Listopad 06, 2025, 15:27:42 poslijepodneNajnoviji Član: Mandich

Autor Tema: Promišljanje o akvariju 240 litara - apistogramme agassizi i diskusi  (Posjeta: 975 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Promišljanje o akvariju 240 litara - apistogramme agassizi i diskusi
« u: Kolovoz 06, 2010, 10:42:21 prijepodne »
Razmišljam napraviti korak dalje u akvaristici i usmjeriti se na ciklide, ali one koji idu s biljem  :) pa vas molim za mišljenja i savjete.

Akvarij bi bio Juwel rio 240 litara, u njemu bi sigurno bile apistogramme agassizi, koje već imam, i to bi bilo 2m+6ž. Od jatnih bih stavio neonke, a okušao bih se i s diskusima, je li to dovoljna litraža za dva diskusa, m+ž? Da li se slažu po pitanju zahtjeva temperature budući da diskusi traže višu temperaturu. Koja bi bila srednja vrijednost temperature da se svi zadovolje?

Pretpostavljam da apistogramme, neonke i diskusi mogu zajedno budući da su iz istog kraja. Imam i prugaste khulije kojih se ne bih odrekao iako narušavam biotopski izbor ostalih riba. Prvenstveno mi je bitna mogućnost kombinacije apistogramma agassizi i diskusa budući da su to ciklidi. Hardscape bi bio s mnogo kamenja i skrovišta tako da svatko nađe svoje mjesto, panjeva također  :)

Bilje bi bilo valisneria, glossa i/ili cuba, hygrophila polysperma, eleocharis parvula, microsorum pteropus windelow.

Puno upitnika budući da s diskusima nemam iskustva osim onog što čitam na forumu pa znam otprilike na što treba paziti, ali praktično se nisam iskušao, pa molim za savjete.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
Odg: Promišljanje o akvariju 240 litara - apistogramme agassizi i diskusi
« Odgovori #1 u: Kolovoz 06, 2010, 15:37:21 poslijepodne »
Pozdrav! Litraža je pristojna i može i više od jednog para diskusa....ribe ti se sve slažu i tu nećeš imati problema.....Temperatura bi ti trebala biti 28,29 stupnjeva...e tu je problem za bilje jer ne podnosi svo bilje visoke temperature....po meni najveći problem u kombinaciji diskus i biljni akvarij je prehrana....ako nabaviš odrasle diskuse onda nije problem ali male moraš jako puno hraniti i to raznovrsnom hranom i njih je zapravo najbolje držati u golom akvariju baš zbog puno otpada i usisavanja istog jer u biljnom je problem sve to usisati....eto nadam se da sam pomogao bar malo....

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #2 u: Kolovoz 06, 2010, 16:53:34 poslijepodne »
Što se tiče bilja i temperature, svo to bilje imam i sada, po ljeti mi temperatura u akvariju bude i 30 stupnjeva i bilje se drži. Što se tiče prehrane diskusa i biljnog, to znači da diskusi puno prljaju ili ih moraš puno hraniti da puno nepojedene hrane ostane? Koja veličina diskusa, starost, bi bila ok za početnika za uzeti, da nisu premali i preosjetljivi, bi to bilo kojih 6-7 cm?

Ima li u Rijeci pouzdanih uzgajivača diskusa?

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #3 u: Kolovoz 06, 2010, 21:36:53 poslijepodne »
Hrani ih se puno jer jako puno mogu pojesti....nešto hrane se uvijek zavuče pod panj,kamen...a i puno kenjaju...a i hrani sđih se sa raznom hranom-granule,pureće srce,grašak.....tako da bi se praktički u biljnom akvariju poslije svakog obroka se trebalo usisavati...ta veličina je ok ali uzmi ribu od provjerenog uzgajivača...bilo bi odlično za biljni uzeti odmah odrasle ribe ali to košta i opet veliki je gušt odhraniti diskuse od malena.....