Srpanj 10, 2025, 16:40:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cryptocorine korijenčići izbijaju iz podloge  (Posjeta: 1521 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aquatic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
Cryptocorine korijenčići izbijaju iz podloge
« u: Travanj 03, 2008, 18:00:45 poslijepodne »
Pred nekoliko tjedana posađena crypta i sad mi je iz podloge počelo izbacivati korijenčiće, barem meni tako izgleda, vidi se na slici, hoće li to stati, je li to dobro, loše, kako se eventualno dalje može razmnožavati?

Offline Black Tiger

• Punopravni član
Odg: Cryptocorine korijenčići izbijaju iz podloge
« Odgovori #1 u: Travanj 03, 2008, 21:27:25 poslijepodne »
To te nemora zabrinjavati, to je normalna stvar.
Što se tiče razmnožavanja nove biljčice će ti se s vremenom pojaviti tik uz matičnu biljku.
Novi Zagreb/Siget
West African Biotope

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #2 u: Travanj 03, 2008, 21:39:45 poslijepodne »
A dobro onda, hvala na odgovoru, mislio sam možda podloga nije dovoljno hranjiva.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 04, 2008, 11:42:25 prijepodne »
ne brini kad se razgrana korijen, imat ćeš ti crypte po čitavom akvariju....  ;)

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #4 u: Travanj 24, 2008, 22:12:58 poslijepodne »
Malo je slika loša al se vidi da je tih korijenčića izbilo brdo iz podloge, meni to malo ne izgleda lijepo  :( ima dosta novih listova, no, kad sam ju posdio bile su to 4 uspravne stabljike sa po 2 lista, s vremenom, kako je rasla, počela se širiti i ne ide toliko u visinu koliko u širinu i spuštena prema podlozi, više vodoravno nego okomito. Sad se pitam nisam li te 4 stabljike preblizu posadio?

Čini mi se da kad bih pokušao presaditi ih da bih iščupao cijelu podlogu s njima jer ako ti kojrijeni strše van, mogu mislit kako se korijen razgranao u podlozi...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #5 u: Travanj 25, 2008, 01:35:26 prijepodne »
Ne moras se zabrinjavati. Korjencici vani su i kod mene normalna pojava. To sto su se listici opustili je dobro. Biljka je ocito rasla u skucenim uvjetima i sad se siri zauzimajuci prostor. Uzima vise svjetla.

S vremenom ce izmedju tih posadjenih, ali i uokolo izbiti novi pelcercici i citav taj pojas ce biti pokriven biljkom.

Meni je upravo to lijepo vidjeti. Hrpu cripte! No, to je stvar ukusa. Ako ti bas smeta, pomjeraj. Sto vise cekas korijen je dulji i biti ce teze.

Mada nije ni to nemoguca misija. Mislim da se malo previse pise o tom "strasnom" criptinom korijenu. Imam jedan echinodorus, koji ima duzi korijen od svih mojih cripti. Bilo je povuci - potegni... :roll:

Treba biti pazljiv koliko se moze. Ja sam jedne prilike, kad sam povukla biljku vani i skuzila da cu poremetiti raspored nekih drugih, jednostavno makazama prerezala korijen i izvadila. Onaj koji je ostao je vjerojatno istrunuo i ciao djaci...

Dakle, ja bih ostavila tako, a ako ti se ne svidja, pazljivo pocupaj...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline aquatic

• Punopravni član
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #6 u: Travanj 25, 2008, 07:12:37 prijepodne »
Nije da mi se ne sviđa nego kad sam ju zasadio bilo je dosta prostora oko nje i do stakla, sada kad se raširila i spustila neki listovi su nabijeni na staklo a jedan lijepi list je napuknuo na polovici lista, drži se on i dalje  :) samo da sam znao bih bio malo više prostora predvidio okolo. Kako sam zasadio iza stargrass a još iza će doći limnophila aromatica, čini mi se da ne bi na to mjesto loše došla crypta wendtii brown zbog kontrasta, jer sada ova crytpa ispred stargrassa ne dolazi toliko do izražaja...

No, kako ja stalno imam neke vizije kako što i gdje, a ovisno o pronalasku bilja, vidjet ću kad nabavim aromaticu, a vjerojatno ću i panj morati malo spiliti da ga suzim jer mi je postao preširok koliko mi se bilje širi a ne bi htio uzimati neki drugi jer ovaj ima jako interesantan oblik.

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #7 u: Travanj 26, 2008, 00:19:41 prijepodne »
No, kako ja stalno imam neke vizije kako što i gdje, a ovisno o pronalasku bilja,

Kako nam je svima ovo dobro poznati osjecaj... I taman sve napravis, a kroz jedno 3, max 4 mjeseca, cujes se kako pricas ukucanima da te nesto u setupu nervira i da to moras premjestiti. Slijedeci dan, ni sam ne znas kako, ruke su vec u vodi... :D

A sad ozbiljno: list koji je pukao slobodno odrezi i baci, nece se oporaviti. Kripte su ti inace prave prinzece sto se presadjivanja tice. Preporuka je ukloniti joj 1/3, pa i do 1/2 postojecih listica prije sadjenja, da bi svoju energiju potrebnu za prilagodbu korijena mogla odraditi bez vecih posljedica. Dakle, ili cemo joj mi oduzeti otezavajuce poslove ili ce to ona sam napraviti.

Znam za jedan slucaj kad je nakon presadjivanja cripta ostala bez i jednog lista, pa stagnirala, jedno mjesec dana, i kad su svi gotovo zaboravili da je postojala, pocela pustati mladice... :roll:

Ako zelis pomoc oko rasporeda bilja bilo bi dobro vidjeti sliku... Iako po ovome sto pricas, logicno je... :klap:
Tuzlanka u Sarajevu