Srpanj 20, 2025, 14:29:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Vanjski, biološki filter  (Posjeta: 9410 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline fUATPANZa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« u: Lipanj 04, 2004, 20:11:00 poslijepodne »
Nešta me zanima. Napravit eu si vanjski filter i sada me zanima kako dobijem vodu iz akvarija u filter i kako dam vodu iz filtera u akvarij.
Bio sam kod jednog eovjeka koji ima sve to napravljeno sa zraenom pumpom. E sada mene zanima ako može da teee voda iz akvarij putom fizike (znaei stavi se cijev u akvarij i filter i onda sve pritisat napravio svoje(povuee vodu iz akvarija u filter))? I kako onda sa zraenom pumpom dobiti van vodu iz filtera? MOžda tako, da iz zraenog filtera ide ona mala cijev sa zrakom pa se ta nekako ugura u veeu cijev i u toj veeoj cjevki se napravi rupa da dolazi voda u cijev i zrak gura vodu iz filter natrag u akvarij?
I koji promjer cijevi se preporueuje za filter (da gura vodu unutra i van) i koji pretok?

Hvala na odgovrima
Ptuj/Zabno

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #1 u: Lipanj 04, 2004, 21:30:00 poslijepodne »
 Evo ti skica kako izgleda ovaj princip sa vazdusnom pumpom i cevima. Nadam se da ces razumeti da sada ne analiziram skicu.

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #2 u: Lipanj 04, 2004, 22:34:00 poslijepodne »
Hvala lijepa na toj skici. Znaei tak kak sam si i zamislio. Debeljina cijevi koja donosi vodu u filter i u akvarij je svejedno koja je?
Ptuj/Zabno

Offline šeki

• Punopravni član
  • **
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #3 u: Lipanj 04, 2004, 22:59:00 poslijepodne »

Razmisli da upotrijebiš nekakvu vrstu motorne pumpe protok vode ae ti biti veai.Ja imam kupovni vanjski filter(motorni) iz tog razloga što mi nije uspjelo realizirati dovoljan protok vode u filteru koji sam pokušao sam napraviti.A i jako se eulo bljuckanje mjehuriaa.

Ah te ribe, stvarno ih volim

Offline Fauna

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #4 u: Lipanj 04, 2004, 23:38:00 poslijepodne »

Citat: fUATPANZa
Debeljina cijevi koja donosi vodu u filter i u akvarij je svejedno koja je?

Pozeljno je da cev koja dovodi prljavu vodu u filter bude nesto deblja u odnosu na cev koja ubacuje preciscenu vodu u akvarijum.

Ja sam poslao skicu onoga sto si pitao. Naravno da imas i princip sa protocnom fontanskom pumpom.

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #5 u: Lipanj 04, 2004, 23:51:00 poslijepodne »
Kao sto Fauna rece ne crijeva nego cijevi,to je sistem koji sam ja koristio kad sam krenuo sa akvaristikom(da li si cuo klokanje i srkanje koji sistem sa zracnom pumpom radi pri izbacivanju vode iz filtera)ali da takav filter dobro cisti ako se dobro slozi i ako je dovoljmo velik to je tacno.
Oh sto te volim joj

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #6 u: Lipanj 07, 2004, 23:38:00 poslijepodne »
E zanima me još šta moram stavit u filter sve? Koje materijale i kakvi su to biomaterijali (šta se sve stavlja unutra). Bio bi jako zahvalan ako bi mi netko napisao šta da po redu stavim unutra (jeftina varianta). Filter ee biti visok 50 cm.

Ptuj/Zabno

Offline Fauna

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #7 u: Lipanj 08, 2004, 06:33:00 prijepodne »

Ako bas hoces najjeftiniju varijantu medija u filteru, evo ti ova sto sam ti i dao kao skicu.

Gledano od gore prema dole:

- perlon vata ( sinteticka vata )

- sitni pesak ( gran: 1-3mm)

- aktivni ugalj

- pesak ( gran: 4-8mm )

- gramoz ( sljunak 30-40mm)

Ovo ti je veoma jeftina varijanta i slobodno mogu reci veoma odlicna i proverena. Jeste da je ovo uzeto iz veoma stare akvaristickeknjige ( Svet akvaristike R.Jeric) ali to ne menja nista stvar ako je nesto 100%provereno u praksi i ako funkcionise kako treba. Postoje i druge varijante koje sasvim odlicno funkcionisu ali ja sam ti dao bas ovu najjeftiniju.

