Srpanj 20, 2025, 20:46:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: SOS Diskus  (Posjeta: 6730 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline old_time

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: SOS Diskus
« Odgovori #25 u: Veljača 18, 2010, 11:54:22 prijepodne »
U akvarij stavljam pipovacu. Dva diskusa sam kupio u Porecu u Zoo shopu posto tu zivim, a dva sam kupio kod jednog gospodina u Rijeci.
Izmet je ok, filter je unutarnji, protok neznam ali mislim da je uredu jer moram usmjeravati mlaznicu da ne smeta ribama i biljkama.
Imao sam 5 diskusa, 6 cistaca i dva Botia. Sliku saljem samo da slikam i upload.

Offline old_time

• Novi član
  • *
« Odgovori #26 u: Veljača 18, 2010, 12:37:04 poslijepodne »
Nazalost evo jos jednom ne radi jedna skrga i premjestio sam ga u karantenu. Mislim da ce tako i ona dva preostala.

Offline zosorli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #27 u: Veljača 18, 2010, 12:49:50 poslijepodne »
Nazalost evo jos jednom ne radi jedna skrga i premjestio sam ga u karantenu. Mislim da ce tako i ona dva preostala.

Ljecenje obavi u maticnome akvariju.To su ti škrgni paraziti, i ako ljecis sa Girogdaktil-om ljek se drzi samo 6 sati i onda treba preporucljivo je izmjeniti 50% vode.
Ali ljeci ih na temperaturu do 31c ne na 33c jer ti vec na 34c nestaje kisika u vodi.
Pusti bilje kako prode prode jeftinije ti je novu biljku kupiti nego novoga Diskusa.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #28 u: Veljača 18, 2010, 12:56:59 poslijepodne »
Old Time, na žalost kod tebe ima puno problema tako da ču krenuti od akvarijske vode jer je ona najčešće uzrok oboljevanja naših ribica. U nastavku ću ti napisati što nije dobro i što trebaš izmjeniti da bi popravio stanje.

1. Imaš akvarij od 180l ali zbog panja i podloge u stvari imaš nekih cca150l što je premalo za 5 diskusa, botie i čistaće a s obzirom da imaš filter smanjenog protoka (kada si ga kupio imao je protok 600l/sat a s obzirom da ga već 3 mjeseca nisi čistio protok je negdje cca 400 do 500l/sat) i da ribe hraniš dva puta na dan imaš definitivno velikih problema sa povišenim fosfatima, nitratima, nitritima i amonijakom.

Da bi popravio stanje trebaš barem jednom mjesečno isprati sav filter materijal u akvarijskoj vodi te kupiti nastavak u obliku slova Y a koji češ staviti na izlaznu cijev filtera tako da ti jedan krak ide ka površini da mreška površinu vode a drugi da radi cirkulaciju vode iznad podloge jer se amonijak, fosfati i dr spuštaju na mjesta manje cirkulacije vode...,

Najbolje bi rješenje bilo kupiti vanjski filter što veće protočne moči. Ja na 240l imam filter protoka 1200l/sat.

2. s obzirom na gore navedeno radiš relativno male promjene vode, odnosno, diskusima najbolje paše kada se radi tjedna izmjena vode 20 do 30%. (ja mijenjam svaka 2 tjedna po 35 do 40%)

3. Aktivni ugljen treba iči napolje iz filtera a umjesto njega stavi još jednu spužvu na kojoj će se nastaniti kolonija dobrih bakterija

4. Moraš koristiti i kemiju, vodu prije ulijevanja u tank trebaš prethodno tretirati sa Aquasafe ili Easy Life FFM-om

5. Imam osječaj da previše hraniš ribe, naime, male ribe treba hraniti 2 puta dnevno ali toliko da svu hranu pojedu za jednu do dvije minute a velike ribe jednom dnevno. Za sve je ribe jako dobro napraviti u tjednu jedan dan bez hrane. Moraš ih hraniti raznovrsnom hranom: krvavi crvi, artemija, gliste, granule, povrće... a dobro je jednom tjedno na hranu ili u vodu dodati vitamine.

