živio ... prvo i osnovno pohvala na pripremljenosti, u današnje vrijeme rijetko tko ulazi u ove vode pripremljen, koliko sam primijetio "prvo skoče pa kažu hop" ... sve u svemu hvale vrijedna teoretska priprema i planiranje
svjetlo ... mislim da će ti 15w biti malo svjetla ... tražio sam tu po forumu konverziju poklopca na t5 koju sam stavio no na žalost, iako mi je rečeno da montiram slike na forum, ja naravno to nisam napravio i sad ode mast u propast, ako jednom budeš htjeo konvertirati poklopac pusti pm ... rekord ima super poklopac, no svjetlo pod njim je po meni problematično, tih 15w će pokriti sredinu akvarija, a krajevi će ti biti u polumraku, crypte/anubiasi/microsorumi itd. mogu bez problema pri tako malo svjetla no sumnjam da će ti marsilea bujati ... imam rekord 800 i morao sam promijeniti lampe nakon nekog vremena
podloga ... stavio sam vulkanit u svoj akvarij pri pogonu, evo nakon dvije godine kontam da su hraniva u njemu na minimumu
ffm ... nisam pobornik ffm-a, dok sam ga koritio imao sam dosta problema s diatomejom, po prestanu nestala diatomeja kao rukom odnešena ... aquatan ili dajana kao što je viktori predložio
gnojenje ... ima puno akvarija na forumu koji guraju bez gnojenja, zadnjih mjesec i pol dana sam i ja svoj opet pustio da vidim što će biti ... manje svjetla, bez co2 i gnojenja je najprirodniji mogući koncept i realno mislim najteži za postići dobar i kvalitetan balans ... najlakše je ukucati u tablicu "masu faune", preračunati koliko vode treba tjedno izmijeniti, izračunati vodeni stup, pratiti parametre vode i brojke, sukladno brojkama dodavati kemiju, znanost na svoj jedinstven način, no uspjeti stvoriti biološki sustav koji ne zahtjeva tjedne, mjesečne, česte izmjene vode, dobiti pravilan balans flore i faune, e to je umjetnost i skidam kapu svakome koji je to uspio
algojedi ... imam ružna iskustva a ancijima, predivna riba koja mi je u više navrata stukla svo bilje u akvariju uz svu dodatnu hranu, tikvice, tablete itd., rekao sam sam sebi nikad više ... sijamci su teritorijalni i kad se postaraju postanu jako lijeni, odrade ono što moraju no nisam ni njihov pobornik ... čuo sam puno dobroga o otićima i definitivno ću probati
sve u svemu sve najbolje želim i def. ću pratiti razvoj akvarija