Kolovoz 03, 2025, 21:23:20 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: skalari  (Posjeta: 1709 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lomnica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: lomnica
  • na roštilju zna se čevapi i kobase
skalari
« u: Veljača 24, 2013, 08:28:07 prijepodne »
u akvariju 200l imao sam 1 skalara pa sam nabavio još 3 mala skalara nakon nekog vremena još 3 ali velika skalara
ovaj stari skalar neda im disat stalno ih ganja kako ga obuzdati
probao sam ga staviti u vrečicu pa ga držat neko vrijeme ali ništa malo se smiri ali nakon nekog vremena opet kreče u ganjanje ovih velikih skalara
Lomnica iza Zagreba, a prije V.Gorice

Offline 985plavi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
    • Facebook profil
Odg: skalari
« Odgovori #1 u: Veljača 24, 2013, 10:04:37 prijepodne »
To je tako u svijetu ciklida krvolocne borbe za dominaciju i ti tu nemres nista napraviti.

Offline malimaks

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Veljača 24, 2013, 10:05:16 prijepodne »
probaj malo promijeniti setup u akvariju. Znaci dodaj neku granu, premjesti staru, posadi jos neku biljku itd..
meni je jedan tako radio probleme kad sam stavio udovice, a razlog je bio sto su one isle na njegov teritorij. Nakon sto sam neke stvari
promijenio malo se smirio, ali svejedno i dalje ih zna naganjat.
E sad može biti i da ih je sad previše u akvariju, pa ima fajta i zbog toga, a naravno i zbog hrane
nebi ti savjetovao ovo sa vrecicom da radis, samo ces ga isprepadati pa ce kihnut od stresa  -?

Offline lomnica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: lomnica
  • na roštilju zna se čevapi i kobase
« Odgovori #3 u: Veljača 24, 2013, 11:56:15 prijepodne »
 ne kužim kad čitam ostale postove npr imam 10 ili više skalara kaj se oni ne mlate međusobno
Lomnica iza Zagreba, a prije V.Gorice

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #4 u: Veljača 24, 2013, 12:55:33 poslijepodne »
Zajedno su stigli u tank koji je možda i veći. Kada prebacim iz mrijesnog 80tak malih 1cm veliki polude prva dva dana
Kasnije ih popusti bijes pa mali zadirkivaju velke. Prije nego stavim malce velki par ide na jedan dan out u manji da se klinci
prilagode.
« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2013, 13:51:27 poslijepodne od Beri »

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 24, 2013, 12:59:57 poslijepodne »
Skalari su teritorijalne ribe i uvijek će biti dominacije i fajta za teritorij.

Offline ajoj

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 24, 2013, 13:46:06 poslijepodne »
Problem je kad i ima manje od 5 i prvi su usli u akv. Kod vise od 5 agresija se rasprsi po hijerarhiji. Najbolje je imati par al ni tad ne izostaju bracne svadje uoci mrijesta, a ni poslije ak nestanu jaja. Kod mene muški dobije po piksi jer on noću treba ventilirat jaja, a zaspi (on je mlađi). :D i to traje do iduceg mrijesta (udara ga, vuce za rep po akvariju, gađa sa sljunkom.. On se ni ne pokusava braniti.) Sad im je spustena temp.da se prorijede mrijestovi jer su bili svakih 5 dana (?!) i sad je mir, sretni su, gugucu si, skupa spavaju u istom grmu, medjusobno se brane od kribenzisa. Kod mene bar promjena setupa ne znaci apsolutno nista. Tetre ne diraju, al budu odraslog guppyja smazali u roku 5 min. Ona hvata za glavu, a on za rep... Prije nego su se uparili rasli su skupa i stalno se tukli, a ona je ubila 2 skalara svoje velicine dok nisu ostali njih 2 sami. Sa skalarima nema matematike. Prije ce te navesti da ti radis nesto za njih nego obrnuto.

Offline Buncek

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 24, 2013, 13:55:37 poslijepodne »
Da, zeznuti su Skalari i ja sam imao par ,ali se nisu međusobno svađali, također su se mrijestili svakih 7 dana, tako da su stalno tjerali sve ribice u drugu polovicu akvarija.

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
« Odgovori #8 u: Veljača 26, 2013, 05:34:47 prijepodne »
Skalari su agresivne ribe. Prije svega, to su ciklidi  :-[

Probleme sa njima ćeš imati u slučajevima kada pojedini par priprema teren za mrijest (tjera sve stanovnike akvarija u druge djelove). Skalari su jaaaaaaaako dobri i brižni roditelji, učinit će sve za zaštitu potomaka.

Problem ćeš imati ako u akvarij, gdje već postoje skalari, ubaciš nove skalare a probleme ćeš imati i kada sa skalarima imaš pogrješan odabir ostalih riba. Zeznuti su malo  :D

Kako je već netko napisao, kada se ubacuje novi skalar (ovo vrijedi za većinu ciklida), napravi malo drugačiji raspored u akvariju, tako da će tada akvarij biti novi i starim i novim ribama (premjesti neku biljku, panj, kamen ili što već možeš), iako ni to ponekad ne bude rješenje...
Hrvoje - Split