednom dnevno s time da jednom tjedno budu bez hrane.

Dakle, ako želiš zdrave ribe moraš prvo srediti stanje u akvariju a posebice zbog didkusa koji su zdravi samo u mekim, blago kiselim i čistim akvarijskim vodama.

Ovo na ancistrusu i na neonki su oštečenja koja su izazvana povišenom koncentracijom amonijaka sa nusproduktima (nitrati, nitriti i nitrozamini) a na oštečenim mjestima ili se već naselila bakterija ili će se to uskoro dogoditi stoga ribe trebaš prebaciti u karantenu i probati izliječiti antiseptikom može i ovaj što si napisao Bactopur.

U velikom akvariju odmah napravi veču promjenu vode cca 50% i nali duplu dozu FFM-a, slijedeči dan dupla doza vitamina i slijedeči dan još jedna dupla doza FFM-a. Vitamine dodavaj jednom tjedno i molim te smanji broj riba i napravi kako sam napisao gore jer će biti nezgodno kada diskusi počnu obolijevati.

Pozdrav, sretno i javljaj promjene.

Ah, nažalost to je ono što sam i sumnjao. Disbalans, kratko rečeno.
Slažem se u potpunosti i nema mi druge nego te poslušati.
Rijeka - Hrvatska

Offline Mario

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2010, 14:17:31 poslijepodne »
Dajte još savjeta da to sad napravim kako treba. :zagrljaj:
Stalno nešto po malo pokušavam srediti, a gore mi je stanje nego po ljeti kad nisam ništa dirao. :down:
Rijeka - Hrvatska

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Listopad 25, 2010, 14:31:41 poslijepodne »
Čuj ako želiš držati diskuse u biljnom akvariju moraš biti svjestan da je to vrlo zahtjevno pa uz gore navedeno možeš raditi i slijedeće (ovo je sve iz mog osobnog iskustva).

Za diskuse je najbolje imati zemlju u podlozi te manje zahtjevno bilje koje nije potrebno previše gnojiti a ako imaš CO2 ok ali ga moraš držati pod kontrolom.

Temperatura 28,5 do 29C, umjesto unutrašnjeg filtera ja bih rađe na drugi kraj akvarija instalirao još jedan vanjski filter jer diskusi vole zrelu i čistu vodu bez puno cirkuliranja vode u akvariju.

Somove napolje iz akvarija jer ruju po dnu i mute vodu što nije dobro za diskuse, a treba ti još barem 7 corydorasa (najbolje da su svi iste vrste) te tri mala sijamska algojeda koji kada porastu zamjeniš opet za mele.

Za zdrave diskuse trebaš imati RO vodu u koju dodaješ i malo vode iz pipe, uglavnom oni vole meku i kiselu vodu. (Imaš na internetu puno o držanju diskusa).

Offline Mario

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 25, 2010, 21:00:52 poslijepodne »
svi parametri vode su mi ok, sad sam testirao >:(
Rijeka - Hrvatska

Offline Mario

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 25, 2010, 21:17:56 poslijepodne »
da, i anci nema više ništa na tijelu.
bit će da je zagrlio grijač  ;)
Rijeka - Hrvatska

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Listopad 26, 2010, 11:33:53 prijepodne »

Pa da čujemo koji su to parametri ok, te da li su ok nakon izmjene vode i dodavanja FFM-a?

Offline Mario

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 26, 2010, 11:47:34 prijepodne »

Pa da čujemo koji su to parametri ok, te da li su ok nakon izmjene vode i dodavanja FFM-a?

ah, ne baš svi  :)
uglavnom, mjerio sam no2 i nh3/nh4 i na nuli su.
i ph od 7 do 7,4 (ne vidim baš dobro)
i da, prije testiranja sam napravio izmjenu 20% vode
nisam dodavao ffm, jer ga nisam zadnji put našao u RI
Rijeka - Hrvatska

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Listopad 26, 2010, 11:55:38 prijepodne »
Ne znam kako si uspio da ti sa 20% izmjene vode NO3 i NO2 budu na nuli ali ti moram priznati da sam ugodno iznenađen.

Ja u 250litarskom akvariju nikada nisam NO3 imao na nuli i to sa filterom fluval 405 sa 2 usisna tijela... Ali dobro, diskusima je jako važna čista voda pa tako nastavi i dalje. Mario, obavezno nabavi FFM jer je jako dobra stvar, ako nama u rijeci naruči preko interneta na njihovoj stranici.

Offline Mario

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 26, 2010, 12:02:46 poslijepodne »
Ne znam kako si uspio da ti sa 20% izmjene vode NO3 i NO2 budu na nuli ali ti moram priznati da sam ugodno iznenađen.

Ja u 250litarskom akvariju nikada nisam NO3 imao na nuli i to sa filterom fluval 405 sa 2 usisna tijela... Ali dobro, diskusima je jako važna čista voda pa tako nastavi i dalje. Mario, obavezno nabavi FFM jer je jako dobra stvar, ako nama u rijeci naruči preko interneta na njihovoj stranici.

Samo malo, došlo je do greške.

1. nisam rekao da sam testirao vodu prije izmjene, samo sam pretpostavljao da nešto ne valja
2. testirao sam no2 - nisam no3
3. ovo nh3/nh4 su valjda amonijak (tako piše na testeru)

Rijeka - Hrvatska