Srpanj 25, 2025, 09:47:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Riblje ponašanje - riba tjelohranitelj?!?  (Posjeta: 5762 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Timi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Riblje ponašanje - riba tjelohranitelj?!?
« u: Travanj 06, 2008, 09:44:49 prijepodne »
Ovako stoji stvar: imam akvarij oko mjesec dana, unutra je do nedavno bila jedna jedina zlatna kometa. Vrlo vesela ribica, neprestano je plivala po akvariju tamo-vamo, kao da trenira za maraton. Kad bismo kucnuli po staklu i stavili na staklo prst, dolazila bi. Pri hranjenju bi odmah pohitala kao da nije jela mjesec dana, a jela bi i iz ruke.

E sad, od prije nekoliko dana akvarij je dobio novog stanovnika - kineskog algojeda. Prvi dan su obje ribe bile malo preplašene, ali već slijedeći dan su se "upoznale" i priviknule jedna na drugu. Od tada su neprestano zajedno. A kometa je potpuno promijenila navike i ponašanje. Stalno se drži algojeda i prati ga gotovo u stopu. Zajedno plivaju, dok algojed "čisti" staklo kometa je uz njega, a kad se algojed skrije pod panj (našao si je jedno mjesto koje mu odgovara), kometa "sjedne" na ulaz u algojedovo skrovište i gotovo da ne mrda od tamo, sve dok ovaj ne odluči izaći van. Čak više ne reagira na kucanje i prst na staklu, niti više ne juri odmah na hranu. Rekao bi čovjek kao da stalno pazi na ovog malca i kao da ga čuva. Jednostavno nemam objašnjenje za ovu promjenu u ponašanju.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Riblje ponašanje - riba tjelohranitelj?!?
« Odgovori #1 u: Travanj 06, 2008, 11:54:15 prijepodne »
Večina ribljih vrsta ne voli biti sama. U društvu im je zabavnije, a i osječaju se sigurnije.

Offline stardustnina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Travanj 06, 2008, 12:57:41 poslijepodne »
Pa evo ako ti sta pomaze, moje dvije zlatne se stalno drze skupa, plivaju zajedno, a u akvariju je jos jedan teleskop i dva mala cistaca. Bas sam primjetila da se druze, mozda su bracni par... :) :)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Travanj 06, 2008, 13:39:10 poslijepodne »
Si ti to malko ljubomoran? Mislim nisi joj vise interesantan... :D

Ma pusti ih da se druze... Konacno ima nekog prijatelja sa perajicama...

Neka im je sretno... :-*
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 06, 2008, 13:57:44 poslijepodne »
Si ti to malko ljubomoran? Mislim nisi joj vise interesantan... :D

Ma pusti ih da se druze... Konacno ima nekog prijatelja sa perajicama...

Neka im je sretno... :-*
Iskreno, pomalo i jesam ljubomoran.  :D
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 06, 2008, 17:34:24 poslijepodne »
Zlatne su jaaaaako društvene ribice! Moje se komete ne odvajaju! ;D Ne bi bilo loše da nabaviš još jednu kometu! Sigurno je bila usamljena! :D

A što se ljubomore tiče...vidjet ćeš kad ih bude više da su još zanimljivije! :)

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 06, 2008, 17:42:35 poslijepodne »
Moja jedna kometa obožava puža! A čak nema ni peraje, tak da me ne čudi... :D

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 06, 2008, 17:42:43 poslijepodne »
O, pa definitivno je u planu još jedna zlatna, to je od početka plan. Kinez je "pao" zbog algi koje su mi se počele skupljati, a ispalo bolje nego sam očekivao. Nisam mislio da je to tako živahna i vesela ribica. Danas smo se malo izvalili poslije ručka i gledamo ih, ma živi cirkus kako su se igrale. Nisam to baš tako očekivao, budući da su različite vrste. Ali eto, imam još puno za učiti.  :)

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 06, 2008, 17:45:29 poslijepodne »
Onda super! Drago mi je da se slažu! ;D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Travanj 06, 2008, 21:53:10 poslijepodne »
Lijepa priča! I potpuno očekivana! Zlatice su zaista društvena biča i totalno je nepravedno imati samo jednu u akvariju! Tvoja je sad dobila malenog kompića i presretna je zbog toga....i ne treba joj neki veliki tip koji samo lupa po staklu i krevelji se  ;) :D....
No, bez obzira na sve, svakako planiraj barem još jednu zlaticu kao društvo sadašnjoj! A ni algojediću ne bi smetalo društvo! Neki misgurnusić, recimo, da čisti dno, a ovaj če ostalo... I, svakako pazi na temp vode! Algojedići su u stvari toplovodni, dakle, niže temperature koje zlatici neće naškoditi, mogle bi biti fatalne!

