Srpanj 10, 2025, 08:41:52 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mrijest skalara  (Posjeta: 12946 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline banfa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Mrijest skalara
« Odgovori #50 u: Listopad 11, 2004, 10:31:00 prijepodne »
Evo napokon je mrijest uspio ,stotinjak malaca je proplivalo oko roditelja i ljudi to je velieanstven prizor,eak i kad sam ih hranio samo jedan roditeljkrene na hranjenje dok drugi euva malce.

Problem sa malcima se je pojavio 4 dan nakon što su proplivali,jednostavno se je broj malacapoeeo smanjivat tako da neznam dali su ih roditelji pojeli zbog stresa ili sam ih prehranio sa artemijom i mikrocrvimapa su uginuli ,a roditelji su samo poeistili trupla iz akvarija ,na kraju sam maknuo roditelje u zajednieki akvarij,a preostalih 15 malaca prebacio u 9 litarskiu kojem su bili mali gupiei koji su sad vea 3 tjedna stari i dobro napreduju,mali gupiei su završili u mrijestilišnom 72 litarskom.

Bilo je pretumbavanja ovaj vikend,nadam se da ae preostalih 15 malaca skalara preživjeti,vidjet aemo.

Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline miran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Mrijest skalara
« Odgovori #51 u: Listopad 11, 2004, 10:51:00 prijepodne »
Ista stvar kao i kod mene
Zagreb / Hrvatska

Offline Buggy

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #52 u: Listopad 11, 2004, 20:14:00 poslijepodne »
Kako razlikujete mužjaka i ženku skalara.Ja imam 2 šlajer skalara i mislim da su istoga spola
Sve su ribe jednake ali su neke jednakije od drugih...

Offline banfa

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #53 u: Listopad 11, 2004, 23:02:00 poslijepodne »

Vrlo teško dok ne do?e vrijeme mrijesta,jednostavno skužiš po njihovom ponašanju udruženo teroriziraju ostatak puaanstva u akvariju bez kompromisa a oni se me?usobno ne tuku.Par dana prije mrijesta zajedno poenu eistiti odre?enu površinu ako imaš bilje u akvariju onda je to najeešae list.Prije mrijesta mužjak izbaci papilu a ženka legalicu .Proeitaj Hrvojev elanak o uzgoju.Neki kažu da možeš skužiti i po obliku glave mužjak ima ravnije dok ženka zaobljenije eelo .Ako su ti duže vrijeme zajedno a nema ovih pokazatelja u ponašanju onda imaš dva mužjaka.

Offline banfa

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #54 u: Listopad 19, 2004, 15:43:00 poslijepodne »
Samo da vas izvjestim da preostalih 15 malaca je još uvijek živo danas im je 12 dan od kad su proplivali,u me?uvremenu su se roditelji ponovno izmrijestili u zajedniekom akvariju na listu,te sam jednostavno odrezao list i stavio ga u kotilicu veai dio je uhvatila plijesan,ali jedan dio je uspio. Danas su se pojavili repiei tako da ae biti još skalara, vidjet aemo kako ae sve završiti.

Offline banfa

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #55 u: Listopad 22, 2004, 16:57:00 poslijepodne »
Malci su proplivali tako da imam 20 novih malaca a 14 starije braae još uvijek je ok ,tako da braaa sad dijele 10 litarski akvarij ,s tim da su mla?a braaa i sestre smještena u kotilici.

Offline damjan

• Punopravni član
  • **
Mrijest skalara
« Odgovori #56 u: Listopad 23, 2004, 02:45:00 prijepodne »
Banfa...probaj ovo, kaj ti buma sad isprieal. Skalare sam razmnožaval punih 4 god. I slažem se sa svima kaj ti je društvo ispriealo...jedino kaj sam primjetil je to da imaš problema sa plijesan. Eto, kad su moji skalari pustili ikru (neovisno u kojem dijelu dana) ostavio sam ih do gašenja svjetla zajedno pa im onda uzel ikru u poseban akvarij. E, sad...tu ikru (najeešae je bila na listu) stavio sam na vrh akvarija (nekak prievrstiš list), a ispod lista staviš onaj kamen (nemrem se sjetiti kak se toeno zove) kroz koji idu mjehuriai zraka (znaš na kaj mislim) i usmjeriš da ti mjehuriai idu po ikri (ko da ih cijelo vrijeme peru)...i vjeruj mi...od plijesni niti P. Probaj molim te to napraviti...pa me obavijesti kaj se dešaava.

