Srpanj 24, 2025, 04:53:28 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolji život mojih ribica  (Posjeta: 3342 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline erick_022

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Poreč
Bolji život mojih ribica
« u: Prosinac 31, 2010, 10:42:09 prijepodne »
Htijeo bih osigurati bolji život mojih zlatnih ribica,
o akvariju:
14l akvarij
filter: atman hf-0100
imam kokos, pijesak i jedan kamen
u akvariju su: dvije zlatne ribice, betta splendens(naučena na hladnovodni u zoo-shopu), čistač(neznam vrstu)

PITANJE: Sto jos kupiti u akvarij i koju hranu za te ribice (u zoo shopu sam vidio bas te tri ribice zajedno ali neznam kako ih hrane jer imam za zlatne:pari gold fish i jos neku za ukrasne ribice)
:)

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
Odg: Bolji život mojih ribica
« Odgovori #1 u: Prosinac 31, 2010, 10:58:09 prijepodne »
betta splendens(naučena na hladnovodni u zoo-shopu),
Smijem li te pitati koliko je tebi godina ?
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline erick_022

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 31, 2010, 10:59:01 prijepodne »
betta splendens(naučena na hladnovodni u zoo-shopu),
Smijem li te pitati koliko je tebi godina ?
19

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #3 u: Prosinac 31, 2010, 11:02:23 prijepodne »
19
Mislio sam da imas nekih 10,11 godina. (ozbiljno to govorim).
Drugi ce ti dati savjete, ja "nemogu" :-) Samo sam znatizeljan bio koliko ti je godina.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #4 u: Prosinac 31, 2010, 11:05:59 prijepodne »
Savjet je da pročitaš sve šta treba u vezi sa hladnovodnim i Bettama i onda počneš sve iznova.
(bez uvrede  ;) )

a tvoje će ribice jako brzo u "Bolji Život" čini mi se...

« Zadnja izmjena: Prosinac 31, 2010, 11:13:02 prijepodne od gstaraz »

Offline erick_022

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Prosinac 31, 2010, 11:10:56 prijepodne »
Savjet je da pročitaš sve šta treba u vezi sa hladnovodnim i Bettama i onda počneš sve iznova.
(bez uvrede  ;) )

a tvoje će ribice jako brzo u "Bolji Život" čini mi se...
Mozete mi reci samo koju hranu da im dajem jer vidim da bas nisu zadovoljne da im mjesam a isto nece jesti onu za ukrasne ribice

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #6 u: Prosinac 31, 2010, 11:16:20 prijepodne »
Mješao ti ili ne mješao, ribe ti neče biti zadovoljne u ovakvim uvjetima

Betta: Bloodworms
Crvene: Granule za crvene ribice (ima ih više vrsta)

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Prosinac 31, 2010, 11:19:19 prijepodne »
dragi erick - molim te, otvori početnu stranicu ovog sitea i na njoj pronađi prvo "vodič za početnike"  (imaš link u mom potpisu), te članke o zlatnim ribicama - u kartoteci riba ima o njima, a ima i zaseban članak!
kad to proučiš, mislim da će ti biti mnogo toga jasnije, pogotovo reakcije kolega ...

a ja ću ovako ukratko:
-akvarij ti je debelo premalen - jedna zlatna ribica "traži" minimalno 35 - 40 l (ako je "klasičnog oblika") odnosno, 25-30 l (ako je "loptastog oblika" po ribici i to uz izuzetno jaku filtraciju, zračnu pumpu i redovito čišćenje akvarija
- beta,, bez obzira na navike u dućanu, NE može zajedno s hladnovodnim ribicama - pojest će im repove, a osim toga, da bi bila sretna, treba joj temperatura oko 26 stupnjeva što zlatice ubija...
- najjednostavniji mogući savjet koji ti mogu dati ovako na brzinu - imaš nekoliko opcija da riješiš svoj problem i poprillično veliki problem svojih ribica :
1. varijanta je da udomiš zlatice i čistača i ostaviš si betu, nabaviš mu grijač, nekoliko biljkica i dobro proučiš sve o držanju beta na našem forumu
2. varijanta je da pod hitno nabaviš akvarij odgovarajuće veličine (dakle, najmanje 60-80 l)sa svom opremom koja treba, u njega preseliš zlatice, a betu ostaviš u ovom akvariju
3. varijanta je da udomiš betu, zlaticama nabaviš veliki akvarij, a ovaj mali čuvaš kao karantenski kojeg ćeš stavljati u pogon po potrebi...

