Kolovoz 22, 2025, 13:33:08 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Želim ciklide,a imam 1.000 pitanja  (Posjeta: 3830 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline damir7

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Želim ciklide,a imam 1.000 pitanja
« u: Siječanj 16, 2005, 18:50:00 poslijepodne »
Toliko sam zbunjen da sad više neznam ni postaviti pitanje,toliko grupa,podgrupa sveg živog.U malawi spadaju koliko sam skužio Pseudotropheus ciklidi i samo te vi?am po dueanima,pa pitanje jel mogu te staviti u 120L? Koliko ?
Zagreb/Maksimir

Offline Daddy G

• Punopravni član
« Odgovori #1 u: Siječanj 16, 2005, 19:14:00 poslijepodne »
Damire,mogao si otvorit svoj forum,a ne ovak......više ljudi ae ti odgovarat na pitanja
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2005, 19:21:00 poslijepodne »

Eto,i to sam premestio,no mislim,da je naslov teme baš pravi.

Pseudotropheus jeste genus ciklida iz jezera Malawi,a pripada grupi M'buna,a o toj grupi imaš nešto napisano na poeetnoj stranici.

Offline damir7

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 16, 2005, 19:25:00 poslijepodne »

Znaei evo ovako moj prvi 120 litreni akvari u kojem bi želio ciklide,trenutno se voda priprema,biljke su uglavnom sve i neko kamenje ali budem još dodao kamenja i napravio puteve i spiljice.Sliku šaljem u prilogu.

Želio bi afrieke ciklide- Pseudotropheus,ti mi se jako svi?aju.A opet viim da je kao akvarij premalen za to pa mi sada recite ima li ih ko u ovoj litraži,kakvi su i iskustva i što predlažete koje ciklide staviti.bojko mi je rekao patuljaste,ma sve super samo kaj ima Malawi ovi ono sim tam,nemrem nikaj skužiti koliko vrsta podvrsta,gledao te neke pa narastu veliki,neki mi se ne svi?aju ali ovi su mi zakon,jako šareni i tak.

I na kraju koliko narastu za pravo u akvariju i koliko da stavim njih i koje eistaae uz njih,evo bio bi zahvalan svima koji se ukljuee u temu i pomognu mi složiti prvi ciklid akvarij,inaee imam manji od 50L mješani koji bi pretvorio jednog dana u bolnicu dok udomim njihove stanare

Slika nažalost drugi put veli da nekaj nije OK ( vel je 50KB)
Zagreb/Maksimir

Offline Daddy G

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 16, 2005, 20:05:00 poslijepodne »

Dobar ti jenazivteme

Bojko dobro kaže,akvarij ti za pseudotropheuse ne bi smio bit manji od 200l. To piše na svakom sajtu o Malawi ciklidima.Možda samo dok su manjipa da ih kasnije preseliš u veai. Ja imam akvarij iste velieine i sastavio sam neku kombinaciju,tako da imam samo jednog pseudotropheus demasona(bila su dva,jedan je uginuo)iz Malawia s 3xBrichardi i 4xLeleupiiz Tanganyke. Oni su za sad još mali i super im je u akvariju.Neznam kako ae im bit kad narastu oko 10cm,ali ja ih planiram preselit u novi, veai,kad se to dogodi.

Da li želiš više ili samo jednu vrstu i da li moraju bit afrieki ciklidi?
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline cichlid

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2005, 10:38:00 prijepodne »
malo je to moj damire pogotovo za tu vrstu ciklida ,tank za ciklide bi morao bit najmanje 300litara pa naviše,probaj sa manjom vrstom ciklida i koja nije tolko agresivna.ali ako misliš u skoro vrijeme nabaviti veai tank onda može to bit djeaiji vrtia,a kad narastu u veai obavezno.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Siječanj 17, 2005, 11:16:00 prijepodne »
Damir, pusti litražu sad kao potencijalno premalu vea napiši dimenzije akvarija pa aemo drugaeije poprieati. Ako želiš Pseudotropheuse, ima šanse i ima nade  

Offline zlokobni

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 17, 2005, 16:52:00 poslijepodne »
opet za envyja! nije bitna litraza, nego dimenzije!  300l moze biti 200x10x15!!
Moram li zalijevati akvarijske biljke?

