Kolovoz 22, 2025, 19:36:58 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Eheim 2222 problem(nakon gašenja i ponovnog paljenja neće filtrirati)  (Posjeta: 3883 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Odg: Eheim 2222 problem(nakon gašenja i ponovnog paljenja neće filtrirati)
« Odgovori #25 u: Prosinac 24, 2009, 19:53:24 poslijepodne »
Bez namjere da previse pametujem ali ako uzmem u obzir da sam prilicno dobro pratio satove fizike u skoli i da sam do sada imao 7 raznih vanjskih filter meni svi ovdje navedeni problemi lagano smrde na neispravne filtere.

6 komada razinh Tetratecovih, jedan Eheim II i jedan rudimentaran Eheim Classic uredno nastave s radom cim dode struja bilo to 10 minuta ili 10 sati - svi zaruze koju sekundu, izbace malo smeca u vodu i nasatave tutnjiti kao da se nikad nista nije dogodilo.
Tetratecovi EX serije znaju krciti i sumiti nakon ciscenja kad zaostane zraka pa ih treba malo protresti.  Eheim II Pro je nakon duljeg stajanja znao procuriti sto je posljedica ostecene brtve i njega je nakon dolaska struje trebalo par puta sutnuti da  proradi punom snagom, nakon izmjene brtve vise nije bilo takvih problema.

Jedan EX1200 je ponekad znao u radu malo zabrujati i trebalo ga je protresti da izbaci zrak kojeg je uvlacio kroz spoj ulazne cijevi i filtera.

Da rezimiram - prema mojim iskustvima ispravan filter nakon dolaska struje zaruzi sekundu-dvije i nastavi s radom kao da se nista nije dogodilo.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Prosinac 24, 2009, 19:54:52 poslijepodne »
Citat:
Gledaj takav je problem koliko sam shvatio kod tih vanjskih kanistera,ja sam to isto isprobavao na starom fluvalu 304 i sad na novom atmanu 1200,obadva
nakon dužeg vremena kad su izgašeni ne vuku vodu sami već moraš spuštati cjev ispod nivoa akvarija da bi pomogao rotoru da počme pravilno gurati vodu.

To je simptom preslabe pumpe koja nije dovoljno jaka da savlada visinsku razliku.

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #27 u: Prosinac 24, 2009, 21:34:01 poslijepodne »
Kod mene nema visinske razlike,jer svi moji filteri stoje iza akvarija i u njegovoj visini,na posebnom stalku.

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #28 u: Prosinac 26, 2009, 10:56:01 prijepodne »
meni je akvarij na stolu za komp(imam veliki stol)a tamo dle gdje dođe komp sad je filter..dakle dole je...
od kada sam ovo napisao nekoliko puta je nestalo struje,jedno na duže i kažem..sad sve radisamo zaruži sekundu dvije i nastavi raditi( a ne znam jesam li objasnio što sam naprvio zadnji puta kad sam rastavio??? pritegao zaštitnu plastiku koja je iznad impelera(to mi je stalno ispadalo kad sam ga rastavio..čudno..sad je ok)),držim fige da sve bude ok sad kad me nema doma skoro 20tak dana...

N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #29 u: Prosinac 26, 2009, 11:30:49 prijepodne »
Vanjski filteri bolje rade kada su ispodnivoa akvarija!!!
Kada su u nivou akvarija, koriste samo svoju snagu usisa, a kada su ispod akvarija, osim snage usisa filtera, javlja se i prirodna sila - pad vode... dakle, uz isti napor filter kada je pod akvarijem vrti više vode...tj. pojednostavljeno rečeno za istu litražu po satu - troši manje struje kada je ispod akvarija...
tijekom 24 sata to ne iznosi veliku razliku ali u godini dana je znatnija, a i filter koji je ispod akvarija, manje je istrošenog rotora... jer je manje naprezanje...
da ne idem sada u širinu pojašnjavanja...
neki akvaristi filter čak stave iznad nivoa akvarija - kao u slučaju kakvog kvara na crijevima da ne procuri voda po sobi... ali time zeznu rotor koji se bori usisati vodu i potjerati je dalje...
kad je filter ispod akvarija, naprezanje rotora je manje jer kod usisa pomaže i prirodni pad vode, pa je više snage usmjereno na izbacivanje natrag u akvarij...
manje naprezanja =manje okretaja, manje potrošnje.. bolja filtracija...

