Pozdrav,
Akvarij rio 125 litara, radila sam generalku prije kojih mjesec i pol dana. Nova podloga, stari šljunak prosijan i opran, dio je naravno ostao sa puževima u akvarijskoj vodi i vraćen je nazad nakon postave. Ostavljen je mali unutrašnji pomični zaciklirani filter koji sadrži zeolith. Pokrenut je eheim 2028 (naravno smanjila sam protok da ne glumi planinsku rijeku

) sa biofilterr tekućinom po materijalu ( i tu sam stavila iz starog biokuglice i nadopunila novim) Voda je bila kombo stare-nove.
Redovite tjedne izmjene vode, dodavanje aquatana (nije par tjedana bilo FFM-a), toxiveca...usisavaje dna jer bilje se tek treba primiti pa mu je lišće otpadalo.
Prvo su mi se razboljevali coryiji (pande)...svakih desetak dana je jedna uginula bez obzira na karantensko liječenje. Od riba imam iz starog postava 6 crvenonosnih tetri, 12 pandica (od kojih sada ima oko 6), 2 ancistrusa i skalara. Dodala sam zelene neonke i dva papar corya iz akvarija kojeg imam isto par godina.
Ništa novo nisam kupovala (niti bilje)
Danas sam našla mrtvog corya pandu, a skalar mi ima spržene peraje, rascvijetane. I ponašanje mu je kao da kašljucka, nekad se giba napred-nazad. Neki cory su također imali ubrzano disanje, spržene peraje...crvenkaste žilice, a neki opet baš ništa od simptoma. Svi jedu i općenito su veseli.
Sad sam primjetila da na jednom coryu oko bočne peraje (kao oko ljudskog pazuha) ima bijelu kvrgicu koja me podsjetila onoj na neonki prije par mjeseci na temi
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=45085.0 Kad se proscrolla vidi se što sam fotkala.
Ne znam što bi moglo biti...sumnjam od amonijak booma-a kad su bile one visoke temperature ili su ribe odreagirale kasno na stres preseljavanja tj. čekanja dok ih ne vratim nazad u akvarij. Skalar je dobro ozlijedio oko prilikom premještanja, ali mu je skroz zacijelilo jer sam posebno pazila na vodu. Mali filter pun samo zeolitha sam stavila u akvarij da kupi eventualni višak. Uglavnom na onim testerima nije ništa izvan normalnih gabarita.
Stvarno ne znam što bi to moglo biti. Već sam očajna.

Danas mjenjam vodu, stavit ću trostruku dozu FFM. Dal da nako dana stavim kakav blagi lijek npr multicuru od easylifea? Strah me da ne uništim filter.