Baš je to dobro napisao Korni:......zašto baš 200 l.......
No pre svega,valja jedna dobra priča.Pišem ti ja na nekom sajtu,o ciklidima i uvek sam napisao i litražu,koja se minimalno preporučuje za ciklide.Sve je to bilo lepo i fino,kad odjednom,neki akvarist,napiše.Ja radim sve kontra ,kako je Bojko napisao i nema problema.Tako eto vidite to su malawi ciklidi.
Medjutim ajmo mi sad na 200l,jer je to ipak naša tema.No pre svega,samo da vas podsetim,da se više nit ne vodi litraža akvarija,nego dužina,tu mislim na ciklide.Ciklidi traže prostor i toga recimo u akvariju od 200l več ima duplo više nego u 100l akvariju.
Dakle
prostorPita Korni,da ima samo dva ciklida u akvarij,jel i za njih 200l.Eh Korni ako si mislio na dva malawi ciklida,to ne valja,jer su malawi ciklidi poligamne ustonoše,što znači,da mogu oni biti u povečoj grupi,kako bih njihova ljepota stvarno došla do izražaja,to valja stvarno upamtiti
Dakle
grupaMalawi ciklidi,su neki veči,neki manji,pa ti manji obično se zadovoljavaju manjim akvarijem,mada i tu nije baš tačna navednica,ako mi ne znamo i njihov karakter.i od dužine te od karaktera jeste zavisna dužina akvarija.Primerice radi,mali Pseudotropheus demasoni ugodno se odječa u akvariju od 400l,
Dakle
dužina i karakter ciklidaI kad se več odlučimo ,treba još birati sustanare,obično je tu pravilo,da se bira sustanre,baš po nekako podjednakoj dužini,karakteru ciklida.
Sad eto neka stara logika nas uči ,da treba 10 cm duga riba negdje oko 15 litara vode
Naravno u takav 200l akvarij,koji je za malawi ciklide mali ali ako odaberemo prave ciklide,grupu njih recimo tome zadovoljiv.
Treba tu shvatiti i činjenicu,da takav akvarij ne valja nakrcati sa puno vrsta,nego možda dve ili tri.Zašto...to iz prostog razloga:
- takav akvarij jeste bolji za vidjeti
- ciklidi se u grupi osječaju ugodno i bezbedno
- i nema nekih strašnih "fajtova" medju mužjacima,jer su teritorije podjednako podeljene
[/list]
Možda ima još koji aspekat ...zašto baš minimalno200l akvarij,pa debata je otvorena....