Srpanj 24, 2025, 11:56:54 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: barbus problem na oku  (Posjeta: 983 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline silvio

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • **
barbus problem na oku
« u: Svibanj 13, 2010, 22:44:23 poslijepodne »
jedan barbus nigrofasciatus je dobio nesto na jednom oku, ne djeluje mi kao upala vise lici na neku poluprozirnu mrenu i po ponasanju cini mi se da ne vidi na njega.
uz to malo je probljedila, ne raste (ko druge) i oko skrga je crvenije ali to traje vec neko vrijeme, nije pokazavala nikakve druge cudne znakove i ponasala se normalno. jede normalno jedino sada malo teze dode do hrane ali ulovi nesto.
akvarij je 180lit zadnijh 6mj. nije bilo posebnih problema osim sto je na mjesec dva znala "nestat" ribica.
populacija ja 11 tetrazona, 4 zelena, 4 nigrofasciatusa, 5 hokejki, 2 corija, 4 botie i 2 ajmonera.
prije par dana zamjenio 1/4 vode to radim u pravilu mjesecno
filtracija 2 vanjska filtera

i imam jos jedno pitanje: koji je zivotni vijek barbusa?
moji su stari izmedu 3.5 i 2 godine (su nigrofasciatusi)

p.s. nisam nikak uspio uslikat fotku a da se bar nasto vidi
novi al se trudim

Offline 985plavi

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: barbus problem na oku
« Odgovori #1 u: Svibanj 14, 2010, 09:53:30 prijepodne »
Poštovanje Silvio, tvoja je riba najvjerojatnije oboljela od bakterijske upale rožnice oka "mrena" (ne klasična mrena kao kod sisavaca).

Naime, nekoliko je elemenata dovelo do toga da tvoja riba dobije mrenu na jednom oku pa ću probati napisati redom.

1. Kemijski uzrok pojave mrene.
Rožnicu oka čini tanak sloj prozirnih stanica kojima je funkcija da čuvaju unutrašnje dijelove oka... S obzirom da se radi o vrlo tankom sloju stanica iste su vrlo osjetljive na iritante koji ih okružuju.

- Da malo pojasnim, dovoljno je da se pokvari kvaliteta vode u akvariju, recimo: uliješ u akvarij vodu koju nisi prethodno tretirao sa kemikalijom koja neutralizira klor i tada će klor oštetiti rožnicu i sve će ribe u akvariju dobiti mrenu... (nadam se da ovo kod tebe nije slučaj).

- Često se mrena pojavi na očima riba koje žive u vodi loše kvalitete koja je tvrda ili vrlo tvrda, naime amonijak, nitrati i nitriti te fosfati u večim količinama utjeću na rožnicu kao kemijski iritanti na takav način da oštečuju staničnu membranu koja puca te nastaju mikro lezije koje se šire i produbljuju pa tako vrlo brzo postaju plodan teren za bakterijsku ili gljivičnu infekciju...

2. Mehanički uzrok: Ovdje govorimo o bilo kakvom oštečenju rožnice nekim predmetom (panj, druga riba, filter), odnosno, udarcem, ogrebotinom, nagnječenjem i dr.

3. Temperaturni uzrok: Ako dolazi do nagle promjene temperature prema gore (rožnica se širi) ili prema dolje (rožnica se skuplja) te nastaju mikro i makro lezije (puknuča) 

4. Nedostatak vitamina (posebice B2 - Riboflavin) u nedostatku vitamina ribe također mogu dobiti zamučenje staklovine koje izgleda kao mrena, fotofobične su, anemične i usporavaju u rastu...

Da ne dužim dalje, tvoja je riba relativno stara a stoga joj je i smanjen imunitet, uz navedeno voda nije idealne kvalitete jer istu mijenjaš jednom mjesečno 1/4 što je ipak premalo.
Ako uzmemo u obzir da ribe sigurno dobro hraniš tada je razina amonijaka sa njegovim nusproduktima i fosfata povišena pa ovdje nalazim uzrok za oštečenje rožnice. Kao potvrdu ove sumlje navodim i tvoj podatak da škrge na bolesnoj ribi izgledaju kao upaljene...

Kada je u vodi povišena razina amonijaka sa nusproduktima i fosfata tada je i broj bakterija u akvarijskoj vodi znatno veči i bakterije se naseljavaju na oštečene dijelove rožnice te nastaje bakterijska upala rožnice zvana "mrena".

Što napraviti?
Moraš raditi dvosmjerno, odnosno, bolesnu ribu izdvoji u karantenu (ako nemaš može i staklenka od 5l koja pluta u akvariju) te uz uključenu aeraciju započni liječenje sa antibioticima: Serinim "Bactopur Direct" ili sa JBL "Furanol 2", liječenje provedi do kraja.

Istovremeno u velikom akvariju promijeni 1/3 vode te sipaj duplu dozu Easy Life FFM-a ili Nutrafinov "Aqua +" (ima slična svojstva kao FFM)
slijedeči dan ubaci duplu dozu vitamina JBL "Avitol" ili Serin "Fistamin" a ubuduće ako i dalje misliš mijenjati vodu jednom mjesečno promijeni minimalno 1/3 vode.
Dovoljno je da ribe hraniš 1 puta dnevno te neka obavezno poste 1 dan u tjednu.

Nemoj mi zamjeriti na dužini posta

Offline silvio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 14, 2010, 17:35:25 poslijepodne »
nema beda na duzini - dapace  :)
kvaliteta vode je ok, mjerim ju redovito (igram se kemicara + sera 5u1 kako kad mi sto padne u ruke)
pripremam vodu na isti nacin (aquatan + nitrivec + PH-) godinama i nisam imao ovakvih problema do sada niti nekih bolesti u akvariju osim icha prije par godina.
prije 6mj su ih prevese hranili 2tj pa sam morao dovest u red sve parametre i ribice.
u biti mijenjam cca 60lit vode (imam 3 kante po 20 lit) mjesecno
zadnji put u nedjelju
ribice hranim jednom dnevno i poste svaki cetvrtak.
budem ju probao izolirati i lijecit i nabavit cu vitamine za sve.
jedan filter mi mreska povrsinu nemam zrak posebno.
sve druge su dobro i jarkih su boja.
tnx
« Zadnja izmjena: Svibanj 14, 2010, 17:38:52 poslijepodne od silvio »
novi al se trudim

Offline mala_balava

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Dob: 48 Lokacija: Zagreb
« Odgovori #3 u: Svibanj 14, 2010, 17:48:14 poslijepodne »
prije par dana zamjenio 1/4 vode to radim u pravilu mjesecno

Nisam neki stručnjak, al jel nije to malo?
Zaustavi vlak kad vidiš cvjetne livade..

Offline silvio

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Svibanj 14, 2010, 18:16:40 poslijepodne »
ma u biti mjenjam 1/3 - 60/180
jer efektivno ima 170-180 lit vode u akvariju
nisam do sada imao problema s tim rezimom.
novi al se trudim