Srpanj 19, 2025, 10:45:38 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: svijetlo  (Posjeta: 3210 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline neer

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
svijetlo
« u: Kolovoz 29, 2010, 17:46:59 poslijepodne »
ovako nabavio sam si juwel rekord s monolux poklopcem ..posto se nezelim zaletit i pravit diy verziju poklopca s 2-3 lampe htio bi stavit jacu lampu gore ...do nedavno je gore bila juwel day-lite 15w   neonska zarulja...koju vi preporucate da stavim ,bit ce dosta bilja u akvariju .
« Zadnja izmjena: Kolovoz 29, 2010, 17:56:08 poslijepodne od neer »
pelcer

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: svijetlo
« Odgovori #1 u: Kolovoz 29, 2010, 18:11:18 poslijepodne »
Litarza?
A jaca lampa je ujedno i veca sto za sobom povlaci problem ugradnje pa u pravilu ti trebas dodati jos jednu lampu
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline neer

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 29, 2010, 18:25:02 poslijepodne »
60 l akvarij pa mislio sam ako ima velicina 438 mm  a vise wata
« Zadnja izmjena: Kolovoz 29, 2010, 18:28:17 poslijepodne od neer »
pelcer

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Kolovoz 29, 2010, 18:28:26 poslijepodne »
vjerovatno nekih 40-60L...

moj ti je prijedlog stavi sylvania aquastar, ja imam u svom kozicnjaku koji ima dosta bilja i sve fino napreduje, no da je malo svjetla JE  :(. Za 25kn neces naci bolju lampu  :)! Kad se bilje razraste dosta se izgubi na svjetlosti u AQ. Ako neces moci staviti jos jednu takvu unutra (DIY) probaj staviti nekakvu aluminijsku/metalnu refltirajucu foliju, to navodno dosta pojaca svjetlost i drugo mozes staviti malo svjetliji pjesak/šoder pa ce ti on dosta reklektirati svjetlost i podici svjetlinu akvarija

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 29, 2010, 18:30:47 poslijepodne »
60 l akvarij pa mislio sam ako ima velicina 438 mm  a vise wata
Za odredjenu duljinu fiksna je wataža, nema jacih i slabijih, no ima onih koje daju vise ili manje lumena!! Onu koju sam ti savjetovo je jedna od najjacih po pitanju svjetlosti koje daju, a jako je jeftina!
imas jos i gro-lux ona je nesto slabija i prilagodjenija bilju i ribice pod njom crvene posebno jace dolaze do izrazaja. Ak mislis dodati jos jednu lampu onda uzmi kombinaciju tih dvije! cca 50kn! ako ne onda uzmi onu prvu.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 30, 2010, 20:05:32 poslijepodne od traxman »

Offline frankovicf

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Kolovoz 29, 2010, 20:37:03 poslijepodne »
Mislim da bi mogao sve riješiti sa jednom lampom solar natur od JBL-a + reflektor sa time bi dobio odličnu rasvjetu za sve organizme od boje do fotosinteze lampa ima mislim 9000K i u luxima je najača od tri koje sam imao,a reflektoro češ dodatno usmjeriti raspanje svjetla sa učinkom od cca 100% pa je to nekih 30W :up:

Offline neer

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 29, 2010, 20:50:42 poslijepodne »
potrazit cu tu solar-natural od jbl ...vidjet cu u pet centru dal ima.a reflektirajucu foliju imam onu serijsku.
pelcer

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 29, 2010, 22:37:53 poslijepodne »
ako zbilja mislis imati zabiljen akvarij morat ces dodati jos jednu lampu!
Nije samo stvar u tome da imas snagu vec i di se svjetlo nalazi a i odavno vec prozvakana tema je da na manjim akvarijima treba jaka rasvjeta dok na vecim se ta potreba gubi pa 30 wata(pojacano reflektorom) na 60 lit i nije najbolje rijesenje za biljni akvarij!
Moja ti je preporuka staviti jos jednu lampu i to t5 sa reflektorom za biljni jer s vremenom ces i sam trcati za jos bilja pa co2 pa makro i mikro gnojenje i bla bla bla
Primjer ako imas jednu lampu i naraste ti biljka do pola visine, dobio si na ostatak sjenu.... i sl...
Sve u svemu kad radis radi kak treba...
Ako su ti apetiti prema biljkama osrednji stavi reflektor i uzivaj u ribama....
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline marijofil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #8 u: Kolovoz 29, 2010, 23:41:14 poslijepodne »
nisam 100% siguran, ali mislim da ti juwel radi neke svoje dimenzije lampi pa ćeš trebat malo kemijat da prilagodiš drugoj lampi, a što se tiče lampi, moj izbor bi isto išao na sylvaniu i to kombinaciju aquastar i grolux, po meni jedna od najboljih kombinacija, ali pazi pojačavanje rasvjete traži i co2 jer bez toga nema smisla pojačavat svjetlo

