Moj ti je sličnih dimenzija(60dx45šx40v). Mada danas, nakon par godina što ga imam, nekako žalim što nisam išao na 80x45x45, Ima vremena za to
.
U mojem ti je JBL Aquabasis plus i gore JBL Manado. ADA mi je bila preskupa, s zemljom mi se više nije dalo zafrkavati a ovaj Manado mi izgleda predobro, prirodno.
Stalak mi je od 25mm iverala(sve tri strane i gornja ploča), izdržalo bi to i puno veće stvari.
U njemu sam imao unutarnji eheim, ali on je ok dok je riblji fond ispod prosjeka. Sad sam na e901 greenline i nakon što se malo uhodao, odličan je.
Neznam kakva će ti biti ova rasvjeta, ali ako smijem predložiti da se možda odlučiš za neki low light akvarij?
Anubiasi, echinodorus i mahovine, plus još ima biljaka koje bi jako dobro rasle pod slabijom rasvjetom.
Ako se odlučiš za jaču rasvjetu i bilje koje to podržava nabavi si gnojiva u prahu. Litra tako zmučkanog gnojiva i po PPS metodi je za tebe oko 500 dana svakodnevnog gnojenja po 2ml dnevno. Minus dani kada si promjenio vodu.
Ma i ja se bojim da nebudem zalio sto nije veci, al opet... Koje je to gnojivo u prahu, da vidim mogu li to nabaviti ovdje kod nas. Sad imam mali akvarij sa nezahtjevnim biljem, pa htio bi neke promjene, da to izgleda drugacije... Kako mjenjas vodu na toj litrazi? Sipas u neki kanister, pa to u akvarij ili direkt s pipe...
Edit: A sto se tice filtera, zasad idem s ovim, zbog ukupnog troska, pa cu se prebacit na kanister vremenom...
Sent from my Lead 1i using Tapatalk
Evo izguglo sam

PERPETUAL PRESERVATION SYSTEM (PPS)
Perpetual Preservation System je kreirao Edward, moderator na ''Aquatic Plant Centralu'' (APC) .
PPS classic je metoda gnojenja kojoj je cilj dozirati točno onoliko gnojiva koliko će bilje u akvariju potrošiti.
Na taj se način mogu potpuno isključiti izmjene vode ili se pak svesti na minimum.
Ova metoda zahtjeva redovito testiranje fosfata i nitrata u akvariju.
PPS PRO
PPS pro je novija i popularnija PPS metoda koja ne zahtjeva korištenje testera.
Ova metoda ima neke smjernice o trajanju fotoperioda ovisno o snazi rasvjete;
-------------------------------------------------
Low light - (ispod 0,5W/lit) ; 10-12 sati na dan
Medium light - (0,5W/lit - 0,75W/lit) ; 8-10 sati na dan
High light - (0,75W/lit - 1W/lit) ; 7-8 sati na dan
Very high light - ( više od 1W/lit) ; 6 sati na dan
Doziranje po PPS pro metodi vrši se pripravljenim otopinama mikro i makroelemenata.
Otopina mikroelemenata se dobije tako da se u bocu zapremine 1 L pomiješa 80grama CSM+b s 1 L destilirane vode.
Otopina makroelemenata se dobije tako da se u boci zapremine 1 L pomiješa:
59 g K2SO4
65 g KNO3
6 g KH2PO4
41 g MgSO4 (ako se koristi RO voda ili ako se duže vrijeme ne rade izmjene vode).
Treba dozirati 1 mL svake otopine na 38 L akvarijske vode dnevno.
Takvim doziranjem se svaki dan u akvarij unosi oko:
1ppm NO3
1,3ppm K
0,1ppm PO4
0,13ppm Fe
Doziranja se vrše prije paljenja svijetla kako bi hranjive tvari bile pristupačne biljkama kad se svijetlo upali.
Napomena:
PPS metoda preporučuje cijelodnevno održavanje niže razine CO2 (do 20ppm-a).
CO2 ostaje uključen noću da se Ph vrijednost održi stabilnom. Budući da je CO2 razina niža nema opasnosti od gušenja riba.
Izmjene vode se u PPS metodi vrše po potrebi: u slučaju većeg broja riba, manje biljne mase, ispuštanja elemenata iz podloge i sl.
Sent from my Lead 1i using Tapatalk