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 06, 2008, 23:12:52 poslijepodne »
Moj Plahi (pleco), budući da ne može dobiti još jednog plecu uživa u društvu puža. Zajedno spavaju, zajedno idu na posao, budi ga ujutro ( lupka ga repom da idu čistiti) Brani ga od ostalih ribica ( sve ih rastjera), čisti mu kućicu...i tak...Uglavnom jako se vole. Najbolje mi je dok su ribice dosadne Plahom, pa puž trči u pomoć ( al ne stigne) :D :D :D

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Travanj 06, 2008, 23:21:26 poslijepodne »
 :D :D :D bravo maleni!
a da nam malo uslikaš to?

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 06, 2008, 23:24:48 poslijepodne »
Budem! :D

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 07, 2008, 07:22:08 prijepodne »
Lijepa priča! I potpuno očekivana! Zlatice su zaista društvena biča i totalno je nepravedno imati samo jednu u akvariju! Tvoja je sad dobila malenog kompića i presretna je zbog toga....i ne treba joj neki veliki tip koji samo lupa po staklu i krevelji se  ;) :D....
No, bez obzira na sve, svakako planiraj barem još jednu zlaticu kao društvo sadašnjoj! A ni algojediću ne bi smetalo društvo! Neki misgurnusić, recimo, da čisti dno, a ovaj če ostalo... I, svakako pazi na temp vode! Algojedići su u stvari toplovodni, dakle, niže temperature koje zlatici neće naškoditi, mogle bi biti fatalne!
Namjestio sam već grijač na 21°, to je minimum koji mi održava preko noći kad zahladni. Preko dana je obično 22-23°. Po njegovom ponašanju čini mi se da je ok.
Još jedna zlatna je svakako u planu, samo moram paziti da ne pretjeram s brojem ribica, ipak je to samo 54 L. Tako da mi je misgurnus upitna opcija. To navodno naraste prilično veliko.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Travanj 07, 2008, 11:13:41 prijepodne »
ne moraš se brinuti za misgurnusa - on doduše jest velika riba, ali sporo raste...tako da dok (ako nabaviš) tvoj naraste, već ćeš imati akvarij od 600 l  :D ;)

Offline Timi

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 07, 2008, 11:52:57 prijepodne »
ne moraš se brinuti za misgurnusa - on doduše jest velika riba, ali sporo raste...tako da dok (ako nabaviš) tvoj naraste, već ćeš imati akvarij od 600 l  :D ;)
Hahahaha.....pretpostavljam da nisi daleko od istine. Već sad imam raznorazne želje, koje sve više rastu kako dublje ulazim u svijet akvaristike. Dobro, vidjet ću. Neće biti previše 2 zlatne i 2 čistača za 54 L? Čitajući razne napise ovdje o količini vode po ribici, sav sam isprepadan.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Travanj 07, 2008, 12:53:12 poslijepodne »
To je zaista knap, i ne bi smjelo ni u ludilu biti više ribica. Naravno, trebaš jako paziti na čistoću vode, dakle, u ovom slučaju jednom tjedno mijenjati 20% vode, dobro usisavati dno svaki puta i paziti da ti filter ne bude zaštopani. I bit će OK!  ;)

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
  • ISKLJUČEN zbog vrijeđanja članova
« Odgovori #17 u: Travanj 08, 2008, 16:11:35 poslijepodne »
Pozzzz svima...ja sam novi u akvaristici, imam kornjače a odlučio sam si uzeti i ribe.Naučio sam sve o početničkoj akvaristici no dvoumim se koji akvarij da kupim. Htjeo bi neki pošteni akvarij preko 100 litara a ne veći od 250 litara, imam 1600 kuna i jeli mi to dovoljno za početak da se počnem bavit ribama, odnosno mogu li za to kupiti akvarij sa opremom veći.Zanimam se za hladnovodne ribe! MOLIM VAS POMOZITE,SVAKI SAVJET JE KORISTAN! :)  ;)

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 08, 2008, 20:32:13 poslijepodne »
Možda bi bilo najbolje da otvoriš novu temu s tim nazivom više će je ljudi vidjeti! ;)
Dobrodošao!

Offline Lule-Lule

• Punopravni član
  • **
  • ISKLJUČEN zbog vrijeđanja članova
« Odgovori #19 u: Travanj 08, 2008, 20:35:34 poslijepodne »
Hvala ti na dobrodošlici...ne znam kako otvoriti novu temu prvi puta sam na ovom forumu i jako je dobar...pokušat ću!

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #20 u: Travanj 08, 2008, 22:55:03 poslijepodne »
Vidim da si uspio otvoriti novu temu - bravo!  ;)