Srpanj 15, 2025, 08:26:38 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: par pitanja  (Posjeta: 4246 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zero-cool

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
par pitanja
« u: Listopad 11, 2006, 22:33:00 poslijepodne »

imam akvarij od 140 L (70x50x40), nekih 130 L vode, posađeno malo manje od pola akvarija bilje (nije se još razraslo), 7 barbusa, 4 zebrice, 2 platija, 1 gupija, 2 algojeda, 2 čistača za dno (neka somića);

1. da li bi mi TetraPlant co2-Optimat bio OK, jer ovaj DIY nikako da mi uspije?

2. da li da uzmem još kojeg algojeda jer imam problema sa zelenim algam po dnu i drvetu?

3.koje bi mi ribice još pasale uz ove moje postojeće?
SISAK - DIY 140L

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
par pitanja
« Odgovori #1 u: Listopad 11, 2006, 23:09:00 poslijepodne »

Citat: zero-cool

1. da li bi mi TetraPlant co2-Optimat bio OK, jer ovaj DIY nikako da mi uspije?

Rade uzmi Nutrafin CO2 reaktor u kojem ces sam zamutiti smjesu kvasca/secera/vode, a komplet te kosta 200 kn

2. da li da uzmem još kojeg algojeda jer imam problema sa zelenim algam po dnu i drvetu?

Naravno, ionako ih imas premalo za tu litrazu.

3.koje bi mi ribice još pasale uz ove moje postojeće?

imas cijeli spektar zanimljivih barbusa, a i 4-5 corydorasa bi dalo dodatnu zivost na dnu.

Offline duda

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #2 u: Listopad 12, 2006, 13:17:00 poslijepodne »
Zašto samo jednoga gupija? kupi mu još jednu/og šta je več da ima svoje društvo. Jednog gupija to mi je oprosti baš glupo. Tetre možeš uzeti imaš raznih vrsta. Npr kardinal, limun, svijetleće, možda neonke, švertove, crna udovica, carske tetre sjekirice ako se odličiš pazi sjekirice vole iskakati van. Moli recimo balon moi (trbušasti patuljasti moli) Nemoj samo ribe sa većim perajama jer barbusi će ih srediti neznam dali grickaju rep brižnom gupiju.

Offline zero-cool

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2006, 23:20:00 poslijepodne »

koliko algojeda?

gupi je jedan jer su ostali odapeli, neznam zašto ali mi uvijek moli, gupi i plati brzo uginu, prije tri dana sam uzeo tri platija i jedan je već gotov.

u čemu je bit Nutrafin CO2 reaktora i ovog drugog, ne kužim se baš u co2 i koji bi bio najbolji.
SISAK - DIY 140L

Offline Capucin

• Punopravni član
  • **
    • http://www.astat.741.com
par pitanja
« Odgovori #4 u: Listopad 12, 2006, 23:52:00 poslijepodne »
nesto ti tu ne stima onda kad tako ugibaju ribice. rijesi taj problem prvo prije dodatnog naseljavanja.
kad si ulio vodu, svako koliko mijenjas, koliko hranis, temperatura ??
probaj radje grupirat jato ovih malih ribica (5-6 kom) jer im je ugodnije tako

Split / Hrvatska

Offline zero-cool

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #5 u: Listopad 13, 2006, 07:26:00 prijepodne »
sve su ribice uredu samo živorotke imaju probleme.
SISAK - DIY 140L

Offline zero-cool

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #6 u: Listopad 13, 2006, 07:38:00 prijepodne »

rekli su mi da ima i lampa protiv algi jel bi bilo bolje da promjenim mije (gro-lux sun-glo), ili da uz njih stavim još koji (flora-glo ili još koju), da promjenim malo vode jer alge se šire ko lude po podu.

koliko algojeda treba za 140 L?
SISAK - DIY 140L

Offline HELENA & MARKO

• Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
par pitanja
« Odgovori #7 u: Listopad 13, 2006, 11:16:00 prijepodne »
Nemoj mijenjati lampe, gro-lux je lampa koja pospješuje rast bilja,a što bilje bolje i brže raste ostavlja manje hranjivih tvari za alge. Ja imam gro-lux i daylight i od algi niA tu i tamo se pojavi koja zelena na staklu što je i dobro
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline duda

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #8 u: Listopad 13, 2006, 14:13:00 poslijepodne »
Na 140 lit ako sam dobro vidjela litražu dovoljno je jedan algojed. Algojedi ipak nisu male ribe. Akvarij od 140 lit nije mali ali ne ni toliko velik da bi stavljao po nekoliko algara jer kažem nisu ni oni mali i treba im omogućit dovoljno prostora da se ne gužvaju. Možeš uzeti ancistrusa on je oko 13,14cm i voli papati zelene alge i trebao bi mu staviti tresetno drvo inače vole ga grickati jer im pomaže za njihovu probavu. Voli se sakrivati tako da bi blo poželjno kakvu spiljicu ili k okosov orah da "čovijek" se može malo sakriti i odmarati od silnog dela. Možeš si uzeti sijamca Crossocheilus siamensis on ti njopa crnu čupavu algu nije mali bude oko 15 cm. S obzirom da imaš čistača dovoljno ti je jednog još algojeda bar po meni. Kakve alge imaš po dnu? Možda previše hraniš ribe tj hrane ti pada dole po podlozi to isto može biti razlog. Obavezno usisaj dno i dodaj vode koliko fali. Manje hrani ribe i pazi da što majne hrane pada dole.

Offline duda

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #9 u: Listopad 13, 2006, 14:47:00 poslijepodne »
E, sad se sjetih stara sam i ishlapila.Ako nemaš zasadi malo vodene kuge (egeria densa) brzo rastuće bilje ili rogolist (ceratophyllum demersum) ako sam dobro rekla koliko se ja sijećam. Dobre su biljke tj korisne izvrsni odašiljči kisika i uzimaju vodi nitrat zbog čeg alge brzo rastu. Nemaš frke sa njima zahvalne i korisne ma super samo pikni u šljunak.

Offline zero-cool

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #10 u: Listopad 13, 2006, 20:14:00 poslijepodne »
kako izgleda to bilje ja imam neko ali neznam koje. da dodam tekuće nitrata ili algumin (protiv algi)?
SISAK - DIY 140L

Offline duda

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #11 u: Listopad 13, 2006, 21:31:00 poslijepodne »
Kako da ti pojasnim kako izgleda nemam skener. A digitalni aparat posudila inače bi ti uslikala iz mog akvarija ti biljku. Razne preparate za uklanjanje algi ti ne bih nikako preporučila jer može ostaviti neke posljedice. Mnoge biljke to ne podnose pa se možeš orostit od pojedinih biljki, zna se poremetiti biološka ravnteža u akvariju, a alge se znaju vratiti. Ne bih ti preporučila ta kemijanja po akvariju. Dali si dokučio od čega su došle te alge? ako su zelene točkaste one znaju doć zbog manjka fosfata u vodi. Ja sam ti rekla da lijepo usisaš dno temeljito i ako imaš po panju algi istuširaj ga obavezno, stakla počisti spužvicom, biljke počisttj listove rukom koliko možeš skinuti ako je jaaaako zahvatilo listove odreži niknut će novi mladi listovi bez brige, Svijetlo upališ ujutro oko podne nek se ugasi i oko 16 sati upali i navečer oko 20 gasiš tako sam ja radila. Nakon 5,6 dana ponovi cijeli postupak usisat temeljito dno, oprat drvo itd sve ti je več gore opisano. Manje hrani ribe, nemoj da ti tolio hrane pada dole, nije dobro da je blizu prozora akvarij, algojedi nek ostalo obave šta se tiče algi koje tine središ ako je jako zahvatilo. Svijetlo treba goriti12/12 znači 12 sati upaljeno 12 ugašeno dali ti je dugo ovo umijetno svijetlo upaljeno? Zasadi brzo tastuće bilje vodena kuga ili rogolist a možeš i jedno i drugo. Kako bilje izgleda stav tj novu temu otvori pod bilje pa da ti ljudi pokažu koji mogu. Možeš pitatt u trgovini pa če ti pokazat ako imaju. Zasadiš pozada a moreš i sredina akvarija. Meni je pomogao ovaj način rješavajna algi bez preparata pa ne vidim zašto nebi itebi. Kakvi su ti i parametri vode? Ako ugibaju živorotke tu nešto smrdi kolega. Možda su nitriti nitrati počisti to dno obavezno i promijeniš vode.

Offline duda

• Punopravni član
par pitanja
« Odgovori #12 u: Listopad 13, 2006, 21:37:00 poslijepodne »
uzmi test za nitrit NO2 testiraj za za nitrat ne treba jer ako nemaš nitrita onda nema ni nitrataNO3. Ribice ti mogu ugibati zbog toga i te kako.