Offline neer

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 30, 2010, 19:21:53 poslijepodne »
evo uzeo sam sylvania grolux dosta ljudi po netu je nahvalilo tu lampu trenutno nisam pri novcima pa ce ona dobro doc ali necu stavljat brdo biljaka tak da ce ova posluziti dok ne nadjem pare hehe...jel ima tko kakva iskustva s tom lampom????
pelcer

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 30, 2010, 20:02:30 poslijepodne »
evo uzeo sam sylvania grolux dosta ljudi po netu je nahvalilo tu lampu trenutno nisam pri novcima pa ce ona dobro doc ali necu stavljat brdo biljaka tak da ce ova posluziti dok ne nadjem pare hehe...jel ima tko kakva iskustva s tom lampom????
da jesu ju nahvalili kao dodatnu rasvjetu, a ne kao glavnu lampu!

Da si se malo zainteresirao i proguglao znao bi da to nije kompletno svjetlo za akvarij i da ima najmanje lumena, a s njom ce ti akvarij izgledati dosta mracan nego sta bi mogo biti,bilje i cijeli AQ ce vuci na zuto i smedje i da ne nabrajam dalje...
Od svih lampi koje su ljudi spomenuli ti kupio najgoru mogucu soluciju...

Ovo je fascinatno, decko pita koju bi lampu kupio kazu mu ljudi kupi tu i tu a on kupi ono sto mi nitko nije savjetovao???

Dizem ruke...

Offline neer

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 30, 2010, 20:25:21 poslijepodne »
evo gore neki mangup spominje grolux i aqustar kad budem nabavio djelove za sklopit jos jednu lamu doci ce i aquastar ne sekiraj se ..bolje ista nego ista zasad
pelcer

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Kolovoz 30, 2010, 21:45:43 poslijepodne »
evo gore neki mangup spominje grolux i aqustar kad budem nabavio djelove za sklopit jos jednu lamu doci ce i aquastar ne sekiraj se ..bolje ista nego ista zasad
Taj ''mangup'' ti je htio pomoć.
Nema potrebe za takvim riječnikom :down:

Offline neer

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 30, 2010, 22:45:39 poslijepodne »
pod mangup nisam mislio nista negativno ne sekirajte se.bar kod mene u kraju to ne znaci nista lose.ispricavam se ako sam uvrijedio nekoga  ;)
pelcer

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #14 u: Kolovoz 31, 2010, 13:53:27 poslijepodne »
Kombinacija GroLux-a i AquaStar-a se meni pokazala kao dobitna kombinacija. GroLux je (po uputama proizvođača) lampa koja pospješuje rast bilja i daje boju od 8k °K, a AquaStar je odlična jer pojačava boju riba i daje boju ok 10k °K. Teško da ćeš sa jednom lampom dobiti sve što želiš
Znam da alkohol škodi, al' u vodi utjehe nema!
Sve dobre stvari dolaze u paru: 2 sise i V2

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Kolovoz 31, 2010, 14:31:03 poslijepodne »
Kombinacija GroLux-a i AquaStar-a se meni pokazala kao dobitna kombinacija. GroLux je (po uputama proizvođača) lampa koja pospješuje rast bilja i daje boju od 8k °K, a AquaStar je odlična jer pojačava boju riba i daje boju ok 10k °K. Teško da ćeš sa jednom lampom dobiti sve što želiš
I meni isto!

No bas me zanima gdje si naso podatak da gro-lux ima 8000K. Malo sam guglo i na par stranih foruma ljudi raspravaljaju kak su dosli do podatka jedni kazu 8500, jedni 6500 i sl... Meni osobno iskreno usporedjujuci ju s nekim drugim lampama koje su deklarirane u kelvinima, ja bi reko da je gro-lux ispod 5000K.

a kaj se tice ovog drugog da aquastar podize boju riba, neznam bas (no moda grijesim)...

vidi:
http://www.sloreef.com/bojan/T5/SylvaniaAquastar.gif
http://www.zoo-paradise.com/shop/zoo/images/products/extra/Sylvania_GROLUX_Spectrum.gif

Razlika bi bila u tome sto gro-lux podize zutu i crvenu boju i zato daje tu nekakvu zuckasto smedju boju akvariju. i zato moje neonke i gupiji koje imaju crvene boje imaju puno "punije" boje nego pod aquastarom, pod kojom su nekak isprane. No bilje izgleda puno bolje nego pod gro-luxom. I zato je fora s kombinacijom tih dviju lampi.

