Srpanj 28, 2025, 21:14:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Čirevi na diskusu  (Posjeta: 3080 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline krco

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Čirevi na diskusu
« u: Svibanj 08, 2009, 10:07:13 prijepodne »
Kupio sam (ili bolje rečeno uvaljen mi je) odrasli diskus kojem se stvaraju plikovi na tijelu, poglavito ispod leđne peraje i iznad podrepne peraje, odmah iza anusa slično kao prištevi na ljudskoj koži koji pucaju ostavljajući kratere. Ne vjerujem da se radi o hexamiti, iako je ova riba i to preboljela, a rupe na glavi su zacijelilile. Riba nije potamnjela, ne skriva se, već se u skupnom akvariju ponaša normalno, gurka se sa ostalima, trga se za hranu, peraje drži široko. Jedino što je malo čudno je to što diše brže od ostalih riba te veličine. Odvojio sam je u 30-litarski tank-karantenu i počeo tretman s medimorom.

Pretpostavljam da se radi o nekoj bakterijskoj infekciji?

Offline krco

• Punopravni član
Odg: Čirevi na diskusu
« Odgovori #1 u: Svibanj 08, 2009, 10:09:50 prijepodne »
Parametri vode su OK. PH 7.5; NO3 u redu, voda se mijenja svaki vikend 20%, temp. 29 stupnjeva

Nisu baš neke slike, ne vide se te ranice u kraterima...treba bolji fotoaparat :(

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Svibanj 08, 2009, 10:24:36 prijepodne »
Uzmi i vrati ribu nema se tu sta dalje pricat,jos ako ti sta kaze stocem ga opali nek njemu kvrge pocnu rasti....e sada jedino ako ti hoces ostavi ribu i lijeci sto bi nekako humanije bilo nego da je vratis kod njih ce vjerovatno krepat... :up: :up:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Svibanj 08, 2009, 11:30:53 prijepodne »
riba ti je očito stigla bolesna!
ali daj stvarno probaj te čireve bolje poslikati! teško je ovako išta procijeniti!
neki su čirevi uzrokovani bakterijama, neki virusima...dakle, za sad mu davaj samo vitamine...

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 08, 2009, 12:02:14 poslijepodne »
Već sam počeo sa tretmanom medimorom. U uputi kaže da je za sve i svašta od kožnih nametnika do nametnika na škrgama, pa do bijelih točkica i gliva, te rana na koži. Budući da nisam siguran o čemu se radi, mislio sam da s time ne mogu pogriješiti. Sad kad sam već počeo s tretmanom, mislim da bih ga trebao završiti. No, zanima se da li netko ima iskustva s ovom bolešću. Ta je bolest uvezena u moj akvarij i zahvatila je samo tu novu ribu u tanku. Nisam do sada imao iskustav s tom bolešću. Jel zarazno?
Ostalih 20 diskusa je super.
krateri su u ovim bijelim pjegama na slikama. Probat ću bolje poslikat večeras.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
« Odgovori #5 u: Svibanj 08, 2009, 13:31:03 poslijepodne »
Dobro da si zapoćeo sa terapijom a nije loš ni medimor, završi terapiju do kraja i onda kako je kolegica kazala vidamini i bez brige.
Ovdje se najvjerojatnije radi o bakterijskoj upali malih ranica koje je zadobio prilikom hvatanja, prenošenja u mrežici i sl. a sve je kulminiralo zbog velikog stresa a s time i poslijedično pada imuniteta ribe...

Najbitnije je da se riba bori za hranu i da jede tako da će ovi čirevi vrlo brzo zacijeliti ali s obzirom da su bakterije dospjele u akvarij moraš kontrolirati ostale ribe jer i sam znaš da kada padne imunitet nekoj od riba u akvariju, bakterije koje su se oslobodile iz jednog od puknutih čireva, odmah će krenuti u akciju i praviti belaj. Pozdrav i sretno.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #6 u: Svibanj 08, 2009, 13:32:37 poslijepodne »
upravo tako!
i ribama u glavnom tanku pojačaj vitamine, ali i još pažljivije kontroliraj sredinu...

vjerujem da će biti OK, ali nam svakako javi !

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 08, 2009, 14:26:54 poslijepodne »
Ovdje se najvjerojatnije radi o bakterijskoj upali malih ranica koje je zadobio prilikom hvatanja, prenošenja u mrežici i sl. a sve je kulminiralo zbog velikog stresa a s time i poslijedično pada imuniteta ribe...