Offline banfa

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #57 u: Listopad 27, 2004, 10:54:00 prijepodne »
Kako to misliš da list okrenem naopaeke da je ikra prema dole te da mjehuriei direktno udaraju po njoj ili da udaraju po listu odozdola.

Inaee malce iz kotilice sam pustio da budu zajedno sa starijom braaom što se starijoj braai nije svidjelo pa su pridošlice jednostavno poubijali makar je razlika izme?u njih bila samo dva tjedna starosti.Ciklidi su ciklidi vea se od najranijeg djetinjstva bore za teritorij.Sada je u kotilici vea novi list sa ikrom i vea su se pojavili repiei.Vidjet aemo koliko ae biti malaca, ovaj put je manje plijesni ,ali vjerojatno je ne bi bilo da sam list okrenuo naopaeke što nisam skužio iz Damjanovog savjeta vea je raspršivaabacao mjehuriaeu list odozdola što je pretpostavljam greška.

Offline damjan

• Punopravni član
  • **
Mrijest skalara
« Odgovori #58 u: Listopad 27, 2004, 12:59:00 poslijepodne »

Tako je banfa...ikra mora biti okrenuta prema dolje (neae pasti na dno...a ako i koja hoee ta bi ionako propala) i da mjehuriai tuku direktno po njoj. Što se tiee spajanja mladih i starih riba...na to zaboravi. Uvijek aeš imati gubitke ak buš to radil...ja sam npr. za mrijest skalara koristio 5 akvarija. Selio ribe ovisno o velieini i zapamti...svi moraju imati istu vodu. E...a nju sam pripremao u 400 L akvariju. Ne moraš to raditi...ja sam došao toliko daleko da radi isplativosti nisam smio ništa prepustiti slueaju....

ŽELIM TI PUNO SREAE

Offline marin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • www.opg-sagi.com
Mrijest skalara
« Odgovori #59 u: Listopad 28, 2004, 07:29:00 prijepodne »
BOK, JA IMAM PET KOMADA U AKVARIJU, PRIMJETIO SAM DA SU SE DV PARA MALO ODVOJILA I SAD SE JEDAN SAM SKRIVA U BILJKAMA. ALI OVI PAROVI NE PODUZIMAJU NIKAKVE RITALE DA SE PAERE VEA SAMO JEDAN TJERA SVE IZ SVOG TERITORIJA. KAJ BI IH MOŽDA TREBAL IZDVOJITI U DRUGI AKVARIJ DA BI ZAPOAELI PARENJE?
tkopod drugim jamu kopa sam u nju pada

Offline banfa

• Punopravni član
Mrijest skalara
« Odgovori #60 u: Listopad 28, 2004, 08:43:00 prijepodne »
Nemoraš ih izdvojiti,kad budu spremni oni ae krenuti,bilo bi dobro da im omekšaš vodu ja sam svojima miješao pripremljenu vodu sa destiliranom. Ako skalari u paru teroriziraju ostatak pueanstva to znaei da su stupili u brak ako ne možda se radi samo o borbi za teritorij.Neznam koliki imaš tank ,ali za pet komada bi trebao imati 200 litara da bi svaki našao svoj kut.Ako imaš uvjete da ih izdvojiš u drugi tank bilo bi svakako preporueljivo,inaee ae se konstantno fightati.Kad se upare moraju se uhodati u cijeli proces tako da ti prvih par mrijestova možda i neae biti uspješno.

Offline marin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • www.opg-sagi.com
Mrijest skalara
« Odgovori #61 u: Listopad 28, 2004, 17:57:00 poslijepodne »
ok hvala banfa
tkopod drugim jamu kopa sam u nju pada