Srpanj 27, 2025, 21:21:04 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Podivljale bakterije....  (Posjeta: 1133 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AndrejX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
Podivljale bakterije....
« u: Rujan 01, 2006, 10:30:00 prijepodne »
Prosli tjedan sam preselio sadrzaj solidno zasadenog i netom zacikliranog i ( mjesec dana ) 80l u novi 200l, stavio Tetrine granule u podlogu, uz novi vanjski filter ostavio i stari da radi neko vrijeme ( jos uvijek su u paru ). Vec prvi dan sam primjetio da je voda zamucena sto sam pripisao uzburkanoj podlozi ( novu sam temeljito oprao, a staru stavio ispod ), ali sam nakon par dana skopcao da se ipak radi o podivljalim NO2 i NO3 usljed nedostatka dobrih bakterija, sto su i mjerenja pokazala. I sto sad uciniti ?

Doticno stanje traje vec tjedan dana, prvih par dana sam svaki dan mijenjao 20% vode uz dodatak Aquatana i Nitriveca, te dodao Tetra Bactozym tablete u filtere u cilju brzeg rasta dobrih bakterija. Stanje se u ovih tjedan dana nije popravilo, nekoliko manjih i slabijih ribica je platilo glavom ( zanimljivo da barbusi i Botie M ne pokazuju da im ista smeta ). Proucavao sam brdo tekstova o ovoj temi i dosta se konacni zakljuci razlikuju ( da djelomicna svakodnevna izmjena vode steti bakterijskoj kulturi ). Danas cu vjerojatno utrpati jos bilja koje ce donekle pomoci u konzumaciji otrova, a pojacana aeracija se ne gasi od kad je doslo do svega ovoga.

Da li je ispravno da ipak svaki dan promijenim 10-20% vode uz dodatak Nitriveca i Aquatana ili nista ne dirati/cekati i prebrojavati zrtve ?

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
Podivljale bakterije....
« Odgovori #1 u: Rujan 01, 2006, 10:40:00 prijepodne »
ja bi maknuo ribe van... jesi li stavio medij iz starog filtera u novi? Ako nisi pravo ti budi kad me neslusas... spoji i stari filter...nek rade paralelno pa ga poslije maknes.. mijenjaj jedno 10...15% vode i dodavaj aquasafe.. netrebas nitrivec stalno...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline asterix

• Punopravni član
Podivljale bakterije....
« Odgovori #2 u: Rujan 01, 2006, 10:42:00 prijepodne »
brzorastuce bilje ce pomoci stabilizaciji.
mislim da je izmjena 10-20% vode dnevno u ovom trenutku vise stetno, ja bih ga pustio barem sedam dana na miru, a onda izmjenio tih 10-20%

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Podivljale bakterije....
« Odgovori #3 u: Rujan 01, 2006, 10:50:00 prijepodne »
Kažeš ribe su ti unutra....hmmmm.... ako ikako možeš, prebaci ribeu karantenu. Kolike su vrijednosti nitrita i nitrata? Ako je samo nitrat visok, gasi aeraciju u cilju da se CO2 zadrži u vodi te da biljke počnu papat. U svakom slučaju, nemoj ništa intervenirati. Sačekaj, ravnoteža bi se trebala napraviti. Vodi računa i o tome da "dobre" bakterije imaju što papati.
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline AndrejX

• Punopravni član
Podivljale bakterije....
« Odgovori #4 u: Rujan 01, 2006, 10:56:00 prijepodne »

Citat: ChILd_ReBoRn
ja bi maknuo ribe van... jesi li stavio medij iz starog filtera u novi? Ako nisi pravo ti budi kad me neslusas... spoji i stari filter...nek rade paralelno pa ga poslije maknes..

Oba filtera i dalje simultano rade, kao sto su radili od samog pocetka.
Jel' je moguce da su nitrati/nitriti podivljali zbog stare podloge koja je ocito bila prepuna raznih organskih tvari i koje su nakon uzburkavanja u velikoj kolicini usle u vodu u kojoj nije bilo dovoljno " prozdrljivca "?

Citat:
mijenjaj jedno 10...15% vode i dodavaj aquasafe.. netrebas nitrivec stalno...

OK. Zadnji update; voda je i daje mutna, ali su sve ribice iznimno zivahne, ukljucujuci i corye koji su se cudno ponasali i boravili u visim krajevima vode, dok danas uredno obavljaju svoje duznosti

Isto tako TetraTest 5in1 ili pokazuje cudne vrijednosti ili se dogodilo ono sto treba jer su jucer NO2 i NO3 bili na maksimumu, a vec danas NO3 stoji na 25 mg/l, NO2 5 mg/l sto su i dalje vrlo visoke vrijednosti, ali isto tako znatno manje u odnosu na jucer ( ovo je izmjereno prije izmjene vode ) ostatak glasi:
GH > 16
KH 6
pH 8

Sad cu promijeniti 10-15% vode i pretpostavljam da bi dodatnih par biljaka koristilo ?

Zahvaljujem.

Offline AndrejX

• Punopravni član
Podivljale bakterije....
« Odgovori #5 u: Rujan 01, 2006, 11:14:00 prijepodne »

Citat: Njuška
Kažeš ribe su ti unutra....hmmmm.... ako ikako možeš, prebaci ribeu karantenu.

Nekako mi se cini da bi ih seljakanje u drugi okolis u ovom trenutku samo dodatno traumatiziralo, posebno sto nisam primjetio bas nikakve razlike u ponasanju osim sto su danas svi su svojim dubinama i iznimno zivahni. Od zrtava sam u tri dana imao dva mala albino corya, jednog pandu i jednu botia striata, tj. ocito slabe primjerke koji su se zadrzavali u najotrovnijem dijelu vode
Ostali djeluju OK, posebno dvije BotieM koje bi trebale biti najosjetljivije na probleme s vodom.

Zanimljivo da su se danas po prvi put pojavila oba ancistrusa koje nisam vidio svih ovih tjedan dana i za koje sam bio siguran da su uginuli ispod drva, a ovi se danas ukazu :)

Citat:
Kolike su vrijednosti nitrita i nitrata? Ako je samo nitrat visok, gasi aeraciju u cilju da se CO2 zadrži u vodi te da biljke počnu papat. U svakom slučaju, nemoj ništa intervenirati. Sačekaj, ravnoteža bi se trebala napraviti. Vodi računa i o tome da "dobre" bakterije imaju što papati.

Jucer su sve vrijednosti bile na maksimumu, danas NO3 stoji na 25 mg/l, NO2 5 mg/l, voda ima zantno bolji miris ( vise ne vuce na amonijak, vise onako razblazeno kao da sam je upravo promijenio ), te se nesto malo bistrija.

OK, ocito se sve vraca u normalu i bez moje intervencije i mislim da danas ipak necu nista dirati ( mogu dodati biljke kao potrosace ? ), jedino imam nedoumicu oko temperature - u toku noci i nakon gasenja lampi je skocila za 2C na blčizu 27C u odnosu na standradnih 25C gdje se i vartila nakon sto sam otvorio poklopac - da li da zbog bakterija ipak zatvorim ventilaciju posto sam vidio da za razvoj preferiraju visu temperaturu ?

Offline AndrejX

• Punopravni član
Podivljale bakterije....
« Odgovori #6 u: Rujan 01, 2006, 11:19:00 prijepodne »

Citat: asterix
brzorastuce bilje ce pomoci stabilizaciji.

mislim da je izmjena 10-20% vode dnevno u ovom trenutku vise stetno, ja bih ga pustio barem sedam dana na miru, a onda izmjenio tih 10-20%

OK, vidim da je vise glasova na strani ne izmjene vode, pa ce tako i biti

Offline AndrejX

• Punopravni član
Podivljale bakterije....
« Odgovori #7 u: Rujan 02, 2006, 10:36:00 prijepodne »
Dansnje mjerenje je pokazalo NO3 10mg/l i NO2 1mg/l