Srpanj 29, 2025, 19:40:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: cory s balončićima  (Posjeta: 3021 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline acies

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
cory s balončićima
« u: Travanj 23, 2010, 10:16:43 prijepodne »
svaki put kad se hvalim slijedi karma,ali nikako da naučim iz povijesti...neki dan sam govorila kako mi ribe nikad nisu bolesne, a sad mi je jedan cory u bedu.

AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, -100x40x50-RIO 180
-   temperatura, 26
-   parametri vode (ako se znaju), svi unutar okvira normale
-   vrijeme od pokretanja akvarija, godina dana
-   kad su useljene prve ribice, mjesec dana nakon
-   period i količina mijenjanja vode tjedno 30%

FILTER:
-   tip i marka filtera eheim 3e 2076
-   način i periodi čišćenja još nisam...mjesec dana kod nas...kupljen zacikliran
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen) nema ugljen...ima bioballse,kerramiku,spužve,vatu

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje veliki mangrov panj
-   grijač 200w
-   pumpa za zrak nema
-   CO2 sustav – kakav boca-piči na gornjoj granici
-   kemija? EC,nitro,fosfo,kalij,profito.ferro-naizmjence po danima mikro i makro

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka :-[previše....30-ak crvenih neonki,desetak žutih ancića(izmrijestili se u akvariju),osam malih botia macracantha,pet kulija,dvanaest corya(šest albino,šest pandi)pet otocinclusa,četiri sijamca,pet microrasbora i jučer stigle crvenonosne tere-11 kom.
-   starost ribica svakakva
-   ima li potencijalnih „terorista“ nema...bar nisam ja primijetila
-   hranjenje – koliko i što tetra.jbl,sak,sera,vitakraft-tablete,listići,granulice,smrznuti bloodwormsi i neki drugi...vitamini svakodnevno atvitol

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema)stigle bebe macracanthe i crvenonosne tetre
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) NE

SIMPTOMI:
-   detaljan opis simptoma – promjene na koži, disanje, ponašanje, jede li, promjene na perajama ili škrgama, očima.. :nuclear: na odrasloj panda cory sam jutros primijetila dva simetrijska balončića s lijeve i desne strane gornje peraje...ribica je mirna i ne jede..ubrzano diše.
-   kad su se simptomi prvi puta uočili danas, no kako je akvarij đunglast ko zna koliko to traje
-   pokušaj liječenja, čime odmah odvojena u karantenski akvarij,promijenjeno 40%vode, dodan ffm i atvitol..čekam savjete za lijek
-   koliko je ribica bolesno, uginuća? nadam se samo ta jedna...tek provjeravam ostale.
-   stanje ostalih stanovnika  :up:
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2010, 10:21:25 prijepodne od acies »

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: cory s balončićima
« Odgovori #1 u: Travanj 23, 2010, 11:57:50 prijepodne »
Ne znam što bih rekao  >:( toliko riba na tu litražu  :roll:...

Osim ovoga gore napravila si nešto što se inače ne radi, naime, tvoj je corydoras dobio plinske mjehure, odnosno, "Bolest mjehuriča plina"

"Gas Bubble" je bolest uzrokovana iznenadnom promjenom tlaka plina u akvariju. To se može dogoditi promjenom previše vode odjednom ili dodavanjem hladne vode ili zbog naglog skoka velike količine CO2. Mjehurići plina u iskaču na bazi peraja i na koži riba. Koža će pucketati ako prelaziš prstom preko mjehuriča.

Ako riba ima svega nekoliko mjehuriča, kao tvoja, u karantenu može FFM te uključiti jako jaku aeraciju. Ako riba ima puno mjehura odmah se preventivno mora započeti sa liječenjem antibioticima.

Također postoji velika opasnost da mjehuriči molekule plina uđu u krvotok i ubiju ribu.

Svjetlo treba biti izgašeno kako bi se smanjio stres.

Za sada toliko i javljaj promjene, pozdrav

PS u prilogu par fotki kako to zna izgledati u opasnijem stadiju.

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #2 u: Travanj 23, 2010, 12:05:22 poslijepodne »
To se može dogoditi promjenom previše vode odjednom ili dodavanjem hladne vode i

mislim da je kombinacija ovog uzrok...pretjerala sam s količinom vode u izmjeni prije par dana..

hvala ti plavi

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 23, 2010, 12:10:31 poslijepodne »
Samo da se riba izvuče i sve će biti 5.

