A ovako ti ja mjenjam vodu: crijevom posišem direkt u WC pola akvarija, pa spojim crijevo na tuš i usipam direkt u akvarij vode koliko fali. Tada dodam direkt u akvarij aquaclear koliko već treba i upalim filter. Svi su na broju već dugo vremena.
Ako si sigurna da biljka trune, onda je slobodno baci. Vodi računa o tome da se te plutajuće biljke razmnožavaju dijeljenjem biljke na više djelova, pa budi sigurna da trune. Ono, ako je zdravo zelena - ne trune.

U svakom slučaju ne moraš se brinuti da ona toliko podiže nitrite u vodi da se ribe razbole.
Sad, vezano za kvalitetu vode: osobno kod cikliranja akvarija počinjem provoditi 3xtjednu promjenu 40-50% vode, u trajanju mjesec dana. Ako imam hranjivu podlogu onda i češće. Formirani akvariji su pod režimom 50% promjene tjedno, jer gnojim.
S obzirom da su ti ribe bolesne, ne možeš očekivat da će se nakon jedne promjene vode ozdraviti zar ne? To je kao da ti ozdraviš nakon jedne doze lijeka. Bolest ima svoj vrhunac i svoj pad. Mjenjaj vodu, zraka dodaješ i to je sve što možeš.
Nigdje nisi napisala koliko dugo su te ribice u akvariju? Ja kad sam počinjao sam imao vrlo visoku smrtnost ribica, sada kad dodajem novu ribu prilagodba (dodavanje vode iz akvarija u kesicu) traje dva sata. Svakih 10 minuta dodajem malo vode. Od tada ni jedna ribica mi nije uginula uskoro nakon ubacivanja u akvarij. Možda možeš uzeti u obzir i mogućnost da su ribice u startu bile pod stresom ako ih je shop u kojem si ih kupila dobio nedavno. Ili su bile bolesne.
Filter od 1200 litara na sat u ovom akvariju je definitivno overkill. Rađe ga stavi u 100 litraša kad stigne, u međuvremenu razmisli o nekom filteru do 600 l/h za ovog 54 litraša.
Sretno