na tebi je odluka - ali ako želiš da ti ribice zdravo i lijepo žive, napravit ćeš nešto od ovoga!

hrana inače za zlatne treba biti raznolika (opet - pogledaj članke) - nama se pokazala cijela nutrafinova paleta hrana za zlatice odličnom, + tjedno dobiju grašak, salatu....i 1 dan budu na "dijeti" - ne dobiju ništa...

Offline erick_022

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Prosinac 31, 2010, 13:35:50 poslijepodne »
dragi erick - molim te, otvori početnu stranicu ovog sitea i na njoj pronađi prvo "vodič za početnike"  (imaš link u mom potpisu), te članke o zlatnim ribicama - u kartoteci riba ima o njima, a ima i zaseban članak!
kad to proučiš, mislim da će ti biti mnogo toga jasnije, pogotovo reakcije kolega ...

a ja ću ovako ukratko:
-akvarij ti je debelo premalen - jedna zlatna ribica "traži" minimalno 35 - 40 l (ako je "klasičnog oblika") odnosno, 25-30 l (ako je "loptastog oblika" po ribici i to uz izuzetno jaku filtraciju, zračnu pumpu i redovito čišćenje akvarija
- beta,, bez obzira na navike u dućanu, NE može zajedno s hladnovodnim ribicama - pojest će im repove, a osim toga, da bi bila sretna, treba joj temperatura oko 26 stupnjeva što zlatice ubija...
- najjednostavniji mogući savjet koji ti mogu dati ovako na brzinu - imaš nekoliko opcija da riješiš svoj problem i poprillično veliki problem svojih ribica :
1. varijanta je da udomiš zlatice i čistača i ostaviš si betu, nabaviš mu grijač, nekoliko biljkica i dobro proučiš sve o držanju beta na našem forumu
2. varijanta je da pod hitno nabaviš akvarij odgovarajuće veličine (dakle, najmanje 60-80 l)sa svom opremom koja treba, u njega preseliš zlatice, a betu ostaviš u ovom akvariju
3. varijanta je da udomiš betu, zlaticama nabaviš veliki akvarij, a ovaj mali čuvaš kao karantenski kojeg ćeš stavljati u pogon po potrebi...

na tebi je odluka - ali ako želiš da ti ribice zdravo i lijepo žive, napravit ćeš nešto od ovoga!

hrana inače za zlatne treba biti raznolika (opet - pogledaj članke) - nama se pokazala cijela nutrafinova paleta hrana za zlatice odličnom, + tjedno dobiju grašak, salatu....i 1 dan budu na "dijeti" - ne dobiju ništa...
Puno hvala...pročitao sam vodič za početnike!

