Kolovoz 12, 2025, 23:33:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Skalari (ne)prijatelji  (Posjeta: 2456 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Skalari (ne)prijatelji
« u: Listopad 02, 2009, 22:25:42 poslijepodne »
Imam pretežno biljni akvarij 120l sa coryima, red nose tetrama, zalutalim kardinalom i dva skalara. U biti bio je jedan koi skalar (prvi prijatelj kojeg sam s njim kupila nije preživio  :'( )
Ugl, udomila sam još jednog kao supstituciju za tog, radi se o pearl skalaru. I kad je on došao malo je bilo negodovanja od strane ovog koi-a, ali su se sprijateljili, čak 2,3 puta mrijestili...znači pravi par  :heart:
I sad dolazim do problema gdje je ovaj pridošli promjenio ploču i drži ovog (mislim da je ona) većeg koi-a u kutu i ne dozvoljava mu da ide po akvariju...već si je pearl uzeo za pravo cijeli teritorij.

Ima netko rješenje za ovaj čudni problem (možda i nije čudan). Ovog prvog već imam kojih 2 godine, a mali je stigao prije godinu. Inače je sve ok u akvariju, čak mi se i mala pandica izmrijestila i svi mi djeluju zdravo i zadovoljno.

Molim pomoć.

Jedino što mi pada na pamet je trik da ovog gnjavatora stavim u kakarntenu na koji dan i ponono uvedem u akavarij u nadi da će se osjetiti kao novopridošlica pa neće biti pun sebe.
To mi je upalilo prije par godina sa barbusom koji je isto gnjavio druge.
 -?
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Skalari (ne)prijatelji
« Odgovori #1 u: Listopad 03, 2009, 12:04:13 poslijepodne »
Negdje je već neko spominjao tu foru sa karantenu i kažu da pali, pa probaj.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2009, 09:30:41 prijepodne »
To se nekada zna dogoditi kada se malo poremeti kemijski sastav vode i/ili kada ženka ne može pronaći adekvatno mjesto za polaganje ikre...

Mužjaka priroda tjera na mrijest a ženka ne može iz bilo kojeg razloga i tada mužjak zna biti agresivan prema njoj...

Probaj kupiti umjetni list za mrijest i objesi ga na stranicu akvarija tako da bude oko lista 15 do 20 cm slobodnog prostora i mislim da će se stanje vrlo brzo stabilizirati. Javi promjene, pozdrav i sretno.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #3 u: Studeni 23, 2009, 14:33:25 poslijepodne »
Promjene su te da nakon života koi skalara u kutu i vidljivo debljanje ovog drugog rezultira nasrtajima debeljka i kljucanjem oka ovog zlatnog skalara...sada je debeljko u karanteni i neka se sam sa sobom svađa...grozno mi je...pročitala sam da ih treba držati ili 1 ili 6 komada i sad ne znam što da radim...ne želim uguravati još u 125 litara...jedino da probam sa zatvor karantenom...ili poklanjanje...inače je debeljko jako komunikativan, veseo i lijep...super ribica, ali kad ovog davi i davi...ne želim se jednom vratiti doma i vidjeti ovog bez oka ili gore...PLEASE POMAGAJTE. :hyper:
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2009, 14:46:37 poslijepodne »
Ja sam nedavno poklonio svoj mrijesni par velikih skalara jer se dogodila slična situacija, ženka jednostavno nije više pronalazila mijesto za mrijest a mužjak je poludio u želji da se mrijesti i onda je u akvariju počela stalna tučnjava i to toliko jaka da su od njih bježali veliki diskusi a ova dva su se zabijala u šljunak u žaru tučnjave...

Pokloni skalare ili ih zamjeni za jato lijepih tetrica.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #5 u: Studeni 23, 2009, 16:35:21 poslijepodne »
A morat ću ako zatvor ne pomogne... :'(  nisam još nikada dala svoje ribonje....uf...pa plešu ispred i mole za papu...godinama sam imala male ribe i jedva sam dočekala uvjete za skalare...kmeeee...nekak nemam običaj često kupovati, mjenjati ribe...više ih želim za stalno i dugo...da bar sve žive kao zlatne...šmrc :(

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #6 u: Studeni 23, 2009, 20:20:46 poslijepodne »
mali ti je to akvarij za odrasle skalare. ne znam koje su širine i duljine akv, ali ak nije barem metar duljine, ne bu dobro. bilo bi dobro da su skalari u akvariju između ostalog i iste podvrste. po litraži, realno tu može jedva ići odrasli par, a da ima poštene uvjete za plivanje.

