Srpanj 15, 2025, 09:18:46 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoč! Bolesna zlatna riba!  (Posjeta: 1786 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Štaka

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
Pomoč! Bolesna zlatna riba!
« u: Veljača 22, 2010, 02:18:32 prijepodne »
Pozdrav svima trebam pomoć!

Imam jednu zlatnu ribu već cca 5 god. koja je prošla sve moje akvarije od onog od 20 l do sadašnjeg Juwel record 70.
Još davno je skroz izgubila pigment ( prozirno je srebrna ), ali je uvjek bila zdrava i zivahna. Sad sam primjetio da se
usporila, slabo jede i poprilično su joj se ispupčile oči. Zelim pod razno spasiti ribu ali nemam pojma o bolestima niti o
lječenju. Akvari je tropski, voda 24-25 c, vodu mjenjam redovno, koristim preparate za tretiranje vode, povremeno vitamine...
u principu sve uredno i sve ribe zdrave.   

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
Odg: Pomoč! Bolesna zlatna riba!
« Odgovori #1 u: Veljača 22, 2010, 07:46:12 prijepodne »
zlatne su hladnovodne pa razlog bolesti možeš potražiti i u visokoj temperaturi... čudo da je preživjela 5 godina...  reci nam koje još ribice imaš? koje preparate koristiš? koji su parametri vode ako ih mjeriš? i slika bi bila poželjna
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2010, 10:30:14 prijepodne »
Štaka da li su joj se samo ispupčile oči ili joj je nabubrio i trbuh a ljuskice su se nakostriješile?

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 22, 2010, 11:34:26 prijepodne »
Nije 5 god u tropskom akv. tolko je stara. Od kad je u sadasnjem akvariju postala je samo zivahnija i poprilicno je narasla
temperatura ubrzava metabolizam. Pametri su: Ph 7,20, Gh izmedu 14 i 20 dh, Kh ? Imam Dajanine testere koji su losi jer
boje se ne poklapaju, recimo Kh je tirkizno plavi (na testeru),a na tablici su zelene kockice tako da je to relativno. Imam i Kh tester na principu
kapanja reagensa ali ne znam kako ga koristiti jer vec nakon prve kapi boja vode se mjenja, a u putstvu piše da kad se promjeni boja
vode vrijednost je 1dh sto ispadne da je Kh 1 dh ( u zaqgrebu je cinimi se voda 20 dh). Imam 4 neonke, 2 zebrasta cistaca, 1 Čekinjasti som,
1 cistac ( ona jeguljica sto slici maloj zmiji ), 8 moly-ja, 2 guppy-ja i 5 hokejki. Vodu mjenjam jednom u 7 do 10 dana (25 %) tretiram sa easy-life,
povremeni dajem sera fishtamin, Filter cistim svakih par mjeseci, vatu filtera (gornji medij) svakih 10 do 30 dana (ovisi koliko smeca povuce), fiter
je juwelov potopni (seriski uz akvarij) dodane su micro granule (neko presano staklo navodno dobro za bio filtraciju).

Prilazem slike ribice (lose su, nemam posteni fotic pri ruci)

Samo oci,

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 22, 2010, 11:35:15 prijepodne »
.

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 22, 2010, 11:35:50 prijepodne »
.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Veljača 22, 2010, 12:05:59 poslijepodne »
Štaka, riba je oboljela od bolesti "Pop eye" bolest ispupčenih očiju najčešći uzrok bolesti jeste loša kvaliteta vode, bakteriološka upala (opet povezana sa lošom vodom), zastoj bubrega, virusi i paratiti.
Kod tebe je uzrok najvjerojatnije loša kvaliteta vode ali postoji mogučnost da se radi o očnim parazitima (dobro pogledaj ribino lijevo oko sa povečalom i vidi da li su u oku paraziti kao ovi koje ti šaljem na fotografiji).

Liječenje ribe treba iči u dva smjera, odnosno istovremeno treba provesti liječenje ribe i popravljanje kvalitete vode u akvariju.

Naime, imaš akvarij od cca 60 do 65litara vode a u njemu imaš 25 riba što je puno s obzirom da hladnovodne ribe jako prljaju i zagađuju vodu.

1. Bolesnu ribu izdvoji u karantenu (može i staklenka sa što većom litražom u koju moraš pustiti aeraciju preko zračnog kamena) te u staklenku usuti pola akvarijske vode a pola vode iz pipe u koju si dodala malo AquaSafe ili nekog drugog sredstva za neutralizaciju klora (ni slučajno easy Life FFM).
2. Ribu počni liječiti sa Serinim Bactopur Direct te liječenje provedi do kraja prema uputi
3. dodaj gorku sol (kupuje se u apoteci) a koja će joj pomoći u izvlačenju vode iz organizma.