Nisam siguran da stoji ovo sa ranicama što si napisao. Može li riba dobiti potkožne prišteve?
Naime riba je imala ožiljak između tamo neke pete i šeste kosti leđne peraje kao i iznad desnog oka i prilikom kupovine. Pitao sma prodavača o čemu se radi, pa je rekao da je to od hvatanja, bla, bla i da je sve OK. Pored ta dva ožiljka riba je stvarno bila OK. Ubacio sam ju u zajednički tank prije tri tjedna i nije htjela jesti nekih 5 dana, pa je počela jesti - ok to je bilo zbog stresa, sve je to normalno ponašanje. Zatim sam vidio da se na mjestima gdje su sada ti puknuti čirevi počelo nešto zbivati - kao da su počeli rasti potkožni prištevi. To nikako ne može biti posljedica hvatanja i transporta. Ozlijeđeno mjesto - ožiljak između pete i šeste kosti leđne peraje, kao da se opet aktivirao - nastala je rupa na tom mjestu, dok je ožiljak iznad oka zacijelio bez vidljivih ožiljaka. Nakon sedam dana sam primijetio dvije rupe na glavi malo poviše između očiju, karakteristične za hexamitu. Odradio sam tretman Esha Hexamitiom, lijekom namijenjenim upravo za tu bolest, tretirao sam cijeli akvarij - što je ziher je ziher. Cijelo to vrijeme ostale ribe su OK. Slijedećih sedam dana stanje je stabilno, potkožni prištevi pri anusu su jednako veliki. Potkožnih prišteva ispod leđne peraje nije bilo. U to vrijeme nisam niti skužio da se radi o potkožnim prištevima već mi se činilo da je jednostavno kost malo deblja i ništa više. Kako je taj diskus nešto brže disao i česao se o predmete u akvariju, a vidio sam i još par njih da su se česnule o biljke pa sam odradio tretman cijelog tanka Sera Tremazolom - protiv kožnih nametnika i nametnika na škrgama. Nikako mi se nije sviđalo petljat toliko s lijekovima i to u cijelom tanku, no ostale ribe nisu pokazivale nikakve druge simptome, jele su, pokazivale sve svoje čari, pa sam taj tretman smatrao preventivnim za njih,a i u uputama piše da je bolje tretirati cijeli tank nego raditi kupke. Rupe na glavi ove ribe su se povukle nakon tjedan dana, koža je zacijelila, nijedna riba se više ne češe, no oni potkožni prištevi na ovom diskusu počeli su pucati i stvarati kratere. Ne želeći više mrdati lijekovima po zajedničkom akvariju, izvadio sam tu ribu u karantenu i započeo liječenje medimorom. U zajedničkom tanku sve OK.

Dakle ti čirevi mi se više čine kao recidiv nečega od čega je ta riba bila liječena i prije nego sam ju kupio. Hexamita koja ju je napala je vjerojatno rezultat šoka. Ovo šta se česala i šta su se i druge počele česati mislim da su bili kožni paraziti koje je ova donijela sa sobom. Šta vi mislite?

@babyboom: u glavnom tanku se ribe vitaminiziraju redovito.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #8 u: Svibanj 08, 2009, 15:08:14 poslijepodne »
uvijek bolesnu ribu treba staviti u karantenu i tamo liječiti - nema smisla ostale "trovati" lijekovima...

no, ne misliš li da bi to mogao biti recidiv hexamite?
iako me čude ti prištevi kod anusa...oni bi mi više izgledali kao virusna infekcija kože...ali onda nema lijeka nego da se njegov imunosustav sam izbori...

nego, kako jede? kako kaka?

niš, probaj ga liječiti kako si počeo i nadajmo se da će biti uspješno!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Svibanj 08, 2009, 15:25:21 poslijepodne »
Ja se i dalje nadam da su u pitanju čirevi nastali na mjestima oku vidljivih i nevidljivih ozlijeda...
Čirevi su svi potkožni a njihova dubina i veličina ovisi o ozlijedi ili o širenju bakterije pod kožom...
Ako se povečava broj čireva, riba prestane uzimati hranu, povlači se, tamni..., a tijelo se počne deformirati radi se o ribljoj tuberkulozi.

