Svibanj 10, 2025, 00:14:54 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: prist na betti  (Posjeta: 1832 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sasa-f

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
prist na betti
« u: Svibanj 19, 2010, 16:14:33 poslijepodne »
vidim temu o bolesnoj betti ispod svoje a na zalost ni ja nemam vise srece
ugl betta, zenka, kod mene cca 5 mjeseci, kupljena u viliju ili belugu (kupila dvije cambice, jednu mi tehnicar ukefao ali ne znam koju)
riba se mrijestila ovaj vikend (ne znam tocno dan jer u pon kad je tehnicar dosao na faks vec su malci plivali, pa je izvadio i muzjaka i zenku)
trenutno je betta sama u akvariju od 45 l ali sa recimo 20l vode
filter nema, grijac isto, ali je temperatura vode oko 25,26 uvijek jer se grije cijela prostorija sa akvarijima
vodu joj mijenjam svaka 2 do 3 dana, recimo po 20%
to joj je drugi mrijest sa istim muzjakom
danas sam primjetila da ima kvrgu na glavi koja izgleda doslovce kao prišt, bijela kvrga koja strsi nasred glave, vidim da su i drugi imali iste probleme ali nisam nasla nijedan odgovor sto se tice lijecenja
ich nije toga sam se nagledala i znam preponat
ovo prvi put u zivotu vidim pa ako je netko imao kakvo iskustvo da mi pomogne, znam da je ostvarila svoj zivotni cilj i ostavila 150 potomaka iza sebe ali mi je prirasla srcu  :heart:
i jos mi se cini (nisam ponijela naocale pa ne mogu tocno tvrditi) da ima nekakvu bijelu paucinu na ledima ili nekakve niti, dvije tri
ali kazem mozda mi se samo cini :roll:

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: prist na betti
« Odgovori #1 u: Svibanj 20, 2010, 07:42:55 prijepodne »
mora biti neko gljivićno  oboljnje   sama  ćinjnica da nemaš  filter  :down: :down: :down:
a veliš da ti je prirasla srcu  , poenta je da mjenjaš vodu svaki dva dana  akvarij se nikad nije zacikliro ,  ustavrai nema se što zaciklirat  jer nemaš filter mase  :down:
nemoj se ljutit al ili  obezbjedi  osnovno  ili nemoj držat  akvarijske  ribe    .sad se pitaš kako je preživila 5 mjeseci bez  filtera   ?  jak imun sistem je konaćno pao   sad će najvjerojatnije umrijet u agoniji  i jakim bolovima  :( :(

uslikaj  najbolje  je tako da neko prepozna koje toćno oboljnje je pa se možda izlječi  al ako ne nabaviš  filter  đabati je ljećenje jer joj jesad imun sistem   nula  pa  ćim prestaneš sa ljećenjem   opet  će da oboli
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Svibanj 20, 2010, 10:23:32 prijepodne »
Pozdrav Saša, prije savjeta o ribama reci mi na kojem faksu radiš i što radiš, te gdje su završile male bette?

Glede bolesti, jako bi dobro došla fotografija ali po onome što je opisano radi se o gnojnom čiru Furunkulu koji se pojavio na oštečenom dijelu kože glave. E sada da li je ova bakterijska bolest primarno čir na koži glave ili je pak primarna bolest Columnaris a ovaj čir samo sekundarna, ne može se zaključiti bez fotke i više informacija.

Citat:
da ima nekakvu bijelu paucinu na ledima ili nekakve niti, dvije tri
Jedan od simptoma bakterijske bolesti Columnaris jeste upravo pojava bjelkaste, često sluzave mase preko leđa u obliku "Sedla", oko ustiju ali se javlja i pojava gnojnih čireva na tijelu ribe... Uzročnik je Flexibacter columnaris koji također može izazvati i pojavu gnojnih čireva.

Također je možda došlo i do gljivične infekcije ali da bismo to zaključili zaista treba fotografija i više podataka.

Columnaris i ovaj gnojni čir liječi se antibioticima pa stoga predlažem jedan od ova dva u kombinaciji sa nejodiranom soli, pozdrav i javljaj što si poduzeo i o tijeku liječenja, pozdrav.

