Srpanj 23, 2025, 02:33:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: bolest kod molija i živorotki  (Posjeta: 1432 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KEKE

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
bolest kod molija i živorotki
« u: Studeni 20, 2009, 20:31:39 poslijepodne »
1.
nedavno sam nabavio albino molije (umjesto white finn tetrica  X-( ) i ubrzo sam ih zavolio jer su fenomenalne ribice i jedino se s njima mogu igrati u akvariju... ali cini se da su se malo razbolile ribice pa su sad u karantenskom akvariju. Uglavnom, jedna ribica izgleda kao da je stara (kao švertovi kad su bili stari i uginuli), kao da ju je plijesan uhvatila, smrsavila je, a i druge ribice pocinju dobivati simptome... za lijecenje koristim mycopur ali u zadnje vrijeme ne djeluje...

2.
druga stvar koja me mući su švertovi... mama i tata su nedavno uginuli ali su mi ostali malci i cekam da narastu ali to se ne dešava. izlegli su se prije ljeta i ostali su mali svega 1-1.5 cm a razliku u spolu se nevidi ili su sve zenke... mama i tata su bili normalne velicine

3.
imam brdo endlera i povremeno ugledam pokoju zenku koja izgubi bvoj prirodni oblik (smanji joj se glava) a također ne narastu previse. u istom su akvariju kao i ovi švertovi...

u istom akvariju su i kozice i ancistrusi ali oni rastu normalno...

Offline vjeko38

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • panda.fullbusiness.hr
Odg: bolest kod molija i živorotki
« Odgovori #1 u: Studeni 21, 2009, 09:25:52 prijepodne »
Molly nisu kvalitetni, mislim možeš stavljati lijekova koliko hoćwš ali tu nema pomoći.To je tajlandska ili singapurska riba i tu će jako teško preživjeti iti jedan primjerak. To se desava zbog toga sto je tamo voda boćata i kad ih stavis u nasu vodu aktiviraju se razne bolestine kod njih.
Drugo, svertovima treba malo vremena.. narasti će samo budi strpljiv. Endleri i ne narastu veliki kao gupiji, a to sa njima mi nije poznato.. to da im se smanji glava , to jos nisam vidio..
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline KEKE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Studeni 21, 2009, 21:00:48 poslijepodne »
ma ne smanji im se glava nego recimo čelo kako im je inace blago zaobljeno, kada su bolesni postane ravno i riba dosta smršavi...  ma ne brinu me moliji tolko jer citao sam to da njima pase blago slana voda... ali me brine sto endleri ugibaju relativno mladi... nije da ih nema ali ugibaju povremeno... ne sad svi odjednom ali jedan svaka 2 tjedna... a ima ih valjda 50...

i imam jos jedno pitanje... na muzjaku kribensisa primjecujem da je na vrhu glave dobio nekakve rupice i tamo je kao neka bijela tocka... uglavnom dosta je povucen u zadnje vrijeme...  a nedavno sam negdje citao da su ciklidi skloni toj bolesti (neznam tocno kako se zove) i cuo sam da je jako tesko izljeciva ali da s time mogu jos dosta dugo zivjeti...  kako postupiti s njim?

Offline vjeko38

• Punopravni član
    • panda.fullbusiness.hr
« Odgovori #3 u: Studeni 22, 2009, 10:10:03 prijepodne »
Probaj sa medazolom.. ima ih u apotekama.. rastopi i stavi u akvarij
ZADAR
Kad molim, ne molim za ishod, već da budem dorastao borbi u koju se upuštam..

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #4 u: Studeni 23, 2009, 11:13:14 prijepodne »
KEKE, pozdrav.

Po onome što si napisao rekao bih da uzrok može biti slijedeći:

1. loša kvaliteta akvarijske vode
2. ribe imaju parazite
3. kribenzis ima rupe u glavi (opet loša kvaliteta vode-nedovoljno vitamina i minerala)

KEKE ovim što sam napisao ne želim reči da ti voda u akvariju ne valja već da se simptomi koje si ti opisao najčešće javljaju u vodi loše kvalitete. Kako bismo ti mogli dati prave savjete molim te daj nam malo više informacija odnosno odgovori na pitanja postavljena u ovom upitniku: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29767.0 te pošalji koju fotku.

Naime, ribice koje su se izlegle na ljeto sada bi već trebale biti skoro kao odrasle jedinke a s obzirom da ribe jedu ali ne napreduju riječ je o crijevnim parazitima koji strašno iscrpljuju organizam a kada u akvarijskoj vodi nije dobar neki od parametara vrlo lako nastupaju bakterijske i gljivične infekcije...