Srpanj 10, 2025, 02:26:35 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: betta zenka pluta,,kriva''  (Posjeta: 2514 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LIND

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
betta zenka pluta,,kriva''
« u: Veljača 22, 2010, 22:23:13 poslijepodne »
Moja nova bettanka se prevrce i ne moze odrzati ravnotezu u vodi da bi dalje plivala.Izgleda ko  grbava,al bi se mogla ispraviti.Sigurno ce uginuti al me interesuje jel joj to otisao plutajuci mjehur?Sve uslove imaju i drzim ih po 2,3 i 4  u akvarijumima s drugim ribicama ili same.Posto se tuku,ponekad zavrse smrtno,juce su mi zenke 2  jednu rasekle po grudima i ubile.Ne znam sto su tako agresivne posto su iz istog legla.Gotovo sam ustanovila da bi svaku morala drzati zasebno u zasebnom akvariju.Najgore sto mi se cesto javlja ,,simptom''oguljene krljusti do ,,koze''.Verovatno od ujeda,jer sam to gledala.U radnji mi sve deluju vitke a posle par dana od kupnje,deluju vec zadebljano i cini se da imaju ikru.To se tacnim i ispostavi ali se brzo pogrbe.To ne zelim da mi se desava-nije mi bas toliko bitno da ih po cenu zdravlja parim,pa me interesuje jer to povezano-pojava ikre ,tj koliko je nosi i kad joj se stvara i to sto se javlja kriva kicma?Sad ih imam 7.Odvojene su sve.Jel ima negde dato o bolestima betta(knjiga)? Koliko im je potrebno za pojavu ikre,posto sam imala neke primerke koji su vitki od kupnje do sad,neke su uginule od nekakve bolesti gde su gubile krljust a neke su ostale.Mislim cak da se jedna udebljala.Inace one su gotovo nepomicne po ceo dan ali kad se krecu vrlo su zivahne i gladne?Koji je najbolji nacin drzanja zenki?Da li one uopste mogu tj smeju zajedno da se drze? :abducted:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: betta zenka pluta,,kriva''
« Odgovori #1 u: Veljača 23, 2010, 09:14:33 prijepodne »
Lind, više o betama možeš saznati u našem podforumu Betta svijet ili na prijateljskoj stranici: www.bettasvijet.com.

Bette su po karakteru takve da se ne mogu držati zajedno osim dok su još jako mlade ili u velikom akvariju sa puno bilja. Ova tvoja betta koja ima problema sa ravnotežom vjerojatno boluje od poremečaja plivajučeg mjehura a uzrok je najvjerojatnije voda loše kvalitete, pretjerano hranjenje, stres i dr. Bolest se može izliječiti držanjem ribe u čistoj vodi hranjenjem jednom dnevno po malo a jednom dnevno post, dodavanjem vitamina i hranjenjem kvalitetnom hranom. Kvalitetu vode popravlja list bacope i sušene banane...

Više će ti kazati naša Predsjednica Gwyneeth.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #2 u: Veljača 23, 2010, 09:17:46 prijepodne »
Kvalitetu vode popravlja list bacope i sušene banane...
pretpostavljam da je doslo do lapsusa, Terminalia catappa.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Veljača 23, 2010, 09:20:26 prijepodne »
Kvalitetu vode popravlja list bacope i sušene banane...
pretpostavljam da je doslo do lapsusa, Terminalia catappa.

Tako je, sorry i hvala na ispravci Mastino.

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 23, 2010, 22:24:20 poslijepodne »

Izvinite zbog lose boje snimka,nadam se da se moze slutiti kako zapravo izgleda,tj.koliko je lose.Na srecu riba jos pliva,ovako:

