Srpanj 23, 2025, 21:07:31 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Skalar spržene peraje  (Posjeta: 992 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Skalar spržene peraje
« u: Kolovoz 30, 2010, 16:11:30 poslijepodne »
Pozdrav,

Akvarij rio 125 litara, radila sam generalku prije kojih mjesec i pol dana. Nova podloga, stari šljunak prosijan i opran, dio je naravno ostao sa puževima u akvarijskoj vodi i vraćen je nazad nakon postave. Ostavljen je mali unutrašnji pomični zaciklirani filter koji sadrži zeolith. Pokrenut je eheim 2028 (naravno smanjila sam protok da ne glumi planinsku rijeku  :D )  sa biofilterr tekućinom po materijalu ( i tu sam stavila iz starog biokuglice i nadopunila novim) Voda je bila kombo stare-nove.

Redovite tjedne izmjene vode, dodavanje aquatana (nije par tjedana bilo FFM-a), toxiveca...usisavaje dna jer bilje se tek treba primiti pa mu je lišće otpadalo.

Prvo su mi se razboljevali coryiji (pande)...svakih desetak dana je jedna uginula bez obzira na karantensko liječenje. Od riba imam iz starog postava 6 crvenonosnih tetri, 12 pandica (od kojih sada ima oko 6), 2 ancistrusa i skalara. Dodala sam zelene neonke i dva papar corya iz akvarija kojeg imam isto par godina.
Ništa novo nisam kupovala (niti bilje)

Danas sam našla mrtvog corya pandu, a skalar mi ima spržene peraje, rascvijetane. I ponašanje mu je kao da kašljucka, nekad se giba napred-nazad. Neki cory su također imali ubrzano disanje, spržene peraje...crvenkaste žilice, a neki opet baš ništa od simptoma. Svi jedu i općenito su veseli.

Sad sam primjetila da na jednom coryu oko bočne peraje (kao oko ljudskog pazuha) ima bijelu kvrgicu koja me podsjetila onoj na neonki prije par mjeseci na temi https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=45085.0 Kad se proscrolla vidi se što sam fotkala.

Ne znam što bi moglo biti...sumnjam od amonijak booma-a kad su bile one visoke temperature ili su ribe odreagirale kasno na stres preseljavanja tj. čekanja dok ih ne vratim nazad u akvarij. Skalar je dobro ozlijedio oko prilikom premještanja, ali mu je skroz zacijelilo jer sam posebno pazila na vodu. Mali filter pun samo zeolitha sam stavila u akvarij da kupi eventualni višak. Uglavnom na onim testerima nije ništa izvan normalnih gabarita.

Stvarno ne znam što bi to moglo biti. Već sam očajna. :'(

Danas mjenjam vodu, stavit ću trostruku dozu FFM. Dal da nako dana stavim kakav blagi lijek npr multicuru od easylifea? Strah me da ne uništim filter.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 30, 2010, 18:17:14 poslijepodne od Mins »
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
Odg: Skalar spržene peraje
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2010, 17:44:02 poslijepodne »
Mislim da je ovo na coryu prirodno izbočenje tj spoj peraje i tijela...ne mogu vidjeti jer se uvijek okrene na drugu stranu.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Kolovoz 31, 2010, 09:23:28 prijepodne »
Čuj rekao bih da su iscjepane peraje zbog 2 razloga, prvi je lov i transport u mrežici gdje su peraje oštećene a drugi je nedostatak kalcija te ostalih minerala i vitamina.

Što se tiče corydorasa znaš i sama da su Pandice jako osjetljive na trovanje amonijakom i njegovim nusproduktima a ako je povečana temperatura vode reakcija je još brža...

Za Skalara bi bilo najbolje da kupiš "mineralnu sol za ciklide" i tretiraš cijeli akvarij prema uputstvu a također svaki drugi dan kroz nekih desetak dana na hranu i u vodu dodavaj vitamine a dan kada ne dodaješ vitamine kroz nekih tjedan dana dodavaj FFM prema litraži akvarija.

Počni hraniti ribe sa smrznutim a potom sitno sa skalpelom (na ploškice) izrezanim glistama i neće biti problema sa nedostatkom minerala. Ako pak želiš zdrave corydorase moraš namjestiti izlaznu cijev iz filtera da ide u smjeru dna kako bi iz raznih udubina i rupa tjerao amonijak i nusprodukte od kojih se corydorasi otruju. Pozdrav.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #3 u: Kolovoz 31, 2010, 15:38:23 poslijepodne »
FFM sam već dodavala između promjena vode...pogotovo kada bih nadopunila ishlapljenu količinu vode. Probati ću s tim mineralima...mada ne dajem smrznutu hranu jer dok dođem doma s njom nije više baš smrznuta  :D  ...ali ima neka receptura za napraviti doma. Inače skalar papa više vrsta hrane koje imaju od biljnog sastava do suhih crva...najviše mi je jeo serin GVG mix i hranu za diskuse. Krade i tabletice sa dna. Zavisi kak je raspoložen...nekad moli lisnatu hranu nekad ruje po dnu.
Pande su jako osjetljive na temperaturu jer u biti podnose max od 22 (zato se zimi i razmnožavaju najviše). Mislila sam da nije ona vrućina napravila svoje...jer niti ancistrusi niti druga vrsta corya nije imala problema.

Izlaz filter je na spraybaru, ali se točno vidi kako se lišće giba svuda do poda plus ona mala pumpa sa zeolitom je na drugom kraju akvarija. Jedino si je ancistris iskopao vlastitu nastambu pod panjem i svaki put je napravi ako je zametem...hoće Jozo kućicu vlastite izgradnje i bok :D

Hvala na savjetima.

Ako ti paše fotka uzmi za knjigu.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 31, 2010, 16:04:55 poslijepodne od Mins »

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #4 u: Rujan 04, 2010, 20:06:28 poslijepodne »
Gledala sam te soli od JBL-a na netu...ali u biti ne znam koju da uzmem JBL, Serinu ili Nutrafin? S obzirom da je zagrebačka voda tvrda, a ovdje piše da služi za povećanje tvrdoće nije mi baš jasno kako će to djelovati...Mislim si možda...s obzirom da imam dosta malajskih puževa da nisu oni za izgradnju kućica uzeli minerale iz vode?
S obzirom da ne vjerujem testovima iz petshopa, strah me da ne poremetim neki odnos pH - KH (GH)...

« Zadnja izmjena: Rujan 04, 2010, 21:26:11 poslijepodne od Mins »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Rujan 06, 2010, 09:39:07 prijepodne »
Nabavi onda "Discus eliksir" to je tekučina koja u sebi ima esencijalne minerale, snižava ph vode i jako povoljno djeluje na sluznice... (ja sam ga nabavljao u Zoo Vili-u)

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #6 u: Rujan 06, 2010, 11:35:08 prijepodne »
Hvala Plavi..budem danas pitala...ionak moram uzeti test za amonijak (da ne bi slučajno bilo)...pa ću to prije probati... nego što dodajem minerale.