Srpanj 18, 2025, 19:40:40 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Razmnožavanje zebrica  (Posjeta: 9478 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bopacak

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Razmnožavanje zebrica
« u: Listopad 06, 2004, 20:00:00 poslijepodne »

Ovako stoje stvari, akvarij cca 60-70litarau kojem au probati razmnožavatizebrice. To ae ujedno biti i pokazni tank, napravio sam umjetnu stjenu,stavit au pjesak ibilje.Dajte mi molim vas nekoliko savjeta da poenem.

Imam i par pitanja:

Kakva voda, temperatura, i Ph?

Koju biljku stavit na dno da sakrije ikru?

Moram li parove odvajati, ili mogu biti sa ostalim zebrama?

Kako raspoznati spolove?

Neki link ako neko slueajno ima bi pomogao. Pa, pomagajte.Edited by: bopacak

Offline bopacak

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #1 u: Listopad 06, 2004, 20:02:00 poslijepodne »

Zaboravio sam da cu u akvariju imati samo zebre, i to jato od kojih 15-20 riba (To nije previše ili?), i koriae (5-7kom).

To je OK?

Offline Jasmina

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #2 u: Listopad 06, 2004, 21:13:00 poslijepodne »

To ti je možda malo prevelik akvarij za razmožavanje. Neka se izmrjeste u manjem, pa ih zatim prebaci u taj veai.

Ja sam svoje razmnožila u 7-litarskom akvariju, pez podloge. Temp. oko 26°C, pH 7, tvrdoaa 10°dH. Napravila sam "vreau" velieine akvarija od mrežice, tako da ikra može proai kroz nju i pasti na dnu, a ribe ne mogu do nje da je pojedu. (ikra je velieine oko 1 mm). Svakako stavi barem 2 mužjaka na jednu ženku da ti sva ikra oplodi.

Raspoznati spolove je lako: mužjak ima žuto (zlatno) tijelo izme?u plavih pruga, a ženka srebrno i puno je deblja.

Malci se izlegnu 24 - 28 sati nakon mrijesta i zalijepe se na staklo. Za 2-3 dana proplivaju pa ih poeni hraniti (što sitnijom hranom) i stavi neki spužvasti filter.

Sretno...
Okomito plivanje je pola puta do plivanja naopako
Moto

Offline sax

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #3 u: Listopad 06, 2004, 21:52:00 poslijepodne »
koliko mozes dobit mladih od jednog mrijescenja [sa recimo te tri ribe kako tii preporucas)?
I koliko im je potrebno da dodju opet u kondiciju za novo mrijescenje?

Offline bopacak

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2004, 08:32:00 prijepodne »
A, jel mogae da ih mrjestim sa ostalim zebrama, u tom akvariju?

Offline Jasmina

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2004, 16:18:00 poslijepodne »

Ot kada miješam vodu iz RO sa vodovodnom (to zanaei da mi je mekša), svako mi se jutro mrijeste u zajedniekom, a kuliji i pande dolaze omrsiti brk svježim kavijarom. Znaei, može i zajednieki (mješoviti). Eak se i preporueuje staviti više zebrica. Omjer je 2 muška na ženku, jer jedan ne može baš oploditi svu ikru. Ako nemaš taj omjer, nema veze. Ženak izbaci cca 300 jaja. Dobro, neka znaju propasti i sl... Maloprije sam mrijestila 1ž na 1m i dobila 50 malaca. Moglo ih je i više, tak se potrefilo.

Sada au vam skopirati tekst koji pripremam za nove stranice koje bi bile namijenjene prvenstveno poeetnicima... Još su u realizaciji. Tamo spominjem mrežicu, pa možeš tu mrežicu koja ima obujam cca 10-ak l prikaeiti na veai akvarij, kao onu kupljenu kotilicu za živototke. Ne znam više jesam li u tekstu napisala da ne volim kod takvog mrjesta kameneiae jer ikra upadne izme?u i tako neku malci zaglibe i ne na?u izlaz pred tim (njima) divovskim kamenjem.

