Kolovoz 17, 2025, 21:43:31 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Neposlušna crijeva  (Posjeta: 1515 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maliodpalube

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Neposlušna crijeva
« u: Travanj 26, 2010, 10:40:35 prijepodne »
Crijevo za zrak, koje najčešće ulazi odozgo u akvarije, pa ga nastojimo što više sakriti na njegovom putu do kamena za raspršivanje zraka, ima popriličan uzgon (zbog zraka), pa često ispliva ponovno na površinu. Osim toga, namotamo u rolu u trgovinama stoji mjesecima i vrlo ga je teško ravnati, savijati pod pravim kutem (a da tako i ostane). Svemu tome sam doskočio tako da sam u trgovini elektromaterijalom kupio najdeblju izoliranu bakrenu žicu (6 mm2) i dvadesetak vezica za kablove (one plastične nazubljene trakice kojima se snop kablova omota i pritegne). Žicu sam ostavio izoliranu i uz nju nazubljenom vezicom na svakih desetak cm pritegnuo plastično crijevo za zrak. Zbog bakra sve skupa tone, a može se savijati pod bilo kojim kutem i pritom ostati kruta baš onako kako meni paše.Vezice i izolacija su crni. Mislim da bakar ne otpušta u vodu ništa opasno, a ako i otpušta, onda je to samo na onom mjestu gdje je žica presječena. Izolacija tako čvrsto prione uz žicu da voda zasigurno ne može ulaziti između. No, ako se netko boji i te točkice bakra u vodi, može žicu savinuti dvostruko tako da savinuti dio ide u vodu a oba presječena kraja budu iznad vode.
Nadam se da sam nekome pomogao...

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
Odg: Neposlušna crijeva
« Odgovori #1 u: Travanj 26, 2010, 10:43:53 prijepodne »
bakar ne valja u akvariju... ubiti će ti kozice ako ih imaš
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #2 u: Travanj 26, 2010, 11:33:42 prijepodne »
Imaš nekaj kaj se zove zaštitne cijevi od plastike (vjerojatno ima i neki stručni naziv) raznih profila kojih ima za kupit u prodavaonicama elektromaterijala u koje se obično stavljaju električne instalacije u vlažnim prostorijama; mislim da je 2m toga oko cca 5kn.
Isto tak imaš pleksiglas/PVC/polikarbonat razne prozirne i obojene cijevi samo su nekaj skuplje.

Uglavnom fino uzmeš nekaj od toga odgovarajućeg profila, gurneš crijevo unutra i postaviš po želji u akvarij (naravno prije uporabe dobro opereš i okupaš u hipermanganu).
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline sibor

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 26, 2010, 16:57:35 poslijepodne »
U pet centrima imaš za kupiti tanke pvc cijevčice zelene su obično. U njih nasipaš finoga pijeska zatvoriš sa obe  strane. Cijevčica mora biti puna do vrha.
Zagriješ  je upaljačem i savijaš kako želiš, a fiksiraš ih priljepcima za staklo.Tako ja imam u svome akvariju.

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #4 u: Travanj 26, 2010, 18:15:34 poslijepodne »
Ovakvo, samo za crijevo?
Nisam našao za kupiti samo to, pa sam iskoristio od termometra

Kao od ovoga npr.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Mgdi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #5 u: Travanj 27, 2010, 13:34:26 poslijepodne »
ili
silikonsko crijevo, lako se savija i stavlja na ove "priljepke" i ostaje u tom polozaju
jedino sta s vremenom gubi tu svoju elasticnost...
eto

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #6 u: Travanj 27, 2010, 13:56:57 poslijepodne »
Nemojte se ljutiti, ali naslov me nagnao da pomislim na nesto skroz drugo :D :D

Ako bakrenu zicu tamo gdje je prerezana  umocis u malo silikona da ne bude u dodiru s vodom nece biti problema. Zapravo ce tesko uopce se bakar otpustati u vodi bez struje.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #7 u: Travanj 27, 2010, 14:55:04 poslijepodne »
Nemojte se ljutiti, ali naslov me nagnao da pomislim na nesto skroz drugo :D :D

Ako bakrenu zicu tamo gdje je prerezana  umocis u malo silikona da ne bude u dodiru s vodom nece biti problema. Zapravo ce tesko uopce se bakar otpustati u vodi bez struje.

Da, upravo tako, nema šanse da se iz tak male izložene površine oslobodi u vodu bakra dovoljno da našteti ili ubije bilo kaj
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #8 u: Svibanj 06, 2010, 09:41:58 prijepodne »
Za svoje crijevo sam kupio male priljepke za staklo i drže ko blesavi,a za crijevo po podu imam male keramičke držače
koje navučeš na crijevo i onda ih rasporediš svakih 20-30 cm i stisneš ih u pjesak.
Crijevo mi ide kroz cijelu dužinu akvarija 130cm i nigdi se ne diže niti se vidi.
Kad kupiš smotano crijevo u trgovini provuci ga kroz vruću vodu(dovoljna je i ona iz pipe)
bit će ti ravno ko žica na gitari :)