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #9 u: Prosinac 31, 2010, 16:49:06 poslijepodne »
i šta si odlučio?
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Siječanj 01, 2011, 13:14:51 poslijepodne »
To bu ti vjerovatno završilo ili tako da ćeš te ribice ostaviti tako kako jesu pa će za kojih pola godine, godinu polako jedna za drugom  :dead: a ti ćeš akvarij pospremiti negdje u šupu sretan što si se riješio te brige
ili ćeš ostaviti bettu u ovom malom, a zlaticama kupiti pristojan akvarij od bar 60-tak litrica pa češ imati i bettu i hladnovodni. Onda češ poželjeti imati i jedan manji akvać s jednim jatom malih tropskih ribica. Nakon toga zaključit češ da je to u biti idealna nastamba za "stado" kozica pa ćeš ribice preseliti u veći biljni akvarij, a u ovaj naseliti koze. Jednog dana ugledat ćeš negdje ciklide i zaljubiti se u njih na prvi pogled pa ćeš danima nervozno hodati po kući s metrom u ruci i mjeriti gdje bi moglo stati barem 200 litara za ciklide. Samo koje?!!! Jel uzet prekrasno obojane i uvijek dinamične Malawce ili možda pomalo intrigantnu Tangu ili temperamentne divljake Amere. Hm, a sva tri...? A oskari?!!! Pa ko ne bi htio imat ribetine od 35 cm inteligentne, pitome i umiljate poput kakvih peseka?! E onda ćeš se osvrnuti oko sebe i vidjeti da u svakom slobodnom čošku kuće imaš akvarij pa ćeš zabrinuto shvatiti da imaš problem s nekakvom neizlječivom ovisnošču, ako te naravno prije toga ukućani ne proglase ludim i ne izbace te iz kuće. :D
Hm, a morski...?

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #11 u: Siječanj 01, 2011, 13:47:35 poslijepodne »
 :klap:
mrak realni komentar....
:))
:AkTer:

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #12 u: Siječanj 01, 2011, 20:44:17 poslijepodne »
To bu ti vjerovatno završilo ili tako da ćeš te ribice ostaviti tako kako jesu pa će za kojih pola godine, godinu polako jedna za drugom  :dead: a ti ćeš akvarij pospremiti negdje u šupu sretan što si se riješio te brige
ili ćeš ostaviti bettu u ovom malom, a zlaticama kupiti pristojan akvarij od bar 60-tak litrica pa češ imati i bettu i hladnovodni. Onda češ poželjeti imati i jedan manji akvać s jednim jatom malih tropskih ribica. Nakon toga zaključit češ da je to u biti idealna nastamba za "stado" kozica pa ćeš ribice preseliti u veći biljni akvarij, a u ovaj naseliti koze. Jednog dana ugledat ćeš negdje ciklide i zaljubiti se u njih na prvi pogled pa ćeš danima nervozno hodati po kući s metrom u ruci i mjeriti gdje bi moglo stati barem 200 litara za ciklide. Samo koje?!!! Jel uzet prekrasno obojane i uvijek dinamične Malawce ili možda pomalo intrigantnu Tangu ili temperamentne divljake Amere. Hm, a sva tri...? A oskari?!!! Pa ko ne bi htio imat ribetine od 35 cm inteligentne, pitome i umiljate poput kakvih peseka?! E onda ćeš se osvrnuti oko sebe i vidjeti da u svakom slobodnom čošku kuće imaš akvarij pa ćeš zabrinuto shvatiti da imaš problem s nekakvom neizlječivom ovisnošču, ako te naravno prije toga ukućani ne proglase ludim i ne izbace te iz kuće. :D
Hm, a morski...?

:D :D

A usput još može zaraditi i razna istegnuća te bolove mišićno-koštanog sustava...i naviku da odlazak u grad uvijek misteriozno prolazi određenim rutom... :-[  A i vještina komunikacije i pregovaranja sa ukućanima dobiva sasvim novu dimenziju  ;)
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #13 u: Siječanj 01, 2011, 20:54:15 poslijepodne »
...A i vještina komunikacije i pregovaranja sa ukućanima dobiva sasvim novu dimenziju  ;)

:D  :D

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #14 u: Siječanj 01, 2011, 21:30:37 poslijepodne »

A i vještina komunikacije i pregovaranja sa ukućanima dobiva sasvim novu dimenziju  ;)

Jel naprimjer ono da im uvijek slažeš da planiraš stavit bar duplo veći akvarij nego šta stvarno misliš pa oni od sreče poslije još idu kod popa misu platit šta nisu i gore prošli? :D