Eh ovako, ribu sam kupio u Sarajevu, u llokalnom Zoo Shopu, koji je najbolji, i ima najbolju ponudu i najveći izbor riba, bilja i preparata. Što se tiče te trgovine, među akvaristima je poznata po tome što se smatra najsigurnijom i najzdravijom. (Poznajem više ljudi koji tvrde da kupe ribu u toj trgovini i odmah puste u akvarij i nikad nisu imali problema, jer vlasnik ne pušta ribe u prodaju dok ne prođe karantena).
Dalje, ove ribe su kod mene 9-10 mjeseci. Kao i kolega zgrunf, malo sam isfrustriran, jer imam akvarije već 6 godina, čitam, pazim, dezinficiram opremu hipermanganom, dajem različite vrste hrane, imam filtraciju 1900 lit/h na 160 l, FFM, Bioptol, EC, Atvitol, živa hrana, svjetlo, prirodno bilje, CO2, razni testeri, i opet problemi.
Kad razgovaram s drugim ljudima, nemaju ni blizu opremu, a imaju znatno manje problema.
A sad još jedno pitanje: zašto da perem ruke nakon rada s akvarijem i nosim rukavice, nije valjda nešto prelazno što može preći na čovjeka????

Nisam do sada koristio rukavice, ali uvijek prije stavljanja ruku u akvarij, ruke dezinficiram, čak sam za to nabavio i sterilni sapun, koji koriste hirurzi prije ulaska u operacionu salu. opremu obavezno potopim na 15-20 minuta, u jaču otopinu hipermangana.
Zanimljivo je da se ramirez ponašao dosta dobro i dobro izgledao,kao da se oporavlja nakon terapije metronidazolom i onda naglo u 24 sata, ranice, pogoršanje stanja, i potpuno zacrnjenje peraja i očiju par sati pred smrt?