Vjerojatno znaš da je tuberkuloza vrlo zarazna bolest (sve ribe u akvariju su tada potencijalno zaražene)...
Kada se dijagnosticira tuberkuloza riba se najčešće eutanazira jer je liječenje vrlo teško, bolno i dugotrajno a ako se ipak odluči na liječenje, liječi se najuspješnije s tetraciklinima namjenjenima za ljude.

Sukladno navedenom dobro je da je riba u karanteni, liječi ju i javljaj promjene također prati stanje u akvariju...

Ps. kažu da su puževi moguči prenosioci bakterije...

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 08, 2009, 16:10:54 poslijepodne »
Uh, plavi ovo me šokiralo sada.
Pa broj čireva (otvorenih kratera) je sada na 5. Dva sa desne strane ispod leđne peraje, jedan u samoj leđnoj peraji - to je onaj koji se reaktivirao i po jedan sa svake strane podrepne peraje, iza analnog otvora. Na ribi se trenutno naziru još dva plika (potencijalna čira) koliko me sjećanje služi, oba u blizini podrepne peraje.
Znači pratim stanje te ribe u karanteni, odrađujem tretman medimorom do kraja.
Za eventualni tretman tetraciklinima nadam se da je još prerano dok traje liječenje medimorom.
Javljam stanje.

U mojem grupnom akvariju nema nikakvih puževa. A da i slučajno dođu, nemaju šanse pored odreda botia  ;)

Mislim da s obzirom na stanje nije uputno hraniti ribu barem dok ne završi trodnevni tretman medimorom?

Imaš li kakav link gdje bi se dalo nešto više pročitati o ribljoj tuberkulozi? Slike bi mi puno pomogle.

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #11 u: Svibanj 08, 2009, 23:15:00 poslijepodne »
Ma dovrsi lijecenje ako vidis da je u agoniji okoncaj stvar,nedaj da se zivotinja pati. :'( :devil: joj ovi trgovci (&*&!&%&&#^%^%!&%#*&#$ :down:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 09, 2009, 00:54:51 prijepodne »
Evo detalja. bolje ne ide s ovom foto opremom koju posjedujem.

1: rupa između neke pete i šeste kosti leđne peraje koja je bila kao ožiljak kada je riba bila kupljena
2: najveći čir koji je postao 1. krater
3: najmanji krater
4: krater iza nanalnog otvora. Identičan tome nalazi se na lijevoj strani na istom mjestu

Postoje sa druge strane iza tog petog čira još jedan-dva zadebljanja za koje mi se čini da će također izbiti krater.

U međuvremenu u glavnom tanku prepoznata je i naduta neonka koja je također prebačena u karantenu.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Svibanj 09, 2009, 01:59:19 prijepodne »
Simptomi riblje tuberkuloze su osim čireva na koži i gubljenje boje, oštečenja peraja, jednostrani egzoftalmus (nateknuto oko) ,deformacija usta i kralježnice ali i povecanje trbušne šupljine (dropsi-trbušna vodenica).

Bolest je izrazito opasna jer se brzo širi, velika je smrtnost i teško se liječi. Nama je možda najvažnije to da bolest spada u skupinu zoonoza, odnosno, skupinu bolesti koje se prenose i na ljude...

Sukladno navedenom moraš biti jako oprezan u rukovanju sa vodom te pratiti stanje u akvariju...

Ja bih obavezno otišao kod prodavača i pitao ga za ostale ribe jer ako su istom mrežicom hvatali ribe u ostalim akvarijima a u slučaju da se radi o ribljoj tuberkulozi bit će osim tvog akvarija ugroženi i ostali a što je još opasnije ukoliko se radi o tuberkulozi bit će ugroženo zdravlje nas akvarista a možda i nečiji život. Stoga:

1. prati stanje u akvariju i u karanteni i izvještavaj nas
2. odi kod prodavaća i javi nam da li i kod drugih riba ima sličnih ili istih simptoma te da li je po njihovim riječima bilo nešto slično
3. završi terapiju i ako nema promjena na bolje probaj još liječiti ljudskim antibioticima
4. ako se u akvariju pojavi kod još jedne ribe simptom koji se može svrstati pod tuberkulozu odmah liječiti cijeli akvarij
5. Bez obzira na sve navedeno od sada sve što radiš sa vodom radi sa rukavicama a djecu dalje od akvarija

Pozdrav i sretno.