A posto je gro-lux specijalizirana lampa i nije namjenjena kao glavna rasvjeta u AQ, proizvodjac ne navodi kelvine jer je osakacena za jedan dio vidljivog spektar svjetla, ako sam ja u pravu!?

Offline neer

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 31, 2010, 20:43:06 poslijepodne »
i tko je sad tu lud
pelcer

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #17 u: Rujan 01, 2010, 07:24:17 prijepodne »
...No bas me zanima gdje si naso podatak da gro-lux ima 8000K. Malo sam guglo i na par stranih foruma ljudi raspravaljaju kak su dosli do podatka jedni kazu 8500, jedni 6500 i sl... Meni osobno iskreno usporedjujuci ju s nekim drugim lampama koje su deklarirane u kelvinima, ja bi reko da je gro-lux ispod 5000K.

Bio sam u Žaruljoteci kad sam kupovao lampe i prodavač mi je u Sylvanijinom katalogu pokazao taj podatak. A na Aquastaru piše 10k °K

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 01, 2010, 07:37:54 prijepodne »
Neda meni vrag mira i iso traziti kataloge  :D

Mislim da si pobrko loncice ili ti je nekaj krivo pokazo ili si ti krivo zapamtio, jer nemoguce da ima 8000k kad je tako zuckasta boja akvarija pod njom!! NEMOGUCE!  :D

Evo ti od sylvanije jedan offical katalog, pa provjeri kaj pise u njemu:
http://assets.sylvania.com/assets/documents/095_143.8cea8e40-e22a-406b-9c8f-99be7a9d3f13.pdf

Boja svjetla je 3400k, bas kao sto ja tvrdim po izgledu akvarija

a evo i jedna korisne stranice za usporedbu boja akvarija:
http://plants.aqa.ru/articles/color.htm
Ak ne vjerujes sam sebi, skini aquastar pa pogledaj kak ti AQ izgleda bez nje  ;)

Iskreno prodavacima treba zadnjima vjerovati, jer u 90% slucajeva oni nemaju pojma staprodaju, bilo da se radi o hrani, tehnici ili bilo cemu drugome! Ljudi zavrse trgovacku i onda prodaju u pekari, pa u konzumu, pa na autodijelovima i sl... jednostavno tu su da donesu robu iz skladista istave ju na police i naplate a sve ostalo ako su zeljni nauciti nauce u hodu.
« Zadnja izmjena: Rujan 01, 2010, 07:41:21 prijepodne od traxman »

Offline bojan.c

• Punopravni član
  • No bike - No life
« Odgovori #19 u: Rujan 01, 2010, 08:45:13 prijepodne »
J3biga, alo laže on, lažem i ja :)

Gledam link i kombinacija Grolux i aquastara kod mene drukčije svijetli. Boje su više bijelije, ali to može biti što ja imam plići AQ nego je na slici

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 01, 2010, 09:03:48 prijepodne »
J3biga, alo laže on, lažem i ja :)

Gledam link i kombinacija Grolux i aquastara kod mene drukčije svijetli. Boje su više bijelije, ali to može biti što ja imam plići AQ nego je na slici
i boja podloge jaaaaako mijenja izgled akvarija!! Naravno i kolicina bilja i boja bilja!!

i kod mene u Rio180 s 2x30w T8 + reflektori je boja puno svjetlija. Meni se cini da su lampe slabije(w) u tom akvariju zato je sve nesto tamnije, a mozda je i do fotica!!

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #21 u: Rujan 01, 2010, 09:27:15 prijepodne »
Mislim da si pobrko loncice ili ti je nekaj krivo pokazo ili si ti krivo zapamtio, jer nemoguce da ima 8000k kad je tako zuckasta boja akvarija pod njom!! NEMOGUCE!  :D

Evo ti od sylvanije jedan offical katalog, pa provjeri kaj pise u njemu:
http://assets.sylvania.com/assets/documents/095_143.8cea8e40-e22a-406b-9c8f-99be7a9d3f13.pdf

Boja svjetla je 3400k, bas kao sto ja tvrdim po izgledu akvarija

Nakon par godina isprobavanja svih mogućih lampi da i ja kažem koju na ovu temu.