Mali Duetto /sada ga proizvodi JBL pod drugim nazivom/ i svi nutarnji filteri koji imaju sistem putem cjevčice dovod zraka do rotora...
takvi filteri mogu biti skroz pod vodom, no kod čišćenja i sklapanja te postavljanja pod vodu - nešto zraka ostane u spužvicama i tim cijevčicama kod rotora pa se par minuta čuje brujanje, do trena kad rotor povuče vodu u dovoljnoj mjeri da istisne sav zrak van... daljnji rad je tih.

Također, večina vas kada čisti filter, počisti i rotore... dobro ali i krivo... rotori se vremenom troše, u mikrometrima... kad rotor očistimo previše revno, veča je razlika između rotora i statora... tek kad rotor izbaci sav zrak koji postoji te još neko vrijeme dok se ponovno stvori "film" oko rotora, od prljavštine iz akvarija... tek tad rotor postane ponovno - tih!!!  Svoje filtere čistim temeljito ali rotor ne, osim ako je zaista pretjerano zaštopan. Time si osiguram tih rad kod startanja, lakše ponovno zacikliravanje unutar filtrea i sl.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Prosinac 26, 2009, 13:23:20 poslijepodne »
Kod mene nema visinske razlike,jer svi moji filteri stoje iza akvarija i u njegovoj visini,na posebnom stalku.

To je onda iz druge price ali se opet radi o preslaboj pumpi koja mora savladavati vece otpore u odnosu na one koje je projektirana jer nema pomoc slobodnog pada vode.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Prosinac 26, 2009, 13:28:28 poslijepodne »
meni je akvarij na stolu za komp(imam veliki stol)a tamo dle gdje dođe komp sad je filter..dakle dole je...
od kada sam ovo napisao nekoliko puta je nestalo struje,jedno na duže i kažem..sad sve radisamo zaruži sekundu dvije i nastavi raditi( a ne znam jesam li objasnio što sam naprvio zadnji puta kad sam rastavio??? pritegao zaštitnu plastiku koja je iznad impelera(to mi je stalno ispadalo kad sam ga rastavio..čudno..sad je ok)),držim fige da sve bude ok sad kad me nema doma skoro 20tak dana...

Jucer sam ocistio Tetru EX1200 nakon vise od godinu dana ( napunio kanticu od 5 litara s muljem ) i prilikom sklapanja je napunio s vodom da izbjegnem natezanje oko pumpicem i bacanjem smeca - cijevi su ostale na akvariju i pune vode.
Spojio, upalio u struju i istog trenutka je pocela raditi uz sustanej zbog zraka koje je nestalo nakon sto sam je par puta protresao.

Sto se tice Eheima istina je da on prilikom paljenja ima jedan gadan zvuk drobljenja i krcakanja ali to traje samo koji trenutak, svakako ne sekundu-dvije.

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Prosinac 26, 2009, 13:35:22 poslijepodne »
Citat:
Vanjski filteri bolje rade kada su ispodnivoa akvarija!!!
Kada su u nivou akvarija, koriste samo svoju snagu usisa, a kada su ispod akvarija, osim snage usisa filtera, javlja se i prirodna sila - pad vode... dakle, uz isti napor filter kada je pod akvarijem vrti više vode...tj. pojednostavljeno rečeno za istu litražu po satu - troši manje struje kada je ispod akvarija...
tijekom 24 sata to ne iznosi veliku razliku ali u godini dana je znatnija, a i filter koji je ispod akvarija, manje je istrošenog rotora... jer je manje naprezanje...
da ne idem sada u širinu pojašnjavanja...

Citat:
Mali Duetto /sada ga proizvodi JBL pod drugim nazivom/ i svi nutarnji filteri koji imaju sistem putem cjevčice dovod zraka do rotora...
takvi filteri mogu biti skroz pod vodom, no kod čišćenja i sklapanja te postavljanja pod vodu - nešto zraka ostane u spužvicama i tim cijevčicama kod rotora pa se par minuta čuje brujanje, do trena kad rotor povuče vodu u dovoljnoj mjeri da istisne sav zrak van... daljnji rad je tih.