Offline AkvaristaBiH

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #14 u: Svibanj 09, 2009, 12:39:50 poslijepodne »
Kako ti je ovo ovako iskocilo na diskusima  -? ... Kakvi su ti parametri vode, kako mjenjas vodu , koliko hranis ribe , kako jedu svasta moze biti uzrok ovih cireva koje izaziva riblja tuberkuloza . Prati stanje ,vidi gubi li boju riba , kako jede i mislim da ti je mala karantena za diskusa ...
Čovječe, ne ponosi se svojom "superiornošću" nad životinjama, jer one su bez grijeha, dok ti svojom veličinom oskrvnjuješ zemlju.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #15 u: Svibanj 09, 2009, 21:55:07 poslijepodne »
ispričavam se ako ću nekog povrijediti, ali ja ne bih nikako pravila paniku s ribljom tuberkulozom...nije ona toliko česta (to je informacija s veterinarskog fakulteta!) i već bi ostale ribe u akvariju pokazivale barem neke simptome (ne daj bože!)...
da, i trbušna vodenica (dropsy) nije ista bolest kao riblja tuberkuloza!!!!!

meni ovo definitivno izgleda poput vrlo jake infekcije i mislim da trebaš dovesti tretman medimorom do kraja i to jako pažljivo se držeći uputa za lijek...

ako ne bude baš nikakvih poboljšanja, uvijek imaš vremena za antibiotk, ali bih ti onda preporučila da mu praviš hranu s antibiotikom - dakle u hranu koju mu daješ umiješaš prah iz kapsule antibiotika - jedna kapsula ide na cca 100 g hrane, sve to smočiš i napraviš jednoličnu kašu, osušiš i usitnjeno daješ ribi da jede...
postoji varijanta antibiotika u vodi - ide 250 mg kapsula na 40 - 50 l vode....

i, znaš, čak mi se to, i to korištenje posebice medazola kao antibiotika i antiprotozoika, jako sviđa kao mogućnost liječenja....
naime, medazol je i antibiotik, ali jako efikasno djeluje i na kožne i crijevne parazitske infekcije posebice protozoama...a ne bih se čudila da je i tako nešto u pitanju s obzirom da nastaju mjehurići koji poslije pucaju i postaju kraterići...

razmisli malo o toj varijanti!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #16 u: Svibanj 11, 2009, 09:30:58 prijepodne »
Poštovana babyboom, ja sam gore i napisao da više vjerujem da se radi o klasičnim čirevima koji su nastali na mjestima mikro i makro oštenja kože prouzrokovanim hvatanjem ribe, prenošenjem u mrežici..., a sve skupa još i pojačano stresom koji je riba doživjela u cijeloj akciji.

Zato sam i savjetovao da se trenutna tura liječenja provede do kraja i da nas kolega redovno izvješćuje o stanju ribice i stanju u akvariju.

Međutim, s obzirom da je oboljela i neonka a ako uzmemo u obzir da je jedan od simptoma riblje tuberkuloze i pojava dropsija, savjetovao sam da bez obzira na sve kolega mora biti oprezan u kontaktu sa vodom jer iako je rijetka, uvijek postoji mogučnost da se možda radi o tuberkulozi.

Još nešto, ako oboli još koja ribica, tada se mora liječiti cijeli akvarij ovisno o dijagnozi a koju ćemo moći postaviti tek kada nam kolega javi ostale tražene informacije.

Naravno da nema ljutnje ali moramo biti oprezni, posebice zato što se ljudi ne pridržavaju zakona po kojemu svi uvoznici (ne znam kako je sa prodavačima), ribe moraju određeno vrijeme držati u karanteni prije svega da bi zaustavili širenje ove i drugih zaraznih bolesti...

Čekamo izvješće o stanju oboljelih riba te onih koje su u akvariju, pozdrav

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #17 u: Svibanj 11, 2009, 09:33:25 prijepodne »
slažem se, plavi, potpuno s tobom, ali eto, moram malo smiriti stvar jer sam primjetila da se na svaki spomen riblje tuberkuloze dosta uznemire kolege, pogotovo noviji članovi!  :)

inače - kako je ribica?

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 11, 2009, 09:37:48 prijepodne »
Stanje u skupnom akvariju stabilno. Sve ribe OK, sve jedu, boje prekrasne, klasično naguravanje i šepurenje.
Voda PH 7.2; NO3 u granicama normale. Temp. 29 stupnjeva. KH 140 mg/l. Ubacio sam jednu jušnu žlicu soli na 660 litara vode prije dva dana. Sve neonke B.O.