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #5 u: Veljača 23, 2010, 22:36:14 poslijepodne »
ima SBD, ali uz to ima ona još dosta problema.Jako je loše i slaba je i pretučena, rasčerupana.
Tu se nema sto lječiti s antibioticima.Catappa ili list od banane bi bio idealan za to,a li pretpostavljam da nemaš pa ce dobro biti i ako možeš nabaviti black water ili tako nešto, i stavi joj soka od češnjaka ili FFM.
koliko ja znam tu nemaš što lječit vec radit prevenciju da se nešto gore ne dogodi.Drži je na vitaminima i necem od ovog sto sam navela.ALi to ne garantira da ce preživjet, a i sumnjam da ce SBD u potpunosti nestati,ali vrijedi pokušati  :up:
i obavezno je drži na temp oko 27 i čista voda  :)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 23, 2010, 22:48:09 poslijepodne »
ima SBD, ali uz to ima ona još dosta problema.Jako je loše i slaba je i pretučena, rasčerupana.
Tu se nema sto lječiti s antibioticima.Catappa ili list od banane bi bio idealan za to,a li pretpostavljam da nemaš pa ce dobro biti i ako možeš nabaviti black water ili tako nešto, i stavi joj soka od češnjaka ili FFM.
koliko ja znam tu nemaš što lječit vec radit prevenciju da se nešto gore ne dogodi.Drži je na vitaminima i necem od ovog sto sam navela.ALi to ne garantira da ce preživjet, a i sumnjam da ce SBD u potpunosti nestati,ali vrijedi pokušati  :up:
i obavezno je drži na temp oko 27 i čista voda  :)

Sto je SBD?(kratica i bolest?)Nije tucena sem da ju je neka borcica namerila al ih svrstavam po prijateljstvu.Kad se formira dobra grupa druzbenica,nema problema.Iz prve nije joj to osnovni problem,2 su mi bile rascerupanije al ne bolesne pa su zive zdrave ostale.To je (uzivo)uzgredan problem.Nemam nameru da je ,,trujem''baktopurom,jer verovatno nije za to,iako ne znam sta je ta bolestSBD,jel si sigurna da je to?Nabavicu to biljno,moze li nesto od tog u kombinaciji s cesnjakom,mislim on moze uzgred?Sto ti je FFM?Nisam pazljivo pregledala sajt o bolesti,mislim da to nisam nasla.Ovakav slucaj nisam imala,jel zarazno?Ja mislim da nece da jede!?Sta s tim? :question:
Bolest plutajuceg mjehura?I meni je po opisu delovalo tako.A cula sam da neke vrste prezive ako je upaljen?
« Zadnja izmjena: Veljača 23, 2010, 23:03:55 poslijepodne od LIND »

Offline viky_16

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 23, 2010, 23:06:04 poslijepodne »
u biti to nije bolest nego poremečaj, mto je swim bladder disease (sbd) tocnije poremečaj plivaceg mjehura.To nije zarazno ,nit je bolest a nekad se može oporavit riba , uz bolje uvjete nego u kojima je bila.FFM ti je proizvod od easy lifea za poboljšavanej kvalitete vode.
Catappa je: (kopirano s bettasvijeta) "Listovi imaju veliku količinu flavonoida(Quercetin,-negativan utjecaj na karcenogene strukture u tjelu),tanina(punicalagin-antioksidant,protiv gljivičnih obolenja) i ostalih organskih kiselina(pyhtosteroli-snižava holesterol i ima antikarcenogeni efekat).
Zaradi bogatog biološkog sastava listovi se upotrebljavaju tradicionalno kod uzgoja betta .Ekstrakt snižava ph vode štiti naše ribe od gljivičnih bolesti ,pomaže kod cjeljenja rana,oporavka nakon bolesti ,jača ljuske ribe i na kraju super list pod kojim če buduči tata napraviti svoje gnjezdo isto kao što bi učinio u prirodnom habitatu.
Vjeruje se čak ,da vežu neke težke metale u vodi i pravi »black water«efekt."
svakakve sitnice bi pomogle kod ovog, ako i češnjak koji samo ukapaš par kapi u vodu  :up: a mozeš i vitamine dodavat.
Betta koja ima sbd inace samo malo drukčije pliva,a na ovoj tvojoj curi je vidljivo da je oslabljela  i nema snage ni plivat, vjerovatno su je dobro iznapadale druge cure.
Probaj nešto od ovog nabavit  :up:

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 23, 2010, 23:27:31 poslijepodne »
Dobro,sad  me najvise brine sto tocno je  u pitanju:upala ili vec neki od navedenih mogucnosti.Iako s stanovista lijeka nema bas veze,ne bih da se ponovi.