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 17, 2005, 19:05:00 poslijepodne »

Pošto ima 1.000 pitanja,najbolje da krenem ka rešavanju najprimarnijeh,to jest akvarija.

Vee je Envy naveo neko soluciju rešavanja po pitanju litraže akvarij i to jest dužina,stvarno kod ciklid akvarija jeste najbitnija dužina.Da jest to valja,jesu i neke upute pisaca knjiga o Malawi ciklidima,koji ne napišu litražu,vee dužinu akvarija za pojedine vrste.Dok recimo dužina i nije neki problem,problem jeste neka višina tog akvarija,no kako preporueuju taistipisci,višina takvog akvarija bila bi najmanje 30 cm.Ako se,radi zanimljivosti,traži za skalare i diskuse viši akvarij,baš za istoenoafrieke ciklide traži se dužina.

Upoznali smo se sa tom dužinom,mada to jest i jedan od veeih problema ciklidaša,jer svi ne žive u kueama,pa imaju za akvarije samo odredjenu dužinu na raspolaganje,a svi znamo,kad je želja u pitanju........

Studirajuei knjige o Malawi ciklidima ja sam našao i neku podjelu akvarija po litraži,koja se mi u tom trenu eini nekako najprikladnija.

• mali ciklid akvarij do 200l

• srednji ciklid akvarij do 400l

• veliki akvarij do 600l

• jako veliki akvarij do 1.000l

• specialni akvarij iznad 1.000l
  • [/list]

I tako se vidi da je nekako ulazni akvarij zapremine oko 200l,iako bi neko iz te podjele mogao slobodno zakljueiti,da mogu ciklidi i u manji akvarij.

Kad se ima u vidu malawi ciklidi,u taj prvi akvarij,do 200l idu pogotovo i samo male M'bune.

No moram,da reknem,da termin,Dwarf m'buna u struenoj literaturi nme postoji,nego je to više manje proizvod na stranim forumima.No da sad i naglasim,da se Malawi ciklidi dele na :

• male /do 10 cm./

• srednje /do 18 cm./

• velike/ do 25 cm./
    • [/list]

Sad kako znati koji ciklidi su adekvatni za naš akvarij,na to jeste lako ,a bogami i teško odgovoriti.Kod ciklida,koji bi bili adekvatni za naš akvarij,dužina iako jeste neki vidljivi pokazatelj,ona baš ne igra glavne uloge.Treba,da se osmotri i na :

• agresiju vrste

• ponašanju napram drugim ciklidima

• velieini teritorija u prirodi.
      • [/list]

Na osnovici toga i naravno odabira u akva radnji mi se odlueimo na adekvatne ciklide.Kad se odlueujemo o ciklidima,mi moramo da gledamo,da imamo neke velike grupe pojedine vrste /ciklidi su poligamne ustonoše/,te da gledamo da su približno izjednaeeni po velieini i po stepenu agresije.

sad nam preostaje da pogledamo neke najpoznatije ciklide,kojim je akvarij do 200l kao porueen:

• Iodotropheus sprengerae

• Labidochromis caeruleus

• Labidochromis sp.Hongi

• Labidochromis sp.Mbamba bay

• Maylandia callainos

• Melanochromis joanjohnsonae

• Pseudotropheus sp.Acei

• Pseudotropheus sp.Daktari

• Pseudotropheus sp.Kingsizei

• Pseudotropheus demasoni

• Pseudotropheus sp.Red top Ndumbi

• Pseudotropheus saulosi

• Pseudotropheus socolofi

• Pseudotropheus sp.Elongatus mpanga
        • [/list]

Haplochromisi

• Aulonocara baenschi

• Aulonocara jacobfreibergi

• Aulonocara stuartgranti

• te još po neke vrste iz genusa Aulonocara
          • [/list]

To bi eto bile neke vrste,koje su najeešee vidjene i po akva radnjama.