Karantena: Diskus je stabilno. Drži široko peraje, nije potamnio - boja i šare OK. Diše malo sporije, s obje škrge, no još uvijek brže nego ostali u skupnom tanku te veličine. Čirevi koji su pukli čini mi se da zarastaju polako. Još jedan mjehur kojeg sam zamijetio prije 4 dana samo što nije puknuo. Riba jede i s obzirom na skučeni prostor u karanteni normalno se ponaša. Odaziva se na poziv laganim lupkanjem i prilazi staklu. Jučer sam zamijenio 30% vode prema uputi za medimor.
Nenoka stabilno. Još uvijek je napuhana. Kao da se polako krljušti vraćaju u normalu. Nisam vidio da jede. Uredno bježi kad se nađe blizu diskusa - rekao bih normalno ponašanje. 30% nove vode u karanteni dodano je u omjeru 80% je iz skupnog tanka; 20% je čista RO voda.

Kako ti je ovo ovako iskocilo na diskusima  -? ... Kakvi su ti parametri vode, kako mjenjas vodu , koliko hranis ribe , kako jedu svasta moze biti uzrok ovih cireva koje izaziva riblja tuberkuloza . Prati stanje ,vidi gubi li boju riba , kako jede i mislim da ti je mala karantena za diskusa ...

Riba je kupljena sa ožiljcima nečega što mi je bilo servirano kao "ozljeda prilikom hvatanja" što očigledno nije bila potpuna istina. Izgleda da je bila zaliječena, pa uslijed stresa ili neznamčegaveć desilo se ovo što se desilo.
« Zadnja izmjena: Svibanj 11, 2009, 09:49:41 prijepodne od krco »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #19 u: Svibanj 11, 2009, 09:44:48 prijepodne »
sretna sam s tvojim odgovorom i nadam se da će daljnje liječenje uspjeti - ako se "čirevi" ne srede jednom turom medimora - možeš jednostavno 7. dan provesti još jednu turu liječenja...onda naravno, aktivni ugljen i ostalo...

sretno ribaču!  :)

da, jako pazi na neonkicu - čini mi se da kod nje nije ista dijagnoza kao kod diskusa i ako se počne još jače napuhavati ili nakostriješi, ili izbulji okice - vadi je pod hitno od njega van...da ga sad ne zarazi vodenicom ili ne-daj-bože nečim još!

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #20 u: Svibanj 11, 2009, 09:46:31 prijepodne »
Odlično, i meni je drago da se situacija razvija u dobrom smjeru, čujemo se, pozdrav

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 12, 2009, 19:48:31 poslijepodne »
Neonka ošla u vječna lovišta. Stanje se neonki puuno pogoršalo pa sam joj skratio muke s jedne strane, a sa druge nisam želio da neonka ugine u karanteni skupa s diskusom, poglavito jer me nema doma do petka. Diskus je stabilno, onaj jedan plik još nije puknuo. Ostali čirevi čini se da zarastaju. Riba jede, ima široke peraje nije potamnila, malo je tužna rekao bih.
U glavnom tanku sve pet.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Svibanj 13, 2009, 09:06:29 prijepodne »
Jadna neonkica - no, bolje da nije uginula uz diskusa...
Drago mi je da je on stabilno, a to što je tužan je vjerojatno jer mu je malen prostor i nema prijatelje...
Taj plik koji nije puknuo možda niti neće, ako su ovi se počeli zatvarati, znači da lijek djeluje, pa djeluje tako i na njega. Samo provedi liječenje do kraja, pa vidi, možda nakon 7. dana neće trebati više, ili možda još dvije - tri ture lijeka...to ćeš morati sam procijeniti!

Sretno!  :) :up:

Offline krco

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 16, 2009, 09:39:33 prijepodne »
Eto finila je i ova s happy endom za diskusa. Diskus je ozdravio, čirevi su se povukli, rane su zarasle a polako raste i škama Kolikogod su te rane ružno izgledale pri zamahu bolesti, lijepo se zatvaraju i počinje rasti nova škama, pa kad gledaš mjesta gdje su jučer bili čirevi ne primjećuješ da je na tom mjestu ikad bila neka rana.
Diskus zadovoljno pliva u skupnom tanku i jede ko blesav. Slike su u mojem 660 litara postu.