Srpanj 18, 2025, 21:57:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bijeli izmet  (Posjeta: 8750 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Bijeli izmet
« u: Travanj 25, 2010, 11:29:20 prijepodne »
E da,  -?  kada problemi dolaze u nizu...pitanje je slijedeće: zlatna riba (kupljena prije jedno cca mjesec dana...provjerila sam da je bila u dućanu barem dva tjedna bez dolazaka novih riba u to jato) mi ima bijelu dugi izmet. Riba inače jede normalno, izgleda ok, sve izgleda uobičajeno jedino je malo jumpy tj. nije se naučila na ruku kao što su to starije ribe...
Zanima me je li to UVIJEK znak unutarnjih parazita ili može biti i obična probava? Ako uzmemo uobzir da riba jede normalno i nema vanjskih promjena koje se pripisuju Haxamiti. Ugl, pročitala sam da kada smo u dvojbi najbolje i najbezbolnije je dati antibiotsku hranu jer će ista riješiti ostatke neprobavljene hrane tj. bakterija koje se talože u njoj (u probavnom traktu) i same parazite koji ga ne podnose. Za razliku od tretmana cijele vode koji pošemeri balans, kod antibiotske hrane samo treba izmjeniti vodu i dobro usisati podlogu.

Molim savjet. Ne volim liječiti suvišno, posebno ne antibioticima. A kažu da svaka riba ima te unutarnje parazite u nekom broju pa stres uzrokuje pojavu simptoma.
 :)
« Zadnja izmjena: Travanj 25, 2010, 11:52:27 prijepodne od Mins »
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Bijeli izmet
« Odgovori #1 u: Travanj 26, 2010, 12:20:17 poslijepodne »
Jako bi dobro došla fotografija i informacija da li tu ribu teroriziraju ostale te da li postoji mogučnost da se prije nekoliko dana jako prejela...

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2010, 01:18:24 prijepodne »
Prejela -?...hm...možda i je kad prase sve mora prvo dograbiti...(jadni misgurnus počeo izlaziti iz skloništa ne bi li nešto dograbio)...ribicu nitko ne teroroizira jer osim nje imam misgurnusa (koji je stari dobrica od kojih 8 godina), mladu zlatnu nabavljenu kad i ovu sa bijelim izmetom i veliku staru koja je već mjesec dana u posebnom akvariju.
Jučer navečer sam primjetila da ima normalnu maslinasto smeđu kakicu (od biljne hrane) uobičajene debljine i "mrvljenja". Budem slikala sutra pa postam.
Zanima me je li u slučaju parazita UVIJEK taj končasti bijeli izmet  (tj. dok je bolest napredovala/u tijeku) ili se izmenjuje sa normalnim?
 :)
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2010, 09:30:08 prijepodne »
Mins, ribe nakon nekog stresa znaju reagirati tako da dobiju bjelkasti prozirni izmet, također kada se prejedu te dođe do zastoja probave također znaju dobiti takav izmet a u ova dva slučaja takav se izmet vidi nekoliko dana a onda postane normalne konzistencije, izgleda i boje ovisno o hrani koju jede.

Ima nekoliko vrsta unutarnjih parazita a ribe na svaku vrstu parazita reagiraju izmetom drugačije boje i konzistencije. Kada se radi o Hexamiti ribe (ciklidi) reagiraju ispuštajuči srednje debel sluzavi izmet dug po nekoliko centimetara ali je ovdje bitno da ribe ne uzima hranu. Kod parazitskih crva i nekih protozoa karakterističan je tanak mlječno bijeli izmet isto zna biti dug po nekoliko centimetara ali za razliku od riba oboljelih od hexamite, ove ribe uzimaju hranu ali vremenom vidno mršave i propadaju. Treča vrsta parazita su također crvi čiji prednji krajevi vire iz anusa i vidljivi su okom.

Da ne dužim, mislim da je tvoja riba doživjela neki stres ili se prejela... Probaj ju par dana hraniti samo sa kuhanim graškom, drugi dan sa kuhanom blitvom, treči dan sa kuhanim špinatom, pa opet grašak i kuhana tikvica slijedeći dan. Naravno, za svaki slučaj napravi prije toga promjenu vode, ubaci duplu dozu FFM-a a slijedeći dan duplu dozu vitamina.

Evo poslat ću i par fotki da vidiš razlike, javljaj što se događa sa ribom, pozdrav i sretno.