Istovremeno počni sa podizanjem kvalitete akvarijske vode:

1. Promjena 50% vode i pranje svih filtera u akvarijskoj vodi te dodavanje duple doze Easy Life FFM-a (aktivni filter ne treba biti u akvariju) i dobrih bakterija
2. drugi dan u na hranu ili vodu vitamini
3. treči dan promjena 20% vode i dupla doza FFM-a
4. četvrti dan na hranu ili u vodu vitamini
5. dan promjena 10% vode i normalna doza FFM-a
6. sedmi dan promjena 25% vode i normalna doza FFM-a

Ubuduće s obzirom na vrste riba u tvom akvariju moraš raditi tjedne izmjene vode cca 30% uz dodavanje propisane doze FFM-a. Filtermaterijal peri u akvarijskoj vodi svaka 2 tjedna i ako se budeš držala ovog pravila s time da jednom tjedno dodaješ vitamine, ribe hraniš samo jednom dnevno po malo uz jedan dan obaveznog posta, nečeš više imati ovakvih problema, pozdrav.

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Veljača 22, 2010, 12:20:01 poslijepodne »
985plavi hvala na savjetima i uputama!!!  :up:

Muško sam, nik mi je takav jer mi je to i prezime  :)

Idem odma po ljekove i sol, imam akvarij od 30 litara to ce biti karantena, imam i pumpicu samo ne znam dali da joj stavim grijac s obzirom da je naucila na toplu vodu?
Koliko soli po litri? Zasto ne easy-life ffm? Moze sera aquatan? Što znaći dupla doza FFM-a dali dupla doza na količinu friške vode koju dodajem ili na svu vodu? I što si
mislio pod tim da aktivni filter ne mora biti u akvariju ?

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 22, 2010, 12:21:08 poslijepodne »
Zaboravih još jedno pitanje, zašto hranjenje jednom dnevno?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Veljača 22, 2010, 12:32:45 poslijepodne »
Citat:
ne znam dali da joj stavim grijac s obzirom da je naucila na toplu vodu?

S obzirom da se radi o hladnovodnoj ribi vjerujem da je temperatura u tvome stanu barem 22C a to je sasvim ok za nju a i bolje je kada se radi o bakterijskoj infekciji da je niža temperatura.

Citat:
Koliko soli po litri?

Dakle, ide jedna puna žličica na 5 litara vode.

Citat:
Zasto ne easy-life ffm? Moze sera aquatan?

FFM je kemikalija koja osim što popravlja kvalitetu vode liječi manja oštečenja škrga, kože, peraja i ima niz dobrih učinaka na ribe, bilje i dobre bakterije pročitaj malo više o tom proizvodu na stranicama "Elegancereef"

Citat:
Što znaći dupla doza FFM-a dali dupla doza na količinu friške vode koju dodajem ili na svu vodu?

Dupla doza od propisane na litražu vode u tvom akvariju

Citat:
I što si mislio pod tim da aktivni filter ne mora biti u akvariju ?

Ako imaš akvarijsko bilje aktivni ugljen ne treba biti u filteru jer tada crpi sve hranjive tvari potrebne biljkama za rast i razvoj već treba biti u filteru samo nakon liječenja da pokupi ostatke lijeka.
Ako nemaš bilje inače može biti u filteru ali ga moraš redovito svakih (mislim) 2 mjeseca mijenjati sa novim ali sada u ovoj fazi popravljanja vode izvadi ga napolje zbog FFM-a.

Citat:
Zašto hranjenje jednom dnevno

Zato što odraslim ribama treba puno manje hrane nego mladima a i zbog zdravstvenog stanja opčenito i obavezno jednom tjedno post.

Još nešto, postoji mogučnost da je kod tvoje ribice zbog starosti i loše kvalitete vode došlo do slabosti srca a što indirektno dovodi do slabijeg rada ali i do zastoja bubrega, pa se sukladno navedenom može dogoditi da iako provedeš prvilno liječenje, ribica ugine. Pozdrav i sretno.

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 22, 2010, 12:59:18 poslijepodne »
Hval još jednom,puno si mi pomogo :up: :up: :up:
Imam bilje pa cu izvaditi ugljen, nadam se da nije srce u pitanju sobzirom na zivotni vjek zlatne ribe jos je uvjek jako malda  :)
Karantena je već spremna, javim kako je prošlo lječenje.

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 26, 2010, 13:36:18 poslijepodne »
Proslo je pet dana ljecenja, produzio sam terapiju na jos cetiri dana. Riba je vec sad skoro zdrava :) :) :)
Evo i slike karantene

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 26, 2010, 15:01:18 poslijepodne »
Svaka čast Štaka zaista mi je iznimno drago da si izliječio ribu, sretno i pozdrav.

Offline Štaka

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Ožujak 02, 2010, 11:14:27 prijepodne »
Liječenje završeno!
Riba je vračena u akvari i potpuno je zdrava, opet živahna i proždrljiva  :)

985plavi još jedno hvala na pomoči  :klap:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Ožujak 02, 2010, 16:40:47 poslijepodne »
Zaista lijep akvarij, pozdrav i sretno.