Samo bih hteo da skrenem paznju na aktivni ugalj, da se mora redovno menjati na svakih mesec dana ili obavezno posle savkog tretiranja sa nekih od lekova. Ako se takopridrzavamo uputa, aktivni ugalj ne moze nikako da steti (kako neki to neosnovano pricaju) vec samo da koristi.

Offline Leoo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #8 u: Lipanj 08, 2004, 08:01:00 prijepodne »

To se moze izvesti i s motornom pumpom, puno je tise, a mogu se dobiti i mjehurici zraka.
Donja Dubrava...

Bolje biti malo glup, nego malo pametan!

Offline Leoo

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #9 u: Lipanj 08, 2004, 08:13:00 prijepodne »

Ja imam 12l filter za 65l akvarij, staklar mi je to napravio za 100kn. Sistem je pogonjen motornom pumpom, a filterski medij je vata, vreca krumpira i siporeks. Pod siporeks mislim na gradjevinski, kojeg sam oblikovao u 1.5cm kuglice. To ti je posao od 1h, pa ako ti se da navali.

To je po receptu od Faune , a unutra se vidi siporeks. U lijevu komoru ulazi voda iz akvarija, lijeva i srednjakomora su spojene pri vrhu, u srednjoj komori je filter medij, srednja i desna su spojene pri dnu(ne vidi se bas najbolje) i u desnoj je motorna pumpa koja ispumpava vodu u akvarij. Filter radi bez problema i jednostavan je za odrzavanje.
Donja Dubrava...

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #10 u: Lipanj 08, 2004, 10:10:00 prijepodne »
Aha taj filter izgleda dobro.

Kako bi dobio mjehuriee zraka s motornom pumpom?
Ptuj/Zabno

Offline Leoo

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #11 u: Lipanj 08, 2004, 10:35:00 prijepodne »

Citat: fUATPANZa
Aha taj filter izgleda dobro.

Kako bi dobio mjehuriee zraka s motornom pumpom?

Zavrsetak cjevi od pumpe, dolazi na povrsinu vode, u cijev zaglavis nesto(to je ovo crveno), u mom slucaju komadic gumice za brisanje, da povecas pritisak, sam vrh cjevi ostavis malo iznad povrsine i tuda ulazi zrak koji se mjesa s vodom i u sitnim mjehuricima ulazi u akvarij. Sistem mi radi vec 2mj. i nema nikakvih problema, izrada ovog s mjehuricima je jednostavna, treba se samo malo poigrat s time.
Donja Dubrava...

Offline Leoo

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #12 u: Lipanj 08, 2004, 11:42:00 prijepodne »

Jos par korisnih: (ako ces raditi filter)

1. Napravi dovoljno sirok filter da ga mozes cistiti s spravom za ciscenje i da ti najmanja mrezica (ona za lovit ribe) moze proci u onu komoru u koju dolazi voda iz akvarija (u slucaju da riba udje unutra).

2.Ako ne zatvoris crijeva kojima voda ulazi iz aq. u filter, kroz ta crijeva ti mogu proci tanje ribice u filter, pa je zato zgodno prevuc nekakvu mrezicu preko vrhova crijeva koji ce nalaze u akvariju (svaki dan sam imao jednu ribu unutra, dok to nisam napravio).

3.Grijac i termometar mozesstaviti u ulaznu ili izlaznu komoru filtera, ne zauzima mjesto u akvariju.

4.Odrezes vrh, uze, plasticne flase od 1 ili 1.5 L, na jedno 4cm iznad dnu izbusis nekoliko malih rupica i tu flasu stavis u ulaznu komoru i crijeva koja usisavaju vodu iz akvarija stavis u tu flasu, tako kad cistis da samo izvadis tu flasu i sve smece ti ostane unutra. To je moj izum. (prilikom izrade filtera, obrati paznju da ti flasa stane unutra. Ko mene je to malo uze tako da sam morao kemijat da to izvedem).

