Srpanj 22, 2025, 15:48:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ...evo mene sa 1000 pitanja...  (Posjeta: 1135 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline info_cik

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
...evo mene sa 1000 pitanja...
« u: Listopad 04, 2010, 19:23:39 poslijepodne »
Prvo da napomenem da o ciklidima znam jako malo, ali me u zadnje vrijeme sve više privlače, pa sam se odlučio ovdje dobro informirati prije nego se možda upustim u tu avanturu. Nisam početnik u akvaristici, imam akvarije već desetak godina, većinom biljne. Pa da krenem sa 1000 dosadnih i možda glupih početničkih pitanja...
Dakle, vlasnik sam Caymana 60 od 75l, grijač je originalan, u poklopac sam dodao još jedno rasvjetno tijelo, filter je vanjski, atman 3335 prtotoka nekih 600l/h. Prije nego me zatrpate latinskim imenima, vrstama i podvrstama, molio bih vas neke osnove. Da li je uopće moguće i preporučljivo napraviti ciklidni akvarij  u ovoj litraži. A ako je, gdje se mogu informirati o podjelama ciklida i nekim osnovnim vrstama ciklida koji bi bilo prigodni za tu litražu. Toliko za sada, a ostatak pitanja kad naučim latinske stručne nazive :) Hvala svima unaprijed!

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
Odg: ...evo mene sa 1000 pitanja...
« Odgovori #1 u: Listopad 04, 2010, 22:17:10 poslijepodne »
Pozdrav i dobro došel u ciklidne vode. Ima dosta vrsta ciklida koje bi išle u tu litražu, ali svi bi trebali biti mini. Ja znam za Tanganyka ciklide školjkaše. To su Brevisi i Multifasciatusi ili ti multići (nadam se da sam dobro napisal ime) Obje su vrste Neolamprologusi. ;)
Imaš u ciklidima dosta tema sa tvojom litražom, pa malo pročitaj.
Sretno
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline tarantula 87

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2010, 22:24:02 poslijepodne »
iskreno ako si u mogucnosti odmah uzmi veci tank napr 200l jer ces ulagat u ovaj brdo para i za 2mj htjeti veci,jer ti ovaj  mali suzava jako izbor ciklida..to je moja skola sa 75l na 200l pa sad eto ovih dana 300l.ali ponavljam ako si u mogucnosti jer nije bas jeftin sport ;)P.S dobro dosao u ciklidne vode.. :zagrljaj:

Offline info_cik

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2010, 14:42:26 poslijepodne »
Hvala na informacijama i savjetima! Za sada ću ipak se držati tih 75l, limitiran sam prostorom, a i žao mi je previše ulagati kad je ovaj akvarij i više nego dobro opremljen i praktički nov... Znao sam da ćete me u prvim odgovorima izbombardirati latinskim imenima, hahaha, ali hvala na trudu. Imate kakvu pametnu literaturu, da krenem od početka i barem malo okvirno pohvatam rodove i vrste jer sam čuo da ih ima oko 1500 različitih...

Offline info_cik

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 06, 2010, 16:41:41 poslijepodne »
Evo nakon malo švrljanja po netu, google-u i forumima, neke stvari su mi jasnije... Shvatio sam da Malawi ne dolazi u obzir i da mi ostaje Tanganyika. E sad... na stranici www.ciklidi.com i nisam naš našao sve te vrste o kojima sam čitao na forumu. Ali zapazio sam multiće koji su mi jako simpa (iako moram proznati da mi se baš ne sviđa onoliko puževih kućica u akvariju, hahaha). Sad malo konkretnijih pitanja... Koliko komada bi okvirno išlo u 75l. Vidio sam da se ne preporuča ništa miješati sa njima, pa me pzanima neka alternativa... Neki miroljubljiviji, isto mini, kojih bi mogao kombinirat 2 ili 3 vrste... I još jedno pitanje... Preporuka za nabavku... Cijene, Pet shopovi, Privatni uzgajivači.... Inače sam iz Rijeke... Hvala svima!

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #5 u: Listopad 06, 2010, 17:31:01 poslijepodne »
Razmisli si i o americkim mini ciklidima roda Apistogramma, ima dosta lijepih i prihvatljivih tvojoj velicini akvarija. ;)
jos jedan plus je da sa njima mozes kombinirati i bilje!!! ;)
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline info_cik

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2010, 17:58:57 poslijepodne »
Hvala, i njih sam malo googlao... ;)

Offline info_cik

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 08, 2010, 14:54:33 poslijepodne »
trebala bi mi neka preporuka, gdje i kome se obratiti za nabavu multica i apistograma, privatni uzgajivaci, shoppovi...? i kolika je cca cijena?