No da na kraju još jednom napomenem,da jeste bolje imati 200l ili malo veei negoli manji akvarij.

naravno i u takvom akvariju treba,da se vodi,da ee se uraditi dekoracija sliena onoj iz samoga jezera Malawi.ipak ciklidima ee to dobro doei,a vama ee biti ujedno i veselje posmatrati i uživati u ciklidima.

Snaga ciklida.

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #9 u: Siječanj 17, 2005, 19:59:00 poslijepodne »
E Bojko svaka cast, tvoj text sam copy-paste pa u PDF ... nek se nadje ...
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 17, 2005, 21:43:00 poslijepodne »

Kupnja ciklida:tu akvarista ,pogotovo poeetnik,eesto napravi greške,koje ga mogu za neko vreme i dovrnuti od akvaristike.

Kako i šta treba da radi akvarista poeetnik,a želi imati Malawi ciklide:

Kao prvo treba da ode u lokalnu radnju,te vidi šta imaju od ciklida ili šta on misli da su ciklidi.Sve to brižljivo prosmatra,te uzme olovku i napiše imena tih ciklida,ako ne piše imena,da si opiše boju oblik i slieno.

Javi se na forumu,gdje ee dobiti hrpu zanimljivih informacija o ponašanju tih ciklida,kao i o parametrima vode.

Kad tako naoružan znanjem dodje opet u pet radnju,naravno treba da postavi par pitanja prodavaeu.E sad na osnovi odgovora može brzo da zakljuei kakav imaju odnos prema ciklidima,dobri i pravi odgovori,porok su za dobro stanje ciklida,a da ti nešto reknu u tri ....i ciklidima mora biti u takvom dueanu loše.

Onda kad ste to utvrdili vi opet prosmatrajte ciklide,živi li su i da li plivaju,nemaju skupljenih peraja i neka ih prodavae malo nahrani.Zdravi ciklidi baciee se na hranu,dok bolesni ili drukeije povredjeni neee to baš "od prve".

Kad tako posmatrate ciklide,budite pažljivi i na neke deformacije ili usta ili kieme,imaju li uvijen stomak,kakav izmet.

No vidite li mrtvu ribu u akvariju,ja takvih ciklida ne bih kupio ni zašta,to je po mom vidu jako loš signal.

Kad ste odabrali,tad neka vam nežno ulovi ciklida,te ga pakuje u adekvatnu kesu i po moguenosti,da stavi malo SERA aquatan /i to vee rade/ bilo bi više nego odlieno.

Ne treba biti puno pametna,da bi mogli konstatovati,da je pravo pakiranje odnosno pripremanje ciklida za transport jedan od bitnih einitelja.

I možda ee se vama taj tekst einiti malo eudnim,no manite vi euda,kad su pare u pitanjnu.Ja sam uveren,a znam da i vi tako mislite,da trebate dobiti za svoje pare najbolje,i ciklidi nisu baš najjeftinije ribe.

Uživajte u ciklidima

Offline cichlid

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 17, 2005, 21:54:00 poslijepodne »

pa nebi se baš složio sa svim gore navedenim ,ali dobro ,ja se uvjek zauzimam ko ima a iako nema onda neka još malo špara i kupi odma velkim tank, i riješio je sve,neke riba živi kako treba,a ko to stvarno nemože da kupi ,onda neka odustane od ciklida .njima ipak treba veae.a bilo kakve mabune držati u 120 lita ,neznam ..

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 17, 2005, 22:01:00 poslijepodne »

Pa Cichlid,ja sam napomenuo,da je ulazni tank 2oo l,no pita se mene ulazni mi je tank za M'buna ciklide male 240l.

