Srpanj 19, 2025, 23:18:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Zašto su mi izrupane Hygrophile?  (Posjeta: 1138 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Zašto su mi izrupane Hygrophile?
« u: Siječanj 12, 2010, 22:02:59 poslijepodne »
Na listovima Hygrophile polysperme i "limun" Hygrophile (corymbosa?) pojavljuju se rupice i listovi nakon nekog vremena propadaju. Hygrophile doduše rastu ali mi se čini da donji odnosno stariji listovi otpadaju znatno ranije nego što je to normalno (ako uopće i jest normalno). Vallisneria, Crypte i Anubias u istom aq. izgledaju OK, ima i jedan Echinodorus amazonicus koji je isprva bio narastao velik i puštao mladice a sad se sav smanjio i stisnuo, Pistie na površini rastu ko blesave. Slike u prilogu, na prvoj je "limun" slikan sa flešom odozgor pa možda izgleda malo čudno.
Aq. je RIO180 originalne lampe 2x30W T8 uz dodatak reflektora, originalni filter, aq je u pogonu već dvije i pol godine. Voda je Zg. pipovača temperatura oko 25C izmjena 25% vode svakih 4-5 dana uz dodatak 5ml Nutrafin Plant Gro - manje nego što preporučuju ali mi se čini da uz veliko krdo riba koje imam nije potrebno puno gnojiti? Podloga je nešto na bazi pečene gline zaboravio sam naziv a preko toga šljunak. Čudno mi je da je ispočetka ta ista Hygrophila bolje uspijevala a manje sam gnojio nego sada.

Offline alen051

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: Zašto su mi izrupane Hygrophile?
« Odgovori #1 u: Siječanj 12, 2010, 22:05:55 poslijepodne »
Je moguće da su puževi uzrok? Na hygrophili sam i ja imao nešto slično, ali sam bio uvjeren da je puževi tamane...

Offline Miro NZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Siječanj 12, 2010, 22:28:52 poslijepodne »
Imas li ancistruse, meni su oni radili slicne rupe na limunu

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 12, 2010, 22:42:16 poslijepodne »
Imam 3 sijamska algojeda 1 Trihogastera puno Mollyja i naravno puževe ali zasad nijednog Ancistrusa u tom aq.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 13, 2010, 00:06:45 prijepodne »
Ako nije malo CO2 onda je pomanjkanje makroelemenata, najvjerojatnije kalij.

Više na ovom linku (što se pobogu Pampa trudio ako nećemo čitati?  :clown: ).
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Siječanj 13, 2010, 09:17:54 prijepodne »
Tako je, nedostaju ti makroelementi, a na slikama je vidljiv kronični nedostatak Kalija i Nitrata.

Evo ti primjer za nedostatak Kalija i Nitrata

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 13, 2010, 10:00:19 prijepodne »
Dobro jasno mi je za kalij ali nitrati? Imam puno riba i moralo bi biti nitrata, uostalom testovi pokazuju da ih ima u izobilju - ponovit ću sad opet testiranje da budem siguran. Nitrati su nitrati ne mislim oni nitrati iz priče o kvaliteti vode koje pokušavam na sve načine smanjiti i izbaciti su valjda isti ti nitrati koji biljkama fale :question: :roll:
Ako je ovo točno onda bi bilo najbolje dodavati KNO3? (ako ga uspijem nabaviti) možda uspijem u laboratoriju nažicati malo kalij sulfata.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 13, 2010, 10:04:34 prijepodne »
Nemoj biti siguran u testere, dugo se već piše da ovi jeftini testeri iz shopova nisu uopće točni. Drugo je to što mi ŽELIMO da su točni jer odgovaraju onome što smo mi u startu predvidjeli.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2010, 11:57:08 prijepodne »
Čuj i ja sam imao isto razmišljanje kao i ti pa sam u akvarij sa diskusima i brdom drugih riba izbjegavao dodavati nitrate i fosfate jer sam mislio da ih ima dovoljno i jer sam se bojao kako će nitrati utjecati na zdravlje diskusa. Redovno sam dodavao mirkoelemente, CO2 i željezo i onda su mi se pojavili slični problemi kao i tebi posebice kod brzorastučih biljaka koje imaju iznimno veliku potrebu upravo za nitratima. Danas dodajem i makroelemente bilje se polagano oporavlja a kod riba za sada ne vidim nikakve negativne promjene. Evo par fotki moga bilja prije početka tretiranja sa makroelementima, pozdrav.