Za svaki slučaj dobro pogledaj i druge ribe, pozdrav i sretno.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Travanj 23, 2010, 13:26:37 poslijepodne »
cca. 91 riba u 150L vode   :klap: :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Travanj 23, 2010, 13:45:48 poslijepodne »
cca. 91 riba u 150L vode   :klap: :D

Čuj to može funkcionirati ako se ribe hrane jednom dnevno, jednom tjedno poste i ako se vrše veče redovite tjedne promjene vode kao što radi kolegica.

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #6 u: Travanj 23, 2010, 14:13:27 poslijepodne »
pregledala sam ostatak i sve je u redu :up:

malo da se osvrnem na količinu ribljeg svijeta...akvaristika kao i brojne druge ograne nije egzaktna a ja funcioniram metodom pokušaja i promašaja..  sad je bio jedan naš forumaš kod nas i pitao gdje su  ribe u akvariju ;)
ne odaje se dojam tolikog broja riba..
one su dodavane postepeno, krenulo se sa čistačima kojih je i sad polovina,...akvarij super funkcionira, pazi se na količinu hrane, redovito se mijenja dio vode i da nisam u ponedjeljak promijenila više vode nego inaće, ne bi se ni ovo dogodilo...

dok ne primijetim neke probleme zbog gužve ili prerastanje akvarija, ne mijenjam ništa

naravno da nije preporučljivo ;)

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 23, 2010, 14:20:58 poslijepodne »
Svaka čast. Treba to održavati i paziti
Ja zasad imam u istom akvariju 34 ribe pa mi se čini prazan. Moram dodati još neonki...

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Travanj 23, 2010, 14:54:14 poslijepodne »
takoder isti akvarij i iste zelje za ribama :D
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #9 u: Travanj 23, 2010, 15:00:16 poslijepodne »
moram reći da ja imam malo modificiranu verziju RIA 180...jedno pet cm je viši tako da ima i jedno dvadesetak litara više :up:

no, sva ta riblja i fauna seli ubrzo u caymana koji čeka od svih svetih da ga napunimo ;)

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 23, 2010, 19:22:54 poslijepodne »
Hm.. kad sam ja bio kod tebe da mi bilje poklonis je bilo toliko riba u akvariju?  jer sam se trudio vidjeti sto ima u onom velikom ali mi se cinilo da je prazan?   

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #11 u: Travanj 23, 2010, 21:23:47 poslijepodne »
Hm.. kad sam ja bio kod tebe da mi bilje poklonis je bilo toliko riba u akvariju?  jer sam se trudio vidjeti sto ima u onom velikom ali mi se cinilo da je prazan?  
[/quote)

svi me to pitaju...da bile su sve ribe...kako sam rekla pedesetak je čistača koji marljivo rintaju pa se ni ne pimječuju, a ove jatašice, neonke i tetrice nisu velike i divlje kao npr.barbusi pa ne djeluje gužvovito ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 23, 2010, 22:09:43 poslijepodne od acies »

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 23, 2010, 22:00:13 poslijepodne »
hmm.. stvarno, dobro planiranje, nema što  :klap:

Offline acies

• Punopravni član
  • zagreb
« Odgovori #13 u: Travanj 25, 2010, 12:01:21 poslijepodne »
cory je nažalost  :dead:, vrlo brzo nakon što je stavljen u karantenu...
balončići mu nisu ni onda splasnuli.

možda sam sad malo pametnija za dugi put...vidjet ćemo ;)

p.s. izrazi sučuti nisu potrebni, nisam baš emotivno povezana sa svojim ribama

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #14 u: Travanj 25, 2010, 12:19:34 poslijepodne »
baš mi je žao..ali kao što  kažeš biti ćeš  opreznija drugi  put..

Offline ivonahr

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #15 u: Travanj 25, 2010, 12:44:48 poslijepodne »
 :( žao mi je što je uginuo... mislila sam da će se izvući...

i ja bila kod tebe i primjetila sam svega par ribica...nikad nebi rekla da ih tak puno imaš.. al stvarno ti je prekrasan akvarij!!!  :up:

imam i ja malo previše riba u svom akvariju.......54l, a ribica imam oko 30..... + ne znam ni sama koliko puževa i kozica :roll:
nemojte sad vikati na mene....za sad mi nitko nije umro...osim par kozica u početku....i svi mi se super slažu... uskoro prelazim na veću litražu pa će im biti još bolje  :P

btw acies, hvala na biljkicama, super mi se uklapaju u akvać :)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #16 u: Travanj 25, 2010, 13:27:29 poslijepodne »

"Gas Bubble" je bolest uzrokovana iznenadnom promjenom tlaka plina u akvariju. To se može dogoditi promjenom previše vode odjednom ili dodavanjem hladne vode ili zbog naglog skoka velike količine CO2.