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #13 u: Siječanj 17, 2005, 23:31:00 poslijepodne »

sve je to divno i krasno, a onda do?eš u duaan gdje pojma nemaju koje su to ribe, a zatim lampa iznad akv ne radi da bi možda vidio koje su ribe unutra.

...a od 5 duaana ,prodaju se samo u jednom, gdje rade ljudi koji mi nisu znali reai da li je neka riba koju sam gledala tanganjika ili nije.... strašno
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline Daddy G

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 18, 2005, 00:24:00 prijepodne »

He da, nije to baš tako.Nekad ovog sajta nije bilo,ja nisam imao kompjuter, nisam imao novaca,nije bilo afriekih ciklida,pet centara,digitalnih fotoaparata,ali imao sam akvarij i to kakav!? Isti ovaj ko i sad 120 l home made. Isto sam imao ciklide(me?u ostalima),dok još to i nisam znao.Skalare,i to velike ko dlan,Mrcine za gradele.Da nije bilo mojeg ostavljanja akvarija u tu?e ruke(roditelji) još uvijek bi kod mene živjeli,a živili su oko 4 godine.Proteklu godinu je zjapio prazan.Od tuge.nakon što mi je uginuo posljednji mohikanac(Barbus Slavko).

Ja sam jedan od onih koji su sad prešli na ciklide.Nisam želio iai "unazad" pa sam za cilj zacrtaoistoeno afrieke ciklide. Prevrnuo sam pol interneta i dobio puno korisnih savjeta s ovog sajta i zakljueio da je uz dobar raspored drveaa i kamenja,puno spiljaiprolaza, moguae napraviti lijep svijet za manje ciklide. Bar dok sam ne shvatiš da im je prostor premali(bar godinu dana to se neae dogoditi).Gdje su živjeli prije nego što su kod mene došli, to je kao da Romeiz Kozari boka preseliš na Pantoveak.Naravno,riba ne smije biti previše. Još mi je ostala ona mjera 1 cm ribe na 1l iz onih poeetniekih knjiga o tropskim ribicama.Možda ne vrijedi za ciklide,al nije daleko od istine.

Sad kad sam sve ovo napisao najradije bi pobrisao,al neau. Moro sam bacit kontru iako se sa svim ciklidoskepticima u globalu slažem

Potakla me Bojkova prieljivost,eovjek je stvarno Enciklopedija ciklida
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline Daddy G

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 18, 2005, 00:26:00 prijepodne »
Još nešto. Envy legendo
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline damir7

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 18, 2005, 08:41:00 prijepodne »

Da skužio sam sve uglavnom koliko sam mogao upiti u par dana o ciklidima.Pošto nisam osoba koja bi mueila životinje odustajem od ciklida radi premalog akvarija ali jednog dana kada budem radio slj akvarij bude bio od 300L i onda se budem s njima pozabavio.Sve u svemu ribice su totalni mrak ali je šteta što pojedu biljke jer one su jako lijep aranžman svakog akvarija.Ono nabacano kamenje mi i nije iskreno nešto preljepo.Eto za sada budem stavio nešto drugo što budem izabrao po moguenostima akvarija a i zasa?enog bilja.Pa kad sve odaberem budem stavio sve fino na galeriju
Zagreb/Maksimir

Offline Daddy G

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 18, 2005, 16:59:00 poslijepodne »
poslušaj antimona..pogledaj si južnoamerieke ciklide(Ramirezi i Apistogramma)
Jarun/Zagreb/Hrvatska

Offline zlokobni

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 18, 2005, 21:40:00 poslijepodne »
stavi ribe koje hoces! ako ne uspije daj ih macki...i opet si ucinio dobro djelo i pritom zatvorio hranidbeni lanac! taj lanac uvijek mozes produzit sa rotvajlerom! a nakon toga kupis nove ribe...
Moram li zalijevati akvarijske biljke?