Kolovoz 05, 2025, 15:47:55 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc sa 10l akvarijem  (Posjeta: 4172 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sipo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Malesnica
Pomoc sa 10l akvarijem
« u: Prosinac 03, 2009, 15:53:51 poslijepodne »
Pozdrav svima,

Pocetnik sam u akvaristici pa molim pomoc :)

Imam 10l akvarij, tj. nedavno sam ga dobio, jucer sam stavio zemlju i pijesak i pustio da se "ciklira"  :up: (citao sam prirucnik  :) )

Zanima me koje biljke mogu stavit unutra a da ne narastu prevelike i koje ribice, imao bi samo jednu vrstu po mogucnosti neke zivorotke.

Uz to dali znate gdje nabavit neki mali externi filter, jer sad imam interni koji mi zauzme desetinu akvarija.
Isto tako gdje ima za kupit lampu, koja nije prevelika za akvarij te velicine.

Unaprijed zahvaljujem na savjetima :)

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
Odg: Pomoc sa 10l akvarijem
« Odgovori #1 u: Prosinac 03, 2009, 16:46:40 poslijepodne »
cao, i ja sam nova ali eto znam po nesto :nerd:
lampu imas kupiti u radnjama gdje imas vodomaterijale, ja sam vec tri kupila na takvim mjestima ijako su dobre a i izdrzljive.... mozes probati s travom rogolista meni je jao lijepa i ja sam svoju stavila u cosak....
zivorodke za tako mali akvarij idu ali ako ih neces mrijestiti za mjesec dana neces znati sto ces snjima.. meni su gupi prelijepi (muski pogotovo), molly isto tako...

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2009, 17:32:41 poslijepodne »
Evo kaj ti ja preporučam za akvarij https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=31602.45

Od lampi imaš u Viliju (ak si iz ZG) Wawe solaris 11W za slatkovodne akvarije. Ja mislim da je oko 100kn.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Prosinac 04, 2009, 08:44:11 prijepodne »
što se tiče filtera, s obzirom da je malešan akvarij - imaš wawe preljevne filtere (čini mi se da je najmanje za 35 l) u viliju, dobri su, ne smetaju akvariju i nemaju neki veliki protok da bi smetali ribicama...

Offline pretty in PINK

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 32
« Odgovori #4 u: Prosinac 04, 2009, 15:59:30 poslijepodne »
guppy nemoj kupovati za taj akvarij ,oni vole vise mjesta ,minimalno 25l... ali molly mozes, njima ne treba puno ,a jako su lijepi ,imam ih i ja i cisto crne i bijele...

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Prosinac 04, 2009, 16:02:48 poslijepodne »
daj imam ja par molija koje ocu rijesit, oces ih :)

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #6 u: Prosinac 04, 2009, 22:23:22 poslijepodne »
10 l? Ja u to ne bih stavljala nista osim bette i/ili koza, ali ako hoces zivorotke, kaj ne bi onda bolji bili endleri  od ovih vecih vrsta?  -? Ne znam, i za to je premali.

Offline Sipo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Prosinac 04, 2009, 22:40:39 poslijepodne »
lampu imas kupiti u radnjama gdje imas vodomaterijale, ja sam vec tri kupila na takvim mjestima ijako su dobre a i izdrzljive.... mozes probati s travom rogolista meni je jao lijepa i ja sam svoju stavila u cosak....
zivorodke za tako mali akvarij idu ali ako ih neces mrijestiti za mjesec dana neces znati sto ces snjima.. meni su gupi prelijepi (muski pogotovo), molly isto tako...

Jel to mislis na diy lampe ? Rade bi neke povoljne bas za akvarij ...
Rogolist mi ne izgleda bas nesto lijepo, dali je otporan ?
Htio bi probati sa zivorotkama da isprobam srecu , ako ne bude islo, predem na nesto drugo :)

Evo kaj ti ja preporučam za akvarij https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=31602.45

Od lampi imaš u Viliju (ak si iz ZG) Wawe solaris 11W za slatkovodne akvarije. Ja mislim da je oko 100kn.

Super ti izgleda akvarij ... koje su ovo biljke, (pogledaj dole u privitku) dole sto sam ti oznacio pod jedan ove sto izgledaju kao obicna "trava" i ova gore sto raste u visinu ? Takve bi si mogao nabavit :)

Tu lampu cu si nabavit, u zgu sam pa cu ic jedan dan gledat kakvih ima, a skoknut cu i u onaj shop u west gate-u da vidim sta tamo ima sutra.