Evo tekst:
Brachydanio rerio (zebrica)

Ova je ribica odliena za poeetnike, jako je tolerantna na razne uvjete, dinamiena je i brzo pliva pa ju je zanimljivo gledati. Za vrijeme hranjenja prva je i vrlo se brzo, gotovo u impulsu zaletava u površinu i u nekoliko navrata uzima hranu.

Ženke imaju punija i srebrna tijela sa tamnoplavim vodoravnim prugama, dok su mužjaci vitkiji i umjesto srebrne boje tijela imaju zlatnu.

Razmnožavanje:
Njih je zaista lako raznožiti. Potrebnno je imati mali akvarij (ja imam 7 l), sa spužvastim filterom. Temperatura neka je 28 stupnjeva, voda meka, Gh nizak (no mrijestit ae se oni i u malo lošijim uvjetima). Na dno akvarija stavite mrežicu izdignutu od dna barem pola cm, kako bi ikra došla do dna a sprijeeila zebrice da ju poslije mrijesta pojedu. Možete staviti i klikere, ikra ae upasti izme?u njih. Ja osobno koristim "košaru" koju sam napravila od (nemojte se smijati) mreže za fasadu, možete ju kupiti u svakom duaanu gra?evinskim materijalom, cijena joj je cca 7 kn/metar. Ribe plivaju u njoj, a ikra odlazi na dno. Na žieani obrue zašila sam spomenutu mrežu u obliku košare i tako zataknula na vrh akvarija.

Na svaku ženku dolaze dva mužjaka koko bi se oplodila sva ikra, no ako imate samo jednog, može i tako. Mrijest se odvija ponekada odmah, ali najeešae u zoru sljedeaeg dana i traje nekoliko sati. Mužjak natjerava ženku, ona se pravi nedostupnom, pa naposlijetku popusti, on se treska uz nju i dok ženka polaže ikru mužjak ju oplo?uje.

Sada kapnite sredstvo protiv gljivica i plijesni. Izvadite odrasle ribe jer ae jesti i malce.

Moto

Offline bopacak

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2004, 23:11:00 poslijepodne »

A ako se napravi jedan odvojeni dio u akvariju za mrijest kao na slici, s tim da se stavi ona mreža za komarce nadno da ikra propada, a sa strane staviti istu takvu mreživu koja bi odvajala 2 mužjaka i ženku od ostalih? Ili, da se stavi samo pregrada, pa kad se ribe imrjeste,ikru ostavim na tom mjestu, a roditelje preselim u drugi dio? Koja je bolja solucija? Inace hvala Jasmina na ovim savjetima, puno mi pomažu.

Offline Jasmina

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #7 u: Listopad 08, 2004, 11:03:00 prijepodne »

Bolja ti je mreža za fasadu jer ima veae rupice i neae se dogoditi da dio ikre ostane izme?u rupica one za komarce.

Pregraditi nemoj jer ni najsitnije rupice neae biti nikakva prepreka mališanima koji su zaista minijaturni, da odu do velikih!

Ak si blizu ZG-a odi u baumax i tamo kod ribica imaš puno raznih akvarija, samo staklo i nisu skupi. Kupi cca 10-litarni, to ae ti biti negdje oko 50 kn i spužvasti filter. Njega (filter) bolje kupi u Ipercoopu (king cross) jer do?e 35 kn, a u Baumaxu je 60. Obieni filter ne smiješ jer ae u sekundi posisati i ikru i malce.

Da bi izbjegao dodatne troškove (grijae i pumpica) stavi spomenuti akvarijeek da pluta u velikom, tako ae voda biti zagrijana. Kupi i (do?e par kuna, možda si dobio i sa svojom pumpom za zrak) T-razvodnik, pa jedan kraj ostavi svojima a na drugi prikopeaj filtereek.
Moto

Offline Jasmina

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #8 u: Listopad 08, 2004, 11:06:00 prijepodne »
Isuse Bože, kak si uspio toliko puruka nabiti u nepuna 2 mjeseca? A ja sam mislila da ja stalno visim ovdje
Moto

Offline bopacak

• Punopravni član
Razmnožavanje zebrica
« Odgovori #9 u: Listopad 09, 2004, 00:44:00 prijepodne »

Onda mi je jednostavnije da umjesto rupieaste mreže stavim staklo. Ili?

Poruke se nabijaju kad postavljaš pitanja poput ovih.