Bactopur Direct (Sera) : Doziranje 1 tableta na 50 litara vode tako da se tableta izmrvi žlicom i otopi u šalici akvarijske vode te se tako otopljena tekučina ulijeva u akvarij. Liječenje traje tri dana.
Ukoliko u akvariju imate tvrdu vodu (visok Kh i GH) tada pojačajte dozu te na svakih 50 litara vode dodajte jednu tabletu plus još jednu četvrtinu do jednu polovinu druge tablete.
Po mogučnosti dodati nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode
Ukoliko nakon tri dana liječenja nema poboljšanja proizvođač predlaže da se terapija produži ili napravi velika promjena vode a liječenje započne ispočetka.

Furanol (JBL) : Doziranje: 1 tableta na 30 l vode, u ozbiljnijim slučajevima, 1 tableta na 20 l tako da se tableta izmrvi žlicom i otopi u šalici akvarijske vode te se tako otopljena tekučina dodaje u akvarij. Liječenje traje četiri dana.
Ukoliko u akvariju imate tvrdu vodu (visok Kh i GH) tada pojačajte dozu te na svakih 30 litara vode dodajte jednu tabletu plus još jednu četvrtinu do jednu polovinu (vrlo jaka infekcija) druge tablete.
Po mogučnosti dodati nejodiranu sol (Sera ectopur) 5g (čajna žličica) na 50 litara vode
Ukoliko nakon četiri dana liječenja nema poboljšanja proizvođač predlaže da se terapija produži ili napravi velika promjena vode a liječenje započne ispočetka.

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 20, 2010, 13:35:33 poslijepodne »
ceh znam sta znaci zaciklirana voda imam 17 akvarija sa filterom doma ;)
ali pitaj malo ljude koji drze po nekoliko betta da za svaku obezbijedis akvarij sa filterom bankrotirao bi......a i pogledaj uzgajivace i to od kud su dosle bette

plavi radim diplomski na njima
krizanje VT-CT, gwy kaze da je intermedijarno a kako nisam uspijela naci nikakav rad na tu temu planiram napraviti prvi koji ce dokazat kakvo je krizanje i ne brini uzela sam tu temu bas zbog toga jer ne volim seciranje i tupla tako da ce bette u nove domove a ne u formalin ;)

bactopur direct???? to isto kao i bactopur? njega sam koristila a za ovog prvog nisam cula

ugl imam furanol doma a i asistent je rekao da bi mogle biti bakterije ali sam zeljela provjeriti
problem je sto riba nije kod mene doma pa imam ogranicen pristup k njoj

plavi vidjela sam te slike i posumnjala na columnaris ali mi se ne cini da je to to  -?
imas kakvu sliku bas cira? i da li bi moglo biti sta drugo?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Svibanj 20, 2010, 14:05:20 poslijepodne »
Odlično, diplomski, bravo  :klap:

Na PMF-u, Veterini ili kojem faksu... to je znači po starom programu a ne po bolonji... Nema veze bravo još jednom.

Nemam sada vremena za traženje fotografije čira..., naime on se vrlo često pojavljuje kod betta bitno je da se u početnoj fazi može izliječiti sa antiseptikom (Bactopur i dr.)
Ovdje kod tebe je očito da je gnojni čir zajedno sa Columnarisom a što zahtjeva liječenje antibiotikom, predlažem "Bactopur Direct"  koji je jače koncentracije u odnosu na JBL "Furanol" ali sada je izašao novi proizvod "Furanol 2" a nisam još vidio njegov sastav i koncentraciju lijeka...

Sretno i javljaj promjene i pošalji par fotki.  :klap: , pozdrav.

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 20, 2010, 14:49:57 poslijepodne »
pmf i bolognja ;)
ajd probam sa furanolom pa javim rezultate

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Svibanj 20, 2010, 15:25:00 poslijepodne »
Columnaris se prilicno lako prepoznaje i ako je samo cir u igri ne mora biti da je on u pitanju. Cir se moze pojaviti i kao primarna bolest, ali je uzrocnik uvijek bakterija. Furanol po mom iskustvu nije bas efektivan na jacim upalama (a cir to je), ipak savjetujem Bactopur Direct.