što se tiče filtera, s obzirom da je malešan akvarij - imaš wawe preljevne filtere (čini mi se da je najmanje za 35 l) u viliju, dobri su, ne smetaju akvariju i nemaju neki veliki protok da bi smetali ribicama...

Jesu preljevni svi interni ? Jer mi ovaj sad zauzima puno mjesta :(

guppy nemoj kupovati za taj akvarij ,oni vole vise mjesta ,minimalno 25l... ali molly mozes, njima ne treba puno ,a jako su lijepi ,imam ih i ja i cisto crne i bijele...

Guppy mi se svidaju puno vise nego molly-i , uzeo bi ih par komada pa valjda bi im bilo dosta :) imas koju slikicu svoj mollya ?

Hvala ti na ponudi, cekam da se akvarij jos malo ciklira pa cu razmisljat jos malo :)

Jel netko zna koje su ovo biljke u ovom filmu, posebno ove na dnu, bas mi se cine lijepe ?

http://www.youtube.com/watch?v=ncth9LadAWY&feature=response_watch

Hvala svima na odgovorima :)

Offline Sipo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Prosinac 04, 2009, 22:44:05 poslijepodne »
10 l? Ja u to ne bih stavljala nista osim bette i/ili koza, ali ako hoces zivorotke, kaj ne bi onda bolji bili endleri  od ovih vecih vrsta?  -? Ne znam, i za to je premali.

Opet su mi guppy ljepsi, al ako svi stvarno mislite da nebi nikako opstale u tako malom akvariju, mozda uzmem te endlere  :zagrljaj:

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #9 u: Prosinac 04, 2009, 22:46:53 poslijepodne »
ja nebi uopće stavljala živorotke unutra jer za koji dan imat će ih hrpu pa će doći do povišenja svega i svačega u kvaliteti vode. radije uzeti nekoliko zebrica ili betana ili malo jato nekakvih razborica ili tetrica,neonkica i sl..max 5-6..i to je možda puno ali... od bilja nekakav mali anubias nanu,niskorastuću travicu,i to je to..

Offline Sipo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Prosinac 04, 2009, 22:59:01 poslijepodne »
ja nebi uopće stavljala živorotke unutra jer za koji dan imat će ih hrpu pa će doći do povišenja svega i svačega u kvaliteti vode. radije uzeti nekoliko zebrica ili betana ili malo jato nekakvih razborica ili tetrica,neonkica i sl..max 5-6..i to je možda puno ali... od bilja nekakav mali anubias nanu,niskorastuću travicu,i to je to..

A vjerujem, al bas imam zelju da isprobam sa zivorotkama :( od ovih mi se jos bete svidaju  :) kolike one narastu ?

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Prosinac 04, 2009, 23:04:48 poslijepodne »
ja bi ovako..
pošto je 10l, hang on filter (niagara 190), hang on rasvjeta
od bilja za tepih riccia, neka dekoracija (dal panjić il kamen), iza eleocharis acicularis il parvula..
od riba u širokom luku izbjeći živorotke (zbog prenapućenosti u bližoj budućnosti), isto tak bi odustal od tetra i sličnih riba jer je tank pre malen za njihove potrebe i sve ostalo bi bilo samo mučenje za njih,
..jedino betta dolazi u obzir, po mojem

i to je to...
i da dobro nam došao, sretno i strpljivo..

Offline Sipo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Prosinac 04, 2009, 23:14:51 poslijepodne »
ja bi ovako..
pošto je 10l, hang on filter (niagara 190), hang on rasvjeta
od bilja za tepih riccia, neka dekoracija (dal panjić il kamen), iza eleocharis acicularis il parvula..
od riba u širokom luku izbjeći živorotke (zbog prenapućenosti u bližoj budućnosti), isto tak bi odustal od tetra i sličnih riba jer je tank pre malen za njihove potrebe i sve ostalo bi bilo samo mučenje za njih,
..jedino betta dolazi u obzir, po mojem

i to je to...
i da dobro nam došao, sretno i strpljivo..

Hvala na dobrodoslici :)

Svida mi se ovo za bilje sto si napisao, i hvala sto su nazivi na latinskom da mogu potrazit na netu kako izgleda :)
Jel bete mogu samo po jednu imat ? Koliko vidim vole se "tuć"  :down:

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Prosinac 04, 2009, 23:16:58 poslijepodne »
što se tiče betta, znam samo ono što sam pročital na netu, znači samo muški il ženke, al ne drži me za riječ, javit će se sigurno gwyneeth il black angel, pa će one više reć za njih, a imaš i pod forum ovdje za bette pa možeš tam potražit kaj su napisale..