Zato volim Eheim Powerball modele koji imaju prilicno inteligentno izvedene kosarice - stranice svake su prorezane plus centralna cijev zahvaljujuci cemu voda nailazi sa svih strana. Pale trenutno, ako ostane zrak u spuzvi ne smeta i potpuno necujni.

Citat:
Također, večina vas kada čisti filter, počisti i rotore... dobro ali i krivo... rotori se vremenom troše, u mikrometrima... kad rotor očistimo previše revno, veča je razlika između rotora i statora... tek kad rotor izbaci sav zrak koji postoji te još neko vrijeme dok se ponovno stvori "film" oko rotora, od prljavštine iz akvarija... tek tad rotor postane ponovno - tih!!!  Svoje filtere čistim temeljito ali rotor ne, osim ako je zaista pretjerano zaštopan. Time si osiguram tih rad kod startanja, lakše ponovno zacikliravanje unutar filtrea i sl.

Slazem se. Gore spomenuta Tetra je bila totalno prljava ali onaj dio oko rotora gotovo da i nije trebalo dirati niti sam primjetio da utjece na protok vode plus sto je tako lako potrgati te krhke keramicke osovine  :D

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #33 u: Prosinac 26, 2009, 17:48:11 poslijepodne »

Jucer sam ocistio Tetru EX1200 nakon vise od godinu dana ( napunio kanticu od 5 litara s muljem ) i prilikom sklapanja je napunio s vodom da izbjegnem natezanje oko pumpicem i bacanjem smeca - cijevi su ostale na akvariju i pune vode.
Spojio, upalio u struju i istog trenutka je pocela raditi uz sustanej zbog zraka koje je nestalo nakon sto sam je par puta protresao.

Sto se tice Eheima istina je da on prilikom paljenja ima jedan gadan zvuk drobljenja i krcakanja ali to traje samo koji trenutak, svakako ne sekundu-dvije.
Meni sekundu dvije odnosno trenutak.lol
dakle ne govorim o startanju nakon ciscenja.to me ne smeta,dakle nemojmo o tome,jer to sam skuzio i to je normalno da se zezam na pocetku.problem je bio da se nije htjeo pokrenit nakon sto je dosla struja i to 1.put..i 4.put,pa me bilo strah da ce tako stalno.Ipak nije,i ok je filter,ja super zadovoljan eheimom.

odkad je JBL preuzeo duetto filtere?nisam znao,jako dugo godina sam tim filterima vjeran imam ih cak 3 lol  a i ostalim djidjama od Newa kao sto je plasticni grijac i ostalo.i sad cu si opet uzet jedan takav grijac za ovaj moj ciklidni.a problem kod tih filtera nemam samo ga malo nagnit kad ga stavis u akvarij,upalit izgasit upalit i nema zraka.

sto se tice eheima 2222 iznenadio me mlaz vode!fakat odlicno izbacuje i usisava,sad jos samo da nadjem one vakumske drzace.

gdje u Zgu ima takva crijeva koje su na tom filteru?kosarica?skonto sam da je odlicno za mjenjat vodu i usisavat dno sa tim hehe(prije no sto sam ga stavio u pogon mjenjo sam vodu u biljnom pa mi palo napamet mjenjat vodu sa tom kosaricom i crijevom). 8)
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #34 u: Prosinac 26, 2009, 19:21:55 poslijepodne »
Duetto sam uzeo davno, prije cca 20 i nešto godina /dok je još bio - samo Duetto/... zatim su kasnih devedesetih na 2000 i neku godinu bili u krizi i prodali patente, licence..Jbl proizvodi Duetto (bivše 50 i 100, za 150 nemam podataka) pod nazivom ProCristal. Sadašnji Newa duetto je isto nastao od prodane licence.