Traxman to sto si ti vidio je na tom katalogu je grolux widespectrum lampa od 3400K i kod nas se ne može nabavit u dućanima...vec samo ova gro-lux kojoj sylvania ni ne navodi Kelvine i koja je puno lošija kvalitetom nego widespectrum. GRO-LUX Aquarium and Aquarium Wide Spectrum

Prije je na tim lampama pisalo 8000K, pa je zato to ostalo ponegdje, no onda su to maknuli. Inače to je sa Kelvinima kod pojednih akvarističkih brandova jako čudno...recimo Hagen Aqua-glo lampa su napisali 18000 kelvina, a daje sličnu boju svjetlosti kao Gro-lux. Valjda napišu nešto bez veze kad ni sami ne znaju šta bi.:D

Inače da utjesim kolegu neera sa tom gro-lux lampom, sta si je kupio, biljke ce bez problema rast i nemas nikakve brige...uzgajao sam samo pod gro-lux svasta i sve je bez problema raslo. Akvarij izgleda psihodelicno pod tom lampom, no nekom se to svida, nekom ne, al da biljke bez frke rastu po njom to nije upitno.

S obzirom da je jedna lampa u pitanju u tom monolux poklopcu, ako zelis ozbiljnije  u biljnu akvaristiku trebat ce ti jos jedna lampa, da biljke od iza dobiju svjetlost, a koju ces stavit odluci sam. Moze ici t5 24W ili 15W T8 ako je rekord 60 u pitanju.  Procitaj ovaj clanak svakako: Rasvjeta biljnih akvarija  ;)

Ovo sa podlogom, biljkama i bojama biljaka nema veze sa rasvjetom...naravno da ako stavimo drugaciju podlogu ili razlicite biljke da ce akvarij drugacije izgledat...

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 01, 2010, 09:45:33 prijepodne »
OK ako i nije 3400 nije niti daleko od toga! jer razlika u izgledu akvarija pod gro-lux i aquastar je vise nego ocita i naravno ide u korist aquastara. Jer meni iskreno akvarij pod gro-lux lampom izgleda komatozno, zato sam i reko da ako je u pitanju jedna lampa treba ici na aquastar, a ne gro-lux. sto zbog samog izgleda sto zbog kolicne lumena koje daju.

Naravno da ce bilje pod gro-lux rasti, ko je reko drugacije??  :D Mozda i bolje nego pod aquastarom, to je lampa za rasadnike i sl.!!  :D

A kaj se tice podloge nebih se slozio! U akvariju imam 2-3mm mijesani pijesak (onaj sivkasti) i jednom prilikom mi vrag nije dao mira i kupio bijeli pijeak i zapisao na njega. Akvarij je izgledao ko da sam ubacio jos jednu lampu, fakat je zivnuo i bilje i ribe su dosle do izrazaja, no odusto sam od njega jer su se pocele zelene alge na njega primati i izgledalo mi je ruzno, pa sam ga "postrugo" i jos zasipo malo s tim sivim.
Dakle iz prakse mogu reci da bijela podloga jako podigne akvarij, jednostavno bijela ne apsorbira svjetlost ko tamna podloga i to je to! Osnove fizike  8)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #23 u: Rujan 01, 2010, 09:55:22 prijepodne »
...jer razlika u izgledu akvarija pod gro-lux i aquastar je vise nego ocita i naravno ide u korist aquastara.

Tebi da, al nekom drugom mozda ne...sve je stvar ukusa. Meni je, ako moram birat od te dvije lampe ljepse sve pod groluxom, i ne bi stavio isprani aquastar ni za sta. Kazem uvijek o ukusima se ne raspravlja. ;)

Dakle iz prakse mogu reci da bijela podloga jako podigne akvarij, jednostavno bijela ne apsorbira svjetlost ko tamna podloga i to je to! Osnove fizike  8)

Po tome ispada da ne treba dodavat recimo dodatnu lampu i zahebavat se sa tim, nego fino kupis bijeli pijesak i biljke luduju.  :D
« Zadnja izmjena: Rujan 01, 2010, 10:03:30 prijepodne od lp »

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 01, 2010, 10:16:48 prijepodne »
...jer razlika u izgledu akvarija pod gro-lux i aquastar je vise nego ocita i naravno ide u korist aquastara.

Tebi da, al nekom drugom mozda ne...sve je stvar ukusa. Meni je, ako moram birat od te dvije lampe ljepse sve pod groluxom, i ne bi stavio isprani aquastar ni za sta. Kazem uvijek o ukusima se ne raspravlja. ;)

Dakle iz prakse mogu reci da bijela podloga jako podigne akvarij, jednostavno bijela ne apsorbira svjetlost ko tamna podloga i to je to! Osnove fizike  8)

Po tome ispada da ne treba dodavat recimo dodatnu lampu i zahebavat se sa tim, nego fino kupis bijeli pijesak i biljke luduju.  :D

Slazem se da se o okusima ne raspravlja! :D

Kolko se sjecam nisam nigdje u tekstu naveo da bilje bolje raste na bijelom pijesku!! Nego da akvarij izgleda puno svjetlije nego pod "sivim" - prirodne boje pijeskom. :(
Refleksija cini cuda!!