Offline Sipo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Prosinac 04, 2009, 23:19:36 poslijepodne »
što se tiče betta, znam samo ono što sam pročital na netu, znači samo muški il ženke, al ne drži me za riječ, javit će se sigurno gwyneeth il black angel, pa će one više reć za njih, a imaš i pod forum ovdje za bette pa možeš tam potražit kaj su napisale..

E hvala, nisam ni vidio da ima taj podforum, ima svasta tamo :) smijem imat ih par, pa cu vjerovatno jednu zenku i jednog muzjaka (ako se na kraju odlucim za njih)

Ignus ti je rekao najbitnije, ja bi još samo nadodala da NIKAKO ne smiješ stavit 2 mužjaka u isti aq...možeš stavit 3-4 ženke na 1 mužjaka, al ti ni to nebi baš preporučila, pogotovo na tu litražu...

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #15 u: Prosinac 04, 2009, 23:23:06 poslijepodne »

Ignus ti je rekao najbitnije, ja bi još samo nadodala da NIKAKO ne smiješ stavit 2 mužjaka u isti aq...možeš stavit 3-4 ženke na 1 mužjaka, al ti ni to nebi baš preporučila, pogotovo na tu litražu...

da ti skratim muke, mislim da ovo ne prolazi, evo ti link

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=37742.0

Offline Annie_S

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #16 u: Prosinac 05, 2009, 00:40:43 prijepodne »
Dakle, vec su ti rekli. Tetre (neonke...) nemoj nikako jer im je to stvarno neprihvatljivo malo, a to kaj pitas za gupije jel bi opstali-pa bi valjda opstali, ali isto ko i ti da te netko stavi da zivis u npr. kupaoni (ili u studentskoj sobi na Savi  :D ). Poanta je da je u tak malom akvariju po meni stvarno nehumano drzati bilo kaj drugo osim bette (i to jednog muzjaka) i/ili da napravis kozicnjak.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #17 u: Prosinac 05, 2009, 07:42:02 prijepodne »
Na slici pod 1. je sagitaria, a pod 2. (ne znam latinski naziv) te nebi preporučio jer se ta biljka obično stalja u veće akvarije jer visoko i brzo raste. Ja ju šišam jedanput tjedno, a to ti je za početak zafrkancija. Staviš mahovine na neku panj ili kamen, ili ovu cladophoru (opet nisam točno napisal latinski) koju imam na grani. Isto ovi mali anubias nana kaj vidiš na grani.

Offline berina.selvedin

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Prosinac 05, 2009, 10:46:43 prijepodne »

Jel to mislis na diy lampe ? Rade bi neke povoljne bas za akvarij ...
Rogolist mi ne izgleda bas nesto lijepo, dali je otporan ?
Htio bi probati sa zivorotkama da isprobam srecu , ako ne bude islo, predem na nesto drugo :)

Super ti izgleda akvarij ... koje su ovo biljke, (pogledaj dole u privitku) dole sto sam ti oznacio pod jedan ove sto izgledaju kao obicna "trava" i ova gore sto raste u visinu ? Takve bi si mogao nabavit :)

Tu lampu cu si nabavit, u zgu sam pa cu ic jedan dan gledat kakvih ima, a skoknut cu i u onaj shop u west gate-u da vidim sta tamo ima sutra.

Jesu preljevni svi interni ? Jer mi ovaj sad zauzima puno mjesta :(

Guppy mi se svidaju puno vise nego molly-i , uzeo bi ih par komada pa valjda bi im bilo dosta :) imas koju slikicu svoj mollya ?

Hvala ti na ponudi, cekam da se akvarij jos malo ciklira pa cu razmisljat jos malo :)

Jel netko zna koje su ovo biljke u ovom filmu, posebno ove na dnu, bas mi se cine lijepe ?

http://www.youtube.com/watch?v=ncth9LadAWY&feature=response_watch

Hvala svima na odgovorima :)
rogolist je meni lijep... brzo se razvija i kada ga ima puno bas je lijepo... ali kako ko voli... lijepo je imati i mahovinu ili kojim slucajem naplavtiti kucicu od mahovine i kokosa