Za manje akvarije sa biljem, živorotkama i tetrama te za ciklide školjkaše i za ostale male ciklide tipa ramirezi i sl. je filter duetto sasvim ok!...
Pogotovo za cijenu koju ima, naročito polovni.
(iako je za male akvarije car među mini filterima - mali vanjski Eden 501!!! Iskustvo moje, Malkyjevo i od još puno akvarista) /trenutna cijena novog Edena je oko 290 kn, što je viša cijena od Duetta, ali je i prostor za filter materijal i više nego duplo veći./ stoga osobno tko si može novčano priuštiti novi ili polovni te ako ima mjesta uz akvarij [cca 12x8cm površine] preporučam dati prednost Edenu zbog večeg kapaciteta filter materijala/
Duetto je također odličan i  u teraristici cijenjen  za kornjaće i žabe, te neke vodozemce, s tim da kod kornjaća kad narastu i prerastu kakvih 60 litara, naravno da je potreban i veći filter.

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #35 u: Prosinac 26, 2009, 22:04:22 poslijepodne »
Au!preko 20godina se bavis akvaristikom!svaka cast,ja sam poceo kao klinac od 10-11(ne znam ni sam tocno jel prije!)..tada sam si oni zracni kutni filteri sovjetski lol! mogao priustit,prosle godine sam ga opet poceo koristit u malenom akvariju..eto,koliko se bavim ribicama a idalje ucim,tek sam sad nabavio svoj 1.vanjski filter i odma sam mislio neko sranje se desilo ali ispalo je sve ok!
Jel se 2222 jos proizvodi?koji su noviji eheim filteri za tu neku litrazu?sve ovi noviji su za vece litraze.
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline guppy world

• Punopravni član
  • 095/5527 695
« Odgovori #36 u: Prosinac 26, 2009, 23:56:51 poslijepodne »
Nije auuuuu....
samo sam kao klinac doma imao gupye... u cca 10 litara, dva akvarija, pa 2x20... 2x35... te su moji roditelji održavali, isto ruski kutni zračni filteri.
Sa cca 13-14 godina imao sam nabavljene dva polovna na metalnim stalcima, oba oko 35-40 litara... pa sam napravio vremenom 60 litraše... pa dalje...
dosta sam se selio i puno stakla potrgao u transportima.

Oduvijek sam spadao u nižu ekonomsku klasu... dakle sam se snalazio kako sam znao i umio... i glede nabavke riba i glede filtera, grijaća...
no ljubav prema akvaristici bila je uvijek velika.

Kada sam imao više novca, imao sam skalare i zahtjevno bilje, kad novca nije bilo, uvijek su bile živorotke...
Sada imam ciklidni i biljni akvarij...

ma ustvari je održavanje uvijek jednostavno... najteže je naučiti biti strpljiv...

ne znam da li još proizvode 2222 ali ga ima po zoo shopovima u prodaji po cijeloj europi... vidim na netu...
jeftin je jer je tehnološki zastario...
...sada ima fltera sa elektronikom i čipovima...
ne budi ljen... odi na google i pogledaj pod eheim filters...
ima sve lijepo uređeno... i koristi ako možeš - google prevoditelj...

p.s.
susjed mi ima 90 godina i najstariji je živući akvarist u Zagrebu... ima akvarij star oko 54 godine... sada taj set up zovu - Old School -
zidna niša, unutra akvarij, uokviren masivnom ramom od plemenita drva... po mojem saznanju zadnji takav u gradu.
Rađen po uzoru viktorijanskih engleskih akvarija... idila za pogledati, iako je za današnja mjerila - čisto akvarističko staromodno ruglo...
no tko voli starine - stare aute, stare stvari, voli i starinski uređen akvarij...
a što se tiće akvaristike i filtracije... raritetni stari engleski protočni unutarnji filter iz spomenutog akvarija /star oko 60 godina/ nažalost nije sačuvan. pokvario se prije godinu dana.  e, nekada se kvalitetno radilo... danas ode gumica ili rotor i za mjesec dva rada...

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #37 u: Prosinac 27, 2009, 06:07:37 prijepodne »
U da da!mjesec dva hehe!lijepo je cuti katkad starijeg akvaristu(mislim po stazu haha) da su ostali tako dugo vjerni ovom hobiju!izuzetno postujem takve ljude!

nema vise 2222 na eheim stranici pa zato pisem.Ovi noviji su za vece litraze..a ovo o cipovima,usb,bome su tehnoloski napredni!i sam sam se iznenadio kad sam vidio.
N.multifasciatus
 Cayman60