Srpanj 21, 2025, 16:39:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: problem u mrijestu crnih udovica  (Posjeta: 1524 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fizioterapeut

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 32
  • sve su ribe dobre, no tetre su zakon.
problem u mrijestu crnih udovica
« u: Veljača 04, 2010, 09:22:53 prijepodne »
evo i ja imam jedan problem. Stalno mrijestim crne udovice, no nikako da mi malci uspiju.Jajašca držim u akvariju od 5 litara i kad se trebaju izleći jaja naprosto nestanu ili se malci izležu potpuno prozirni ( samo im se vide dvije crne pjege koje predstavljaju oči ) pa ni ne proplivaju normalno već uginu. šta da radim da mi uspiju?

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: problem u mrijestu crnih udovica
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2010, 10:07:32 prijepodne »
evo i ja imam jedan problem. Stalno mrijestim crne udovice, no nikako da mi malci uspiju.Jajašca držim u akvariju od 5 litara i kad se trebaju izleći jaja naprosto nestanu ili se malci izležu potpuno prozirni ( samo im se vide dvije crne pjege koje predstavljaju oči ) pa ni ne proplivaju normalno već uginu. šta da radim da mi uspiju?

Vjerojatno znaš i sam da voda u kojoj želiš da se izlegu malci treba biti male do vrlo male tvrdoće (ovisno o vrsti) te što niži ph, uz navedeno mora biti prilagođena temperatura, dobra aeracija, filtracija i sredstvo protiv gljivica.

Ako si ispunio sve gore navedene uvjete a mrijest ne uspijeva postoji mogučnost da ikra propada zbog loših parametara vode (povišeni nitrati, fosfati...), zbog međusobnog parenja riba iz istog mrijesta (braća se pare sa sestrama) ili zbog bakterijske infekcije koja napada tek izleženu mlađ u vodi lošeg kemizma.

Offline fizioterapeut

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 32
  • sve su ribe dobre, no tetre su zakon.
« Odgovori #2 u: Veljača 04, 2010, 10:56:01 prijepodne »
sve radim dobro. no ipak mi propadaju. Sad sam stavio drugi par, pa ćemo vidjeti. I nisu iz istog legla jer je mužijak dobiven  iz požege, ženke su kupljene ovdje u Brodu.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #3 u: Veljača 04, 2010, 11:13:19 prijepodne »
....udovice su prilično plodne ribe,mogu u jednom mrijestu imati i do 800 ličinki,te je akvarij od pet litara premali za njihov mrijest.Mužjak ispušta dosta mliječi,te je to vrlo pogodno za razvoj raznih gljivica i bakterija...to je i razlog uginića ličinki...ja ih inače mrijestim u 25-litarskom,omekšalu vodu upotrebljavam samo iz razloga što se u blago kiseloj i mekšoj vodi teže stvaraja Saprolegnia(gljivice),uz obaveznu uporabu nekog dezinfekcijskog sredstva protiv plijesni....