Bolesti:

1. Riba koja je uginula vjerojatno je bolovala od bolesti "vrtičavost" diskusa a radi se o neurološkom poremećaju a sa sigurnošću nije poznato da li je direktni uzročnik genetska mana, virus ili pak disbalans elemenata u krvotoku riba posebice vezano za koncentraciju Natrija.
Naime, nedostatak Natrija u tijelu živih organizama izaziva: mučninu, pospanost, omamljenost, povraćanje, smanjena koncentracija, oslabljena koncentracija i memorija, te slabost mišića.

S obzirom da u vodu ne dodaješ kemikalije za poboljšanje mineralne strukture (Diskus eliksir, Easy Life FFM) niti dodaješ vitamine, postoji mogučnost da si potaknuo bolest za koju je riba već imala genetsku predispoziviju ili je već bila zaražena virusom...

Ako primjetiš i kod drugih riba ovakve simptome "ludovanje" zalijetanje u staklo, vrtnja u krug i dr. trebaš napraviti slijedeće:

Dakle, ako se radi o vrtičavosti diskusa te ako je bolest u početnoj fazi riba se može izliječiti sa solju (NaCl) koja ne bi trebala biti jodirana (bez dodatka joda)
dodaješ 1g soli na 1 litru vode kroz 4 dana ( četvrti dan će koncentracija u vodi biti 4g/1l vode) i onda takvu vodu ostaviti do 10 dana (ako vodu mijenjaš dnevno, koliko promjeniš toliko dodaš soli), ostavi obje ribe u akvariju jer ako se radi o disbalansu elemenata velika je mogučnost da će i druga riba pokazati simptome ove bolesti.

S obzirom da imaš botie i corydorase a oni su jako osjetljivi na sol treba ih prebaciti u drugi akvarij dok traje liječenje.

Druga bolest može biti hexamita (riba potamni, prestaje jesti, povuće se u kut akvarija i ima sluzavo bjelkasti izmet dug 1 cm i više a nekada se pojave i rupe u glavi) ili mogu biti škržni paraziti (zaklopljen jedan škržni poklopac, riba se češe o bilje, škrge žarko crvene boje, povlači se u kut, nevoljko jede i dr.).

U oba slučaja treba se liječiti cijeli tank, hexamitu sa (moj prijedlog -najbolji lijekovi) lijek od Sere Flagellol a škržne parazite sa Tremazolom.

Sukladno navedenom, smanji temperaturu na 28 do 29C (postepeno kroz par dana), napravi promjenu 40% vode, operi filter materijal, izvadi aktivni ugljen, te u vodu uli duplu dozu Easy Life FFM-a, slijedeći dan na hranu i vodu vitamine, treči dan dupla doza FFM-a, četvrti vitamini, peti redovna doza FFM-a, šesti ništa, sedmi promjena vode 35% i dupla doza FFM-a, naredni dan vitamini i terapija je gotova.

Ako se u međuvremenu pogoršaju simptomi javi se pa ćemo uz fotografiju predložiti što dalje sa liječenjem.

Sada sam se sjetio da si već započeo liječenje pa isto dovrši do kraja, zamjeni 50 do 60% vode, u filter ubaci aktivni ugljen i filtriraj jedan dan preko njega (nadam se da aktivni ugljen nije u filteru sada za vrijeme liječenja jer je isti neutralizirao učinak lijeka i slobodno možeš odmah prestati sa liječenjem), nakon jednog dana filtriranja aktivni ugljen izvadi napolje, dodaj u filter i u vodu "dobre bakterije" (predlažem AquaStart od easy life) dupladoza FFM-a i dalje kako sam već napisao.

Još jednom napominjem da ako ne popraviš kvalitetu vode sa liječenjem nisi napravio puno...

Offline old_time

• Novi član
  • *
« Odgovori #29 u: Veljača 18, 2010, 13:44:38 poslijepodne »
Za sada puno hvala. Postupi cu po tome sta si napisao pa se  javim. U medjuvremenu probam staviti i fotke.

Offline old_time

• Novi član
  • *
« Odgovori #30 u: Veljača 18, 2010, 21:41:55 poslijepodne »
Eto da javim da su ribe puno bolje i da sam sa akvarijem postupio po savjetu. Izvadio sam ugljen zamjenio dio vode 30-ak litara. Slijedecih dana cu dnevno mjenjati dio vode.
Sto se tice kemije vidjet cu sta se kod nas moze dobiti, ako ne idem do Slo.
Jos jedno hvala svima na pomoci.