5.U slucaju da se desi, ne znam ni ja sto, (riba pojede crijeva)i da voda prestane ici iz akvarija u filter, pumpa bi ispumpala vodu iz filtera u akvarij, to ti je par litara vode koja bi ti vjerojatno iscurila po sobi. Zbog toga stavis pumpu 1.5-2cm ispod povrsine vode u filteru, tako da je to onda mala kolicina vode koja bi mogla preci iz filtera u akvarij. Manja je steta da ti pregori pumpa, nego da ti iscuri po sobi 10 ili vise litara vode.

6.U ovo sam skoro zaboravio, filter bi trebao biti iste visine kao i akvarij, ako je nizi moras nesto podmjestit pod njega, razina vode u aq. i filteru mora biti jednaka!

7.Stavi vise ulaznih crijeva.

To su sva iskustva koja mogu podjeliti.
Donja Dubrava...

Offline chubby

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #13 u: Lipanj 08, 2004, 11:44:00 prijepodne »
ima i bolja fora, a mislim da ima za kupiti takvih "ventila". u cijev koja izlazi iz pumpe i siba vodu u akvarij natakne se jedna tanja cjevcica okomito na tok vode kroz koju ulazi zrak, izlaz se potopi u akvarij, a voda koja izlazi pomjesana je sa mjehuricima. takav nastavak se moze kupiti ili ga mozes na brzinu sam sklepat doma

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #14 u: Lipanj 08, 2004, 12:09:00 poslijepodne »
Imaš možda kakvu skicu, jer meni to baš nije previše jasno (izpiti, spavam 5 sati dnevno i nemogu razmišljkat normalno :))
Ptuj/Zabno

Offline chubby

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #15 u: Lipanj 08, 2004, 13:26:00 poslijepodne »
ne mogu nac, ne mogu uploudat skicu, ne mogu nista....

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #16 u: Lipanj 08, 2004, 13:34:00 poslijepodne »
Ako nadzes skicu mi mozes morti poslat na mail?
Ptuj/Zabno

Offline Leoo

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #17 u: Lipanj 08, 2004, 14:06:00 poslijepodne »
decki dajte vi tu sliku na forum i mene zanima, nisam ni ja bas siguran kak zgleda
Donja Dubrava...

Offline chubby

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #18 u: Lipanj 08, 2004, 15:10:00 poslijepodne »

Offline chubby

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #19 u: Lipanj 08, 2004, 15:13:00 poslijepodne »

da, zaboravih, ovo plavo crevce trba malo zavit u smjeru u kojem ide vodakada se ugura u crno

Offline Fauna

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #20 u: Lipanj 08, 2004, 16:57:00 poslijepodne »

Vecina motornih protocnihpumpi u svom paketu ima adapter za takvo nesto sto chubby objasnjava. Tako da nema potrebe praviti posebno adaptere ili nesto improvizovati.

Kao primer,dajem vampumpe koje to imaju u kutiji kada ih kupite:ATMAN AT-302, ATMANAT-303...

Offline fUATPANZa

• Punopravni član
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #21 u: Lipanj 08, 2004, 17:57:00 poslijepodne »
Kako bi taj adapter moro izgledat? Moja Sacem 400 ga ima?
Ptuj/Zabno

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #22 u: Lipanj 15, 2004, 14:40:00 poslijepodne »

Ovaj nacin spajanja cijevi za zrak i vodu se zove (mislim) Venturijeva cijev. Dobra je kod ciste, nezagadjene okoline (zraka). Medjutim, ako je akvarij u kaficu, tad polagano trujes akvarij nikotinom i slicnim pizdarijama. Ujedno ti iz vode izlazi CO2 (gnojivo za biljke) preko povrsinske izmjene plinova. Ako ipak hoces uz pomoc Venturijeve cijevi ubacivati zrak u vodu, onda izlaz iz cijevi bi trebao biti ispod povrsine vode a na cijev za zrak postavi mali vodeni filter kako bi se zrak ipak malo ocistio prije upuhivanja u akvarij. Ja taj tip vodenog filtera koristim kao brojac mjehurica na CO2 gnojilici.

pozdrav
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline Cira

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • http://www.akvaristika.org/
Vanjski, biološki filter
« Odgovori #23 u: Lipanj 15, 2004, 15:09:00 poslijepodne »