Na prve dvije slike parazitski crvi i protozoe
na druge dvije crvi camallanus cotti
na zadnjoj protozoe hexamita

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #4 u: Travanj 27, 2010, 23:26:53 poslijepodne »
Hvala, slike govore puno!  :)
Nisam fotkala kad nisam imala šta..nije ga bilo...a vodu sam mjenjala jučer i usisala ispod većih oblutaka eventualne zaostatke kakve kakice (ali nema kod mene otpada...ili puževi malajski smažu ili misgurnus). Koliko se sjećam izmet je bio jako tanak, bijeli kao končić, puno tanji nego što izgleda na prvoj slici i kao sa pokojim mjehurićem odnosno kao da je imao zraka u sredini. Još ću pratiti pa javim ako bude sumnjivo.
 ;)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Travanj 28, 2010, 09:29:18 prijepodne »
Mins, ako je bio vrlo tanak sa mjehuričima može biti da je od stresa ili zastoja probave, prati situaciju pa ako vidiš da riba stalno za sobom vuče takav izmet tada je velika vjerojatnost da ima parazite, pozdrav.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #6 u: Svibanj 15, 2010, 12:58:02 poslijepodne »
Opet bijela kakica...taj ribek mi nikak nije jasan...bude par dana sve ok, a onda obično prije jutarnjeg hranjenja bijeli cik-cak izmet malo tanji malo deblji...ne izgleda sluzasto koliko končasto...riba dobro napreduje (mlada je, velika kojih 5 cm do peraja)...znatiželjna, papa, igra se s drugima...ali opet kao da je nervozni tip tj. sumnjam da joj nismo sjeli...recimo kao skalar kojeg ima dugo pa je kao mrtvo puhalo i onaj drugi što ga imam kraće pa je tak veseli kad prilazim akvariju da se sav uzmaše repom kao pas i čeka da mu kucnem u staklo gdje će biti isporuka papice.
Nikako je ne bih lječila bezveze...a pitanje je da li se liječi onda cijeli akvarij ili samo ona? Drugi ribeki kakju normalno tj. za misgurnusa nit ne vidim  :D...on je uvijek negdje unutra po anubiasom, samo izgmiže kad imam hrane.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Svibanj 17, 2010, 09:22:47 prijepodne »
Ako riba dobije bijeli izmet svakih 5 dana možemo sumljati i na promjenu kvalitete vode i na parazite. Ne bi bilo zgorega ribu izdvojiti u karantenu i probati nekoliko dana hraniti samo sa povrčem na slijedeči način: 1. dan kuhani grašak ujutro i naveče s time da se na hranu iscjedi češnjak, drugi dan samo kunanu blitvu isjeckanu i na nju iscjeđeni češnjak, treči dan kuhana tikvica s iscjeđenim češnjakom, četvrti dan grašak pa blitva pa tikvice.

Ako se i nakon tih pet dana pojavljuje takav izmet a riba normalno uzima hranu liječi ju sa Serinim "Nematolom" pozdrav.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #8 u: Svibanj 18, 2010, 11:59:03 prijepodne »
Da...samo moram naći mjesta za karantenu (više se ne može pajkiti uz toliku buku zračnih pumpi i ostaloga...hehehehe)...zapravo primjetila sam da kada jede grašak i zelenu hranu sa algama ima zelenu debelu kakicu... ali ujutro kad je "prazan" trbuh onda bijelo...Špinat nekako neće...pa sam joj davala ili grašak ili peletice (koje imaju veliki udjel algi) namočene u sok češnjaka. I to voli jesti. To sve u akvariju vole jesti. Mladu  Bit će da vole stvari koje tonu... mekanu friško ubranu i poparenu salaticu neće ni pipnut >:(

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #9 u: Svibanj 23, 2010, 14:27:49 poslijepodne »
Primjetila sam isti izmet i kod druge ribice...opet postaje normalaniji čim jedu grašak...još ću par dana hraniti sa zelenjavama pa ću odlučiti o lječenju. Mislila sam odnjeti na vet faks da mi naprave analizu, ali mi je bed ako moram furati ribicu, radije bih im odnijela uzorak izmeta u posudici sa akvarijskom vodom. Budem se raspitala...da bezveze ne liječim, ako su stvarno probavne smetnje.
Gdje sam ih kupila (mislim na posljednje dvije) su mi rekli da su jele zamrznutu hranu, mesnatu, pelete za zlatne. Ja pretežno budem sa hladnovodnim ribama koje sam imala godinama na serinim peleticama, algama i zelenjavi. Od nutrafina i drugih proizvođača mi nisu htjele papati pa sam tako ostala na tom režimu.