Srpanj 21, 2025, 05:26:56 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomor riba  (Posjeta: 2974 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Graso

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Pomor riba
« u: Rujan 08, 2009, 22:18:11 poslijepodne »
Ok, imao sam akvarij godinama, ali ovako nešto nikada nisam doživio.

Imao sam 2 black molly, 3 platya, 3 otocinclusa. Pred jedno mjesec i pol dana kupio sam kroz 2 tjedna 7 zelenih barbusa. Na jednoj sam vidio ich, stavio je u karantenu gdje je i umrla.

Sve je bilo uredu do pred 3 tjedna. Prvo je jedan platy umro iz čista mira nakon hranjenja. Nakon 30 sec leži mrtav na pijesku.
Nakon toga u razmaku od par dana umrli black molly. Izgledalo je kao da imamu problema s plivanjem. Nakon njih još jedan platy. I onda je nastao kaos.

Svaki drugi dan umire mi jedan barbus. Nakon hranjenja jednostavno svi počnu čudno plivati, kao da ih nešto vuče prema gore. To traje 2-3 sata, nakon toga neki mirno stoje u kutu, dok drugi normalno plivaju okolo. Već mi je 3 barbusa umrlo na ovaj način. Upravo gladam 3 preostala barbusa i izgledaju kao da su od stiropora. Okomito plivaju prema dole, čim stanu izlete na površinu. Što se događa.

Kada ih gledam vidim da im je tijelo malo čudnijeg oblika. Oko donje peraje kao da je neki mjehurić. Nije vidljiv ali primjećujem lagano zadebljanje. Teško za opisati. Jeli moguće da se prilikom hranjenja nagutaju zraka?

Vodu mijenjam 25% svakih 7-10 dana. Sitno gnojim mikroelementima, dodajem svako toliko vitamine.
Možda je povezano s ovime a možda ne, primijetio sam lagani alga boom u zadnjih mjesec dana. Mjerio parametre vode ništa neuobičajeno.

Jeli mi može tko pomoći? Na ovaj način izgubiti ću sve ribe :(

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Pomor riba
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2009, 07:57:52 prijepodne »
nisi rekao koliki ti je akvarij, no pretpostavljam da nije bio prenaseljen!?

bojim se da si s barbusima nešto prenio - neku infekciju koja možda i ne bi njih ubila da su bili u karanteni i postepeno se upoznavali s mikrosvijetom tvog akvarija, a svoj "ostavili" za sobom...

imaš li možda koju sličicu bolesne ribice?

naime, meni to nalikuje na nešto slično što smo mi svojedobno imali - bila je bakterijska infekcija probavnog trakta (uz ostalo što se nakalemilo) koja se (preživjela je jedna velika, jaka i robusna riba) izliječila (potpuno slučajno stavljenim) tek tetraciklinom...

no, mislim da je definitivno prehrabro postavljati dijagnozu ovako, pa te doista molim, ako možeš uslikati bolesnu ribicu i još malo opisati akvarij

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
« Odgovori #2 u: Rujan 09, 2009, 09:30:07 prijepodne »
Prema ovim informacijama koje si naveo (slažem se sa babyboom da bi fotka dobro došla), postoji velika vjerojatnost da se radi o poremećaju tlakova u plivajućem mjehuru riba. Sukladno navedenom može biti više uzroka ove pojave (neću navesti sve):

1.  Prejedanje ribe (barbusi, skalari, platiji... vrlo su skloni tome)

1a) suhom hranom koja još dodatno nabubri u probavnom traktu te tako pritišće plivajući mjehur u prednjem dijelu i riba pliva glavom prema dolje i teško joj je održati ravnotežu... Rješenje problema - ribu ostaviti nekoliko dana na postu a potom joj dati malo kuhanog graška za poboljšanje probave.