- uzmeš od nekog 4 mala, pa vidiš koji se spare i njih ostaviš, a druge prodaš dalje. ja sam imao skalare koji su proživjeli 10ak godina, jbg, mojom krivnjom nisu dulje...  :(

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #7 u: Studeni 23, 2009, 20:43:37 poslijepodne »
gotovo pa doslovce ja imam isti problem sa skalarom
danas sam primjetio da mi veliki i stariji skalar cijeli da bleji u cosku u co2 ljestve dok ovaj drugi duplo manji balandira u prednjem planu i tak cjeli dan
inace veliki je jako dugo kod mene a mali je dosel prije dva mjeseca i primjetil sam da mali ima na jednoj strani ugrize a veliki je uredan samo kaj je u cosku i stalno gleda u povrsinu ko zacaran jedino kad hranim idu svi po obicaju na ruku
probal bum i ja sa karantenom pa cu viditi a sto se tice parametra vode ajoj nemam pojma jer mi je to jos ovaj mjesec nedostupno!
bum javil ak bu promjena a bilja kod mene ima dosta
mozda je stvar u biometeroloskoj prognozi :D
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #8 u: Studeni 23, 2009, 21:11:07 poslijepodne »
po mom skromnom mišljenju, poslije "odvajanja" bu još gore...  ;) :D ciklidi su ciklidi, a teritorij je teritorij.  :up: najjači rulz.  :punch:

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #9 u: Studeni 24, 2009, 20:49:24 poslijepodne »
Uf...ma koić je bio sretan i pravi car, nije bio u depri sam....a onda mi je poklonjen jedan manji perlasti...i nakon malog negodovanja starog oni su se tak dobro našli...jest da je akvarij Rio 125, ali ja sam zasadila dosta duguljastog mekanog bilja da imaju za migoljenje, bez zapreka od drva i slično...i fino su bili super frendovi...mrijest i sve...i onda unatrag dva mjeseca  :heartbr:
 :'(. Ne želim dati niti jednog, tak sam duuugo željela imati "te velike plosnatice" al ak ne upali, budem poslikala dotičnog pa ko želi... :'( :'( :'(

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Studeni 26, 2009, 16:39:43 poslijepodne »
obecal sam javiti i nazalost moj skalar je  :dead:
nije imao na sebi apsolutno nista cudno pa nemogu reci zbog cega je umro!
nada se da ces ti imati vise srece od mene :up:
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #11 u: Studeni 26, 2009, 22:29:27 poslijepodne »
Šteta... :'( sad imaš jednoga, ali nemaš problem. Moj koić je u sretnom ponovnom otkrivenju akvarija...mslim da nikad nije bio tako radostan što me vidi...ponaša se kao zlatna gica žaljna pažnje...bully je u zatvoru i lagano se privikava na novu okolinu tj. karantenski akvarij  :D...plan mi je držati ih odvojeno dok se ovaj ne oporavi tj, malo su mu se perajice rascvjetale pa ću onda napraviti pokušaj obnove prijateljstva  :pusica:
Obavještavati ću i dalje kako se pokus razvija...
U međuvremenu mi otišla jedna crvenonosna tetra...i njih imam ne znam kako dugo...mislim baš nadokupiti novo jato dok je jedan da se svi lakše prilagode...mada ih skalari nikad nisu gnjavili...niti male bebe pande kad smo kod toga...

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #12 u: Siječanj 14, 2010, 10:15:00 prijepodne »
Nakon kojih cca mjesec i pol dana odvojenog "bucka" sam vratila u Rio i odmah nakon par ljubčeka sa starosjediocem počelo je nagnjanje... X-(...,toliko je navalio da se u jednom trenu jureći opalio i onesvjesto  :D...niš, izvadila sam ga van i nazad u karantenski...dajte ljudi pomagajte...neka ga netko udomi...mislim da bi bio sretan u grupi gdje bi bio u jednoličnijem omjeru snaga...ja bih dokupila još kojeg pa ih sve zajedno držala, ali se ne usudim imati više od tri u akvariju jer se radi o Rio 125 (koji ako oduzmemo podlogu i bilje ima stvarno 100 litara)...inače tu imam još samo 2 ancistrusa i pandice kojih se nakotilo više od deset malih :D tak da imam od beba, vrtićanaca do srednjoškolskih...
Evo fotka u Riu i krupniji kadar iz karantene:

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #13 u: Siječanj 14, 2010, 10:33:31 prijepodne »
stavi u oglase da skalar traži novi dom pa ćeš ga prije udomiti  :up:
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #14 u: Siječanj 14, 2010, 10:35:09 prijepodne »
Evo. našla sam staru fotku od prije gotovo godinu dana sretnog para u danima velike  :heart:

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #15 u: Veljača 05, 2010, 09:35:55 prijepodne »
Pozdrav svima!  :)
Evo update...bucko je vraćen prije desetak dana u glavni akvarij...bilo je koškanja, "poljubaca", ali izgleda da je koić ipak odlučio pokazati da ne more to sam tak i sada je stanje da svaki ima svoj dio polovice akvarija...čak ih i hranim na dva mjesta i sve funkcionira...hehehe...nekad se malo njuškaju, ali ništa agresivno kao prvog dana.
Fora je kako jedan čim mu ovaj drugi uđe u njegov teritorij (polovicu) odmah dojuri ko granični policajac...hehehehehehe...samo da tak ostane...držim palčeve :up: