Srpanj 20, 2025, 05:31:51 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nestaju li koraljni grebeni?  (Posjeta: 2841 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bravo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Nestaju li koraljni grebeni?
« u: Listopad 25, 2006, 14:28:00 poslijepodne »

Znanstvenici se boje da bi za
manje od 25 godina mogla nestati polovica koraljnih grebena na svijetu,
ustvrdivši da je za tu pojavu djelomično odgovorno globalno zatopljenje

CHARLOTTE
AMALIE - Temperatura svjetskih mora u stalnom je porastu zbog čega
slabi otpor koralja na sve veću količinu zagađivača, poput toksina u
bojama za brodove.

Neuobičajeno topla voda na Karibima ili, primjerice, Djevičanskim
otocima, stresno djeluje na koralje, uzrokujući i gubitak pigmenta i
veću osjetljivost na bolesti.

Do 30 posto koraljnih grebena nestalo je u posljednjih 50 godina a ostalih 30 posto je uvelike oštećeno, upozorio je Tyler Smith sa Sveučilišta Djevičanskih otoka.

Objasnio je da je vrlo teško utvrditi što najviše pridonosi
odumiranju i bolestima koralja, ali moglo bi se raditi o kombinaciji
više stvari. Uz globalno zatopljenje najveću opasnost predstavljaju
mulj koji se ispušta s gradilišta i sve veća nazočnost zelene alge.
Koralji zbog mulja ne dobivaju dovoljno svjetla, a u borbi za sunčevu
svjetlost nadmeću se sa zelenim algama.

http://www.tportal.hr

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2006, 15:11:00 poslijepodne »
Pa, vrlo vjerojatno kak su stvari krenule...
Imaš par dobrih dokumentaraca, a IMAX je onako recimo orijentiran na sačuvanje reef-ova, i rađen je više edukativno za djecu i mlade, no meni je svejedno jedan od simpatičnijih dokumentaraca...

Sve ti je u simbiozi na reefu, ako recimo nema velikih riba zbog izlova(komercijalnog), onda je poremećen ekosustav, i odma problemi...
Ili rušenje mangrovih šuma, koje pak pozitivno djeluju na reef sa strane da vuku na sebe određene tvari koje smetaju samom reefu.
Poremećaj saliniteta, tojest fluktuacije i to...
A tu je i naše staro globalno zatopljenje... promjena temerature od samo 2-3°C može uništiti cijeli greben u roku od tjedan-dva.

Nije to ništa čudno, jer kad pogledaš, i čovjek da ima temperaturu 39-40°C nekoliko tjedana - organi počinju odumirati...

Uglavnom, ne piše se dobro reefovima, a reef akvaristika isto nije baš toliko pozitivna.
Po mojim saznanjima još uvijek smo mi reef akvaristi štetniji za prirodu, nego što smo korisniji.
- gledajmo to kao da više izlovimo nego što proizvodimo(aquacluture) ; no kako s vremenom napredujemo, ja se nadam da ćemo uspjeti postić neki balans, ako ne i plus.

A sad malo da i pogledamo u budućnost, pa da kažemo da će za 30godina temperatura mora porast za 3-5°C ; mogli bi nagađat da će se i reef organizmi lagano "seliti" ka danas hladnijim morima... no to je sve sci fi u ovom trenu.

Eto, samo moje razmišljanje...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #2 u: Listopad 25, 2006, 15:42:00 poslijepodne »
ma selili bi se i prirodno jer se klima na zemlji stalno mijenja, samo je pitanje da li se klima pod ljudskim utjecajem mijenja prebrzo da bi takva prirodna fluktuacija bila moguća.. u svakom slučaju, reef akvaristika će sigurno u budućnosti biti dovoljno razvijena da može dobar dio organizama uzgajati i po mogućnosti vraćati na pogodna mjesta u nekim malo većim aranžmanima (farme ua uzgoj koralja za prodaju i sl...... živi bili pa videli... Edited by: Vedran

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Listopad 25, 2006, 16:02:00 poslijepodne »
Gle, nije mi ni čudno koliko ih "neki" akvaristi imaju u svojim akvarijićima    

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2006, 17:11:00 poslijepodne »

Citat: Irusnjak
Gle, nije mi ni èudno koliko ih "neki" akvaristi imaju u svojim akvarijiæima    

me no get it...?
Misliš o vrstama koralja u nekim akvarijima?
Irusnjak, lako se može desit da akvarij koji si ti vidio načrčkan koraljima nema u sebi niti jedan jedini koralj iz prirode...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #5 u: Listopad 26, 2006, 08:55:00 prijepodne »
akvaristi nisu baš neki izrabljivači..ne znam da li je većini poznata činjenica da se tone i tone koralja svake godine vade van i pretvaraju u pijesak za gradnju kuća, cesta i infrastrukture na tropskim otocima... zašto se onda povlače povremene hajke na akvaristiku? pa zato jer je lakše napast hrpu anonimnih pojedinaca pod jednim maglovitim zajedničkim nazivnikom , nego građevinske lobije.... u svakom slučaju, mislim da sam negdje pročitao da se količina živog kamenja i koralja koju godišnje "potroše" akvaristi najnormalnije "izgradi" na samom reefu...jer reef je živ i stalno raste... ali kada se izvadi par desetaka tisuća tona i ugradi u neku cestu-nikom niš...

Offline blue

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 26, 2006, 10:34:00 prijepodne »

Evi copy and paste iz mog clanka za OM ,jos neobjavljenog

-Godisnje se za cijeli svijet izveze 2000 tona koraljnog kamenja za akvarijske potrebe (podatak iz 2005 godine)
-2005/2006 ce samo Mali (glavni grad Maldiva) iskopati od zivog grebena (zajedno sa koraljima i svim ostalim zivim organizmima) 43 000 kubnih metara tog istog kamenja za izgradnju cesta oko glavnog grada
- Veliki koraljni greben iz Australije -Great barrier reef - godisnje proizvede 50 miliona tona karbonantnih tvorevina

I da reef akvaristi su krivi za unistavanje grebena ,isto onoliko koliko svaki covijek koji koristi PC ,auto ,klimu uredaj ,TV ,.... sve pogodnosti zapadnog svijeta koje kao krajnji rezultat imaju porast CO2 i globalno zagrijavanje .El Nino je unistio stotine milijarde koralja ,on je zbrisao kompletne grebene ,na Fijiju do 90 % grebena na odredenim lokacijama ,to se ne moze niti usporedivati sa sakupljanjem koralja za akvarijska trzista .
Edited by: blue

Offline Sheep

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 26, 2006, 21:41:00 poslijepodne »
e ovo s akvaristima je stvarno   u tako tužnoj temi
5 sezona u par dana,viva Torrent
Zadar

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #8 u: Listopad 27, 2006, 00:13:00 prijepodne »
Blue, uspoređivati akvariste i El Nina je po meni nadasve smješno... samim time nas akvariste uspoređuješ sa elementarnom nepogodom??
- pa ma kako mi mali bili, u tom uspoređivanju, akvaristi ispadaju elementarna nepogoda.
Ništa osobno, ali ovdje također spominješ da reef akvaristi djeluju  

,isto onoliko koliko svaki covijek koji koristi PC ,auto ,klimu uredaj
,TV ,.... sve pogodnosti zapadnog svijeta koje kao krajnji rezultat
imaju porast CO2 i globalno zagrijavanje

Eh, ako čemo malo dublje zagazit u blato, onda bi smo mogli bit iskreni da mi pridonosimo barem duplo, jer em smo prosječni čovjek, em smo akvaristi, znači i zagađujemo i ubiremo plodove mora.

No sve je to sad filozofiranje i koliko minuseva, toliko i pluseva, jer smo mi ti koji su osvješteni i radimo na poboljšanju očuvanja.

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 27, 2006, 00:42:00 prijepodne »

uspoređivati akvariste i El Nina je po meni nadasve smješno
Super jer to i je cilj ,upravo je smijesno kad netko kaze da su akvaristi stetocine i da imaju ikakav imalo bitan utijecaj na unistenje grebena .

Eh, ako čemo malo dublje zagazit u blato, onda bi smo mogli bit iskreni da mi pridonosimo barem duplo, jer em smo prosječni čovjek, em smo akvaristi, znači i zagađujemo i ubiremo plodove mora.
Pa i ne bas ,da sad ,recimo za primjer ,nema vise reef akvarija i kompletno je zabranjen izlov riba i koralja sa grebena,ne bi doslo do nikakvih promijena na bolje ,grebeni bi i dalje propadali kao i do sada .Jednostavno reef akvaristika nema nikakav bitan utijecaj na odumiranje i unistavanje grebena .
Ali ima na osvijestenje ljudi ,zar bi bilo koga bilo briga i zar bi se spomenulo na forumu da tamo neki koralji propadaju da ljudi nisu upoznati sa njima.Koga bi to bilo briga ?
Nitko ne obraca paznju na hladnovodne grebene koji stoje pred jos gorom sudbinom i skoro su kompletno istrebljeni .Jeli ih tko spomenuo ikada ? Nikoga nije briga za njih jer uostalom nitko nema pojma o njima a interesantno ne nalaze se u nekim trecim nerazvijenim zemljama nego bas u visoko razvijenim zapadnim zemljama ,tj njihovim obalama .
A sve to nije nista prema nasim (Europskim i okolnim morima)morima Jadranskom ,Mediteranskom,Crnom moru... ,pa nisu tropi unisteni ,njima tek slijedi unistenje ,ali Jadransko more je ,vecina ribe je izlovljena ,veliki dio obale je devastiran ,more je puno otpadnih voda ,fosfata .kanalizacijskih ispusta ...jednostavno unisten je 90 posto .Da nisu i njega akvaristi unistili

Ma nitko nije osvijesten ,ljudi unistavaju sve i stati ce kad vise ne budu imali sto unistiti ,mi smo takvi i gotovo .
Te fore da se radi na ocuvanju bas i ne prihvacam najbolje .Kako se radi na ocuvanju ,sto se tocno radi ?

Poboljsanju ???

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 27, 2006, 00:47:00 prijepodne »

lol sam sebi proturijecim
Ali ima na osvijestenje ljudi ,zar bi bilo koga bilo briga i zar bi se spomenulo na forumu da tamo neki koralji propadaju da ljudi nisu upoznati sa njima.

I

Ma nitko nije osvijesten ,ljudi unistavaju sve i stati ce kad vise ne budu imali sto unistiti ,mi smo takvi i gotovo

,
u prvom dijelu posta sam jos bio optimistican a onda kad vidim sto je doslo od Jadrana ode optimizam

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #11 u: Listopad 27, 2006, 08:42:00 prijepodne »

optimizam vrlo lako pada u minus kad se suoči s realnošću..jbg

i što se tiče gornjeg Bluovog posta...da li sam ja krivo shvatio ili je Stina krivo shvatio, al ja nisam uočio usporedbu akvarista i El Nina u akvaristički negativnom kontekstu? štoviše "to se ne moze niti usporedivati sa sakupljanjem koralja za akvarijska trzista ." bi trebalo biti dovoljno jasno da se ne brza sa zaključcima...bez obzira na nešto osobno...

i ja svoje duplo djelovanje kompenziram tak da ne jedem plodove mora niti ne kupujem koralje divljake , nego žicam od drugih ... a ribe...jbg... kao što rekoh,ne jedem ribe pa tu kompenziram

a da se stavi na papir utjecaj morskih akvarista iz Hrvatske i godišnja svjetska akvaristička potrošnja ( i tu me spopadne luđački smijeh od 10 minuta ) ..uuuuu svih kolikonas ima, jedina usporedba koja mi pada na pamet je mišji prdac usred uragana Katarine....

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 27, 2006, 10:02:00 prijepodne »

da se stavi na papir utjecaj morskih akvarista iz Hrvatske i godišnja svjetska akvaristička potrošnja

Bio sam ja racunao jednom ,USA uvozi oko 85-90 posto kompletne trgovine riba i koralja ,cijeli ostali svijet (osim zapadnih zemalja ) dakle i Hrvatska... itd bi tempom kojim uvoze do sada mogli uvoziti 3000 godina da bi dosli do godisnje USA kvote ,ili da pojednostavim USA uveze u jednoj godini koliko bi ostali svijet uveo u 3000 godina .

Ali sve je to nista prema ribarskoj industriji ,to je bas prdac buhe a ne misa u sred Katrine ,koliko ribarska industrija unisti ,izvozi se oko 2 ili 20 miliona riba godisnje za akvarijsko trziste ,nisam tocno siguran koja je cifra ,a potrazite negdje koliko je samo bycatch u Hrvatskoj .Koliko se godisnje ribe i ostalih morskih organizama ubije bezveze da bi se ulovila kvalitetna riba ,cifre su u tisucama tona Edited by: blue

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #13 u: Listopad 27, 2006, 11:08:00 prijepodne »
Bas sam se nasmijao na ove prdce! Tako vam je to kad je Nemo sareni i dobro glumi u crticima, a bugve i sl. bas nisu nesto narocito talentirane!
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline blue

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 27, 2006, 11:27:00 prijepodne »
Pravo unistenje mora i okoline tek slijedi ,zapadni svijet -EU i USA- naravno USA najvise ,su sa svojih 10 posto stanovnistva unistili prirodu u zadnjih 50-tak godina a sada dolaze pravi igraci koji vec polako dostizu zapadni standard -Kina,Indija,Pakistan..- kad oni sa svojih 3-3.5 milijarde ljudi pocnu voziti aute ,koristiti klime,mikrovalne,pc-ije i sve ostale pogodnosti koje mi odavno koristimo onda ce se vidjeti sto je porast CO2 i zagadenja.
Zapadje sa svojom idiotskom filozofijom postavio norme i sta je mislio daih samo on ima pravo koristiti .
Zato se u zadnje vrijeme toboze sve vise okrecu Kyoto sporazumu i slicnim eko normama ali je kasno .Ne okrecu se zbog prirode nego zbog toga sto ih je frka ,vidjeli su sto su napravili i znaju sto ih ceka kad ovi krenu u industrijalizaciju .
Ako je oko 600 miliona ljudi uspijelo unistiti 80 posto ribljeg fonda za svoju prehranu sto ce se dogoditi kaddrzave od 3,5 milijarde ljudi krenu u intenzivno ribarenje .

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 27, 2006, 15:56:00 poslijepodne »

Citat: Stina

Citat: Irusnjak
Gle, nije mi ni èudno koliko ih "neki" akvaristi imaju u svojim akvarijiæima    
me no get it...? Misliš o vrstama koralja u nekim akvarijima?Irusnjak, lako se može desit da akvarij koji si ti vidio načrčkan koraljima nema u sebi niti jedan jedini koralj iz prirode...

Stina, da li si i ti satkan od koralja; ti bi se uvijek prepiral    Ovo moje je bila čista, bezazlena, nevina šala sa osmijehom od uha do uha   Temu smatram ozbiljnom i očito mi je taj tren bilo do zahebancije, bez brige  

Offline Irusnjak

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 27, 2006, 15:57:00 poslijepodne »
Don't get me wrong, sam si rekel da ti je akvarij daleko od prirodnog   Odmah se ispričavam svima koji se ljute, pogotovo Stini  

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
« Odgovori #17 u: Listopad 27, 2006, 17:02:00 poslijepodne »
Ma ko se ljuti... ljudi definitivno krivo tumače pisanu riječ