Ne sumnjam da je betti dobro kod Sase, zna ona kako se one drze ;)

P.S. Imas nesto tekstova o genetici betta na internetu na eng. ako ti pomaze! Osim CT gena intermedijarno se nasljedjuju i DT (kao i kod CT nosioca DT nosioci pokazuju neke znacajke DT-a), te recimo boje kao dragon boja i sl...

http://www.bettaterritory.nl/BT-AABtermgenetics.htm

http://www.bettaterritory.nl/BT-AABtailtypegenetics.htm
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 20, 2010, 15:45:47 poslijepodne »
hej draga tebe sam cekala  :D
znaci ipak bi bilo bolje bactopur....ok krecem sutra s terapijom pa javim rezultate
i da ovaj "prist" na slici izgleda kao kod moje
da li je moguce da ju je decko ugrizao prilikom mrijesta pa se inficiralo? ili se ona ozlijedila prilikom iskakanja iz kotilice? u pon su nadeni oboje zajedno sa malcima koji vec plivaju pa su vjerojatno to obavili u petak navecer
i u pon kad sam ih gledala nisam nista vidjela na curi

da ne spamamo temu sa genetikom planirala sam ti se javiti ali imam nekih 20tak radova prvo za procitati o bettama pa mozda i nadem nesto korisno, ali vecinom se bave utjecajem pojedinih tvari na pojacanje ili supresiju agresije a to mi bas i ne pomaze, pa ako ne nadem nijedan rad vjerojatno cu dokazivati krizanje kad vec to nitko nije prije mene  :roll:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Svibanj 20, 2010, 15:51:00 poslijepodne »
Cuj, imas dokaza u nasim mrijestovima koliko oces, ja cu ti osobno poslati slika koliko ti treba, a ti svoj mrijest mozes priloziti kao plus. Uglavnom nema znanstvenih radova, ali ima amaterskih tekstova koji su ti u ovom slucaju dovoljni jer su bazirani na iskustvu! (odnosno, posto je krizanje betta prilicno nov hobby - osobito ove sorte koje uzgajamo, nemoze biti vise od takvih tekstova).

Sto se prista tice, pazi samo da Bactopur Direct a ne obican jer obican je kao da ljecis gnojnu anginu sa cajem od kadulje.
...Pula...

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 20, 2010, 16:44:42 poslijepodne »
ma meni bitno da nema nijedan rad jer ako ima moram naci novu temu  :D

ok
obican baktopur imam ali ovaj direct nemam....probat cu ga nabaviti sutra nadam se da ga imaju u nekom od pet shopova  :roll:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #10 u: Svibanj 20, 2010, 17:02:47 poslijepodne »
Ima sigurno, sad je dosta cest za nac! Sretno!
...Pula...

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #11 u: Svibanj 22, 2010, 01:39:41 prijepodne »
Je da...baktorup direkt ima od sada u pakiranju od kojih 100 tableta pa to poprilično košta (probaj pogledati ako je nekome ostalo u zalihama ili nažicati od dućana ako imaju otvoreno pakiranje za vlastitu upotrebu).

Sera bakrotpur direkt nifurpirinol 27.6 mg/tableti  (Inače se preporuča i baktotabs hrana koja također sadrži nifurpirinol, ako riba još jede. cijena je oko 40ak kuna)

Furanol ima jačinu nifurpirinola 5mg/tableti  (mislim da ga isto više neće biti za kupiti)

Furanol 2 natrium-nifurstyrenat 20 mg/tableta  (Meni je čir na zltanoj fino prošao s obzirom na drugačiji sastav)

Nadam se da je štogod pomoglo. Sreto sa ribom i radom  :)
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline sasa-f

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Lipanj 04, 2010, 22:19:13 poslijepodne »
nisam stigla odgovoriti ali betta je ziva i zdrava  :D
u petak sam joj stavila furanol (baktopur direct nisam nasla ni u jednom PC niti u AT) i u pon je bila ko nova....dobro imala je ostecenu ljusku na glavi ali sada se i to popravilo i zgleda ko nova  ;)

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #13 u: Lipanj 05, 2010, 13:20:54 poslijepodne »
Super  :)
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Lipanj 07, 2010, 09:12:08 prijepodne »
Drago mi je da je riba dobro ali obavezno provedi liječenje 4 dana kako, mislim, da piše u uputstvu, pozdrav i sretno.