Da ne otvaram novu temu..(1).Sta se radi i zasto se javlja(ovo mi je bilo kod nekih beta prije,koje su razlicito prolazile)simptom suhe krljusti(to im primetim po pustanju u akvarij a dotad nemaju.)Nema otoka ali me brine da nije ona bolest gde bi im bubrezi otkazali jer se svaka druga za koju pomislim da bi imala ikre uzgred jos i pogrbi,pa djeluje krupnije.

(2) kod bolesti barsun za koju mislim da mi je odnela 2 komada ali se nije iskazala zaraznom(?)dal uvek pocinje od temena glave?Idal izgleda kao ogolina?

Jel se javlja od neke od te 2 bolesti otpadanje ljuspica koje deluje kao od suhoce(1) ili od toga da su se grizle(2)?

Offline viky_16

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 24, 2010, 00:43:49 prijepodne »
sto se tice otpadanja ljuskica, to je često kod dropsya, kad se riba toliko napuše (zbog otkazivanja bubrega) da ljuske nemogu bit nakostriješene pa otpadaju.Ako iba ima dropsy, jako su male šanse da riba preživi.Ribu zaraženku dropsyem treba odmah izdvojit jer ako joj drob pukne u zajedničkom aq ,zarazit ce ostatak riba.
Ponavljam ,da po ovoj snimci,meni izgleda kao da ima samo sbd  i da je rasčerupana i natučena sa strane drugih ženki,pa se zato doima ovako bezživotno.
Ali prati je ,i dobro pogedaj dali ima nakostriješene ljuske ili neke simptome baršuna ili neke druge bolesti jer je preko mudtnog videa jako teško  vidjet sve detalje  :up:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Veljača 24, 2010, 10:12:53 prijepodne »
Lind problem je kod tebe u lošoj kvaliteti vode i u pretjeranom hranjenju, naime, ribe je dobro hraniti dva puta na dan po jakooooo malo a ne da se prejedu i da im nabrekne stomak jer tada posebno kod betta vrlo često dolazi do začepa a onda indirektno i do poremečaja plivajučeg mjehura na takav način da probavni sustav pritišće plivajuči mjehur te riba ne može izjednačiti tlak u istome pa ili pluta ili joj je glava prema dolje ili prema gore. Uz previše hranjenja vrlo često je uzrok ovoj pojavi ali i drugim bolestima loša kvaliteta vode, naime, ne znam da li imaš iscikliran filter materijal u filteru, odnosno, ako isti nemaš da li redovito mijenjaš vodu (sa iscikliranom ili barem odstajalomvodom) u akvarijima u kojima držiš bette, jer je to nužno u ovome slučaju kada nemaš filter.

Za zadravlje betta i riba opčenito bitno je slijedeće:

1. Voda u akvariju mora biti isciklirana i mora se redovno održavati čistom (redovite promjene vode sa odstajalom vodom u koju je dodano sredstvo za neutralizaciju klora i teških metala)
2. Mlade ribe hraniti dva do tri puta dnevno a odrasle jednom dnevno (toliko da za jednu do dvije minute pojedu svu hranu-ne smiju se prejesti) a obavezno jedan dan u tjednu potpuni post.
3. Hraniti ih raznovrsnom hranom, odnosno, svaki dan druga hrana (krvavi crvi, artemija, gliste, pahuljice, račići, granule...)
4. Radi prevencije bolesti u vodu ubacivati listove Catappe ili list od banane i Easy Life FFM
5. Ribe držati odvojeno

Ima još puno toga za bette pa će kolegice nadodati još važnih stvari za držanje riba.

S obzirom da tvoja betta vjerojatno boluje od poremečaja plivajučeg mjehura a istome je kod tebe najvjerojatniji uzrok loša kvalliteta vode i prejedanje ribe je bih pokušao napraviti slijedeće:

1.Promjena 50% vode sa odstajalom vodom kojoj je dodano sredstvo za neutralizaciju klora i obavezno dupla doza Easy Life FFM (ako nema u Srbiji za kupiti naruči ovdje www.elegancereef.com)
2.U vodu bih tada stavio gorku sol koja pomaže da se riba isčisti (pokaka) te da se smanji pritisak probavnog trakta na zračni mjehur (jedna čajna žlica na 5l akvarijske vode) - riba se ne smije hraniti
3.Drugi dan promjena 30% vode i dodati toliko gorke soli koliko smo izgubili zamjenom vode. (gorka sol se kupuje u apotekama), riba također ne jede
4.Treči dan promjena 10% vode i dupla doza FFM-a te gorka sol u količini zamjenjene vode - riba ne jede
5. četvrti dan zamjena 80% vode sa odstajalom vodom iz koje je neutraliziran klor te dodavanje normalne doze FFM-a ribu malo nahraniti
6. peti dan zamjeniti 20% vode i ribu također malo nahraniti
7. sedmi dan promjena 30% vode + normalna doza FFM-a - ribu hraniti malo ujutro i malo naveče

Kada smo završili ciklus popravljanja kvalitete vode i čiščenja probavnog sustava trebala bi se uspostaviti normalna funkcija zračnog mjehura.

Ukoliko se riba nije oporavila tada postavljamo sumlju da se radi o bakterijskoj upali zračnog mjehura pa treba započeti liječenje sa antibiotikom a u ovom slučaju predlažem Serin Bactopur Direct doziranje i način upotrebe pročitaj u uputstvu...

Evo ja sam napisao kako bih ja pokušao riješiti ovaj problem ali svakako poslušaj Gwyneeth i Viky jer one imaju puno više iskustva u liječenju poremečaja plivajučeg mjehura, pozdrav i sretno.
5.

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 24, 2010, 11:13:06 prijepodne »
Hvala.Mislim da postupim ovako. -? Ali one toliko vole hranu da jedu da kad ih hranim mnogo se otimaju...?Imam nov filter,jel dovoljno?(bas je dobar,mada je s ugljenom,jedva sam nasla nesto da deluje o.k.a da pritom i cisti vodu...)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #12 u: Veljača 24, 2010, 12:05:34 poslijepodne »
Hvala.Mislim da postupim ovako. -? Ali one toliko vole hranu da jedu da kad ih hranim mnogo se otimaju...?Imam nov filter,jel dovoljno?(bas je dobar,mada je s ugljenom,jedva sam nasla nesto da deluje o.k.a da pritom i cisti vodu...)

Ribe su toliko proždrljive posebno skalari i bette da se mogu toliko najesti da crknu od prejedanja, kod skalara se često zna dogoditi da kada ih se hrani sa suhim granulama da se toliko najedu da kada se granule nabubre u probavnom traktu jednostavno im pukne stomak.

Novi filter se treba isciklirati da bi bio u funkciji neutralizirati pomoču dobrih bakterija sve otpadne produkte koje svojim izmetom i izlučevinama stvaraju ribe. Cikliranje traje najmanje tri tjedna a da bi se ono ubrzalo mogu se u filter dodati "žive" bakterije (mogu se kupiti u Pet shopovima) a li ja predlažem kao najbolje od Easy Life - AquaStart također možeš naručiti na onoj stranici koju sam ti napisao.

Aktivni ugljen ne treba biti u filteru već se stavlja unutra samo nakon liječenja da pokupi ostatke lijekova a umjesto njega stavi još koju spužvu za dobre bakterije.

Dok se filter ne isciklira svaki drugi dan mijenjaj 35% vode sa odstajalom i prethodno pripremljenom vodom, pozdrav i sretno.

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Veljača 24, 2010, 12:39:16 poslijepodne »
 :funny:

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #14 u: Veljača 24, 2010, 12:42:44 poslijepodne »

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Veljača 24, 2010, 18:08:16 poslijepodne »
Detaljno je objasnjeno za filter-e.(dobro; ja sam pocetnik...) Pozdrav. :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj:

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Veljača 26, 2010, 19:06:52 poslijepodne »
Oporavila se. :D

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #17 u: Veljača 27, 2010, 01:56:32 prijepodne »
Oporavila se. :D

Svaka čast, čestitam, molim te samo napiši nam što si točno radila, odnosno, detaljan postupak liječenja, pozdrav

Offline LIND

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Veljača 27, 2010, 13:26:15 poslijepodne »
Nista nisam radila,samo sam videla juce da je vidno bolje i da je pocela plivati ravno.Danas je tako i nastavila(s poboljsanjem)i nadam se da ce uskoro biti potpuno normalna.Pozdrav. ;)