Srpanj 18, 2025, 06:44:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cijano ili....?  (Posjeta: 6727 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Cijano ili....?
« Odgovori #25 u: Svibanj 19, 2009, 17:28:13 poslijepodne »
Mislim da umjesto nitrat- sredstva bi bilo bolje da cesce mjenjas vodu.... Ostalo super  :up:

potpisujem tjedno bar 20-30% :up:

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #26 u: Svibanj 19, 2009, 17:48:35 poslijepodne »
promjeni jednom veliku količinu vode, tipa 50-75% i onda si praktički resetirao sistem, jer si izbacio sav višak makroelemenata, nakon toga probaj sa tjednim izmjenama vode i to što većom količinom.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #27 u: Svibanj 19, 2009, 20:31:10 poslijepodne »
Prije sam mjejnjal 20% vode svaka 10 dana, sada mjenjam 20% tjedno (9-10l, nemam veću kantu). Pri tome uvjek malo i posisam dno, al nikad na istome mjestu.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Svibanj 19, 2009, 22:05:44 poslijepodne »
Probaj radit veće izmjene vode, nije neki problem kupit još jednu kantu (na placu 10kn)ili dva puta praznit, jer recimo ja pri izmjeni moram mjenjat 200L tak da...  Vidjet ćeš velike pomake u akvariju već nakon dva tjedna.

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #29 u: Svibanj 20, 2009, 23:14:46 poslijepodne »
Onda sam ja krivo pročitao da velike izmjene mogu dovesti do neravnoteže u akvariju i do pojave međuostalim cijano..
Znači dobro je raditi tjedno jedno min. 30%?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #30 u: Svibanj 20, 2009, 23:31:18 poslijepodne »
Kad je dobra filtracija je 20 % dovoljno mjenjati tjedno, no sve ovisi o filteru (koliko materijala u odnosu na litrazu, koliki protok), kolicini riba, hrani... Ako se akvarij jace prlja treba vise mjenjati.

Da, postoje teorije da je dobro sto manje mjenjati vodu al to ovisi i o velicini akvarija. Ja da ne promjenim u malom Juwelu (54l) 2 tjedna vodu ili da ne mjenjam 30-tak % jako brzo bi sve bila velika bara jer je filter grozan i zbog male litraze se sve jako brzo "pokvari".

S obzirom da se CB hrani "otpacima", logicnije je za pomisliti kako ce nastati u akvariju u kojem se rijetko mjenja voda, a ne obrnuto.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #31 u: Svibanj 21, 2009, 16:07:25 poslijepodne »
ja mijenjam na 160 litara, akvariju dva puta sedmicno po 25 litara i nemam problema riba imam 16 komada ciklidni je akvarij nema bilja, i nemam problema akvarij je star 2 mjeseca voda je kako je prvi put nasuta takva je i dan danas, alge nema ni za lijeka niti je kad bilo..U vodu ubacim ponekad Aqua safe,malo soli i to je to
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Svibanj 21, 2009, 18:20:43 poslijepodne »
To je jedna trećina tjedno..pa zašto u onom priručniku piše 10% tjedno??

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #33 u: Svibanj 22, 2009, 16:48:03 poslijepodne »
u biti sve ovisi koliko ima viška nitrata koje biljke ne mogu iskoristit, u principu 10% sam mjenjal na početku i nije mi se pokazalo dovoljno sad mjenjam 20% i sve ok :up:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Svibanj 22, 2009, 17:22:48 poslijepodne »
ovisno naravno o tome kakav akvarij imaš, tolko je i vode potrebno mjenjat. Moj buraz, kad je držao ciklide, znao ne mjenjat vodu po nekoliko mjeseci. To naravno nije dobro, ali ništa se spektakularno nije događalo u vezi riba, samo je imao svakakve alge. Veće izmjene vode ne štete, naravno ako je voda tretirana sredstvom za pripremu. (ima o tome kako i zašto dosta u temi u kemiji). ja mjenjam 50% vode tjedno i to je po meni ok budući da imam biljni. Na taj način se makne večina makroelemenata koje sam dodao pri prignojavanju, a biljke nisu iskoristile. Istovremeno mičem hranu algama. CB ubiti i nije alga već bakterija, a nastaje najviše u akvarijima sa lošom cirkulacijom ili u cikliranju. Trebao bi češće usisavat dno. Česte izmjene vode teško da štete akvariju, jer mnogi ljudi imaju složene akvarije tako da im se stalno mjenja voda automatski s onom iz vodovoda, naravno ne u nekim bolesnim količinama ali svakodnevno da. Dal ćeš mjenjat 10,20 ili 50% je individualna stvar, al mislim da je neki minimum po meni 20% tjedno, što stvarno nije neki problem.

Offline Ace

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Svibanj 22, 2009, 18:56:57 poslijepodne »
Thanks Cigo :up: