Srpanj 27, 2025, 21:59:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoc - crna cupava  (Posjeta: 2755 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline čiovo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Pomoc - crna cupava
« u: Travanj 04, 2009, 22:06:50 poslijepodne »
Pozdrav,
davno prije kad sam startao aq imao sam malih problema sa crnom cupavom, i mislo sam da je problem riješen.....ali ispada da nisam  :nerv: Zadnjih para tjedana moje botije koje sam poklonio su mi totalno devastirale bilje i prije par dana sam primjetio da se crna razmahala po mom aq (doslovno u desetak dana) za sada samo opsjeda pozadinu koja je crne boje pa se i ne vidi, ali svi znamo koji je to vražicak i nece puno proči dok ne bukne. Inace aq je 100L srednje, do gusto zasađen (bilje se sada pocelo rekuperavati), parameti su više manje OK (u granicama normale), osim ph 7 i Co2 kojega prema JBL-u fali. Dodajem co2 preko elektronskog pomagala, EC i pro fito (ove dvije kemijice nisam u zadnje vrijeme redovito dodavao). Molim neke savijete za pomoc.....

i još nešto jel pomaže u ovim problemima UV lamap (isplati li se ona i služi li opcenito)

Hvala

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Pomoc - crna cupava
« Odgovori #1 u: Travanj 04, 2009, 22:29:30 poslijepodne »
pojačaj co2 i prekini prihranu sa profitom možda si više gnojil neg treba, a easy carbo ostavi u uptrebi i dodaj ga 3,5ml dnevno do 4 max i svijetlo ti svjetli kojiko i kakve lampe imaš i koliko watta

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 04, 2009, 22:33:44 poslijepodne »
hvala,

imam dvije lampe od 20W sa reflektorima, baš sam jucer gledao jedna ima ok 10 mjeseci, a jedna ok 6. Neznam tocno koje su. Preporucite mi neke dobre lampe. Gore 12 sati dnevno.

Hvala

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 04, 2009, 22:39:48 poslijepodne »
svjetlo je možda premalo, ovu lampu staru mjenjaj, smanji period osvjetljenja na 10 sati.

a lampe, ja imam tri od 15w na 54 litre, jedna je power glo, aqua glo i daily light.

sve u svemu nemoj ići ipsod 7000k kad kupuješ lampu, na svakoj ti piše kolika joj je toplina boja

i još neš zaboravil pitat filtracija?
« Zadnja izmjena: Travanj 04, 2009, 22:46:08 poslijepodne od cannibal »

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 04, 2009, 23:07:05 poslijepodne »
svjetlo je možda premalo, ovu lampu staru mjenjaj, smanji period osvjetljenja na 10 sati.

a lampe, ja imam tri od 15w na 54 litre, jedna je power glo, aqua glo i daily light.

sve u svemu nemoj ići ipsod 7000k kad kupuješ lampu, na svakoj ti piše kolika joj je toplina boja

i još neš zaboravil pitat filtracija?

filter TetraTec EX 600

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 04, 2009, 23:19:31 poslijepodne »
crna čupava ti je najčešće odraz nekonsistentnog CO2. špricaj ECom direkt po njoj i ubit ćeš je.

Prvi put čujem da ideju da se protiv algi borimo pojačanjem svjetla!? Cannibal!?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 04, 2009, 23:42:25 poslijepodne »
neznam za svitlo, ali sam se sad informirao po netu, vidim da je CO2 gazi bez greške, zanima me koliko pomaže dodavanje elektronskog co2 u aq i kolika bi bila vaša preporuka da dodajem EC dnevno u aq. Također me zanima pomaže li UV lampa što u aq (opcenito).

hvala

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #7 u: Travanj 05, 2009, 00:40:16 prijepodne »
daj ne diraj te lampe dobre su

po meni se cini nedostatak KNO3

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 05, 2009, 10:47:45 prijepodne »
pa ako ne uspijevaš podići CO2 na zadovoljavajuće razine onda je valjda dobra ideja da dodaš i EC. Za elektronski CO2 nisam ništa pozitivno pročitao, probaj malo pročačkati po stranim forumima.

Zanimljivosti radi, meni crnu čupavu ne jedu red cherry shrimp. Mislio sam da ću očistiti jedan anubias pa sam ga prebacio u akvarij sa kozicama, a ono ništa...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #9 u: Travanj 05, 2009, 10:54:32 prijepodne »
ako može,,, bit ću slobodan reći svoje iskustvo po tom pitanju, a u smislu friškog forumaša koji je sklon lupetanju. hvala.  ;)

- ja sam pročito nekakav savjet za otopinu 1/20 varikina-voda i u to namočio anubiase. činjenica je da su čupavke skroz poblijedile i otpadaju, a sad bumo vidili kak bu se to ev odrazilo na samu biljku. anubiase sam isprao, al brijem da sam trebo još... promijenio sam pola vode u akvariju.
 -?

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 05, 2009, 11:06:29 prijepodne »
ja u aq imam petnaestak kozica i vidio sam na svoje okice kako brste crnu cupavu, također su mi i sijamski algojedi aktivni, ali one samo ciste malde izdanke, ove koje su se razmahale to ne diraju. Na bilju nemam algi, pa ni na anubijasu. Dana mijenjam vodu (tako mi ide po protokolu) pa cu sa ovog dijela pozadine mehanicki ukloniti algu, jer se drži pri vrhu, tretirati redovito sa EC direkto na algu. Promatrati cu ovja CO2 ako ne pomogne ide boca.

hvala

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 05, 2009, 12:19:00 poslijepodne »
crna čupava ti je najčešće odraz nekonsistentnog CO2. špricaj ECom direkt po njoj i ubit ćeš je.

Prvi put čujem da ideju da se protiv algi borimo pojačanjem svjetla!? Cannibal!?

ne, mislil sam ak su lampe stare odnosno ak više nemaju onu efikasnost koju su imale na početku da može, znači može biti uzrok pojavljivanja algi, upravo zbog toga što bilkjke nemaju dovoljno svjetlost za fotosintezu.

niti sam reko da pojača svjetlost, nego sam reko da ssa 12 sati smanji na deset

bilo bi dobro kad bi se post čital a ne napamet govoril :down:

a malky, lampe nisu dobre znam iz iskustva jer sam s tak starim lampama i tak malom wattažom imal probleme :up:

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #12 u: Travanj 05, 2009, 14:43:50 poslijepodne »

a bas treba napravit kontra, u stvari nista ne dirat s vremenom osvjetljenja

moj od 120l ima 2x20w i osvijetljen je 12h, a on da pojaca rasvjetu onda bi trebao smanjit period osvijetljenja

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 05, 2009, 14:54:36 poslijepodne »

a bas treba napravit kontra, u stvari nista ne dirat s vremenom osvjetljenja

moj od 120l ima 2x20w i osvijetljen je 12h, a on da pojaca rasvjetu onda bi trebao smanjit period osvijetljenja

onda je ovdje neko lud,a tvoj vjerojatno ima drugačiji tretman nego njegov i ti sigurno nemaš problem s algama i daješ bilju sve kaj treba, a algama oduzimaš, prema tome, čiovo pojačaj još vrijeme osvjetljenja na 13 sati i vadi van koju lampu
« Zadnja izmjena: Travanj 05, 2009, 14:59:54 poslijepodne od cannibal »

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #14 u: Travanj 05, 2009, 22:31:59 poslijepodne »
pa cekaj malo, nije tu problem u lampama nego u nedostatku neceg drugog.

stvarno mi nije jasno kud si zapel s tim lampama

Čiovo: nigdje nisam procitao da dajes makroelemente? kaj je s tim?

Offline čiovo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 05, 2009, 22:43:25 poslijepodne »

može li savijet što i koliko da dodajem ja dajem samo EC i profito i to je to. Što mi vi još preporucate.!!! I ako netko zna, jer mi nitko njije odgovorio, isplatili se imati UV lampu.

hvala Vam

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 05, 2009, 22:47:29 poslijepodne »

Iz ovoga što si napisao, ispalo mi je da savjetuješ da se pojača svijetlo ali smanji fotoperiod. Sad kad si objasnio jasno je šta si mislio, nije nikakvo napamet pisanje bilo.

Čiovo, oko UV lampi nemam iskustva sorry.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Malky

• Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #17 u: Travanj 05, 2009, 22:54:14 poslijepodne »
za UV lampu nemam kaj reci jer nikad je nisam koristio, a kaj se tice gnojenja mozda da probas PPS-Pro metodu gnojenja ak ti odgovara

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 06, 2009, 06:06:13 prijepodne »
pa cekaj malo, nije tu problem u lampama nego u nedostatku neceg drugog.

stvarno mi nije jasno kud si zapel s tim lampama

sve 5 malky, ovo moje forsiranje objašnjeno je u slatkovodnoj.

možda se previše igram sa strpljenjem moseratora :up:

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
« Odgovori #19 u: Travanj 06, 2009, 09:34:41 prijepodne »
Ne diraj lampe to je dobro, gnoji dnevno sa max dozom EC, ne moraš špricart direktno na alge(možeš ako ti se da ali nije potrebno), nemoj pretjerivat sa EC radi kozica. Ovo je kod mene provjereno palilo za tjedan dana sigurno ide iz akvarija.
Što se tiče UV lampe ja sam je dugo izbjegavao ali sam prije 3 tjedna počeo novi sistem gnojenja i zaradio zelenu vodu koje se nisam mogao riješiti tako da sam kupio jedan polovni filterić koji u sebi ima UV lampu i u roku 3 dana(po 6 sati zajedno sa svjetlom) je razbistrila vodu.
UV lampa je koristan dio opreme ali nije i neophodan, istina je da neke stvari može jako pojednostaviti.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 06, 2009, 10:39:15 prijepodne »
evo mene opet, jučer mi je bil čudan dan pa sam malo zahebaval po forumu, isprike, a sad ozbiljno :up:

svi se mi nekak il nikak borimo s tim algama, dal je to ec direkt il max doza, pojačavanje co2, zamračivanje i sve ostalo kaj uključuje borbu protiv ovih dosadnih stvari (mislim one su normalne svugdje, sam kaj ih nije lijepo vidjeti u akvariju)

Sad se postavlja pitanje koje nikako da svi mi dobijemo odgovor, činjenica jest da je to splet svih neželjenih faktora koji se događaju u tankovima, al kak se uspješno borit, ne mislim kuartivno, nego kak dovesti aq u stanje da do toga ne dođe, mislim na preventivu.

evo danas sam ozbiljan i neću više izvodit gluposti, osim možda na bla bla forumu.

sve preporuke su dobro došle ne samo za mene nego i za sve nas, vjerujem i starije akvariste koji možda imate tu i tam prodor algi :up:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #21 u: Travanj 17, 2009, 10:38:37 prijepodne »
apsolutno nikakvog smanjenja crne čupave kod mene u akvariju nema, a koristim Easy Carbo više mjeseci. mislim da je easy carbo bačen novac i farsa. kaj je najžalosnije, kupio sam više flaša od pol litre, a jednu sam potrošio. mislim da ih više neću koristit.

kad sam redovito ubacivao Tetrine preparate, nije bilo nikakvih algi, a sa EC su se još više razmahale...  :down:

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #22 u: Travanj 17, 2009, 14:45:49 poslijepodne »
kad sam redovito ubacivao Tetrine preparate, nije bilo nikakvih algi, a sa EC su se još više razmahale...  :down:

Razlog nije EC... Mozda su sad biljke uspjele potrositi svo hranjivo, i eto nas kod disbalansa, tj. nedostatka necega, sto opet pametne alge okrenu u svoju korist...

Za "przenje" crne cupave preporucam spricanje direktno po algi iz sprice. :up: Garantirano ce popustiti... :clown:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline razorblade

• baniran
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Svibanj 04, 2009, 14:09:24 poslijepodne »
Pričate svi o PRŽENJU crne čupave alge DIREKTNIM ŠPRICANJEM NA ALGU EC-om?! Hm...budući da se EC pojavio tek unazad nepune 2 godine kod nas, može li netko čovjeku reći kako da se toga riješi tj.kak se to dalo riješiti do prije koju godinu? Baš me sad to jako zanima.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #24 u: Svibanj 06, 2009, 13:24:01 poslijepodne »
Nekad su je rjesavali hidrogen peroksidom, a nekad i varikinom ili nekim klornim pripravkom iz kuhinje/kupaone (npr. domestos). :roll:
Tuzlanka u Sarajevu