1b) Uz navedeno, prejedanje može izazvati poremećaj u koncentraciji plinova koji se nalaze u mjehuru (Plivaći mjehur ispunjen je plinom koji sadrži 83% dušika, 2% ugljičnog dioksida i 15% kisika), pa može doći i do trovanja plinovima... Trovanje je ireverzibilno, odnosno, brzo djeluje i nema oporavka

1c) zbog prejedanja, odnosno, pritiska prepunih i napuhanih probavnih organa na mjehur (nalazi se između probavnog trakta i bubrega) može doći do kompresijske vazokonstrikcije a posljedica je zatajenje (prestanak) rada bubrega - ako se radi o tome riba može uginuti za nekoliko sati.

2. Bolest plivajučeg mjehura

2A) mogu je izazvati bakterijske upale koje se primarno nalaze na bilo kojem dijelu tjela a onda putem krvi i/ili limfe sekundarno izazovu upalu mjehura ili primarni napad bakterija može biti baš plivajuči mjehur a sve to rezultira stiskanjem mjehura (kompresija) pa se u istom poremeti odnos plinova koji se nalaze u njemu a može doći i do pucanja istoga... Riba u ovom slućaju leluja, malo se okreće na glavu, malo na rep, malo na bok... Liječenje je teoretski moguće lijekovima za bakterijske infekcije (bactopur direkt i dr.)

2B) Virusna bolest plivajućeg mjehura - s obzirom da virusi normalno žive u tjelu svake ribe u okolnostima stresa dolazi do pada imuniteta ribice i zbog naglog razmnožavanja virusa govorimo o virusnoj infekciji. Bolest se manifestira isto kao i kod bakterijske infekcije. Nisam nigdje pročitao da je moguće izliječiti virusnu upalu plivajučeg mjehura.

3C) bolest plivajućeg mjehura kao sekundarna manifestacija parazitarne invazije. Dakle, ukoliko riba ima parazite koji su zbog oslabljenog imuniteta preuzeli inicijativu, posredno dolazi do upale mjehura bilo da su uzrokovani mehaničkim oštečenjima koje su napravili paraziti bilo da se radi o upali koje su izazvali toksini (otrovi) koje luče paraziti. Liječenje - moguče a provodi se uništenjem parazita nekim od antiparazitika.

Zaključak: Prema onome što si ti opisao mogao bih pretpostaviti da se radi ili o zatajenju bubrega uzrokovanom prejedanjem suhom hranom ili o invaziji parazita (spominjao si da nešto bjeličasto viri iz anusa), ali za potpunu dijagnozu trebalo bi secirati umrlu ribu, napraviti milkroskopski pregled i uzeti bris. Nakon što dobijemo fotku i više informacija slijedi i savjet što i kako dalje.

Ispričavam se na dužini posta, pozdrav.

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Rujan 13, 2009, 20:33:59 poslijepodne »
Probao sam fotografirati ribu ali bez uspjeha. Stalno je izvan fokusa.

Akvarij je od 125l. Hrane stavljam tek koliko mogu pojesti u 10 sec. Tek sam sada vidio da nakon hranjenja iz ustiju im ponekad izleti mjehurić dva.

Pred 5 min nahranio ribe i jedna leži na površini i jedva miče perajama... što da radim????

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #4 u: Rujan 13, 2009, 20:41:38 poslijepodne »
a da nešto nije u redu s hranom? -?
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 13, 2009, 22:02:51 poslijepodne »
Evo par slika:
http://www.imagesforme.com/show.php/686251_IMG0975.jpg
Pomor riba

http://www.imagesforme.com/show.php/686250_IMG0976.jpg
Pomor riba

http://www.imagesforme.com/show.php/686249_IMG0969.jpg
Pomor riba

http://www.imagesforme.com/show.php/686247_IMG0973.jpg
Pomor riba

Nisu nešto, nije neki slabi fotoaparat, ali ne mogu ih fokusirati kako treba. Vidljivo je da ribe jednostavno izgledaju bolesne :(

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Rujan 14, 2009, 07:42:00 prijepodne »
kako veli kolegica - jel hrana u redu?
znam da su barbusi mesojedi - što si im davao?

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #7 u: Rujan 14, 2009, 11:14:40 prijepodne »
ja mislim da je to od hrane, možda je pokvarena ili nekvalitetna  -?
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #8 u: Rujan 14, 2009, 12:28:48 poslijepodne »
Zaista trebamo više informacija:

Recimo mene zanima kada su uginule one ribice prije, da li si ih odmah izvadio napolje ili im se raspao trbuh, te da li si poslije toga zamjenio dio vode i poduzimao kakvo liječenje...

Gledajući tvoje ribe na fotografiji malo mi djeluju kao da se radi o nekakvom trovanju, naime, kakvi su ti parametri vode i da li imaš CO2 u akvariju?

Također da li u vodu dodaješ kakve preparate te u kojim količinama, koje gnojivo...

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 16, 2009, 19:55:25 poslijepodne »
Zaista trebamo više informacija:

Recimo mene zanima kada su uginule one ribice prije, da li si ih odmah izvadio napolje ili im se raspao trbuh, te da li si poslije toga zamjenio dio vode i poduzimao kakvo liječenje...

Gledajući tvoje ribe na fotografiji malo mi djeluju kao da se radi o nekakvom trovanju, naime, kakvi su ti parametri vode i da li imaš CO2 u akvariju?

Također da li u vodu dodaješ kakve preparate te u kojim količinama, koje gnojivo...
Ok, ajmo redom:
Hranim ih suhom hranom u pahuljicama. Hrana nova, kupljena pred 2 mjeseca. Nije se namočila ili tako nešto.
Kad ribica ugine odmah je izvučem vani. Pred 2 tjedna sam bio 2 dana izvan kuće i kad sam se vratio vidio sam da je jedna uginula i dosta raspadnuta. Ali to je sve počelo i prije toga.
Mijenjao sam uvijek vodu, svaki tjedan promijenim 20%
Imao sam CO2, ali kad je sve to počelo prestao sam ga koristiti.
Od preparata koristim FFM nakon izmjene vode 1/3 doze, Koristio sam i tekuće gnojivo s mikroelementima, ali i s time sam prestao kad je sve ovo počelo.
Parametri normalni (test 6 u 1)
Nisam ih liječio jer nemam pojma što se događa, osim icha ali u odvojenom malom akvariju.
Temperatura 26 stupnjeva, vanjski filter.

Jučer naveče su barbusi počeli loviti zadnjeg platya koji je 2 puta veći od njih... danas ga više nema. Doslovno. Sve sam pretražio.

Stvarno ću ubaciti sve ljekove moguće u akvarij pa tko živ a tko mrtav... ovo je grozno.

Offline Graso

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Rujan 16, 2009, 19:58:35 poslijepodne »
Substrat je tetrin, preko njega šljunak 2-8 mm, pijesak i krupniji šljunak, sve skupa debljine 5-8 cm
Akvarij je star 3 mjeseci
3 panja u akvariju, sve dobro prokuhano itd itd. Bilje nešto zadnje vrijeme loše izgleda, ali ima ga dosta svih veličina.

Nemam pojma što bi još mogao napisati...

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Rujan 17, 2009, 09:15:19 prijepodne »
Nije ti lako... -?

Ja bih napravio slijedeče:

Sve preživjele ribice prebacio bih u karantenu povisio temperaturu i tretirao prvo sa solju (po uputi terapija za liječenje itcha) a onda bih promjenio vodu i nakon 1 dan odmora ubacio nekakav lijek koji djeluje na bakterije i gljivice i prošao terapiju (general tonic....

Istovremeno bih potpuno raskopao stari akvarij dobro ga oprao i dezinficirao a isto tako i kamenje i panj (prokuhao i dezinficirao), bilje bih  natapao u hipermanganu par dana (u malo rjeđuj otopini), oprao bih filter materijal u vodi iz pipe i dezinficirao ga u hipermanganu i onda bih akvarij ispočetka stavio na cikliranje s čistom vodom.

S obzirom da ti je živo svega još par riba ne isplati se liječiti cijeli akvarij jer ne znamo konkretno što liječiti a ako nismo pogodili onda će se sve vratiti ponovo..., dakle, probaj ispočetka, pozdrav i sretno

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Rujan 17, 2009, 09:58:59 prijepodne »
apsolutno se slažem s plavim - napravi to, i svakako "kreni" strpljivo ponovno i polako....nadam se i vjerujem da će biti sve OK :)