Pitanje za kolegu plavog...(sry ako sam ot) : znači li ovo da smo svi mi koji gnojimo po EI sustavu u riziku da nam korići zviznu?
Naime, kod gnojenja po EI sustavu tjedna izmjena 50% vode je obavezna...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Svibanj 11, 2010, 09:07:07 prijepodne »

"Gas Bubble" je bolest uzrokovana iznenadnom promjenom tlaka plina u akvariju. To se može dogoditi promjenom previše vode odjednom ili dodavanjem hladne vode ili zbog naglog skoka velike količine CO2.

Pitanje za kolegu plavog...(sry ako sam ot) : znači li ovo da smo svi mi koji gnojimo po EI sustavu u riziku da nam korići zviznu?
Naime, kod gnojenja po EI sustavu tjedna izmjena 50% vode je obavezna...

Sorry što prije nisam vidio tvoj post ali evo naknadno šaljem odgovor.

Naime, Gas Bubble se pojavljuje najčešće kada se u akvarij brzo ulijeva veća količina vode hladnije od akvarijske za više od 5°C.

Ja izbjegavam tjedne promjene vode (mijenjam svakih 15 dana 35 do 40 %) jer je svaka promjena vode za ribe veliki stres a posebice za diskuse i L-ove koje ja držim u akvariju. Pozdrav.

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #18 u: Svibanj 11, 2010, 14:45:05 poslijepodne »
Pa šta onda svi oni savjeti o tjednim mjenjanjima ne valjaju? Ili su pregenaralizirani?
S obzirom na dosad prožvakanih tekstova na tu temu...što veći akvarij (veći od 250l) treba mjenjanje vode 2 puta mjesečno 30-40 %, a manji 20-30% tjedno. Postoji još mišljenje da je bolje češće po manje ...recimo 15% tjedno...govorimo o prosječnom akvariju (zastupljeno i bilje i ribe, neprenaučeno).
I sad sam malo zbunjena...ja kod sebe mjenjam oko 20 litara na zapreminu akvarija 75 te oko 30 litara u onom od 125 litara. Tjedno.
Sad...što sam primjetila...najbolje mi miriši filter u onom od 125...ima neku frišku morsku aromu... :D ne znam o drugačije objasniti.  Da li bi to bio znak da trebam smanjiti izmjenu u ova dva tj, recimo mjenjati 15 litara tjedno na litražu akvarija 70-ak litara? Ovo sa stresom i promjenom vode sam čula na više strana pa bih konkretni savjet.
 :)

Oprostite ako skrećem s teme...
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Svibanj 11, 2010, 15:03:25 poslijepodne »
Mins, sve ovisi o vrsti riba, o njihovom broju, o jačini i volumenu filtracije te da li u akvariju ima bilja ili ne.

Ciklidaši i oni koji drže hladnovodne ribe (nema bilja) moraju u manjim akvarijima mijenjati vodu jednom tjedno, također jednom tjedno mijenjaju vodu i kolege koji su akcent stavili na biljke pa gnoje biljke po EI sistemu gnojenja. Ja u velikom akvariju od 250l imam puno bilja koje redovito gnojim a imam i dosta riba ali imam dobru filtraciju te ribe hranim samo jednom dnevno i to relativno malo uz obavezan jedan dan posta.  Imao sam do prije pola godine akvarij od 70l sa puno bilja i puno riba te sam također vodu mijenjao svaka 2 tjedna po 35 do 40% jer sam imao dobru filtraciju.

Sukladno navedenom ja bih svima preporučio (osim za ciklidne i hladnovodne manje litraže) da ako imaju dobru filtraciju, umjeren broj riba i bilja te ne hrane previše svoje ribe, da vodu mijenjaju svaka 2 tjedna po 35 do 40%.

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #20 u: Svibanj 13, 2010, 12:15:18 poslijepodne »
Izgleda da je istina da je "gladna" riba , zdrava riba. Nekad se začudim kad vidim kad vidim koliko ljudi hrane ribe...a bome i druge kućne ljubimce. Nekako ribeki uvijek nađu neku klopicu u akvariju, posebno biljojedi tak da mi se desi da mi skalari čupkaju zelenu vlaknastu algu koja raste ne bilju uz površinu vode ako su gladni ili kradu malo ovima s dna...no čim izgledaju uhranjeno nema potrebe toviti. Posebno ako nije sezona razmnožavanja.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.