Kolovoz 02, 2025, 20:51:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Botia, plecostomus, nebjašnjiv pomor  (Posjeta: 1498 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trpimirovich

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
Botia, plecostomus, nebjašnjiv pomor
« u: Rujan 07, 2008, 19:33:05 poslijepodne »
Trebam pomoć. U nazad tri mjeseca imam doslovce pomor u akvariju. Prvo su uginule tri prekrasne botie i to u razmacima od 2 dana. Legnu na bok, strašno brzo dišu i uginu. S vanjske strane sve ribe izgledaju zdravo, bez ranica, bez mutnih peraja, bez ikakvih pokazatelja da su bolesne. Nakon tri tjedna skalar isto tako, legao na bok i brzo disao pa uginuo. Sumnjao sam na crijevne parazite hexomitoze, no nisam ni na koji naćin potvrdio da je to to. Zamijenio sam i vodu, i u tri faze liječio svim mogučim Tetra lijekovima, i onda se ništa nije događalo tri mjeseca sve dok jučer nakon što se umirio na tri dana nije uginuo plecostomus od 18cm koji je u akvariju živio već 4 godine. Jedino što sam primjetio je standardno za bolesnu ribu: spuštene peraje, gubitak apetita, končasti izmet bijele boje, ne reagiranje na kuckanje po staklu akvarija... Jednostavno ne znam što više da radim s akvarijem. Inaće u akvariju su i pandice, platidoras, synodontis, botie, skalari i lemon tetre, ima i panaqua nigrolineatus i ancistrus inspector. Sada je i inspector izgubio bilo kakvu želju za hranom a ima i zaljepljenj peraje (spuštene). Ne znam više što i kako, a svake uginule ribe mi je jako žao jer je puno truda uloženo u akvarije! Hvala unaprijed na odgovorima i savjetima!

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Botia, plecostomus, nebjašnjiv pomor
« Odgovori #1 u: Rujan 07, 2008, 20:00:46 poslijepodne »
Mogla bi biti hexamita -?.

Nju je najbolje liječiti metronidazolom (npr. medazol u ljekarnama).

Kod hexamite se zna dogoditi poremečaj ravnoteže, riba se skriva, sluzavi izmet...Riba ju može nositi mjesecima dok se ne razmnoži.

Ovaj antibiotik je dosta jak, pa ga nemoj upotrijebiti ako nisi siguran u dijagnozu. Doziranje je 1 tableta (250mg) na 50l vode.

Inače hexamitu možeš dokazati jedino ako se uginula ribica secira... -?

I da, je li izmet konstantno takav?
« Zadnja izmjena: Rujan 07, 2008, 20:03:57 poslijepodne od Ribač »

Offline trpimirovich

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • trpimirovich design studio
« Odgovori #2 u: Rujan 07, 2008, 22:06:41 poslijepodne »
Nije, normalno je sve. Plecostomus mi je uginuo, jedino je on imao takve simptome ali je on i bio najveci pa se sve lijepo moglo vidjeti. Sada promatram akvarij i vidim da platidorus non stop kruži kao i obično, ali se zadržava na ulazu čiste vode iz filtera (Tetra 600). Primjetio sam da se i botia češka o drveče i lišće, ali ne vidim nikakve točkice da bi bila ihtioftirijaza. Ne sjećam se kada sam u svom akvariju zadnji puta vidio ihtioftirijazu. Cory albino je uginuo isto prije 5 dana, a na njemu su se vidjele crveno krvave škrge! Mogu li biti nekakvi paraziti na škrgama koje ne vidim?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 07, 2008, 22:19:36 poslijepodne »
Paraziti na škrgama su vidljivi. Da li si kontrolirao vodu? Škrge znaju biti crvene od trovanja.

Ako se češkaju moguće da imaju crijevnog parazita, on se isto liječi medazolom. Moje su se ribice grozno češkale dok su ga imale i kakale su bijeli končasti izmet.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Rujan 08, 2008, 08:48:09 prijepodne »
mislm da je pod hitno potrebno kontrolirati vodu...toliki pomor je sigurno uzrokovan nečim smrdanim u vodi....
a ako kakaju bijelo končasto - problem je sa crijevnim parazitima - dakle, liječiti medazolom, ali ODVOJI (sorry kaj galamim) oboljele ribice u karantenu!