Srpanj 15, 2025, 20:57:20 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Umro ramirez i neonka, uzrok nepoznat, savjet potreban...  (Posjeta: 6736 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Jingo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Odg: Umro ramirez i neonka, uzrok nepoznat, savjet potreban...
« Odgovori #25 u: Siječanj 19, 2011, 12:32:47 poslijepodne »
Eh ovako, ribu sam kupio u Sarajevu, u llokalnom Zoo Shopu, koji je najbolji, i ima najbolju ponudu i najveći izbor riba, bilja i preparata. Što se tiče te trgovine, među akvaristima je poznata po tome što se smatra najsigurnijom i najzdravijom. (Poznajem više ljudi koji tvrde da kupe ribu u toj trgovini i odmah puste u akvarij i nikad nisu imali problema, jer vlasnik ne pušta ribe u prodaju dok ne prođe karantena).
Dalje, ove ribe su kod mene 9-10 mjeseci. Kao i kolega zgrunf, malo sam isfrustriran, jer imam akvarije već 6 godina, čitam, pazim, dezinficiram opremu hipermanganom, dajem različite vrste hrane, imam filtraciju 1900 lit/h na 160 l, FFM, Bioptol, EC, Atvitol, živa hrana, svjetlo, prirodno bilje, CO2,  razni testeri, i opet problemi.
Kad razgovaram s drugim ljudima, nemaju ni blizu opremu, a imaju znatno manje problema.

A sad još jedno pitanje: zašto da perem ruke nakon rada s akvarijem i nosim rukavice, nije valjda nešto prelazno što može preći na čovjeka????  :roll:
Nisam do sada koristio rukavice, ali uvijek prije stavljanja ruku u akvarij, ruke dezinficiram, čak sam za to nabavio i sterilni sapun, koji koriste hirurzi prije ulaska u operacionu salu. opremu obavezno potopim na 15-20 minuta, u jaču otopinu hipermangana.
Zanimljivo je da se ramirez ponašao dosta dobro i dobro izgledao,kao da se oporavlja nakon terapije metronidazolom i onda naglo u 24 sata, ranice, pogoršanje stanja, i potpuno zacrnjenje peraja i očiju par sati pred smrt?

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Siječanj 19, 2011, 12:47:50 poslijepodne »
Uh, sad sam pročitao malo o ribljooj tuberkulozi, i baš sam se zabrinuo. Ne sjećam se da sam nakon diranja ramireza oprao ruke sapunom, odmah, nego možda malo kasnje, a nakon izmjene vode na podlaktivci mi se pojavila bolna bubuljica  -? :o
Odoh rezat i dezinficirati.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #27 u: Siječanj 19, 2011, 12:51:15 poslijepodne »
Riblja Tuberkuloza se sa riba prenosi na ljude, hajde pročitaj ovu temu a posebno kraj jer sam stavio fotografije: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=54701.0

Također pitaj u prodavaonici da li su možda ribe kupili u Češkoj i da li su možda ribe kupili od Aqua terre iz Tomašice u RH.

Molim te fotografiraj to što imaš na podlaktici i postavi fotografiju ovdje, pozdrav, bit čemo u vezi.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Siječanj 19, 2011, 13:05:27 poslijepodne »
evo sad sam gledao kod zgrunfa, strašno. Kod mene je bila mala bubuljica, bolna, sad sam je iscjedio i dezinficirao rakijom.  :dead:

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Siječanj 19, 2011, 14:25:31 poslijepodne »
I ja sam se zabrinuo, bubuljicu na ruci sam istisnuo, dezinficirao rakijom, i evo slika nakon pola sata.
 :o :o

kolega je kupio ribicu, a kod mene su već devet mjeseci mhmhmh... ja kad malo razmislim moji problemi su počeli par dana nakon što sam kupio nove zanrznute crve koji su prizvedeni u poljskoj, i koje ribe i ne vole baš :(

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #30 u: Siječanj 19, 2011, 14:42:27 poslijepodne »
Ovo na ruci je klasičan gnojni čir i nema straha da se radi o infekciji bakterijama roda Mycobacterium.

Svejedno budi oprezan još neko vrijeme i pažljivo sa stavljanjem ruku u akvarij.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Siječanj 19, 2011, 14:54:08 poslijepodne »
 :)
Malo mi je lakše, tako sam se i ja nadao.
ako je ono na ramirezu bila tuberkuloza, kakve su šanse da ostale ribe prežive?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #32 u: Siječanj 19, 2011, 15:00:35 poslijepodne »
Ako vodu održavaš čistom i urednom nema velikog straha jer bakterija nije jako zarazna a i smeta joj čista voda. A ribe mogu oboljeti samo ako im jako padne imunitet isto kao i ljudi.

Budi oprezan još nekoliko dana kada brčkaš po akvariju pa čemo vidjeti kakvo je stanje sa ostalim ribama. Pozdrav, rukavice i bez straha.

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #33 u: Siječanj 19, 2011, 15:04:26 poslijepodne »
Jingo, jako mi je žao tvojih ribica.
Moguće da je nešto što si im sam prenio i da sada napada njihov obrambeni sustav oslabljen antibioticima.
TBC je uspješno liječi streptomycinom no ne znam koliko je dostupan u tebi obližnjoj ljekarni, niti išta znam o doziranju.

Samo da ti potvrdim kaj Plavi veli:
Gledala sam slike s http://badmanstropicalfish.com/fish_palace/tropicalfish_disease_identification.html (na sredini stranice je TBC) i tvoj prištić mi ne nalikuje na to... Ako si cijepljen, ne bi trebalo biti problema jer je uzročnik ribljeg i ljudskog TBC-a sličan i češći je u morskim akvarijima, koliko barem čitam.  -?

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Siječanj 19, 2011, 15:23:14 poslijepodne »
ma vjerujte, neznam šta bi moglo biti da sam im prenio, osim, mogućnosti tih zamrznutih crva...
Cijepio sam se valjda, ako i sva druga djeca, svim vakcijanam koje smo morali primiti, vjerojatno je bila i ta za TBC. (P.S. Ako je to ona od koje ostane ružni ožiljak na ramenu, jesam :))
I ja sam pogledao slike na ovom linku i slika prvog ramireza liči na moje ramireze, malo prije nego su umrli, a simptomi koji su navedeni tamo, svi su bili i kod mojih riba, i skrivanje i pljuvanje hrane i letargija, a slika koju sam vidio ruke onog čovjeka, ne izgleda kao moja, na svu sreću :).
Ništa ostaje samo da se nadam da ću ja i moje ribe biti ok.

Offline Jingo

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Siječanj 20, 2011, 12:12:11 poslijepodne »
Baš me je ova situacija zabrinula i razočarala. Do sada sam akvarij posmatrao i kao rezervu pitke vode za slučaj, nedajbože, prirodne katastrofe  :dead: A sad mi izgleda kao kontaminirani objekat u sred stana :(
P.S. Ono na ruci je skoro skroz prošlo  :)