Ovdje se najvjerojatnije radi o bakterijskoj upali malih ranica koje je zadobio prilikom hvatanja, prenošenja u mrežici i sl. a sve je kulminiralo zbog velikog stresa a s time i poslijedično pada imuniteta ribe...
Nisam siguran da stoji ovo sa ranicama što si napisao. Može li riba dobiti potkožne prišteve?
Naime riba je imala ožiljak između tamo neke pete i šeste kosti leđne peraje kao i iznad desnog oka i prilikom kupovine. Pitao sma prodavača o čemu se radi, pa je rekao da je to od hvatanja, bla, bla i da je sve OK. Pored ta dva ožiljka riba je stvarno bila OK. Ubacio sam ju u zajednički tank prije tri tjedna i nije htjela jesti nekih 5 dana, pa je počela jesti - ok to je bilo zbog stresa, sve je to normalno ponašanje. Zatim sam vidio da se na mjestima gdje su sada ti puknuti čirevi počelo nešto zbivati - kao da su počeli rasti potkožni prištevi. To nikako ne može biti posljedica hvatanja i transporta. Ozlijeđeno mjesto - ožiljak između pete i šeste kosti leđne peraje, kao da se opet aktivirao - nastala je rupa na tom mjestu, dok je ožiljak iznad oka zacijelio bez vidljivih ožiljaka. Nakon sedam dana sam primijetio dvije rupe na glavi malo poviše između očiju, karakteristične za hexamitu. Odradio sam tretman Esha Hexamitiom, lijekom namijenjenim upravo za tu bolest, tretirao sam cijeli akvarij - što je ziher je ziher. Cijelo to vrijeme ostale ribe su OK. Slijedećih sedam dana stanje je stabilno, potkožni prištevi pri anusu su jednako veliki. Potkožnih prišteva ispod leđne peraje nije bilo. U to vrijeme nisam niti skužio da se radi o potkožnim prištevima već mi se činilo da je jednostavno kost malo deblja i ništa više. Kako je taj diskus nešto brže disao i česao se o predmete u akvariju, a vidio sam i još par njih da su se česnule o biljke pa sam odradio tretman cijelog tanka Sera Tremazolom - protiv kožnih nametnika i nametnika na škrgama. Nikako mi se nije sviđalo petljat toliko s lijekovima i to u cijelom tanku, no ostale ribe nisu pokazivale nikakve druge simptome, jele su, pokazivale sve svoje čari, pa sam taj tretman smatrao preventivnim za njih,a i u uputama piše da je bolje tretirati cijeli tank nego raditi kupke. Rupe na glavi ove ribe su se povukle nakon tjedan dana, koža je zacijelila, nijedna riba se više ne češe, no oni potkožni prištevi na ovom diskusu počeli su pucati i stvarati kratere. Ne želeći više mrdati lijekovima po zajedničkom akvariju, izvadio sam tu ribu u karantenu i započeo liječenje medimorom. U zajedničkom tanku sve OK.
Dakle ti čirevi mi se više čine kao recidiv nečega od čega je ta riba bila liječena i prije nego sam ju kupio. Hexamita koja ju je napala je vjerojatno rezultat šoka. Ovo šta se česala i šta su se i druge počele česati mislim da su bili kožni paraziti koje je ova donijela sa sobom. Šta vi mislite?
@babyboom: u glavnom tanku se ribe vitaminiziraju redovito.