Srpanj 16, 2025, 19:32:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: povišen pH  (Posjeta: 2233 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alleszusammen

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
povišen pH
« u: Lipanj 07, 2008, 18:12:45 poslijepodne »
danas kad sam testirala vodu primijetila sam da se pH s uobičajenih 7 povisio na 7,5. ostale vrijednosti su kao i prije: nitrati oko 10, nitriti 0, GH oko 10, KH 6.
na  anubiasima  se u zadnje vrijeme hvata kamenac (crne, tvrde točkice i mrljice). nakon računanja po onoj tablici, u akviću očito nedostaje CO2. ako dodam easy carbo, hoće li to spustiti pH i spriječiti daljnje nastajanje naslaga kalcita na anubiasima?
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: povišen pH
« Odgovori #1 u: Lipanj 07, 2008, 22:34:32 poslijepodne »
nemam iskustva s easy carbo, vjerujem da će ti se javiti netko od kolega...ali ph relativno lako smanjiš dodavanjem treseta u vodu (tekućeg) ili par dana u filter (kao odličan filter materijal)...čak nije loše, ako ti je inače voda takva, imati stalno treset u filteru (granule, prah, smrvljeni...ima ga svakakvog...)

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #2 u: Lipanj 08, 2008, 10:54:39 prijepodne »
Koliko sam ja primijetio (a imam co2 tester) easy carbo ti ne smanjuje ph. Prije uvođenja CO2 sam stavio CO2 tester, a korstio easy carbo, i tek po uvođenju CO2 se ph spustio.

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #3 u: Lipanj 08, 2008, 11:21:15 prijepodne »
da prema tablici ti je količina CO2 premalena....... i zapravo bi bilo dobro da si napraviš neki CO2 reaktor.... pa da ti se pH spusti na 7....... a EC ti neće spustiti pH........

a koje testere koristiš??? kakav ti je akvarij??? kolko imaš biljaka??? ako nemaš puno biljaka onda nema smisla da stavljaš CO2......

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 08, 2008, 11:52:25 prijepodne »
akvarij je rio 180, testeri su aquavitalovi. ima poprilično biljaka, sve dobro uspijevaju jedino imam taj problem kod anubiasa :D
hm, pa šta nije easy carbo isto co2?
a recimo kombinacija easy carbo i dodavanje treseta? ne bi htjela previše spustit taj pH, max do 7 ( u akvariju imam i gupije, a ostalima paše do 7), a i ne bi htjela da se razina svega mijenja svako malo, da ne šokiram ribice -?
zg centar

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #5 u: Lipanj 08, 2008, 12:24:32 poslijepodne »
mislim da se sastav EC zapravo niti ne zna...... a nije isto što i CO2....... EC je očito ugljik ne znam s čim u spoju, koji je u tekućem obliku....... a CO2 znaš što je i on je u plinovitom stanju....... pokazalo se da biljke puno bolje rastu uz CO2....... a EC nije toliko dobar...... čak ga neke biljke niti ne podnose koliko sam vidio prema iskustvima drugih kolega........

možeš staviti i treset i CO2......... treset ne spušta tako jako pH....... morala bi ga stvarno jako puno staviti da bi ti spustio pH drastično........ tako da nemaš straha da ćeš ga previše spustit s tresetom... a ako hoćeš možeš staviti i treset i EC........ ali mislim da EC ne spušta pH  -? :question:........
« Zadnja izmjena: Lipanj 08, 2008, 12:27:03 poslijepodne od Boby »

Offline alleszusammen

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 08, 2008, 18:57:31 poslijepodne »
ništa, probat ću s tresetom.
a o načinu uvođenja co2 ću još razmislit,easy carbo ili u plinovitom stanju. znači nema šanse da gupijima nešto bude radi treseta?
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Lipanj 08, 2008, 19:38:17 poslijepodne »
ne brini, treset vrlo sporo smanjuje vrijednosti, pogotovo ako nema uz sebe CO2, dapače, a uz to, ako staviš ga u filter, bude odličan materijal za filtriranje
samo budi oprezna s tekućim (doziraj po uputi točno), ako njega nabaviš

Offline ribovlasnik

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #8 u: Lipanj 08, 2008, 19:45:44 poslijepodne »
Slažem se sa Boby-em, i ja bih stavio CO2 reaktor (boca pod pritiskom), ne DIY bocu sa kvascem (em se namučiš, em varira). To će ti bit ok i snizit će ti ph.
Zagreb, Kvatrić